Ωτοπλαστική

otoplastiki-petaxta-aftia

Τι είναι η ωτοπλαστική

H ωτοπλαστική, η οποία είναι επίσης γνωστή και ως πλαστική χειρουργική αυτιών, είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία επιτρέπει στους ασθενείς να αλλάξουν το σχήμα, τη θέση ή και το μέγεθος των αυτιών τους. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς κοσμητικές επεμβάσεις και θεωρείται και μία εκ των ασφαλέστερων.

Οι ασθενείς που επιλέγουν να κάνουν ωτοπλαστική συνήθως έχουν κάποιο πρόβλημα με το πόσο προεξέχουν τα αυτιά τους από το κεφάλι τους. Με άλλα λόγια, ο νούμερο ένα λόγος που γίνεται η επέμβαση, είναι τα λεγόμενα πεταχτά αφτιά. Άλλοι λόγοι για τους οποίους γίνεται η ωτοπλαστική είναι τυχόν παραμορφώσεις των αυτιών που έχουν προκληθεί έπειτα από κάποιο ατύχημα ή ακόμη και παραμορφώσεις που υπάρχουν εκ γενετής.

Μια ωτοπλαστική επέμβαση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, δεδομένου ότι τα αυτιά θα έχουν φτάσει στο πλήρες μέγεθος τους, δηλαδή θα έχουν σταματήσει να μεγαλώνουν. Αυτό συνήθως ξεκινά μετά την ηλικία των 5 και τελειώνει με την ενηλικίωση του ατόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει και σε μικρότερες ηλικίες. Το απολύτως κατώτατο όριο ηλικίας είναι τα τρία έτη και αφορά εκ γενετής παραμορφώσεις που μπορεί να προκαλούν προβλήματα την ακοή του παιδιού και ως εκ τούτου πρέπει να διορθωθούν άμεσα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση του σχήματος των αυτιών σε μωρά και νεογνά μπορεί να γίνει και χωρίς χειρουργείο. Αν ένα παιδί γεννηθεί με «πεταχτά αφτιά» ή ορισμένα άλλα προβλήματα στο σχήμα των αυτιών του, μπορεί να γίνει χρήση ενός ειδικού νάρθηκα, σχεδόν αμέσως μετά την γέννηση, για να διορθωθούν με επιτυχία αυτά τα ζητήματα. Για να μάθετε πόσο κοστίζει μια τέτοια επέμβαση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Οι τιμές δεν είναι ποτέ ίδιες για όλους και εξαρτάται από το μέγεθος της διόρθωσης που θα γίνει.

Γιατί γίνεται η ωτοπλαστική;

Όπως είπαμε και παραπάνω, η ωτοπλαστική γίνεται για να διορθωθεί κάποιο πρόβλημα με το σχήμα ή το μέγεθος των αυτιών. Ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο κάποιος καταφεύγει σε αυτήν την χειρουργική επέμβαση, είναι η διόρθωση των πεταχτών αυτιών, δηλαδή η διόρθωση των αυτιών που προεξέχουν πολύ από το κεφάλι. Άλλοι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να καταφύγει σε αυτήν την επέμβαση, είναι το μεγάλο μέγεθος των αυτιών, δηλαδή τα αυτιά που είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με το μέγεθος του κεφαλιού. Επίσης συχνά γίνονται ωτοπλαστικές για την διόρθωση άλλων αισθητικών επεμβάσεων που έχουν γίνει στην περιοχή των αυτιών αλλά και για την διόρθωση ουλών και άλλων σημαδιών από επεμβάσεις σε αυτή τη περιοχή. Εδώ να σημειωθεί ότι πολύ σπάνια γίνεται ωτοπλαστική μόνο στο ένα αυτί, ειδικά όταν πρόκειται για το εκ γενετής μέγεθος και σχήμα των αυτιών. Η επέμβαση γίνεται σχεδόν πάντα και στα δύο αυτιά για να υπάρχει συμμετρία, ακόμη και αν η όποια παραμόρφωση (πχ λόγω τραυματισμού) παρατηρείται μόνο το ένα αυτί.

Όπως είπαμε και παραπάνω, ωτοπλαστική μπορεί να κάνει κανείς σε οποιαδήποτε ηλικία αφού τα αυτιά έχουν φτάσει στο πλήρες μέγεθος τους, πράγμα που συνήθως συμβαίνει μετά την ηλικία των 5. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες – ελάχιστες – εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.

Τέλος, πριν απευθυνθείτε σε κάποιον χειρουργό για να σας «φτιάξει» τα αυτιά σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ωτοπλαστική δεν μπορεί να αλλάξει τη θέση των αυτιών σας ή να τροποποιήσει με κάποιον τρόπο την ποιότητα της ακοής σας, καθώς είναι μία επέμβαση που γίνεται αποκλειστικά στο εξωτερικό του αυτιού. Με άλλα λόγια, η ωτοπλαστική ούτε θα βελτιώσει, αλλά ούτε και θα χειροτερεύσει την ακοή σας.

