Τα χαρακτηριστικά ενός στήθους είναι ιδιαίτερα και μοναδικά για κάθε γυναίκα. Ο προσδιορισμός για το ποιο στήθος θεωρείται μικρό, αλλά και ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος είναι υποκειμενικά εν μέρη. Αυτό έχει να κάνει τόσο με την αισθητική όσο και τις πολιτισμικές αντιλήψεις των λαών. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ρεαλιστικά το αν κάποια γυναίκα διαθέτει ένα πλούσιο ή μη στήθος. Οι πιο έγκυρες μέθοδοι για την αύξηση και την ανόρθωση του πραγματοποιούνται με την πλαστική χειρουργική για άμεσα αποτελέσματα που θα διατηρηθούν μέσα στον χρόνο. Δείτε παρακάτω τι λένε στατιστικά στοιχεί για το ιδανικό μέγεθος, αλλά και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το μέγεθος τους:

Πως να προσδιορίσετε το μέγεθος του στήθους σας

Το μέγεθος του στήθους σας μπορείτε να το προσδιορίσετε από το μέγεθος του στηθόδεσμου σας. Συνήθως, μεγέθη όπως το Α ή B, δηλώνουν πως είναι σχετικά μικρό. Όμως, το ποιο θεωρείτε εσείς ιδανικό μέγεθος έχει να κάνει αποκλειστικά με το πως νιώθετε. Κάποιες γυναίκες, αν και έχουν μικρά στήθη νιώθουν καλά, ενώ κάποιες άλλες με μεγέθη C νιώθουν πως θα ήθελαν μια αυξητική στήθους ή ανόρθωση μαστών για να αισθάνονται ικανοποιημένες. Αν αναρωτιέστε ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος τόσο για τους άντρες όσο για τις γυναίκες, μια έρευνα 2.000 ατόμων έδειξε πως το 60% των αντρών και το 54% των γυναικών θεωρούν το μεσαίο μέγεθος πιο ελκυστικό.

Στατιστικά στοιχεία για τις προτιμήσεις γυναικών & αντρών

Μια έρευνα που διεξάχθηκε και δημοσιεύθηκε ως ιατρικό άρθρο στην American Society of Plastic Surgeons, έδειξε πως το ιδανικό σχήμα του στήθους ακολουθεί την αναλογία 45:55. Τι σημαίνει αυτό; Το 45% αναφέρετε στο επάνω μέρος του στήθους, ενώ κάτω από την ρόγα το 55%. Με απλά λόγια, το μεγαλύτερο ποσοστό αντρών και γυναικών θεωρούν πως το κάτω μέρος του είναι πιο ελκυστικό, εάν είναι ελαφρώς πιο αυξημένο. Επόμενη μελέτη, όπου ερωτήθηκαν 1.000 άτομα από Ευρώπη και 1.000 από τις Η.Π.Α, έδειξε πως 48,5% των αντρών και 52,3% των γυναικών προτιμούν το C μέγεθος. Στην ίδια έρευνα, μια ερώτηση που έγινε στους άντρες, κατά πόσον είναι ικανοποιημένοι με το μέγεθος του στήθους των συντρόφων τους, έδειξε τα εξής: Το 69,7% ήταν ικανοποιημένοι, το 20,9% ουδέτεροι, ενώ το 9,4% θα ήθελαν να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το μέγεθος του στήθους σας

Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος, το οποίο μπορεί να παρουσιάζει αυξομειώσεις κατά την διάρκεια της ζωής σας. Κατ’ αρχήν, ο νούμερο 1 παράγοντας είναι τα γονίδια σας. Αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος σε μεγάλο βαθμό. Επόμενος παράγοντας για το πως φαίνεται το στήθος σας είναι ο σωματότυπος σας. Είναι λογικό μια γυναίκα αρκετά ψηλή και με πιο “ευρύ” σωματότυπο, τα στήθη της να μοιάζουν μικρότερα από μια γυναίκα πιο μικροκαμωμένη κι ας έχουν το ίδιο μέγεθος. Ακόμη, ο θηλασμός και η εγκυμοσύνη επηρεάζει το σχήμα και το μέγεθος τους. Επιπλέον, οι ορμόνες καθορίζουν και αυτές το μέγεθος τους, όπως πχ. στην εμμηνόπαυση τα στήθη χαλαρώνουν και ακολουθεί πτώση, ενώ αντίθετα κατά την έναρξη της περιόδου εκείνα αυξάνονται στο μέγεθος, όμως παροδικά. Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση της μικρομαστίας, όπου αυτό θεωρείται μια περίπτωση υπανάπτυξης μαστών.

Συμπληρωματικές λύσεις με ήπια αποτελέσματα

Υπάρχουν κάποιες συμπληρωματικές λύσεις για περιστασιακή ανόρθωση ή αύξηση του στήθους που όμως τα αποτελέσματα τους δεν είναι μόνιμα. Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες & βιταμίνες θα βοηθήσει στην ελαστικότητα του δέρματος. Αν το  συνδυάσετε με συγκεκριμένες ασκήσεις γυμναστικής σε 2-3 μήνες θα δείτε βελτίωση και ανόρθωση έως έναν βαθμό. Άλλες λύσεις είναι το μασάζ που ενισχύει την μικρο-κυκλοφορία στην περιοχή, τα αιθέρια έλαια, όπως η καρύδα και το αμυγδαλέλαιο που βοηθούν στην τόνωση τους, καθώς επίσης ειδικές κρέμες και οροί μπορούν να προστατέψουν την ελαστικότητα του. Όμως, καμιά από τις τελευταίες μεθόδους δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως προκαλεί οποιαδήποτε αύξηση του μεγέθους τους. Οι μόνες λύσεις που μπορούν να υποστηρίξουν μια αύξηση ή ανόρθωση είναι η πλαστική χειρουργική. ‘Έτσι, θα καταφέρετε να αποκτήσετε το στήθος που επιθυμείτε με μακροχρόνια αποτελέσματα.

Συμπερασματικά, το ιδανικό μέγεθος είναι κάτι σχετικό, αλλά δεν παύει να είναι όνειρο πολλών γυναικών. Το μέγεθος και το σχήμα του επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες μεταξύ άλλων από  την ηλικία, την άσκηση ή το χάσιμο βάρους. Εάν επιθυμείτε να το βελτιώσετε ή να το αυξήσετε, μια επίσκεψη στον πλαστικό χειρούργο θα λύσει όλες τις απορίες σας.