Ρινοπλαστική

rinoplashkh

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ρινοπλαστική

Οι πλαστικές επεμβάσεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στη ζωή μας. Αν και κάποτε θεωρούνταν «προνόμιο» μόνο των πλούσιων και διάσημων, οι πλαστικές σήμερα είναι προσιτές σε όλο τον κόσμο και χάρη στη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας γενικότερα, τα αποτελέσματα τους είναι καλύτερα και πιο φυσικά από ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι γενικά, όλοι σχεδόν μπορούμε να αποκτήσουμε την εικόνα του εαυτού μας που πάντα ονειρευόμασταν και να διορθώσουμε όλα τα ψεγάδια που πιστεύουμε ότι έχει η εμφάνιση μας.

rinoplastikiΕννοείται ότι οι πλαστικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν σχεδόν σε όλα τα μέρη του σώματος αλλά τα πρωτεία στον αριθμό επεμβάσεων έχει, φυσικά, το πρόσωπο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Αυτό συμβαίνει επειδή το πρόσωπο είναι το πρώτο κομμάτι του σώματός μας που θα προσέξει κάποιος και είναι και αυτό που δείχνει λίγο – πολύ σχεδόν τα πάντα για μας, από τη διάθεση μας μέχρι κάποιες φορές και τη κατάσταση της υγείας μας. Το μέρος του προσώπου στο οποίο γίνονται οι περισσότερες πλαστικές επεμβάσεις, δεν είναι άλλο από τη μύτη.

Κάθε χρόνο, μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζητούν κάποιο γιατρό ή ειδικό να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την εμφάνιση της μύτης τους. Κάποιοι μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι με το σχήμα ή τη μορφή που έχει η μύτη τους από την μέρα την οποία γεννήθηκαν. Σε άλλους πάλι μπορεί να μην αρέσει ο τρόπος με τον οποίο άλλαξε η μύτη τους στο πέρασμα του χρόνου. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις στις οποίες ένας τραυματισμός έχει διαστρεβλώσει όχι μόνο τη μορφή της μύτης αλλά και τη λειτουργία της, κάνοντας την αναπνοή δυσκολότερη, ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις είναι σχετικά σπάνιες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ρινοπλαστικών επεμβάσεων γίνονται για αισθητικούς λόγους. Αυτό συμβαίνει γιατί η μύτη κατέχει κεντρική θέση στο πρόσωπο κι έτσι το μέγεθος και το σχήμα της έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εμφάνιση ενός ανθρώπου. Ακόμη και μια μικρή διόρθωση μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη συνολική αρμονία του προσώπου με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να αισθάνεται καλύτερα για την εικόνα του και πιο άνετα, πράγμα που έχει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα στη ψυχολογία του και τονώνει την αυτοπεποίθηση του.

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Ο όρος ρινοπλαστική προέρχεται από το συνδυασμό της αρχαίας ελληνικής λέξης «ρις», που σημαίνει μύτη, με το ουσιαστικό του ρήματος πλάθω και σημαίνει «διαμορφώνω ή αλλάζω το σχήμα της μύτης». Μια ρινοπλαστική επέμβαση ξεκινά με την πρόσβαση του γιατρού στα οστά και τους χόνδρους που υποστηρίζουν τη μύτη. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικές τομές που γίνονται στο εσωτερικό της μύτης, έτσι ώστε να είναι αόρατες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει και μια τομή στην περιοχή του δέρματος που χωρίζει τα δύο ρουθούνια μεταξύ τους. Στη συνέχεια, το οστό και ο χόνδρος που βρίσκονται κάτω από το δέρμα της μύτης επιδέχονται μείωση ή αύξηση του μεγέθους τους ή και αναδιατάσσονται, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα δομή υποστήριξης που θα δώσει νέο σχήμα στη μύτη.