Πιθανοί κίνδυνοι της ωτοπλαστικής

Η ωτοπλαστική είναι μια πολύ ασφαλής κοσμητική ή αισθητική χειρουργική επέμβαση, η οποία έχει γίνει με επιτυχία εκατομμύρια φορές σε κλινικές και νοσοκομεία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ωστόσο δεν παύει να είναι μία χειρουργική επέμβαση και ως εκ τούτου, ενέχει μερικούς κινδύνους για παρουσίαση επιπλοκών. Εννοείται πως αυτές είναι σχετικά σπάνιες, αλλά ο ασθενής θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος πριν να πάρει την όποια απόφαση του. Οι πιο συχνές επιπλοκές της ωτοπλαστικής, είναι οι εξής:

  • Ουλές: Εννοείται πως αφού θα γίνει μία χειρουργική επέμβαση θα παρουσιαστούν και κάποιες ουλές από τις τομές. Αυτές οι ουλές θα είναι φυσικά μόνιμες, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τόσο μικρές που οι χειρουργοί μπορούν και τις κρύβουν πίσω από τα αυτιά ή μέσα στις φυσικές πτυχές των αυτιών. Οι πιθανότητες να προκύψουν κάποιες μεγάλες ουλές που να μην μπορούν να «κρυφτούν» ή να «καμουφλαριστούν» από τους γιατρούς, είναι πάρα πολύ μικρές.
  • Ασυμμετρία στην θέση των αυτιών: Αυτό το πρόβλημα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα αλλαγών που μπορεί να γίνουν στα αυτιά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης μετά την επέμβαση. Επίσης, αν κάποια επέμβαση γίνει για να λύσει κάποιο πρόβλημα με τη συμμετρία των αυτιών, υπάρχει μια μικρή περίπτωση ο χειρουργός να μην καταφέρει να λύσει ΤΕΛΕΙΑ αυτό το πρόβλημα. Με απλά λόγια, μπορεί να διορθώσει κάπως την έλλειψη συμμετρίας στη θέση ή το μέγεθος των αυτιών, αλλά αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει, έστω και σε μικρότερο ή κι ελάχιστο βαθμό.
  • Αλλαγές στην αίσθηση του δέρματος των αυτιών: Οι αλλαγές που θα γίνουν στην τοποθέτηση και το μέγεθος των αυτιών κατά τη διάρκεια της ωτοπλαστικής χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να επηρεάσουν προσωρινά την αίσθηση του δέρματος στην περιοχή στην οποία θα γίνουν οι αλλαγές από τον χειρουργό. Αυτές οι αλλαγές είναι σχεδόν πάντα προσωρινές και με τον καιρό η αίσθηση στην περιοχή αποκαθίσταται πλήρως και γίνεται όπως παλιά. Η μόνιμη παρουσία αυτών των αλλαγών, είναι ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σπάνιο φαινόμενο.
  • Προβλήματα με τα ράμματα: Δεδομένου ότι θα γίνουν τομές στη περιοχή της επέμβασης, είναι σίγουρο ότι κατά τη διάρκεια μιας ωτοπλαστικής θα γίνουν κάποια ράμματα στον ασθενή. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται για την στερέωση του νέου σχήματος του αυτιού, θα καλυφθούν από τους γιατρούς, ωστόσο αυτά μπορεί να καταφέρουν να βγουν προς την επιφάνεια του δέρματος, οπότε και θα πρέπει να αφαιρεθούν. Η εμφάνιση των ραμμάτων αλλά και η αφαίρεση τους μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο δέρμα, η οποία υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί πρόσθετη επέμβαση για να διορθωθεί.
  • Υπερβολική διόρθωση. Μία ωτοπλαστική επέμβαση που γίνεται για διόρθωση πεταχτών αυτιών, μπορεί να δημιουργήσει αφύσικες γωνίες στο «μάζεμα» των αυτιών, οι οποίες θα δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχει κάτι που κρατά τα αυτιά κολλημένα στο κεφάλι. Με άλλα λόγια, θα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι ο ασθενής έχει κάνει επέμβαση και ότι το σχήμα των αυτιών του δεν είναι φυσικό.

Τέλος, η ωτοπλαστική παρουσιάζει και κάποιους κινδύνους που είναι κοινοί για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση: εμφάνιση ακατάσχετης αιμορραγίας, ανάπτυξη κάποιας μόλυνσης στη περιοχή και κάποια ανεπιθύμητη ή αλλεργική αντίδραση στην αναισθησία. Είναι επίσης πιθανό να έχει ο ασθενής κάποια αλλεργική αντίδραση στη χειρουργική ταινία ή σε άλλα υλικά κι επιθέματα που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μετά από αυτήν.

otoplastikh-prin-kai-metaΤι να περιμένετε

Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει σε ένα νοσοκομείο ή σε κάποιο εξωτερικό ιατρείο ή αισθητική κλινική. Τις περισσότερες φορές η επέμβαση γίνεται με καταστολή και τοπική αναισθησία η οποία, στην ουσία, μουδιάζει μόνο μέρος του σώματός στο οποίο θα γίνει η επέμβαση και ο ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου πόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει και γενική αναισθησία κατά την οποία ο ασθενής δεν έχει καθόλου τις αισθήσεις του. Αυτό συνήθως γίνεται για πολύ δύσκολες επεμβάσεις που ενδέχεται να διαρκέσουν πολύ.

