Υαλουρονικό Οξύ

ialouroniko-oxy

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το υαλουρονικό οξύ

Οι πλαστικές επεμβάσεις εδώ και μερικά χρόνια έχουν γίνει μέρος της πραγματικότητας μας αφού βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι – ασχέτως φύλου και ηλικίας – επιλέγουν να αλλάξουν την εμφάνιση τους και να αποκτήσουν την εικόνα που πάντα ονειρεύονταν για τον εαυτό τους. Σε αυτό φυσικά έχει συμβάλει πάρα πολύ η συνεχής πρόοδος της τεχνολογίας η οποία έχει κάνει τις πλαστικές επεμβάσεις πολύ οικονομικά προσιτές αλλά και πιο ασφαλείς από ποτέ.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που διστάζει ακόμη και να σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας πλαστικής και αυτό γίνεται γιατί οι πλαστικές επεμβάσεις στο μυαλό πολλών ανθρώπων είναι συνδεδεμένες με χειρουργεία, τα οποία και διαρκούν αρκετές ώρες και γίνονται με ολική αναισθησία. Εννοείται πως αυτό ισχύει και αφορά όντως αρκετές επεμβάσεις, αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Στις μέρες μας υπάρχουν και πολλές μέθοδοι οι οποίες είναι από λίγο έως κι ελάχιστα επεμβατικές. Με άλλα λόγια, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς ακόμη και χωρίς να γίνει η οποιαδήποτε τομή.

Οι πιο αποτελεσματικές αλλά και ασφαλείς μη επεμβατικές αισθητικές επεμβάσεις είναι αυτές που βασίζονται στο περίφημο υαλουρονικό οξύ.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Μπορεί το όνομα της ουσίας να ακούγεται τρομακτικό, άλλωστε όλοι ξέρουμε ότι τα οξέα συνδέονται με τη διάβρωση των μετάλλων, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, αφού δε μιλάμε για κάτι αφύσικο ή τεχνητό. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που υπάρχει φυσικά στο ανθρώπινο σώμα. Αν και βρίσκεται σε πολλά σημεία του οργανισμού, το συναντάμε σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα υγρά που βρίσκονται στα μάτια και τις αρθρώσεις. Το υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιείται ως φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής, εκχυλίζεται με μια ειδική μέθοδο από το λειρί του κόκορα ή κατασκευάζεται από ορισμένα βακτήρια σε κάποιο εργαστήριο. Αυτό το υαλουρονικό οξύ θα το βρείτε σε διάφορες μορφές ακόμη και σε προϊόντα αισθητικής αλλά και θεραπείας του εμπορίου και είναι αυτό που χρησιμοποιείται στις αισθητικές επεμβάσεις.

ualouroniko oxi

Αν και το σώμα μας παράγει υαλουρονικό οξύ, η ποσότητα που μπορεί να παράγει μειώνεται με τον χρόνο, με αποτέλεσμα από κάποια ηλικία και μετά να πρέπει να πάρουμε την ουσία αυτή από άλλες πηγές, καθώς το σώμα μας δεν την παράγει πια σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι άνθρωποι παίρνουν το υαλουρονικό οξύ για να αντιμετωπίσουν διάφορες διαταραχές και παθήσεις των αρθρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας. Το υαλουρονικό μπορεί να ληφθεί από το στόμα ή με ένεση στην προσβεβλημένη άρθρωση, η οποία φυσικά θα γίνει από έναν γιατρό ή εξειδικευμένο νοσηλευτή.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Αμερικής, το FDA, έχει εγκρίνει τη χρήση του υαλουρονικού οξέος κατά τη διάρκεια ορισμένων οφθαλμολογικών επεμβάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η αφαίρεση καταρράκτη, η μεταμόσχευση κερατοειδούς, η αποκατάσταση αποκολλημένου αμφιβληστροειδούς και άλλοι τραυματισμοί των ματιών. Το υαλουρονικό εγχέεται μέσα στο μάτι του ασθενή από τον γιατρό κατά τη διάρκεια της επέμβασης για να βοηθήσει στην αντικατάσταση των φυσικών υγρών του ματιού.

Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται επίσης στην πλαστική χειρουργική για τις αισθητικές επεμβάσεις στα χείλη. Είναι μία από τις ουσίες με τις οποίες «γεμίζουν» οι γιατροί τα χείλη των ασθενών τους, κάνοντας τα πιο πλούσια και σαρκώδη.

Μερικοί άνθρωποι υαλουρονικό οξύ σε τζελ σε σημεία του δέρματος του που έχουν κάποιο τραυματισμό ή άλλο πρόβλημα. Αυτό γίνεται γιατί η ουσία αυτή μπορεί να βοηθήσει για τη ταχύτερη επούλωση πληγών, εγκαυμάτων, ελκών του δέρματος. Το υαλουρονικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μορφή κρέμας ή σαν κύριο συστατικό σε κρέμες για την ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Τέλος, το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται κατά κόρον σε σκευάσματα που αποσκοπούν στην πρόληψη των επιπτώσεων της γήρανσης. Σε πολλές περιπτώσεις, το υαλουρονικό οξύ προωθείται από τους κατασκευαστές τέτοιων σκευασμάτων ως «πηγή της νεότητας». Ωστόσο, δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι αν κάποιος λαμβάνει υαλουρονικό από το στόμα ή το αλείφει στο δέρμα του, μπορεί να αποτρέψει τις μεταβολές στο σώμα του και στη φυσική κατάσταση του που σχετίζονται με τη γήρανση.

Οι διαφορετικές περιοχές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υαλουρονικό οξύ είναι τα μάτια, τα χείλη, το πρόσωπο, η μύτη ακόμη και το γόνατο. Η κάθε περιοχή για διαφορετικούς λόγους. Φυσικά και η τιμή τους αλλάζει από περίπτωση σε περίπτωση για αυτό καλό είναι να κάνετε μια συζήτηση με τον γιατρό σας πριν προχωρήσετε.

Τι είναι αυτό που κάνει το υαλουρονικό οξύ τόσο πολύτιμο

Για να καταλάβει κανείς γιατί το υαλουρονικό αποτελεί τη πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα ομορφιάς και αντιγήρανσης, είναι σημαντικό να κατανοήσει πρώτα το ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της ουσίας αυτής στο σώμα μας. Το υαλουρονικό οξύ μπορείτε να το φανταστείτε σαν μαξιλάρι ή και λιπαντικό το οποίο βρίσκεται στις αρθρώσεις και άλλους ιστούς. Επιπλέον, η παρουσία ή η απουσία του, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σώμα ανταποκρίνεται σε κάποιο τραυματισμό, με άλλα λόγια, το πόσο γρήγορη θα είναι η ανάρρωση από αυτόν τον τραυματισμό. Το υαλουρονικό θα το βρούμε όμως και στο δέρμα μας.

Από επιστημονική σκοπιά, το υαλουρονικό οξύ (επίσης γνωστό ως υαλουρονάνη) είναι μια γλυκοζαμινογλυκάνη, δηλαδή ένας τύπος μορίου που αποτελείται εν μέρει από σάκχαρα. Το υαλουρονικό οξύ είναι δηλαδή ένα φυσικό δομικό συστατικό του δέρματος και βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη ουσία να ξεχωρίζει, είναι η μοναδική του ικανότητα να συγκρατεί υγρασία. Για την ακρίβεια, μπορεί να συγκρατεί την υγρασία καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή συνθετικό πολυμερές. Στην πραγματικότητα, ένα γραμμάριο υαλουρονικού οξέος μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και έξι περίπου λίτρα νερού!

υαλουρονικό

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη μάχη κατά της γήρανσης του σώματος και της επιδερμίδας. Ο λόγος που το λέμε αυτό, είναι το γεγονός ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της νεανικής επιδερμίδας είναι το μεγάλο ποσοστό υγρασίας της. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας χάνει την υγρασία του, με αποτέλεσμα την απώλεια της σφριγηλότητας και της ευκαμψίας του.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το δέρμα όλων μας γίνεται ξηρό όσο γερνάμε, απλά σημαίνει ότι όσο μεγαλώνουμε το δέρμα μας δεν έχει την ποσότητα της υγρασίας που είχε στα νιάτα μας. Αυτό κυρίως σε συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο αλλά και σε πολλούς άλλους παράγοντες. Με άλλα λόγια, μπορεί κανείς να έχει λιπαρό δέρμα και στα 60 του, απλά όμως δεν θα είναι τόσο λιπαρό όσο ήταν στα 20 του!