Με απλά λόγια, η ρινοπλαστική, γνωστή κοινώς και πιο απλά σαν πλαστική μύτης, είναι μια πλαστική επέμβαση που μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη μορφή της μύτης μας. Όπως είπαμε και παραπάνω, συνήθως γίνεται για καθαρά αισθητικούς λόγους αλλά είναι από τις λίγες πλαστικές που μπορεί να γίνουν και για λόγους υγείας, αφού το κακό σχήμα της μύτης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αναπνοή τα οποία και φυσικά μπορεί να επηρεάσουν άσχημα την γενικότερη υγεία μας.

rinoplastiki epemvasi

Τι μπορεί να πετύχει μια αισθητική ρινοπλαστική

Όπως είπαμε και πριν, με μια ρινοπλαστική μπορεί κανείς να αποκτήσει την μύτη που πάντα ονειρευόταν η τουλάχιστον ένα αποτέλεσμα που να είναι αρμονικό με το πρόσωπο και να βελτιώνει σημαντικά την εικόνα του. Εννοείται ότι καλό είναι οι προσδοκίες να είναι λογικές και μετρημένες, αλλά αυτό είναι και κάτι με το οποίο θα βοηθήσει ο γιατρός. Σε γενικές γραμμές, μια πλαστική στη μύτη μπορεί να διορθώσει το μήκος, το πλάτος της και την γωνία της γέφυρας της, πάντα σε λογικά επίπεδα. Ο γιατρός έχει στη διάθεση του μια μεγάλη γκάμα από εργαλεία και τεχνικές και θα χρησιμοποιήσει το καλύτερο ανά περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, αν για παράδειγμα κάποιος πιστεύει ότι η άκρη της μύτης του είναι πολύ μεγάλη και θέλει να την μικρύνει, ο χειρουργός μπορεί να σμιλεύσει τον χόνδρο στον συγκεκριμένο τομέα της για να μειώσει το μέγεθος του. Εάν η γέφυρα της μύτης ενός ασθενή προεξέχει, τότε ο γιατρός θα τη μικρύνει για να δώσει στον ασθενή ένα πιο όμορφο προφίλ. Τέλος οι γωνίες της μύτης με το άνω χείλος ή το μέτωπο μπορούν επίσης να τροποποιηθούν με τη σμίλευση των υποστηρικτικών δομών (οστά και χόνδροι) του δέρματος.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι με τη ρινοπλαστική μειώνονται μόνο μεγέθη της μύτης, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Υπάρχει πάντα και η περίπτωση κάποιο τμήμα της μύτης του ασθενή είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το πρόσωπο του ή την υπόλοιπη μύτη, τότε ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικά μοσχεύματα χόνδρου ή μαλακού ιστού για να διορθώσει αυτή τη δυσαναλογία αυτή και να φέρει μια αρμονία στο πρόσωπο του.

Πως γίνεται μια ανοικτή ρινοπλαστική, η πιο συχνή επέμβαση

Μία ανοιχτή ρινοπλαστική λέγεται έτσι επειδή ο γιατρός «ανοίγει» τη μύτη και φανερώνει τους χόνδρους και τα οστά και είναι η επέμβαση που δίνει και τα πιο μεγάλα και θεαματικά αισθητικά αποτελέσματα. Μπορούμε να πούμε ότι έχει δύο στάδια, το πρώτο αφορά την αλλαγή της στηρικτικής δομής της μύτης, δηλαδή τα οστά και τους χόνδρους και είναι και το πιο δύσκολο αφού στην ουσία είναι και αυτό στο οποίο «κατασκευάζεται» ο σκελετός ή το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κτισθεί η νέα μύτη του ασθενή.

Αφού ο χειρουργός τελειώσει με την αναδόμηση των στηρικτικών δομών της μύτης, θα περάσει στο επόμενο στάδιο της επέμβασης, κατά το οποίο θα επανατοποθετήσει τους ιστούς πάνω στις στηρικτικές δομές, οι οποίες κι έχουν πλέον αλλάξει. Τέλος, εννοείται ότι ο γιατρός θα κλείσει τις όποιες τομές έχουν γίνει με ράμματα τα οποία θα γίνουν με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατα και να μοιάζει το αποτέλεσμα πιο φυσικό.

Αφού τελειώσει στην ουσία η επέμβαση, τοποθετείται ένας μικρός πλαστικός νάρθηκας πάνω στη μύτη προκειμένου για να ελαχιστοποιηθεί το πρήξιμο της περιοχής της επέμβασης. Εννοείται πως ο εν λόγω νάρθηκας βοηθά τόσο στη διατήρηση του νέου σχήματος της μύτης, όσο και στην επούλωσή της. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τοποθετηθεί κι ένα ειδικό μαλακό και απορροφητικό υλικό στο εσωτερικό της μύτης για να διατηρηθεί η σταθερότητα κατά μήκος του διαχωριστικού τοιχώματος των αεραγωγών, δηλαδή του διαφράγματος.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται λίγο τρομακτικά ή και επώδυνα, ωστόσο σχεδόν όλοι οι ασθενείς αναφέρουν ελάχιστο ή καθόλου πόνο μετά από μια ρινοπλαστική χειρουργική επέμβαση. Παρόλα αυτά, αν παρουσιαστεί πόνος, καταπολεμείται κι ελέγχεται εύκολα με ήπια παυσίπονα.

