Πώς να επιλέξετε πλαστικό χειρουργό

Η πλαστική χειρουργική πλέον δεν είναι το ταμπού που ήταν κάποτε. Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα εμπιστεύονται κάποιον πλαστικό χειρουργό για την βελτίωση της εμφάνισης τους και την αντιμετώπιση των όποιων ατελειών μπορεί να έχουν στο σώμα τους. Αυτές οι ατέλειες μπορεί να κυμαίνονται από την υπερβολική κυτταρίτιδα, μέχρι το μέγεθος του στήθους. Τι είναι όμως αυτό που έχει κάνει τις γυναίκες να στρέφονται «χωρίς φόβο και πάθος» στους πλαστικούς χειρουργούς;

Ο πρώτος και κύριος λόγος δεν είναι άλλος από την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, η οποία έχει κάνει τις επεμβάσεις αυτού του τύπου πολύ πιο προσιτές οικονομικά αλλά και πολύ πιο «εύκολες» και ασφαλείς για τους ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος προετοιμασίας και ανάρρωσης για τις αισθητικές επεμβάσεις έχει μειωθεί αισθητά, ενώ οι κίνδυνοι που κάποτε ενείχε η πλαστική έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

Όπως θα προσέξατε, αναφερόμενος στην εξάλειψη των κινδύνων ανέφερα τη λέξη «σχεδόν». Ο λόγος που το έκανα αυτό είναι το γεγονός ότι παρά τις προόδους της ιατρικής, καμία επέμβαση ή φαρμακευτική και αισθητική αγωγή, όσο ασφαλής και μη επεμβατική να είναι δεν είναι 100% ασφαλής. Υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι κίνδυνοι, οι οποίοι συχνά σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις στον ασθενή ή ακόμη και με αρρώστιες και άλλες ιατρικές καταστάσεις και παθήσεις που δεν έχουν διαγνωσθεί ή αντιμετωπισθεί σωστά.

Οι παραπάνω κίνδυνοι είναι ούτε λίγο ούτε πολλοί κοινοί για όλους τους κλάδους της ιατρικής και όλες τις θεραπείες, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι οι οποίοι παρουσιάζονται μόνο στις λεγόμενες αισθητικές επεμβάσεις. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται για έναν και μόνο λόγο, την βελτίωση της εικόνας και της ομορφιάς του ασθενή. Δεν γίνονται για να αντιμετωπισθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Γι’ αυτό το λόγο και η αποτυχία μίας αισθητικής χειρουργικής επέμβασης, συνήθως δεν έχει να κάνει με κίνδυνο της ζωής του ασθενούς ή επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του.
Μία αισθητική επέμβαση θεωρείται αποτυχημένη όταν δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον ασθενή. Με άλλα λόγια, αν ο ασθενής δεν πάρει αυτό που ζητήσει, μπορεί να πει ότι η επέμβαση του απέτυχε. Μια αποτυχημένη επέμβαση από πλαστικό χειρουργό έχει συνήθως επιπτώσεις μόνο στην εικόνα του ασθενή και όχι στην υγεία του. Όπως και να έχει όμως, εννοείται πως κανείς δεν θέλει να αποτύχει μία τέτοια επέμβαση, ακόμη και αν δεν τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του, καθώς το αποτέλεσμα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ψυχολογία του και την εικόνα της ζωής του γενικότερα.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον κίνδυνο αποτυχίας μίας αισθητικής επέμβασης, είναι φυσικά να επιλέξετε τον κατάλληλο και τον σωστό πλαστικό χειρουργό. Αυτό όμως σίγουρα δεν είναι κάτι απλό και δεν μπορεί να γίνει από τον καθένα, χωρίς να γνωρίζει και λίγα πράγματα σχετικά με την πλαστική χειρουργική και την ιατρική γενικότερα. Εδώ λοιπόν θα δούμε έναν απλό οδηγό επιλογής, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους. Προκειμένου να επιλέξουν τον σωστό χειρουργό και να μην έχουν προβλήματα πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά την επέμβαση τους. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Yπάρχουν πολλοί πλαστικοί χειρούργοι και ακόμη περισσότερες πλαστικές επεμβάσεις εκεί έξω κι εννοείται πως δεν μπορεί ο κάθε χειρούργος να είναι αρκετά ικανός να τις κάνει όλες και μάλιστα με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας! Ο καθένας έχει και κάποια ειδικότητα. Κάποιος μπορεί να είναι ειδικός στις επεμβάσεις στήθους και άλλος σε επεμβάσεις λιποαναρρόφησης ή στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Εννοείται ότι όσο πιο εξειδικευμένος είναι ένας γιατρός σε έναν τύπο επεμβάσεων, τόσο πιο μεγάλο είναι και το ποσοστό επιτυχίας του σε αυτόν. Όταν λοιπόν θα είστε στη φάση επιλογής χειρούργου για την επέμβαση σας, καλό είναι να επιλέξετε μόνο κάποιον ανάμεσα από αυτούς που είναι ειδικοί στην επέμβαση που θέλετε να κάνετε. Αν θέλετε να κάνετε αυξητική στήθους, για παράδειγμα, επιλέξτε κάποιον ανάμεσα από αυτούς που ειδικεύονται στην αυξητική στήθους και ούτω καθεξής. Αν σας έχουν συστήσει κάποιον γιατρό, ο οποίος όμως δεν φαίνεται να έχει ειδίκευση στις συγκεκριμένες επεμβάσεις, καλό είναι να συζητήσετε μαζί του για την εμπειρία του στον συγκεκριμένο τομέα πριν να κάνετε την επιλογή σας.

