Botox

botox-gynaika

Botox Μαλλιών και Προσώπου

Σίγουρα θα έχετε ακούσει να μιλάνε για το botox, ειδικά όταν πρόκειται για διάσημους και τις αισθητικές επεμβάσεις τους. Τι ξέρετε όμως πραγματικά γι’ αυτό το φάρμακο και την συγκεκριμένη μέθοδο αισθητικής; Ας μάθουμε λοιπόν τα πάντα για το Botox, ξεκινώντας από τα βασικά.

Τι είναι το Botox;

Οι ενέσεις Botox είναι το πιο γνωστό φάρμακο μιας κατηγορίας φαρμάκων που χρησιμοποιούν διάφορες μορφές της βοτουλινικής τοξίνης για να πετύχουν την προσωρινή παράλυση της μυϊκής δραστηριότητας σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος και συνήθως στο πρόσωπο. Αυτή η τοξίνη παράγεται από το μικρόβιο που προκαλεί την αλλαντίαση, ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης.

Αυτό που κάνει τις ενέσεις Botox και όλα τα σκευάσματα αυτής της κατηγορίας τόσο γνωστά και τη χρήση τους τόσο διαδεδομένη στην αισθητική και την πλαστική χειρουργική, είναι η ικανότητα τους να μειώνουν την εμφάνιση κάποιων ρυτίδων του προσώπου. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι αυτή δεν είναι η μόνη χρήση τους. Χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία διάφορων άλλων προβλημάτων υγείας όπως τους επαναλαμβανόμενους σπασμούς στον αυχένα (αυχενική δυστονία), την υπερβολική εφίδρωση (υπερίδρωση), την υπερδραστήρια κύστη και τον αλληθωρισμό. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, οι ενέσεις Botox μπορούν επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων ημικρανιών.

Το Botox ήταν το πρώτο φάρμακο που χρησιμοποίησε την τοξίνη της αλλαντίασης για θεραπευτικούς σκοπούς, γι’ αυτό και το όνομα του χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλη αυτή την κατηγορία φαρμάκων. Άλλα προϊόντα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία είναι τα Dysport, Myobloc και Xeomin.

Πώς λειτουργεί το Μπότοξ;

Η τοξίνη Botulinum, το κύριο και δραστικό συστατικό του Botox, είναι μία τις πιο δηλητηριώδεις ουσίες που είναι γνωστές στον άνθρωπο! Για να καταλάβετε πόσο ισχυρό είναι αυτό το δηλητήριο. οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι ένα μόνο γραμμάριο θα μπορούσε να σκοτώσει μέχρι κι ένα εκατομμύριο άτομα ενώ ένα ή δύο κιλά από αυτό, θα αρκούσαν για να σκοτώσουν κάθε άνθρωπο στη Γη! Σε υψηλές συγκεντρώσεις, η Βοτουλινική τοξίνη μπορεί να προκαλέσει την αλλαντίαση, μια ασθένεια πολύ σοβαρή και πολύ απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου. Αν η αλλαντίαση δεν θεραπευθεί γρήγορα, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια και τελικά μέχρι και τον θάνατο. Το ξέρω ότι αυτό ακούγεται λίγο τρομακτικό, αλλά δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί.

Όπως είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε, πολλά από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε παράγονται από το δηλητήριο φιδιών και άλλων ζώων και φυτών. Αυτό που κάνει ένα φάρμακο να ξεχωρίζει από το δηλητήριο, είναι η δοσολογία του και οι συνθήκες υπό τις οποίες αυτό χορηγείται. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το Botox περιέχει μία τόσο φονική τοξίνη, όχι μόνο είναι ένα από τα πιο ακριβά σκευάσματα στον τομέα της αισθητικής και της ιατρικής γενικότερα, αλλά έχει και παρά πολύ μεγάλη, τεράστια θα έλεγα, ζήτηση.

Το μπότοξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μαλλιά, στο πρόσωπο, στα μάτια, στα χείλη, στο μέτωπο, στο λαιμό, στη μύτη, στις βλεφαρίδες αλλά ακόμη και για την υπερυδρωσία. Η τιμή του botox για κάθε περιοχή διαφέρει και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πόσο θα κοστίσει το δικό σας μπότοξ.

Οι ενέσεις Botox

Επιστημονικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τοξίνη της αλλαντίασης μπορεί να είναι μία από τις πιο πολύτιμες θεραπευτικές πρωτεΐνες όταν χρησιμοποιείται με ελεγχόμενη δοσολογία και συχνότητα για τη θεραπεία κάποιων συγκεκριμένων ασθενειών και άλλων προβλημάτων υγείας.