Ρινοπλαστική και διάφραγμα

Το διάφραγμα βρίσκεται στο εσωτερικό της μύτης μας και στην ουσία είναι το «τείχος» το οποίο χωρίζει τα δύο ρουθούνια. Το διάφραγμα κανονικά πρέπει να είναι ίσιο, αλλά σε πάρα πολλούς ανθρώπους είναι στραβό. Το στραβό διάφραγμα δεν είναι κάτι που πρέπει να προκαλεί ανησυχία, ωστόσο μπορεί να προκαλεί κάποια προβλήματα τα οποία αν και πολλές φορές δεν είναι σοβαρά, μπορεί να είναι ενοχλητικά.

Το στραβό διάφραγμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της αναπνοής προκαλώντας προβλήματα όπως το γνωστό σε όλους μας ροχαλητό. Επιπλέον, το στραβό διάφραγμα μπορεί να επηρεάζει και τη μορφή και το σχήμα της μύτης και να το κάνει μη αρμονικό με το υπόλοιπο πρόσωπο. Το σχήμα του διαφράγματος μπορεί να διορθωθεί με μια επέμβαση που λέγεται και λειτουργική ρινοπλαστική αφού βελτιώνει τη λειτουργία της μύτης και την αναπνοή. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, την εν λόγω επέμβαση μπορεί να προτείνει και κάποιος παθολόγος ή άλλος γιατρός για καθαρά ιατρικούς λόγους.

rinoplastiki diafragmaΕπανορθωτική ρινοπλαστική

Όταν ακούμε ότι μια ρινοπλαστική γίνεται για αισθητικούς λόγους συχνά ο νους μας πάει σε κάποιον ή κάποια που γεννήθηκε με μια μεγάλη ή κακοσχηματισμένη μύτη και θέλει επιτέλους να απαλλαγεί από αυτήν. Αν και αυτό συμβαίνει συχνά, δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να γίνει μια ρινοπλαστική. Το σχήμα της μύτης μπορεί να αλλοιωθεί άσχημα εξαιτίας ενός ατυχήματος με το αυτοκίνητο, κάποιου χτυπήματος σε κάποιο άθλημα ή ακόμη και μετά από εργατικό ατύχημα.

Στη περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει μια διορθωτική ρινοπλαστική ώστε ο ασθενής να αποκτήσει μια μύτη αισθητικά ευχάριστα αλλά και λειτουργική, αφού είναι πολύ πιθανό η παραμόρφωση να έχει επηρεάσει αρνητικά και τη λειτουργία της μύτης. Εννοείται ότι οι εν λόγω επεμβάσεις γίνονται συνήθως μετά από την υπόδειξη κάποιου παθολόγου.

Το είδος της αναισθησίας που χρησιμοποιείται σε μια ρινοπλαστική

Κάτι που πρέπει όχι μόνο να γνωρίζει αλλά και να έχει καλά στο μυαλό του οποιοσδήποτε θέλει να κάνει μια πλαστική επέμβαση στη μύτη είναι το γεγονός ότι μπορεί για πολλούς πλαστικούς να είναι μια εγχείρηση ρουτίνας, αλλά αυτό οφείλεται στη συχνότητα με την οποία κάνουν αυτή την επέμβαση και όχι στο βαθμό δυσκολίας της. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ρινοπλαστική είναι μια πολύ δύσκολη επέμβαση αφού είναι από τις λίγες αισθητικές επεμβάσεις στις οποίες ο γιατρός δουλεύει και στις τρεις διαστάσεις. Επιπλέον, μιλάμε για ένα από τα πιο εμφανή σημεία του προσώπου, οπότε το οποιοδήποτε λάθος στο τελικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στην εμφάνιση του ασθενής και να τον ή την αφήσει με πολύ χειρότερη ψυχολογία από πριν. Τέλος, η μύτη είναι κι ένα ζωτικό όργανο, οπότε το οποιοδήποτε λάθος μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα υγείας και όχι μόνο.

plastiki mitisΟ λόγος που τα λέμε αυτά λοιπόν, είναι για να καταλάβετε πόσο μεγάλη ευθύνη έχει εκείνη την ώρα ο γιατρός, οπότε είναι και λογικό να απαιτεί κι ένα όσο το δυνατόν πιο ιδανικό περιβάλλον για να εργαστεί. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο μια πλαστική στη μύτη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνει με ολική αναισθησία. Αυτό ωστόσο δεν είναι απόλυτο, αλλά η ολική αναισθησία θεωρείται ο κανόνας.