Ο κάθε ένας από εμάς έχει τα δικά του πρότυπα αισθητικής και ομορφιάς και το ίδιο ισχύει και για τους πλαστικούς χειρούργους. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν υπάρχουν κάποια «επιστημονικά» πρότυπα ομορφιάς. Για παράδειγμα, το μέγεθος της μύτης δεν πρέπει να είναι μέσα σε κάποια στενά όρια για να θεωρείται όμορφη ή αισθητικά ευχάριστη.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι μπορεί εσείς και ο γιατρός σας να μην αντιλαμβάνεσθε την ομορφιά με τον ίδιο τρόπο. Αν ας πούμε θέλετε να αυξήσετε λίγο το στήθος για να γίνετε πιο ελκυστική και ο γιατρός σας σας κάνει Pamela Anderson, τότε μάλλον θα έχετε σοβαρό πρόβλημα. Για να μην συμβεί αυτό λοιπόν, είναι καλό να επιλέξετε έναν πλαστικό που να έχει πάνω – κάτω την ίδια αντίληψη για την ομορφιά με σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό, είναι να δείτε φωτογραφίες «πριν και μετά» από τους ασθενείς του. Αν τα αποτελέσματα ταιριάζουν με την αισθητική σας, τότε μπορείτε να τον επιλέξετε άφοβα. Σκεφθείτε ότι ο γιατρός σας είναι σαν ζωγράφος που σας κάνει το πορτρέτο σας. Αν ήσασταν φαν της αναγεννησιακής τέχνης δεν θα προσλαμβάνατε έναν φαν του Πικάσο να σας ζωγραφίσει, έτσι δεν είναι;

Τ ο ιατρείο και το γραφείο ενός γιατρού μπορούν να μας δώσουν μια πολύ εικόνα για το ποιόν του. Για παράδειγμα Θα μας δείξουν αν είναι παλιομοδίτης και αν ακολουθεί τις τελευταίες τάσεις κι εξελίξεις της τεχνολογίας και της ιατρικής. Το κυριότερο όμως που θα μας δείξουν, είναι το πόσο πολύ σέβεται την καθαριότητα και την τάξη του χώρου του. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο νούμερο ένα κίνδυνος όλων των επεμβάσεων, ακόμη και των πιο μικρών, είναι οι μολύνσεις που συνήθως γίνονται κατά τη διάρκεια τους. Αν το ιατρείο του γιατρού που θα επισκεφθείτε δεν σας γεμίζει το μάτι, ή δεν είναι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ, καλό θα ήταν να μην τον προτιμήσετε.

