Botox

botox-gynaika

Botox Μαλλιών και Προσώπου

Η πλαστική χειρουργική έχει γίνει πλέον ένα μέρος της καθημερινότητας καθώς όλο και περισσότεροι καταφεύγουν σε κάποιον πλαστικό χειρουργό. ‘Όταν ακούμε τον όρο πλαστική χειρουργική, οι περισσότεροι σκεφτόμαστε σκηνές σε χειρουργεία και γενικά δύσκολες και ίσως κι επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι πλέον οι πλαστικές είναι επεμβάσεις ρουτίνας για τους περισσότερους γιατρούς και πιο ασφαλείας από ποτέ.

Επιπλέον, υπάρχουν πλέον κι επεμβάσεις οι οποίες μπορούν να αποκαλούνται και θεραπείες, αφού όχι μόνο δεν μπαίνει ο ασθενής σε κάποιο χειρουργείο, αλλά πολλές φορές όλα γίνονται τελείως μα τελείως αναίμακτα.

Η πιο γνωστή από τις αναίμακτες πλαστικές επεμβάσεις που αναφέραμε παραπάνω δεν είναι άλλη από το Botox. Το Botox είναι μία «επέμβαση» η οποία γίνεται με ειδικές ενέσεις με σύριγγες με πάρα πολύ μικρές βελόνες. Είναι μία αναίμακτη διαδικασία η οποία έχει πάρα πολύ άμεσα αλλά και θεαματικά αποτελέσματα. Το Botox είναι μία πάρα καλή μέθοδος για την απομάκρυνση των ενδείξεων του περάσματος του χρόνου και γενικά της ηλικίας και θεωρείται μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιγήρανσης αλλά και προστασίας από τις ρυτίδες.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχετε ακούσει το Botox και πριν αφού πρόκειται για την «αγαπημένη» επέμβαση των stars του Hollywood αλλά και του εγχώριου star system, τόσο όσον αφορά τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες, αφού το Botox είναι μία “unisex” επέμβαση και είναι πολλοί και οι άνδρες – διάσημοι και μη – που την προτιμούν. Είναι βέβαια πιθανό να έχετε ακούσει και κάποιες κινδυνολογίες αλλά και ανακρίβειες γι’ αυτή τη τόσο πρωτοποριακή αλλά και αποδοτική αισθητική επέμβαση.

Οι ανακρίβειες αυτές μάλιστα συχνά είναι αρκετές για να αποτρέψουν κάποιους από το να κάνουν αυτή την επέμβαση – η οποία όπως είπαμε και πριν στην ουσία είναι μία θεραπεία – αλλά και για να δημιουργήσουν ένα κλίμα φόβου γύρω από αυτή την τόσο απλή, ασφαλή αλλά και αποτελεσματική επέμβαση. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους.

apotelesmata-botox

Τι είναι το μπότοξ

Εννοείται ότι πριν ξεκινήσουμε να αναλύουμε το Botox καλό θα ήταν να μάθουμε πρώτα τι ακριβώς είναι και τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει την εμφάνιση μας και να μας βοηθήσει να δείξουμε νεότεροι και να αποκτήσουμε ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ξεκαθαρίζοντας ότι ο όρος Botox στην ουσία αναφέρεται σε ένα φάρμακο το οποίο και ανήκει σε μία ευρύτερη κατηγορία φαρμάκων και ιατρικών σκευασμάτων που έχουν σαν κύρια βάση τους την ουσία Botulinum την οποία και συναντάμε στη βουτολινική τοξίνη. Εδώ είναι που θα πρέπει να κάνουμε και κάποιες άλλες διευκρινίσεις.