Η Βοτουλινική τοξίνη μπορεί να εγχυθεί μέσω ένεσης στους ανθρώπους σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις προκειμένου να μην αφήσει τα σήματα από τα νευρικά κύτταρα να φθάσουν στους μυς. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά κάνει τους μυς να μην λαμβάνουν οδηγίες που να τους λένε να συσταλούν. Με άλλα λόγια, τους παραλύει.

Για να καταλάβετε καλύτερα τι κάνει το Botox και οι θεραπείες αυτού του τύπου, ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο πως δουλεύουν αυτοί οι μυς. Η συστολή ή σύσπαση των μυών γίνεται όταν τα νεύρα απελευθερώνουν μία ειδική ουσία, που είναι γνωστή σαν χημικός νευροδιαβιβαστής, την ακετυλοχολίνη, στο σημείο όπου οι νευρικές απολήξεις “συναντιούνται ή διασταυρώνονται” με τα μυϊκά κύτταρα. Η ακετυλοχολίνη “κολλάει” στους ειδικούς υποδοχείς που βρίσκονται στα μυϊκά κύτταρα και κάνει τα μυϊκά κύτταρα να συρρικνωθούν ή να συσταλούν. Η ένεση με τοξίνη αλλαντίασης παρεμποδίζει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, αποτρέποντας έτσι συστολή των μυϊκών κυττάρων. Η επίδραση της τοξίνης της αλλαντίασης προκαλεί μία μείωση στην ανώμαλη σύσπαση των μυών επιτρέποντας έτσι στους μυς να γίνουν λιγότερο δύσκαμπτοι.

Τι μπορεί να κάνει το Μπότοξ

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι ενέσεις σκευασμάτων που περιέχουν αλλαντική τοξίνη, όπως το Botox δηλαδή, στην ουσία μπλοκάρουν ορισμένα χημικά του οργανισμού που στέλνουν σήματα από τα νεύρα στους μυς, τα οποία ως επί το πλείστον τους κάνουν να συσταλούν. Η πιο κοινή χρήση αυτών των ενέσεων λοιπόν, είναι να χαλαρώσει προσωρινά τους μυς του προσώπου οι οποίοι αποτελούν τον λόγο για τον οποίο δημιουργούνται ορισμένοι πολύ προβληματικού τύποι ρυτίδων όπως οι παρακάτω:

 • Οι γραμμές συνοφρυώματος οι οποίες παρουσιάζονται ανάμεσα στα φρύδια.
 • Τα λεγόμενα πόδια της χήνας, δηλαδή οι γραμμές που παρουσιάζονται γύρω από τις γωνίες των ματιών και επεκτείνονται από εκεί.
 • Βαθιές γραμμές που δημιουργούνται στο μέτωπο.

Παρά το γεγονός ότι οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση αισθητικών και κοσμητικών προβλημάτων από ειδικευμένους αισθητικούς και πλαστικούς χειρουργούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία ή την αντιμετώπιση παθήσεων που επηρεάζουν αρνητικά ορισμένες λειτουργίες του σώματος.

Μερικές από τις “θεραπευτικές” χρήσεις των φαρμάκων τύπου Botox είναι οι παρακάτω:

 • Αυχενική δυστονία. Πρόκειται για μία πολύ οδυνηρή και δυσάρεστη ιατρική κατάσταση στην οποία οι μύες του λαιμού συστέλλονται και συσπώνται χωρίς τη θέλησή του ασθενή, κάνοντας το κεφάλι του να στραφεί σε οδυνηρές θέσεις ή να “γυρίσει” απότομα προκαλώντας πολύ πόνο στον ασθενή.
 • Αλληθωρισμός. Η πιο κοινή αιτία του αλληθωρισμού είναι η δημιουργία μιας ανισορροπίας στους μυς που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο και την κατεύθυνση του ματιού.
 • Συσπάσεις των μυών. Μερικές νευρολογικές παθήσεις, όπως η εγκεφαλική παράλυση, μπορεί να κάνουν τα άκρα του ασθενή να τραβηχτούν προς το κέντρο του σώματος του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι συσπάσεις των μυών μπορεί να μειωθούν ή να περιοριστούν σημαντικά με τις ενέσεις αλλαντοτοξίνης.
 • Υπεριδρωσία. Πρόκειται για μία ιατρική κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει υπερβολική εφίδρωση ακόμα και όταν η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο βρίσκεται δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη η ακόμη και όταν ο ασθενής δεν επιδίδεται σε έντονη ή κουραστική σωματική δραστηριότητα.
 • Χρόνιες ημικρανίες. Εάν κάποιος ασθενής αντιμετωπίζει ημικρανίες για περισσότερες από 15 ημέρες κάθε μήνα, μπορεί να κάνει ενέσεις αλλαντικής τοξίνης για να μειωθεί η συχνότητα και η ένταση αυτών των κεφαλαλγιών.
 • Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης. Οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης στην ουροδόχο κύστη μπορούν επίσης να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της ακράτειας ούρων προκαλείται από την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Συσπάσεις των ματιών. Οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση όσων ασθενών πάσχουν από συσπάσεις ή συσπάσεις των μυών γύρω από τη περιοχή του ματιού.