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά υγρασίας της επιδερμίδας σας και ταυτόχρονα να ενισχύσει φράγμα του δέρματος, δηλαδή τα εξωτερικά στρώματα του. Το υγιές φράγμα του δέρματος είναι λείο, μαλακό και σφριγηλό, δηλαδή έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νεανικής επιδερμίδας! Αλλά το υαλουρονικό οξύ, μπορεί να σας προσφέρει και άλλα οφέλη, πέρα από το να σας δώσει μια πιο νεανική εμφάνιση.

Γνωρίζουμε ότι σχεδόν τα πάντα, από τον ήλιο και την ακμή μέχρι το ευαίσθητο δέρμα και τη ροδόχρωμη ακμή, μπορούν να καταστρέψουν το φράγμα του δέρματος, γι’ αυτό και αποκατάσταση του με φυσικά συστατικά του δέρματος, όπως το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην επανόρθωση του ή τουλάχιστον στην ελαχιστοποίηση των ζημιών και των προβλημάτων του, πράγμα που σημαίνει ότι το υαλουρονικό είναι χρήσιμο για όλους τους τύπους δέρματος. Τέλος, το υαλουρονικό οξύ επίσης παρέχει αντιοξειδωτική άμυνα ενάντια των ελευθέρων ριζών και μειώνει τις φλεγμονές. Με άλλα λόγια, προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία αντιγηραντικών δράσεων!

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της δυσκαμψίας και του πόνου στις αρθρώσεις ατόμων μεγάλης ηλικίας, όταν γίνεται τακτική έγχυση του στα σημεία που παρουσιάζεται το πρόβλημα, από ειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές. Εδώ να αναφέρουμε ότι έχει εγκριθεί από την FDA (ΕΟΦ της Αμερικής) ένα ενέσιμο σκεύασμα θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με βάση το υαλουρονικό οξύ.

Ωστόσο τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ποικίλλουν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μας επιτρέψουν να βγάλουμε κάποιο βέβαιο συμπέρασμα. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν μια μέτρια βελτίωση στην δυσκαμψία των αρθρώσεων και μείωση του πόνου τους με την ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Αυτή τη στιγμή είναι επίσης άγνωστο το αν και κατά πόσο η μακροχρόνια χορήγηση ή χρήση υαλουρονικού οξέος μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση πόνου στις αρθρώσεις ή να τον μειώσει αφού κάνει την εμφάνιση του.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε λοιπόν, το υαλουρονικό οξύ είναι πολύτιμο για τον οργανισμό μας και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας και ειδικά στην υγεία αλλά και την εμφάνιση του δέρματος και της επιδερμίδας. Δεδομένου λοιπόν ότι η φυσική παραγωγή του από τον οργανισμό μας επιβραδύνεται όσο περνάει ο χρόνος και φθάνει σε σημείο που να μην μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του σώματος, είναι φυσικό να παρουσιάζονται προβλήματα που πηγάζουν από την έλλειψη υαλουρονικού. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι πόνοι στις αρθρώσεις αλλά και μεγάλη γήρανση του δέρματος.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι μπορεί να κάνει η χορήγηση υαλουρονικού σε διάφορα σημεία του σώματος μας.

Υαλουρονικό στα χείλη

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει η τάση για μεγάλα και πλούσια χείλη. Πολλοί θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να τα αποκτήσει μια γυναίκα είναι να βάλει ειδικά ενθέματα σιλικόνης, αλλά αυτό δεν ισχύει. Μια θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό στα χείλη μπορεί να αυξήσει τον όγκο τους και να τα κάνει πιο πλούσια κι αισθησιακά σχεδόν αμέσως. Η τιμή για υαλουρονικό στα χείλη είναι πολύ προσιτή και η επέμβαση γίνεται μόνο με τοπική αναισθησία για να μην υπάρχει ενόχληση από την ένεση με το υαλουρονικό. Είναι μια επέμβαση ιδιαίτερα δημοφιλής με νεότερες κοπέλες και γενικά είναι από τις δημοφιλέστερες επεμβάσεις με υαλουρονικό.