Η βοτουλινική τοξίνη είναι μία ουσία την οποία συναντάμε στη φύση, ωστόσο έχει μία ιδιαιτερότητα: είναι εξαιρετικά τοξική. Λένε ότι αρκεί ένα γραμμάριο από αυτήν για να σκοτωθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, με άλλα λόγια, δεν είναι απλά δηλητήριο, αλλά είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα κι επικίνδυνα δηλητήρια που υπάρχουν στον κόσμο. Το Botulinum από την άλλη, είναι η ουσία η οποία ευθύνεται για την αλλαντίαση, μία αρρώστια που προκαλείται από τροφική δηλητηρίαση και είναι τόσο σοβαρή που σχετικά συχνά έχει σαν κατάληξη τον θάνατο του ασθενούς.

Σε αυτό το σημείο είναι απόλυτα δικαιολογημένο να σας έχει λούσει κρύος ιδρώτας και να σκέφτεστε ότι δεν αξίζει τον κόπο να παίξετε κορώνα-γράμματα τη ζωή σας για να δείξετε λίγο νεότεροι. Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ πέρα ότι αν έχετε ακούσει ότι το μπότοξ περιέχει δηλητήρια, δεν έχετε ακούσει λάθος. Αυτός που σας το είπε αυτό, τεχνικά, λέει την αλήθεια.

Αυτό που πρέπει όμως πάντα να θυμάστε, είναι ότι ακόμη και κάποια από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα που ο ΕΟΦ αλλά και άλλοι οργανισμοί υγείας θεωρούν απόλυτα ασφαλή, έχουν σαν κύρια πρώτη ύλη το δηλητήριο κάποιου φιδιού ή άλλου ζώου. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το φίδι είναι το σύμβολο τόσο της ιατρικής όσο και των φαρμακείων. Αν ένα δηλητήριο λοιπόν χορηγηθεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες και επεξεργαστεί σωστά, είναι πολύ πιθανό να χάσει τις βλαβερές του ιδιότητες και να γίνει φάρμακο και όχι «φαρμάκι». Προφανώς αυτό συμβαίνει και με το Botox.

Πως μπορεί να μας βοηθήσει το botox

Ο λόγος που το μπότοξ έχει γίνει τόσο δημοφιλές είναι το γεγονός ότι προλαμβάνει κι εξαφανίζει τις ρυτίδες, πως όμως το καταφέρνει αυτό; Το Botulinum όπως είπαμε και πριν προκαλεί την αλλαντίαση, μία πολύ θανατηφόρα ασθένεια. Η αιτία θανάτου από αλλαντίαση είναι η παράλυση του αναπνευστικού συστήματος, η οποία και προφανώς επιφέρει πλήρη αναπνευστική ανεπάρκεια. Το Botox λοιπόν εκμεταλλεύεται αυτή την ιδιότητα αυτού του Botulinum και της βοτουλινικής τοξίνης και την «δαμάζει» για να βοηθήσει τους ασθενείς να καταπολεμήσουν όσο καλύτερα και πιο αποτελεσματικά γίνεται τη γήρανση και τα σημάδια του χρόνου.

Με απλά λόγια, αν χορηγηθούν εξαιρετικά μικρές ποσότητες από το φάρμακο Botox σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου και όχι μόνο, μπορεί να παραλύσουν συγκεκριμένοι μικροί μύες και να σταματήσει η διαστολή τους, η οποία κι ευθύνεται για την δημιουργία ρυτίδων αλλά και την παρουσίαση του λεγόμενου «ποδιού της χήνας» και άλλων προβλημάτων στο πρόσωπο και όχι μόνο.

Αυτό λοιπόν που είναι σημαντικό να θυμάστε όσον αφορά τις θεραπείες botox είναι το γεγονός ότι είναι ένα απόλυτα ασφαλές φάρμακο το οποίο και αν χορηγηθεί στην κατάλληλη ποσότητα και στα κατάλληλα σημεία, μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο και μάλιστα πολύ εύκολα και γρήγορα το πρόσωπο μας. Εννοείται ότι η όλη διαδικασία απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και ως εκ τούτου μπορεί να γίνει μόνο από κάποιον ειδικό και μάλιστα κατά προτίμηση και πολύ έμπειρο.