Πριν από την επέμβαση

Όπως είμαι σίγουρος ότι έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, οι θεραπείες Botox, είτε για αισθητικούς είτε για θεραπευτικούς σκοπούς, γίνονται με ενέσεις στις περιοχές στις οποίες παρουσιάζεται το πρόβλημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με τον πόνο και την δυσφορία που μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι ενέσεις. Αν όμως φοβάστε τις ενέσεις ή έχετε πρόβλημα έστω και με τον λίγο πόνο που προκαλούν, υπάρχουν λύσεις. Μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό σας να μουδιάσει το δέρμα σας με κάποια τοπική αναισθησία πριν από τις ενέσεις. Αυτό είναι κάτι που γίνεται σχεδόν πάντα για ενέσεις που γίνονται στις παλάμες και τα πέλματα σας για τη θεραπεία της υπερβολικής εφίδρωσης σε αυτές τις περιοχές. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλές και διαφορετικές μεθόδους πέρα από την τοπική αναισθησία για να μειώσει τον πόνο στην περιοχή μουδιάζοντας την. Μπορεί να χρησιμοποιήσει πάγο ή ακόμη και να κάνει ειδικό μασάζ για να μειώσει την δυσφορία και τον πόνο από τις ενέσεις.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει μία σύριγγα με ειδική πολύ λεπτή βελόνα για την ένεση μικροσκοπικής ποσότητας βοτουλινικής τοξίνης στο δέρμα ή τους μύες σας. Ο αριθμός των ενέσεων που απαιτούνται για τη κάθε θεραπεία δεν είναι σταθερός και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους είναι το μέγεθος της έκτασης της περιοχής στην οποία παρουσιάζεται το πρόβλημα, η φύση του προβλήματος, αν πρόκειται για αισθητική ή για θεραπευτική επέμβαση δηλαδή και η περιοχή στην οποία γίνεται η θεραπεία. Οι θεραπείες με ενέσεις Botox συνήθως γίνονται στο γραφείο του γιατρού και όχι σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική.

apotelesmata-botoxΜετά την επέμβαση

Το καλό με το botox είναι ότι μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες αμέσως μετά την επέμβαση, χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει κάποιος χρόνος επούλωσης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέχετε. Θα πρέπει για παράδειγμα να μην τρίβετε ή να κάνετε μασάζ στις περιοχές στις οποίες έχει γίνει η θεραπεία, καθώς αυτό μπορεί να μεταφέρει την τοξίνη σε γειτονικές περιοχές του σώματος με απρόβλεπτα και ίσως και πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει σίγουρα ο γιατρός σας.

Κίνδυνοι

Οι ενέσεις Botox είναι σχετικά ασφαλείς, αρκεί να γίνονται από κάποιον έμπειρο κι εξειδικευμένο γιατρό. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες πιθανές παρενέργειες που μπορούν να εμφανισθούν στους ασθενείς. Οι πιο συχνές είναι οι ακόλουθες:

 • Πόνος, οίδημα ή μώλωπες στο σημείο της ένεσης
 • Πονοκέφαλος ή γριππώδη συμπτώματα
 • Πεσμένα βλέφαρα ή στραβωμένα φρύδια
 • Στραβό χαμόγελο ή ακούσια διαφυγή σάλιου από το στόμα
 • Ξηρότητα των ματιών ή υπερβολική δακρύρροια

Αν και πολύ απίθανο, μπορεί το αποτέλεσμα της ένεσης τοξίνης αλλαντίασης, του Botox δηλαδή, να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος και να προκαλέσει σε αυτά τα συμπτώματα της αλλαντίασης. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας αμέσως εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μερικές τις ώρες ή ακόμη κι εβδομάδες μετά τις ενέσεις Botox:

 • Μυϊκή αδυναμία σε όλο το σώμα
 • Προβλήματα όρασης
 • Δυσκολία στην ομιλία και την κατάποση
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης
 • Οι γιατροί επίσης δεν συνιστούν τη χρήση Botox από γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.