ualouroniko xeili

Υαλουρονικό στα μάτια

Στα μάτια του υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για αισθητικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους. Όταν μιλάμε για αισθητική χρήση του υαλουρονικού στα μάτια τότε εννοούμε την αντιμετώπιση των ρυτίδων και των σακούλων κάτω και γύρω από τα μάτια. Οι θεραπείες ανάλογα την περίπτωση μπορεί να γίνουν με κάποιο ειδικό ενέσιμο υαλουρονικό ή ακόμη και με κρέμες και τζελ. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα είναι εμφανή κι εντυπωσιακά. Για πρόληψη των παραπάνω προβλημάτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα ματιών με υαλουρονικό οξύ, υπάρχουν πολλές στην αγορά για να διαλέξετε. Η τιμή για υαλουρονικό στα μάτια για αισθητικούς σκοπούς είναι σχετικά χαμηλή.

Όσον αφορά τη θεραπευτική χρήση, γίνεται έγχυση υαλουρονικού οξέος στο μάτι κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης αφαίρεσης καταρράκτη από ένα ειδικό χειρουργό είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για την αναπλήρωση των υγρών του ματιού που χάνονται κατά τη διάρκεια της επέμβασης και τη γρηγορότερη ανάρρωση από αυτήν.

Υαλουρονικό στη μύτη

 Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις για να αποφευχθεί μια ρινοπλαστική επέμβαση. Σε γενικές γραμμές, με ενέσεις υαλουρονικού σε συγκεκριμένα σημεία της μύτης μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η «καμπούρα» (ύβος) στη μύτη και τα βαθουλώματα. Με άλλα λόγια, μιλάμε για προβλήματα που σχετίζονται με τη ράχη της μύτης. Εννοείται ότι η τιμή για υαλουρονικό στη μύτη είναι πολύ μικρότερη από το κόστος μιας ρινοπαλαστικής. Επίσης να τονίσουμε ότι δεν είναι όλοι κατάλληλοι υποψήφιοι για την εν λόγω θεραπεία και ότι δεν θα λύσει τα «λειτουργικά» προβλήματα που σχετίζονται με την αναπνοή.

Υαλουρονικό στο πρόσωπο

Το πρόσωπο είναι το σημείο του σώματος μας που δείχνει περισσότερο την ηλικία μας, οπότε είναι λογικό το υαλουρονικό να πρωταγωνιστεί στις προσπάθειες καταπολέμησης των σημαδιών του περάσματος του χρόνου τα οποία δεν είναι άλλα από τις ρυτίδες και τις γραμμές. Χάρη στο ενέσιμο υαλουρονικό, ο γιατρός μπορεί να εγχύσει την θαυματουργή αυτή ουσία στα προβληματικά σημεία και να ενισχύσει αμέσως το δέρμα εκεί για να ελαττώσει και σχεδόν να εξαφανίσει τη παρουσία των ρυτίδων. Με απλά λόγια, το υαλουρονικό γεμίζει τα κενά που υπάρχουν στα σημεία που παρουσιάζονται οι ρυτίδες και οι γραμμές, οπότε και αυτές εξαφανίζονται.

Υαλουρονικό στα γόνατα

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το υαλουρονικό χρησιμοποιείται και για εντελώς θεραπευτικούς σκοπούς. Με την χορήγηση ενέσιμου υαλουρονικού στο γόνατο ενός ασθενούς επιτυγχάνεται η μείωση του πόνου από την οστεοαρθρίτιδα καθώς και βελτιώνεται σε κάποιο βαθμό η ευλυγισία του ποδιού. Παρόμοιες θεραπείες μπορούν να γίνουν και σε άλλα σημεία του σώματος, αλλά το γόνατο είναι το πιο συχνό σημείο στο οποίο γίνεται αυτή η θεραπεία. Εννοείται ότι τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για αυτό τον σκοπό δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με αυτά της αισθητικής ιατρικής ενώ η θεραπεία γίνεται από κάποιον ορθοπεδικό ή παθολόγο και όχι από πλαστικό χειρουργό.