Γι’ αυτό και θα πρέπει πάντα να προτιμάτε έναν πλαστικό χειρουργό για το μπότοξ και όχι έναν αισθητικό, ο οποίος έχει αποκτήσει τις γνώσεις για την εν λόγω θεραπεία μέσα από αμφιβόλου ποιότητας σεμινάρια. Ο πλαστικός είναι αυτός που θα εγγυηθεί την απόλυτη επιτυχία της επέμβασης και το άρτιο τελικό αποτέλεσμα.

Πως γίνεται το μπότοξ

Βρείτε προσφορές σε μπότοξ

Όπως είπαμε και πριν, παρά το γεγονός ότι το μπότοξ θεωρείται πλαστική επέμβαση, στην ουσία δεν είναι χειρουργική επέμβαση αφού ο ασθενής δεν χρειάζεται καν να πλησιάσει σε κάποια χειρουργική αίθουσα και δεν πρόκειται καν να τον ακουμπήσει νυστέρι.

Ο ασθενής λοιπόν σε πρώτη φάση θα πρέπει να συναντηθεί με τον γιατρό για να τον ή την δει και να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για την κατάσταση του αλλά και για το τι πρέπει να γίνει από αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια.

Σε αυτή τη φάση θα γίνει και μία εκτίμηση της τιμής για το μπότοξ, αλλά θα μιλήσουμε αργότερα γι’ αυτό. Αφού λοιπόν γίνει η εκτίμηση της κατάστασης, θα κλειστεί και το ραντεβού για την θεραπεία. Μπορεί να χρειαστούν παραπάνω από μία συνεδρίες, ανάλογα την περίσταση και τη κατάσταση του ασθενή.

Αφού λοιπόν ο ασθενής πάει στο ιατρείο για την επέμβαση του, ο γιατρός θα του ζητήσει να καθίσει σε μια ειδική καρέκλα και μετά από μία απλή προετοιμασία θα ξεκινήσει τις ενέσεις. Οι σύριγγες με τις οποίες γίνονται οι εν λόγω ενέσεις είναι πολύ λεπτές και σε γενικές γραμμές η όλη διαδικασία είναι σχεδόν τελείως ανώδυνη.

Αν παρόλα αυτά ο ασθενής αισθανθεί κάποιο πόνο ή δυσφορία, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει και κάποιο τοπικό αναισθητικό, δηλαδή κάποια αλοιφή με ξυλοκαΐνη ή κάποια άλλη παρόμοια ουσία. Η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία συνεδρία ή και περισσότερες.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα αποτελέσματα του Botox δεν είναι μόνιμα. Μετά από κάποιο καιρό, γύρω στον έναν ή ενάμιση χρόνο, η δραστικότητα του φαρμάκου αρχίζει να εξασθενεί με αποτέλεσμα να υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν και πάλι οι εξαφανισμένες ρυτίδες κλπ. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να γίνει επανάληψη της θεραπείας.

Πόσο κοστίζει το μπότοξ και ειδικές μορφές του

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για το που μπορεί να κάνεις botox και γιατί, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε κάτι όσον αφορά το κόστος. Το πόσο κοστίζει το μπότοξ είναι μία ερώτηση που σίγουρα βασανίζει πολλούς που σκέφτονται να καταφύγουν σε αυτή την επέμβαση. Η αλήθεια είναι ότι το κόστος του μπότοξ είναι σε γενικές γραμμές λίγο «τσιμπημένο» αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απρόσιτο. Το φούσκωμα αυτό των τιμών οφείλεται στη ΤΕΡΑΣΤΙΑ ζήτηση καθώς και στη σπανιότητα αλλά κι επικινδυνότητα του κύριου υλικού του. Με άλλα λόγια, οι τιμές για μπότοξ σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από το πόσο πολύ χρειάζεται την επέμβαση το πρόσωπο σας, την κατάσταση του με άλλα λόγια.