Ακόμη όμως και αν τα πάντα είναι εντάξει και πεντακάθαρα στο ιατρείο, θα πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε και που θα γίνει η επέμβαση και να μάθετε και για τον χώρο αυτό. Αυτό το λέω γιατί ενώ οι απλές επεμβάσεις όπως οι ενέσεις Botox ή η Μεσοθεραπεία γίνονται στο ιατρείο, οι πιο σύνθετες, όπως ας πούμε η αυξητική στήθους ή η λιποαναρρόφηση, μπορούν να γίνουν μόνο σε νοσοκομεία. Οι περισσότεροι πλαστικοί συνεργάζονται με κάποιες κλινικές, καλό είναι λοιπόν αφού μάθετε με ποια συνεργάζεται ο πλαστικός που σκέφτεστε να επιλέξετε, να μάθετε και όσα περισσότερα μπορείτε γι’ αυτήν και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους ασθενείς της. Εννοείται ότι και πάλι το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξετε θα είναι η καθαριότητα.

Ο πλαστικός χειρούργος είναι ο άνθρωπος στον οποίο θα εμπιστευθείτε δύο από τα πιο πολύτιμα, αν όχι τα πιο πολύτιμα, πράγματα στη ζωή σας: την υγεία και την ομορφιά σας. Θα πρέπει λοιπόν όχι μόνο να τον εμπιστεύεστε τυφλά αλλά και να έχετε μία σχέση αμοιβαίας κατανόησης και συμπάθειας μαζί του. Γενικά, αν ο γιατρός σας φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για το χρήμα και θέλει να σας «ξεπετάξει» όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν κάποιος «υποψήφιος» γιατρός δεν σας κάνει ερωτήσεις και δεν σας αφήνει να του κάνετε ερωτήσεις, αν σε κάθε σας επίσκεψη βλέπετε πως είναι βιαστικός και πως στην ουσία περιμένει το επόμενο ραντεβού ή αν απλά δεν σας κάνει κλικ που λένε και στην καθομιλουμένη, καλό θα ήταν να τον αποφύγετε. Ο πλαστικός χειρούργος σας θα πρέπει να είναι πρώτα φίλος σας και μετά γιατρός. Μην επιλέξετε κάποιον που δεν σας κάνει αυτό το κλικ.

Μιας και ζούμε στα χρόνια της κρίσης, είναι αδύνατον να λείπει το οικονομικό κομμάτι από ένα άρθρο για την πλαστική χειρουργική. Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι αν και η τιμή των αισθητικών επεμβάσεων έχει πέσεις αρκετά τα τελευταία χρόνια, παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ειδικά για πιο σύνθετες επεμβάσεις που απαιτούν ολική αναισθησία. Επίσης, τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν το κόστος των αισθητικών επεμβάσεων ούτε καν μερικώς. Αυτό γίνεται γιατί οι επεμβάσεις αυτού του τύπου θεωρούνται είδος πολυτελείας. Η μόνη περίπτωση για κάλυψη του κόστους είναι αν οι επεμβάσεις αυτές γίνονται για να καλύψουν τραυματισμούς και άλλα προβλήματα υγείας.

Όταν μιλάτε λοιπόν με έναν γιατρό, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερο βάρος στο κόστος εγχείρησης και στο πως αυτό θα αποπληρωθεί. Όπως είπαμε και παραπάνω, πολλές επεμβάσεις γίνονται μόνο σε κλινικές, οπότε στο κόστος τους πέρα από την αμοιβή του πλαστικού χειρουργού, προστίθενται και η αμοιβή του αναισθησιολόγου, η οποία μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη αν γίνει ολική νάρκωση και η τιμή της παραμονής στη κλινική και το τέλος χρήσης των εγκαταστάσεων της. Πολλοί γιατροί αποκρύπτουν αυτά τα κόστη, εστιάζοντας μόνο στη δική τους αμοιβή. Γι’ αυτό θα πρέπει να ρωτάτε πάντα την τελική τιμή της επέμβασης, ειδικά αν αυτή θα γίνει σε κλινική. Ακόμη όμως και αν απλά θα γίνει κάποια απλή επέμβαση που μπορεί να λάβει χώρα στο ιατρείο, όπως το Botox, αυτή πιθανότατα δεν θα γίνει μέσα σε μία και μόνο συνεδρία. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να ρωτήσετε το κόστος της κάθε συνεδρίας και φυσικά το πόσες περίπου θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της θεραπείας ή επέμβασης σας.