Πλέον πολλοί πλαστικοί χειρουργοί κάνουν και ρινοπλαστική με τοπική αναισθησία αλλά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες και ιδιαίτερα απλές επεμβάσεις. Με άλλα λόγια, τοπική αναισθησία θα γίνει συνήθως αν είναι να αλλάξει μόνο το μήκος της μύτης ή το σχήμα της γέφυρας αν δηλαδή η επέμβαση θα είναι μόνο σε «εξωτερικό» επίπεδο και δεν θα γίνει η αναδόμηση των στηρικτικών δομών που γίνεται σε μια ανοικτή ρινοπλαστική με την οποία γίνονται και οι πιο μεγάλες αλλαγές στη μύτη.

Είναι κατανοητό ότι το ενδεχόμενο της ολικής αναισθησίας είναι κάτι που τρομάζει πολλούς ανθρώπους, ωστόσο προτείνουμε να ακολουθήσετε τις συστάσεις του γιατρού σας όσον αφορά τη μέθοδο αναισθησίας. Να είστε σίγουροι ότι ο αναισθησιολόγος που θα δουλέψει με τον γιατρό θα είναι έμπειρος και φυσικά άριστα εκπαιδευμένος, οπότε οι πιθανότητες να γίνει κάποιο λάθος θα είναι απειροελάχιστες.

Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει για τη ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι ή με άλλα λόγια για τη ρινοπλαστική με λέιζερ. Η εν λόγω τεχνική πρόκειται για τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας αφού γίνεται με ένα ειδικό και απόλυτα ασφαλές ιατρικό λέιζερ. Αυτό που κάνει την εν λόγω ρινοπλαστική να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία ενώ μειώνει αισθητά και τον κίνδυνο να παρουσιαστεί κάποια αιμορραγία μετά την επέμβαση, αφού το λέιζερ στην ουσία καυτηριάζει την περιοχή της τομής.

Το μειονέκτημα της εν λόγω μεθόδου είναι ότι έχει σχετικά περιορισμένη εφαρμογή, αφού μπορεί να γίνει μόνο στην εσωτερική μεριά της μύτης, στην ουσία δηλαδή γίνεται μόνο για τη διαμόρφωση του μεγέθους της ρινικής κοιλότητας, των ρουθουνιών με άλλα λόγια. Επιπλέον η τιμή της ρινοπλαστικής με λέιζερ μπορεί να είναι σχεδόν ίδια με αυτή μιας κλασικής επέμβασης αφού το μηχάνημα είναι ιδιαίτερα ακριβό και σπάνιο και φυσικά απαιτείται μεγάλη εξειδίκευση για τον χειρισμό του.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί και λέιζερ για συγκεκριμένες τομές στα πλαίσια μιας ανοικτής ρινοπλαστικής, αν ακούσετε τον γιατρό σας λοιπόν να σας λέει για χρήση λέιζερ μην συμπεράνετε αμέσως ότι πρόκειται για μια απλή επέμβαση που θα γίνει χωρίς ολική αναισθησία.

Ανάρρωση και αποθεραπεία

Μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης, οι ασθενείς συνήθως μεταφέρονται σε ειδική πτέρυγα ανάρρωσης και αποκατάστασης της κλινικής, όπου και θα πρέπει να παρακολουθούνται μέχρις ότου να εξακριβωθεί ότι η επίδραση της αναισθησίας έχει περάσει τελείως. Μόλις νιώσουν καλύτερα, ο γιατρός συνήθως θα δώσει το «ΟΚ» για να φύγουν για το σπίτι τους. Εννοείται πως καλό είναι να μην έρθει ένας ασθενής μόνος του στην κλινική για οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση. Επίσης, καλό θα ήταν να μην οδηγήσει ο ίδιος κατά την αποχώρηση του από το νοσοκομείο, ειδικά αν του έχει γίνει ολική αναισθησία. μέχρι να νιώσει αρκετά καλά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε ρινοπλαστικές επεμβάσεις. δεν παρουσιάζουν πόνο μετά την επέμβαση, ωστόσο, όπως είπαμε και παραπάνω, οποιαδήποτε μετεγχειρητική δυσφορία μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με ήπια φαρμακευτική αγωγή και παυσίπονα.