Μπότοξ προσώπου: Το botox στο πρόσωπο δεν χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις, αφού όχι μόνο είναι η πιο δημοφιλής μορφή μπότοξ, αλλά είναι και αυτή που παρουσιάσαμε με λεπτομέρεια στην παραπάνω παράγραφο. Όσον αφορά στις τιμές για μπότοξ προσώπου, αρκεί να πούμε ότι εξαρτώνται από το πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν και γενικότερα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρόσωπο του ασθενή. Η βασική αρχή αυτή, όπως είπαμε και παραπάνω, ισχύει για όλα τα μέρη του προσώπου και όχι μόνο. Αν μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε το μπότοξ προσώπου θα το βάζαμε μετά από τη μεσοθεραπεία προσώπου και πριν το λίφτινγκ προσώπου. Δηλαδή είναι στη μέση ανάμεσα αυτών των δύο.

Μπότοξ στο μέτωπο: Το μέτωπο θεωρείται και αυτό μέρος του προσώπου, ωστόσο αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία όσον αφορά το μπότοξ. Με το μπότοξ στο μέτωπο λοιπόν, μπορεί κανείς να προλάβει και να αποφύγει τη δημιουργία των γραμμών που στην ουσία είναι για το μέτωπο ότι είναι και οι ρυτίδες για το πρόσωπο. Η τιμή για ένα μπότοξ στο μέτωπο εξαρτάται από το πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν.

Μπότοξ χειλιών: Η έγχυση ειδικών fillers στα χείλη μπορεί να τα κάνει να γίνουν πιο γεμάτα, πιο νεανικά και πιο πλούσια. Με άλλα λόγια, το μπότοξ στα χείλη – ο όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για κάθε μη επεμβατική θεραπεία στα χείλη γνωστός και ως υαλουρονικό στα χείλη – μπορεί να αλλάξει πολύ σημαντικά τα χείλη.

Μπότοξ στο λαιμό: Ο λαιμός είναι άλλο ένα σημείο στο οποίο γίνεται συχνά μπότοξ και αυτό γιατί η εν λόγω μέθοδος είναι ιδανική για να προληφθούν αλλά και να αντιμετωπιστούν οι γραμμές αλλά και οι «ζάρες» που δημιουργούνται σε αυτή τη περιοχή και δεν οφείλονται σε μεγάλη απώλεια βάρους, αλλά στην ηλικία. Το μπότοξ λαιμού είναι μία από τις πιο δημοφιλείς αλλά και τις πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις που γίνονται σε αυτό το σημείο του σώματος και είναι μια πιο ήπια αντιμετώπιση σε σχέση με αυτήν του λίφτινγκ λαιμού.

Μπότοξ στις βλεφαρίδες: Οι έντονες βλεφαρίδες είναι κάτι που κάθε γυναίκα θα ήθελε να αποκτήσεις, ωστόσο μέχρι στιγμής η καλύτερη μέθοδος για να γίνει αυτό ήταν τα extensions και γενικά οι ψεύτικές βλεφαρίδες, οι οποίες και συχνά είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και μπορεί να μείνουν στο χέρι ή το μαξιλάρι. Το botox βλεφαρίδων ή αλλιώς lash lift, στην ουσία ανασηκώνει τις βλεφαρίδες και τις κάνει να φαίνονται πιο έντονες αλλά με έναν απόλυτα φυσικό τρόπο και με ένα σαφώς πιο μόνιμο αποτέλεσμα. Αν θέλετε έντονες βλεφαρίδες, το botox βλεφαρίδων είναι σίγουρα μια καλύτερη επένδυση σε σχέση με τα extensions.

