Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι φυσικές λειτουργίες του οργανισμού που επηρεάζουν την εικόνα του στήθους όλων των γυναικών. Πολλές από αυτές έχουν την απορία, αν ενδείκνυται να προχωρήσουν σε μια αυξητική επέμβαση στήθους, πριν γίνουν μητέρες ή μετά, εφόσον έχει ολοκληρωθεί και η γαλουχία. Επίσης, η αυξητική στήθους είναι μία πλαστική χειρουργική επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί συμπληρωματικά ή ανεξάρτητα από μια αυξητική επέμβαση. Δείτε παρακάτω τι συμβαίνει με τις 2 περιπτώσεις, εάν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε αυτές, πριν ή μετά από μια εγκυμοσύνη και τον θηλασμό:

Τι συμβαίνει με την αυξητική και ανόρθωση στήθους πριν από μια εγκυμοσύνη

Η αυξητική ή ανόρθωση στήθους πριν μια εγκυμοσύνη είναι μια διαδικασία που λαμβάνει τόπο χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, εάν μετά αποφασίσετε να μείνετε έγκυος. Σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Πριν από μια εγκυμοσύνη, θα υπάρχει αίσθηση στις ρόγες  και στις αλλαγές θερμοκρασίας, ενώ οι ορμονικές αλλαγές στην διάρκεια της περιόδου θα συμβαίνουν τόπο κανονικά. Όμως και πάλι, μετά από μια ανόρθωση στήθους, οι λειτουργικές ιδιομορφίες που συμβαίνουν κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης και γαλουχίας, θα έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα με την πάροδο του χρόνου.  Στην περίπτωση της αυξητικής στήθους εάν την πραγματοποιήσετε νωρίτερα, τότε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν θα υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες. Παρόλα αυτά, το δέρμα αλλάζει και μπορεί να γίνει πιο χαλαρό, είναι φυσιολογικό να τεντώνεται σε μεγάλο βαθμό, οπότε να παρουσιαστεί και πάλι χαλάρωση. Βέβαια, κάθε γυναίκα είναι μοναδική και αυτό εξαρτάται τόσο από τον τρόπο ζωής της όσο και από την φυσιολογία της.

Τι συμβαίνει με την αυξητική και ανόρθωση στήθους μετά από μια εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη μπορεί και αλλάζει το σχήμα του στήθους και την ελαστικότητα του. Αυτό έχει μόνιμα αποτελέσματα, στο πως φαίνεται οπτικά, αλλά και στο πως το αισθάνεστε. Η χαλάρωση είναι εμφανής και η πτώση ακολουθεί σε διαφορετικούς βαθμούς, αναλόγως την κάθε περίπτωση καθώς και την κατά περίπτωση απώλεια κιλών μετά την εγκυμοσύνη. Ο λόγος είναι πως το σώμα ετοιμάζεται για την γαλουχία και προκαλείται μια πυκνότερη δομή στους ιστούς του δέρματος. Το πρήξιμο που ακολουθεί τον θηλασμό, τεντώνει το δέρμα και μόλις εκείνος ολοκληρωθεί, τότε η δομή του στήθους δεν είναι ίδια όπως ήταν στην πρώιμη κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση η αυξητική στήθους αλλά και η αύξηση του στήθους μετά από απώλεια βάρους, παράλληλα με μια ανόρθωση, μπορεί να επαναφέρει και να βελτιώσει το σχήμα και το μέγεθος τους. Όταν πρόκειται για εμφυτεύματα, αυτή είναι και η λύση με τα πιο μακροχρόνια αποτελέσματα. Μπορείτε όμως, να συνδυάσετε και τις 2 επεμβάσεις  σε μια, ώστε να έχετε την καλύτερη λύση οπτικά και αισθητικά.

Τι συμβαίνει με τον θηλασμό πριν ή μετά από μια αυξητική και ανόρθωση στήθους

Οι γυναίκες που έχουν κάνει μια επέμβαση στήθους ή ρογών μπορούν να θηλάσουν κανονικά το μωρό τους. Όμως προτείνεται η επέμβαση να έχει προηγηθεί τουλάχιστον 5 έτη νωρίτερα. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά. Αν και σε κάθε περίπτωση η παραγωγή γάλακτος πραγματοποιείται, υπάρχει διαφορά στην ποσότητα του. Σε κάποιες γυναίκες, η ποσότητα μπορεί να είναι αρκετά μικρή, ενώ σε άλλες σε κανονικά επίπεδα. Αυτό εξαρτάται από την φυσιολογία της καθεμίας και τον οργανισμό της, και έτσι αυτό δεν γίνεται να προβλεφθεί εκ των προτέρων. Υπάρχει όμως, ένα μυστικό και αυτό είναι η εξαγωγή γάλακτος από το στήθος μέσα στις 2-3 πρώτες εβδομάδες. Το σώμα θα παράγει περισσότερο όταν ο θηλασμός είναι επαρκής. Όταν “αδειάζει” το στήθος τότε αυξάνεται και η παραγωγή του γάλακτος. Άλλοι τρόποι είναι χαλαρωτικές τεχνικές ή λήψη κάποιων φυτικών ή  μη σκευασμάτων με ιατρική συνταγή. Παρόλα αυτά, υπάρχει το ενδεχόμενο να κοπούν γαλακτοφόροι πόροι και νεύρα κατά την διάρκεια μιας επέμβασης στήθους με αποτέλεσμα την λιγότερη παραγωγή, όπως προαναφέρθηκε. Αυτό δεν ισχύει, εάν οι θηλές και οι ρόγες μείνουν ανέπαφες, δηλαδή δεν “πειραχτούν”.

Σημαντική υποσημείωση, είναι πως επεμβάσεις αυξητικής ή ανόρθωσης στήθους δεν πραγματοποιούνται τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και του θηλασμού. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι κατά την διάρκεια της νάρκωσης, αλλά και μετά – εγχειρητικά, όπως δημιουργία αιματωμάτων ή μόλυνσης. Εάν αποφασίσετε να κάνετε αυξητική ή ανόρθωση μετά τον θηλασμό, καλό είναι να περιμένετε από 6 έως 12 μήνες. Είναι λογικό πως θα υπάρξει χαλάρωση κατά την διαδικασία του θηλασμού και δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσετε σε αυτή νωρίτερα.