Κάτι που πρέπει να γνωρίζουν όσοι θα κάνουν μια τέτοια επέμβαση, είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς μετά την επέμβαση τους, αναφέρουν πως έχουν κάποιες δυσκολίες με την αναπνοή τους από τη μύτη στις πρώτες λίγες ημέρες μετά την επέμβαση, άσχετα με το αν τους έχουν τοποθετηθεί επίδεσμοι ή άλλα απορροφητικά και επουλωτικά σκευάσματα στο εσωτερικό της μύτης. Αυτό είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό και οφείλεται σε ενδορινικό πρήξιμο που παρουσιάζεται μετά την επέμβαση. Όσο περνούν οι μέρες το εν λόγω οίδημα θα υποχωρεί και η αναπνοή του ασθενή θα βελτιώνεται.

rinoplastikiΈνα άλλο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε, όσον αφορά τις «παρενέργειες» της συγκεκριμένης αισθητικής επέμβασης, είναι το γεγονός ότι πιθανότατα θα αισθάνεστε το πρόσωπό σας πρησμένο για λίγο καιρό μετά την επέμβαση, ειδικά την πρώτη ημέρα. Επίσης, μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν οίδημα ή και μώλωπες γύρω από τα μάτια τους. Εννοείται πως το οίδημα αυτό δεν είναι κάτι μόνιμο και ότι υποχωρεί συνήθως 2-5 ημέρες μετά την επέμβαση. Αν θέλετε να μειωθούν δραστικά οι πιθανότητες εμφάνισης οιδήματος ή αν θέλετε να το ξεφορτωθείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μπορείτε να βάλετε κρύα επιθέματα (κομπρέσες) στο πρόσωπο σας και στη περιοχή της επέμβασης. Αυτά όχι μόνο θα καταπολεμήσουν το οίδημα ή δε θα το αφήσουν να εμφανισθεί, αλλά θα σας ανακουφίσουν και από οποιαδήποτε άλλη ενόχληση μπορεί να νιώθετε μετά τη ρινοπλαστική σας.

Εννοείται πως οι τομές που γίνονται κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα πρέπει να κλείσουν με ράμματα. Στο εσωτερικό της μύτης χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά απορροφήσιμα ράμματα, τα οποία και δεν χρειάζονται αφαίρεση, καθώς τα απορροφάει ο ίδιος ο οργανισμός. Σε περίπτωση που γίνουν εξωτερικά ράμματα, τότε θα αφαιρεθούν το πολύ μέσα σε 5-8 ημέρες μετά την επέμβαση. Τέλος, οι ρινικοί επίδεσμοι και νάρθηκες απομακρύνονται και αυτοί μέσα σε 5-10 ημέρες μετά την επέμβαση.

Συμβουλές για την μετεγχειρητική πορεία

Εννοείται πως μετά την επέμβαση θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ακολουθήσετε κατά γράμμα όλες τις μετεγχειρητικές οδηγίες που σίγουρα θα σας δώσει ο χειρουργός σας. Ας δούμε όμως και μερικές ακόμη συμβουλές που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να έχετε μια όσο το δυνατόν καλύτερη και ομαλότερη μετεγχειρητική πορεία, χωρίς πόνους και άλλες ενοχλήσεις ή «παρενέργειες».

Αν θέλετε να υποχωρήσει πρήξιμο που παρουσιάστηκε ή αν θέλετε να μην παρουσιαστεί, είναι καλό να κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά. Θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε να φυσήξετε τη μύτη σας μετά την επέμβαση για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επίπτωση στη στις θεραπευτικές δομές τόσο μέσα όσο κι έξω από τη μύτη. Εννοείται επίσης πως για λίγο καιρό μετά την επέμβαση είναι καλό να αποφεύγονται δραστηριότητες όπως τα βάρη, η υπερβολική άσκηση στο γυμναστήριο και η άθληση γενικότερα, η έκθεση στον ήλιο και γενικά οποιαδήποτε δραστηριότητα σας που θα μπορούσε να σας προκαλέσει κάποιον τραυματισμό. Όσο περισσότερες πιθανότητες έχει μια δραστηριότητα να σας προκαλέσει κάποιον τραυματισμό στη μύτη, τόσο περισσότερο θα πρέπει να την αποφεύγετε. Εάν φοράτε γυαλιά, θα πρέπει να προσέχετε να μην ασκήσετε υπερβολική πίεση στη γέφυρα της μύτης όταν βάζετε ή «διορθώνετε» τα γυαλιά σας. Μάλιστα θα ήταν καλό να βάζατε κάποιο χανζαπλάστ ή άλλο επίθεμα πάνω στη γέφυρα της μύτης μετά την επέμβαση αν φοράτε γυαλιά, για να μειωθούν οι πιθανότητες τραυματισμού στη περιοχή.