Μπότοξ στα μάτια: Στα μάτια παρουσιάζονται διαφορά προβλήματα που σχετίζονται με τη πάροδο του χρόνου με τα πιο γνωστά κι έντονα να είναι η βλεφαρόπτωση – όπου το βλέφαρο «χαλαρώνει» και δεν μπορεί να μείνει πλήρως ανοιχτό, πράγμα που μπορεί να δημιουργεί και προβλήματα στην όραση – οι μαύροι κύκλοι και το λεγόμενο «πόδι της χήνας» δηλαδή οι γραμμές ή ρυτίδες στη γωνία των βλεφάρων. Το μπότοξ ματιών λοιπόν είναι η καλύτερη λύση για όσους έχουν «κουρασμένο» βλέμμα. Εδώ να σημειωθεί ότι το Botox ΔΕΝ αποτελεί θεραπεία της βλεφαρόπτωσης, μόνο η βλεφαροπλαστική μπορεί να λύσει μια και καλή αυτό το πρόβλημα.

Μπότοξ στη μύτη: Κάτι που φαίνεται πως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι το γεγονός ότι το μπότοξ μπορεί στην ουσία να γίνει και κάτι αν ανώδυνη και αναίμακτη ρινοπλαστική. Το μπότοξ στη μύτη μπορεί να την ανασηκώσει, να εξαλείψει τις όποιες γραμμές και ρυτίδες και να λεπτύνει την άκρη της μύτης. Με άλλα λόγια, αν η μύτη σας δεν χρειάζεται μεγάλες και «ριζικές» αλλαγές, ένα μπότοξ μύτης μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για σας. Θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε και σαν «πρόβα» για μία κανονική επέμβαση, η οποία και φυσικά θα έχει και μόνιμο αποτέλεσμα και αν τα αποτελέσματα σαν καλύψουν, μπορείτε να αποφύγετε και μια επέμβαση πλαστική μύτης με αυτόν τον τρόπο.

Μπότοξ στα μαλλιά: Το μπότοξ μαλλιών είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Στη περίπτωση δευατή δεν γίνονται ενέσεις, αλλά στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής απλώνεται ένα ειδικό διάλυμα πλούσιο σε συστατικά που συναντάμε και στο botox προσώπου. Η θεραπεία μπότοξ για μαλλιά έχει χαμηλό κόστος αφού μπορεί να γίνει και στο σπίτι. Το αποτέλεσμα είναι πανέμορφα, λαμπερά, πλούσια και νεανικά μαλλιά. Το botox μαλλιών είναι κάτι που θα πρέπει να δοκιμάσετε πριν κάνετε μεταμόσχευση μαλλιών, αν έχετε σκοπό να κάνετε κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Μπότοξ για υπεριδρωσία: Ο όρος υπεριδρωσία (υπερίδρωσις) σημαίνει υπερβολικό ίδρωμα και μάλιστα σε περιπτώσεις που αυτό δεν δικαιολογείται, για παράδειγμα έχουμε έντονο ιδρώτα χωρίς να κάνει πολλή ζέστη και χωρίς να έχουμε αθληθεί καθόλου. Τα φάρμακα μπότοξ μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη περίσταση, ωστόσο αυτή η θεραπεία φεύγει από την αρμοδιότητά του πλαστικού και περνά σε αυτή του παθολόγου ή του δερματολόγου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι παρά το γεγονός ότι και ο πλαστικός χειρουργός – προσοχή ΟΧΙ Ο ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ – είναι γιατρός αφού έχει τελειώσει και κάποια ιατρική σχολή, δεν ειδικεύεται στη χορήγηση μπότοξ για καθαρά παθολογικά αίτια, όπως είναι η υπεριδρωσία η οποία μπορεί μεν να δημιουργεί αισθητικά προβλήματα – σε κανέναν δεν αρέσει να είναι συνέχεια μούσκεμα στον ιδρώτα – αλλά τα αίτια της είναι παθολογικά, οπότε και δεν εμπίπτουν στα όρια του τομέα της πλαστικής χειρουργικής.

Botox προσώπουΜετά το botox – ανάρρωση

Το μεγάλο θετικό του μπότοξ είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες πλαστικές επεμβάσεις, ο χρόνος ανάρρωσης μετά την επέμβαση είναι μηδαμινός. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι όπως είπαμε και παραπάνω, μπορεί το μπότοξ προσώπου ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος να θεωρείται πλαστική επέμβαση, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση χειρουργική επέμβαση, οπότε και δεν γίνονται τομές και ράμματα και φυσικά δεν γίνεται και κανενός είδους αναισθησία πέρα από την τοπική με την μορφή αλοιφής ή άλλου παρόμοιου σκευάσματος επιφανειακής χρήσης.