Υαλουρονικό και πρόληψη

Μπορεί το υαλουρονικό να χρησιμοποιείται σε πολλές επεμβάσεις αλλά υπάρχουν και πολλά σκευάσματα αλλά και θεραπείες που μπορούν γενικά να τονώσουν την παραγωγή αυτής της ουσίας, καθυστερώντας έτσι το «βαρύ πυροβολικό» που είναι η επίσκεψη σε κάποιον πλαστικό για μια ειδική επέμβαση ή θεραπεία με υαλουρονικό. Εννοείται ότι αυτά τα προϊόντα πρόληψης καλό είναι να τα αγοράσει και να τα χρησιμοποιήσει κανείς αφού πρώτα μιλήσει με κάποιον πλαστικό ή άλλο ειδικό. Ας δούμε τα πιο βασικά και δημοφιλή από αυτά.

ualouroniko oksiΠόσιμο υαλουρονικό

Το πόσιμο υαλουρονικό οξύ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και θα το βρείτε σε όλα τα φαρμακεία ενώ είναι πολύ πιθανό να το έχετε δει να διαφημίζεται και σε τηλεπωλήσεις. Εννοείται ότι καλό είναι να προτιμάτε τα προϊόντα του φαρμακείου αφού εκεί θα βρείτε και κάποιον ειδικό να σας προτείνει το κατάλληλο ενώ όλα τα σκευάσματα που θα βρείτε εκεί είναι κι ελεγμένα κι εγκεκριμένα. Το πόσιμο υαλουρονικό στην ουσία είναι ένα συμπλήρωμα υαλουρονικού οξέως και μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο με προβλήματα αισθητικής φύσεως αλλά και με προβλήματα υγείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το αποκαλούν και υαλουρονικό για τις αρθρώσεις. Οι τιμές για πόσιμο υαλουρονικό είναι προσιτές και γενικά, η λήψη του μπορεί να κάνει πολύ καλό και να προλάβει πολλά προβλήματα υγείας αλλά και τη γήρανση του δέρματος, αρκεί να γίνεται με μέτρο. Πέρα από το υαλουρονικό σε υγρή μορφή, μπορείτε να βρείτε και υαλουρονικό οξύ σε χάπια.

Κρέμα υαλουρονικού

Δεδομένης της έντονης αντιγηραντικής δράσης του υαλουρονικού οξέως είναι λογικό να αποτελεί τη βάση ή τη κύρια δραστική ουσία μιας μεγάλης γκάμας από κρέμες. Οι κρέμες αυτές κατασκευάζονται από εταιρείες καλλυντικών και άλλων ειδών αισθητικής. Οι τιμές του υαλουρονικού σε αυτή η μορφή ποικίλουν ανάλογα με την περιεκτικότητα της κάθε κρέμας αλλά και το όνομα και τη φήμη του κατασκευαστή της. Εννοείται ότι πάλι δεν πρέπει να το παρακάνετε με τη χρήση αυτών των προϊόντων.

Τζελ υαλουρονικού

Αν θέλετε «καθαρό» υαλουρονικό για να το εφαρμόσετε σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου ή του σώματος σας, τότε η λύση είναι το υαλουρονικό οξύ σε τζελ. Τα προϊόντα αυτά θα τα βρείτε τόσο στα φαρμακεία όσο και στα γραφεία των πλαστικών χειρουργών και με σωστή και στοχευμένη χρήση, μπορούν να αποφέρουν θεαματικά αποτελέσματα. Εννοείται ότι παράγονται από φυσικό υαλουρονικό οξύ και είναι απολύτως ασφαλή. Το υαλουρονικό οξύ σε μορφή τζελ ή σαν κύριο συστατικό gel και κρεμών, είναι πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία πληγών και ελκών που παρουσιάζονται στη στοματική περιοχή.

Οι τιμές για υαλουρονικό οξύ σε τζελ είναι λογικές αλλά ποικίλουν ανάλογα με το προϊόν.