Πότε θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας μετά την επέμβαση

Οι επισκέψεις στον γιατρό μετά την επέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της ρινοπλαστικής. Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα στη μετεγχειρητική πορεία σας, όπως υπερβολική αιμορραγία, απρόσμενο οίδημα, πυρετό ή έντονο πόνο θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αναφέρετε τα συμπτώματα ή τις ενοχλήσεις σας στο χειρουργό σας όσο το δυνατόν συντομότερα. Επίσης, εννοείται πως πρέπει οπωσδήποτε να πηγαίνετε ραντεβού παρακολούθησης της μετεγχειρητικής πορείας σας με τον χειρουργό σας, ακόμη και αν αισθάνεστε απολύτως καλά και δεν νιώθετε ενοχλήσεις. Ο λόγος γι’ αυτό, είναι το γεγονός ότι ο γιατρός σας μπορεί κατά την διάρκεια της παρακολούθησης της επούλωσης να κάνει χρήση τεχνικών όπως το μασάζ στη μύτη, η χρήση ειδικών ρινικών σπρέι ή ακόμη και μικρές ενέσεις κορτιζόνης για να ενισχύσει περαιτέρω το επιθυμητό αποτέλεσμα της επέμβασης, φροντίζοντας έτσι ώστε η μύτη σας να γίνει ακριβώς όπως την φαντάζεστε.

Πόσο κοστίζει μια ρινοπλαστική

Το κόστος μιας ρινοπλαστικής είναι λίγο δύσκολο να προβλεφθεί. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η τιμή θα εξαρτηθεί από τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί και τη μέθοδο της αναισθησίας. Εννοείται ότι μια επέμβαση που γίνεται με ολική αναισθησία θα είναι πολύ πιο ακριβή από μια που γίνεται με τοπική. Επιπλέον, στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν πολλοί πλαστικοί που είναι ειδικευμένοι στις πλαστικές μύτης αφού πρόκειται για μια πολύ δημοφιλής επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις τιμές ρινοπλαστικής, οπότε καλό είναι να μιλήσετε με αρκετούς πλαστικούς για να βρείτε μια τιμή που να ταιριάζει στο budget σας.

Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζετε είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασφαλιστικοί φορείς δεν καλύπτουν συνήθως χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται καθαρά για αισθητικούς λόγους. Παρόλα αυτά, αν κάποιο μέρος της επέμβασης έχει στόχο τη βελτίωση της ρινικής λειτουργίας σας ή τη διόρθωση τυχόν τραυμάτων ή παραμορφώσεων της μύτης που προήλθαν από κάποιο τραυματισμό, μπορεί ο φορέας σας να καλύψει κάποιο μέρος του κόστους. Εννοείται πως θα πρέπει να μιλήσετε τόσο με τον χειρουργό σας όσο και τον ασφαλιστικό σας φορέα για την επέμβαση σας, το κόστος της και το πόσο που καλύπτει – αν καλύπτει κάποιο πόσο – η ασφάλεια σας. Εννοείται ότι σε περίπτωση που η επέμβαση είναι διορθωτική και γίνεται μετά από κάποιο ατύχημα και κυρίως για ιατρικούς – λειτουργικούς λόγους και όχι τόσο για αισθητικούς, είναι πολύ πιθανό να καλύπτεται το κόστος ή μεγάλο μέρος του από τον ασφαλιστικό φορέα.

Με την κατάλληλη καθοδήγηση, με ρεαλιστικές προσδοκίες από πλευράς σας και με έναν ειδικευμένο πλαστικό χειρουργό προσώπου στο χειρουργείο, μια ρινοπλαστική μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σας.