Με άλλα λόγια, μπορείτε να φύγετε από το ιατρείο και να επιστρέψετε στη καθημερινότητα σας σχεδόν αμέσως μετά το τέλος της κάθε συνεδρίας και μάλιστα με τα αποτελέσματα να είναι ορατά σε μεγάλο βαθμό, αυτός είναι κι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι τιμές μπότοξ φαντάζουν αρκετά ακριβές.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως εννοείται ότι θα σας δώσει ο γιατρός σας κάποιες οδηγίες για τις πρώτες μέρες μετά την αγωγή τις οποίες και θα πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα, ωστόσο οι οδηγίες αυτές δεν είναι πολύ περιοριστικές. Συνήθως ο γιατρός θα σας πει να μην τρίβετε και να μην κάνετε μασάζ στη περιοχή που έγιναν οι εγχύσεις για να μην μεταφερθεί το φάρμακο και σε γειτονικές περιοχές – η ακρίβεια στις εγχύσεις είναι κύρια προϋπόθεση μιας επιτυχημένης επέμβασης – οπότε και μπορεί να επηρεαστεί το ολικό τελικό αποτέλεσμα.

Παρενέργειες του μπότοξ

Μπορεί όπως είπαμε και πριν το κύριο συστατικό του φαρμάκου του μπότοξ να είναι ένα πολύ ισχυρό δηλητήριο, αλλά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις διάφορες επεμβάσεις είναι απόλυτα ασφαλή κι έχουν πάρα πολύ λίγες παρενέργειες. Η πιο συχνή παρενέργεια μετά από μία αγωγή είναι κάποιο πρήξιμο στη περιοχή το οποίο συχνά συνοδεύεται από πόνο, ο οποίος είναι και σε γενικές γραμμές ανεκτός.

Εννοείται ότι τα προβλήματα αυτά είναι παροδικά και ότι αν ενημερώσετε τον γιατρό σας σχετικά με αυτά, θα μπορέσει να σας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά. Επίσης, αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μην επαναλάβετε την αγωγή, αφού όπως είπαμε και παραπάνω τα αποτελέσματα του Botox είναι παροδικά και η αγωγή πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την διατήρηση τους.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε για άλλη μια φορά πως πολλές προσφορές μπότοξ που φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές, συνήθως γίνονται από αισθητικούς και όχι από πλαστικούς. Καλό θα ήταν λοιπόν να προτιμάτε μόνο τους πλαστικούς για την επέμβαση αυτή, αφού η ακρίβεια είναι το παν όσον αφορά τι τελικό αποτέλεσμα. Αν λοιπόν δεν θέλετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με τις πιο δυσάρεστες παρενέργειες της επέμβασης ή με έναν ιδιαίτερα άσχημο τελικό αποτέλεσμα, φροντίστε να επισκεφθείτε έναν πλαστικό χειρουργό, ο οποίος μάλιστα να εξειδικεύεται και στο μπότοξ.

Με μια γρήγορη έρευνα στο ίντερνετ είναι σίγουρο ότι θα βρείτε αρκετούς στη περιοχή σας. Το μόνο μπότοξ για το οποίο θα μπορούσατε να εμπιστευθείτε και κάποιον που δεν είναι πλαστικός είναι το μπότοξ στα μαλλιά όπου και η λέξη μπότοξ χρησιμοποιείται κατ’ ευφημισμόν και πρόκειται για μία αγωγή που συχνά μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας. Με άλλα λόγια, μόνο οι προσφορές για μπότοξ μαλλιών είναι ασφαλείς σχετικά αν δεν είναι από πλαστικό χειρουργό.