Ενέσιμο υαλουρονικό οξύ

Τέλος, υπάρχει και το υαλουρονικό οξύ σε ένεση το οποίο και είναι και το πιο γνωστό. Αυτό που πρέπει να ξέρετε όμως είναι το γεγονός ότι δεν μπορείτε να βρείτε ενέσιμο υαλουρονικό στην αγορά αφού πρόκειται για εξειδικευμένο προϊόν που χρησιμοποιούν οι γιατροί και οι πλαστικοί χειρουργοί. Η τιμή του ενέσιμου υαλουρονικού που θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία είναι και αυτή που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και το κόστος μιας θεραπείας με υαλουρονικό. Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανακούφιση πόνων στις αρθρώσεις και άλλα σημεία του σώματος, κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις σχετικά με το υαλουρονικό οξύ και τη λήψη του

Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι η χορήγηση υαλουρονικού οξέος σε ενέσιμη μορφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανότατα δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία τόσο της γυναίκας, όσο και του παιδιού. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά κλινικά δεδομένα σχετικά την ασφάλεια της χρήσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης των σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος που λαμβάνεται από το στόμα ή που εφαρμόζονται στο δέρμα. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, καλό είναι οι έγκυες να προτιμούν τη λήψη υαλουρονικού σε ενέσιμη μορφή και να αποφεύγουν τις άλλες. Όπως και να έχει όμως, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλευτούν ή να επικοινωνήσουν με τον γυναικολόγο τους πριν να πάρουν ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ σκεύασμα υαλουρονικού οξέος. Αυτή η προφύλαξή φυσικά ισχύει για όλα τα φάρμακα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

υαλουρονικό οξύ

Η λήψη ενέσιμων σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι ενδεχομένως επισφαλής. Οι ερευνητές με βάση τα σημερινά κλινικά στοιχεία, δεν είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα αν η λήψη αυτής της ουσίας σε αυτή τη μορφή μπορεί να επηρεάσει το μητρικό γάλα. Αυτό φυσικά σημαίνει και ότι δεν μπορούν και να προβλέψουν ή να αποφανθούν σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει το ενέσιμο υαλουρονικό σε ένα βρέφος που θηλάζει. Επιπλέον, δεν υπάρχουν επαρκή κλινικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια της λήψης υαλουρονικού οξέος από το στόμα ή με την εφαρμογή στο δέρμα κρεμών και άλλων σκευασμάτων με βάση αυτή την ουσία κατά την περίοδο του θηλασμό. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, όσο θηλάζετε το μωρό σας, είναι καλό να αποφεύγετε σχεδόν τελείως την λήψη υαλουρονικού σε οποιαδήποτε μορφή.

Πόσο κοστίζει το υαλουρονικό οξύ;

Όπως μπορείτε να καταλάβετε το να καθορίσει κανείς τις τιμές για υαλουρονικό οξύ είναι αρκετά δύσκολο και αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν αρκετές θεραπείες αλλά και διαφορετικά σκευάσματα για την κάθε περίπτωση. Το κόστος για θεραπεία με υαλουρονικό οξύ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη τιμή του σκευάσματος που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και το πόσο θα κρατήσει η θεραπεία. Εννοείται ότι τα φάρμακα με υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιεί ένας πλαστικός χειρουργός είναι πολύ καλύτερα και πιο εξειδικευμένα από αυτά του εμπορίου, οπότε και η τιμή τους είναι μεγαλύτερη. Δεν μπορείτε δηλαδή να χρησιμοποιήσετε σαν γνώμονα την τιμή για πόσιμο υαλουρονικό που θα βρείτε σε ένα φαρμακείο.

Όσον αφορά το κόστος του γιατρού και της ίδιας της θεραπείας, με μια έρευνα στο διαδίκτυο θα καταφέρετε να βρείτε σίγουρα να βρείτε πολλούς πλαστικούς στη περιοχή σας που να κάνουν θεραπείες με υαλουρονικό οξύ, οπότε και μπορείτε να πάρετε πολλές προσφορές για τη περίπτωση σας και να επιλέξετε τη καλύτερη και πιο συμφέρουσα.

Προσοχή: αν και τις θεραπείες αυτές τις προσφέρουν και ινστιτούτα αισθητικής, καλό θα ήταν να εμπιστευθείτε μόνο πλαστικούς χειρουργούς αφού αυτοί είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για σφάλματα και παρενέργειες. Αν επιλέξετε να πάτε σε κάποιο ινστιτούτο, ελέγξτε ότι το άτομο που θα εφαρμόσει τη θεραπεία είναι όντως πλαστικός χειρουργός και όχι απλά κάποιος αισθητικός.