Η επέμβαση

Η ωτοπλαστική δεν γίνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, υπάρχουν πολλές τεχνικές διαφέρουν και σε κάθε περίπτωση επιλέγεται αυτή που ταιριάζει καλύτερα με το είδος της διόρθωσης που χρειάζεται ο ασθενής. Η συγκεκριμένη τεχνική που θα επιλέξει ο πλαστικός χειρουργός σας, είναι και αυτή που θα καθορίσει τη θέση και των αριθμό των τομών και των ουλών που θα προκύψουν μετά την επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να κάνει τομές στο πίσω μέρος των αυτιών σας κι εντός των εσωτερικών πτυχών των αυτιών σας.

Αφού τελειώσει με τις τομές, ο γιατρός σας θα περάσει στο επόμενο μέρος της επέμβασης που είναι η αφαίρεση του χόνδρου και του δέρματος που περισσεύουν από την περιοχή της επέμβασης. Στη συνέχεια ο γιατρός σας θα τοπθετήσει το χόνδρο που θα απομείνει στη σωστή θέση και θα τον στερεώσει εκεί με ειδικά εσωτερικά ράμματα. Τέλος, θα γίνουν κάποια πρόσθετα ράμματα για να κλείσουν οι τομές που ανοίχθηκαν στη πρώτη φάση της επέμβασης.

Διαβάζοντας τα παραπάνω η ωτοπλαστική μπορεί να σας φαίνεται σαν μία δύσκολη και χρονοβόρα επέμβαση, ωστόσο η όλη διαδικασία διαρκεί συνήθως περίπου δύο ώρες. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή η επέμβαση να γίνει με laser που πολλές διαρκεί και λιγότερο από δύο ώρες. Η τιμή μιας τέτοιας επέμβασης διαφέρει από πελάτη σε πελάτη και θα πρέπει να δείτε την δική σας περίπτωση ξεχωριστά.

Μετά την επέμβαση

Μετά ωτοπλαστική, τα αυτιά σας θα πρέπει να καλυφθούν με επιδέσμους για την προστασία και τη στήριξη τους, προκειμένου να κρατήσουν το επιθυμητό σχήμα.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης σας μετά την επέμβαση, είναι πιθανό να αισθάνεστε κάποια δυσφορία ή και κνησμό (φαγούρα) στη περιοχή της επέμβασης. Σε αυτή τη περίπτωση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να σας συστήσει κάποια ήπια αναλγητικά φάρμακα. Εάν ο πόνος και η δυσφορία στη περιοχή παραμένουν ή και αυξάνονται ακόμη και μετά τη χορήγηση των παυσίπονων, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.

Μετά την επέμβαση θα πρέπει αποφύγετε να κοιμάστε στα πλευρά σας για να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στα αυτιά σας. Επίσης, προσπαθήστε να μην τρίβετε και να μην ασκείτε υπερβολική δύναμη και πίεση στις τομές σας. Τέλος, καλό θα ήταν να φοράτε για λίγο καιρό μπλουζάκια t-shirt, χαλαρά πουκάμισα ή μπλούζες με βαθιά λαιμόκοψη, καθώς οι γιακάδες των πουκάμισων μπορεί να έρθουν σε επαφή με τις τομές σας και να σας προκαλούν πόνο και φαγούρα.

Λίγες μέρες μετά την ωτοπλαστική επέμβαση, θα επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να σας αφαιρέσει τους επιδέσμους σας. τα αυτιά σας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πρησμένα και κόκκινα όταν θα βγουν από τους επιδέσμους. Μετά την αφαίρεση των επιδέσμων, θα πρέπει να φοράτε τη νύχτα έναν ειδικό χαλαρό κεφαλόδεσμο που θα καλύπτει τα αυτιά σας, για δύο έως έξι εβδομάδες. Αυτός ο κεφαλόδεσμος θα κρατάει τα αυτιά σας στη σωστή θέση όταν εσείς θα γυρνάτε στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια του ύπνου σας.

Στην ωτοπλαστική συνήθως γίνονται απορροφήσιμα ράμματα τα οποία δεν απαιτούν αφαίρεση από γιατρό, καθώς διαλύονται φυσικά μέσα στον σώμα. Αν όμως ο γιατρός για κάποιο λόγο σας κάνει συμβατικά ράμματα, θα πρέπει να συνεννοηθείτε μαζί του για το πότε θα γίνει η αφαίρεση τους. Η αφαίρεση των ραμμάτων συνήθως γίνεται μερικές μέρες ή μία – δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Τέλος, αν κάνετε δραστηριότητες όπως η κολύμβηση και η σωματική άσκηση, θα πρέπει να τις σταματήσετε για λίγο καιρό μετά την επέμβαση και να επιστρέψετε σε αυτές μόνο μετά από την έγκριση του γιατρού σας.