Ρινοπλαστική

rinoplashkh

Γιατί κάνουμε ρινοπλαστική;

Κάθε χρόνο, μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζητούν κάποιο γιατρό ή ειδικό να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την εμφάνιση της μύτης τους. Κάποιοι μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι με το σχήμα ή τη μορφή που έχει η μύτη τους από την μέρα την οποία γεννήθηκαν. Σε άλλους πάλι μπορεί να μην αρέσει ο τρόπος με τον οποίο άλλαξε η μύτη τους στο πέρασμα του χρόνου. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις στις οποίες ένας τραυματισμός έχει διαστρεβλώσει όχι μόνο τη μορφή της μύτης αλλά και τη λειτουργία της, κάνοντας την αναπνοή δυσκολότερη, ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις είναι σχετικά σπάνιες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ρινοπλαστικών επεμβάσεων γίνονται για αισθητικούς λόγους. Αυτό συμβαίνει γιατί η μύτη κατέχει κεντρική θέση στο πρόσωπο κι έτσι το μέγεθος και το σχήμα της έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εμφάνιση ενός ανθρώπου. Ακόμη και μια μικρή διόρθωση μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη συνολική αρμονία του προσώπου.

Κατανοώντας την ίδια την επέμβαση

Ο όρος ρινοπλαστική προέρχεται από το συνδυασμό της αρχαίας ελληνικής λέξης “ρις” που σημαίνει μύτη με το ουσιαστικό του ρήματος πλάθω και σημαίνει “διαμορφώνω ή αλλάζω το σχήμα της μύτης». Μία ρινοπλαστική επέμβαση ξεκινά με την πρόσβαση του γιατρού στα οστά και τους χόνδρους που υποστηρίζουν τη μύτη. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικές τομές που γίνονται γίνονται στο εσωτερικό της μύτης, έτσι ώστε να είναι αόρατες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει και μία τομή στην περιοχή του δέρματος που χωρίζει τα δύο ρουθούνια μεταξύ τους. Στη συνέχεια, το οστό και ο χόνδρος που βρίσκονται κάτω από το δέρμα της μύτης επιδέχονται μείωση ή αύξηση του μεγέθους τους ή και αναδιατάσσονται, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα δομή υποστήριξης που θα δώσει νέο σχήμα στη μύτη.

Τι αλλαγές μπορεί να γίνουν με τη ρινοπλαστική;

Για παράδειγμα, εάν κάποιος πιστεύει ότι η άκρη της μύτης του είναι πολύ μεγάλη και θέλει να την μικρύνει, ο χειρουργός μπορεί να σμιλεύσει τον χόνδρο στον συγκεκριμένο τομέα της για να μειώσει το μέγεθος του. Εάν η γέφυρα της μύτης ενός ασθενή προεξέχει, τότε ο γιατρός θα τη μικρύνει για να δώσει στον ασθενή ένα πιο όμορφο προφίλ. Εάν από την άλλη κάποιο τμήμα της μύτης του ασθενή είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το πρόσωπο του ή την υπόλοιπη μύτη, τότε ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικά μοσχεύματα χόνδρου ή μαλακού ιστού για να διορθώσει αυτή τη δυσαναλογία αυτή και να φέρει μία αρμονία στο πρόσωπο του. Τέλος οι γωνίες της μύτης με το άνω χείλος ή το μέτωπο μπορούν επίσης να τροποποιηθούν με τη σμίλευση των υποστηρικτικών δομών (οστά και χόνδροι) του δέρματος.

Αφού ο χειρουργός τελειώσει με την αναδόμηση των στηρικτικών δομών της μύτης, θα περάσει στο επόμενο στάδιο της επέμβασης, κατά το οποίο θα επανατοποθετήσει τους ιστούς πάνω στις στηρικτικές δομές, δηλαδή στα οστά και τους χόνδρους. Τέλος, ο γιατρός θα κλείσει τις όποιες τομές έχουν γίνει.

Αφού τελειώσει στην ουσία η επέμβαση, τοποθετείται ένας μικρός πλαστικός νάρθηκας πάνω στη μύτη προκειμένου για να ελαχιστοποιηθεί το πρήξιμο της περιοχής της επέμβασης. Εννοείται πως ο εν λόγω νάρθηκας βοηθά τόσο στη διατήρηση του νέου σχήματος της μύτης, όσο και στην επούλωσή της. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τοποθετηθεί κι ένα ειδικό μαλακό και απορροφητικό υλικό στο εσωτερικό της μύτης για να διατηρηθεί η σταθερότητα κατά μήκος του διαχωριστικού τοιχώματος των αεραγωγών, δηλαδή του διαφράγματος.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται λίγο τρομακτικά ή και επώδυνα, ωστόσο σχεδόν όλοι οι ασθενείς αναφέρουν ελάχιστο ή καθόλου πόνο μετά από μία ρινοπλαστική χειρουργική επέμβαση. Παρόλα αυτά, αν παρουσιαστεί πόνος, καταπολεμάτε κι ελέγχεται εύκολα με ήπια παυσίπονα.

Τι να περιμένετε μετά από μία ρινοπλαστική επέμβαση

Μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης, οι ασθενείς συνήθως μεταφέρονται σε μία ειδική πτέρυγα ανάρρωσης και αποκατάσταση της κλινικής, όπου και θα πρέπει να παρακολουθούνται μέχρις ότου να εξακριβωθεί ότι η επίδραση της αναισθησίας έχει περάσει τελείως. Μόλις νιώσουν καλύτερα, ο γιατρός συνήθως θα δώσει το “ΟΚ” για να φύγουν για το σπίτι τους. Εννοείται πως καλό είναι να μην έρθει ένας ασθενής μόνος του στην κλινική για οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση. Επίσης, καλό θα ήταν να μην οδηγήσει ο ίδιος κατά την αποχώρηση του από το νοσοκομείο, ειδικά αν του έχει γίνει ολική αναισθησία. μέχρι να νιώσει αρκετά καλά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε ρινοπλαστικές επεμβάσεις. δεν παρουσιάζουν πόνο μετά την επέμβαση, ωστόσο, όπως είπαμε και παραπάνω, οποιαδήποτε μετεγχειρητική δυσφορία μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα με ήπια φαρμακευτική αγωγή και παυσίπονα.

Κάτι που πρέπει να γνωρίζουν όσοι θα κάνουν μία τέτοια επέμβαση, είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς μετά την επέμβαση τους, αναφέρουν πως έχουν κάποιες δυσκολίες με την αναπνοή τους από τη μύτη στις πρώτες λίγες ημέρες μετά την επέμβαση, άσχετα με το αν τους έχουν τοποθετηθεί επίδεσμοι ή άλλα απορροφητικά και επουλωτικά σκευάσματα στο εσωτερικό της μύτης. Αυτό είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό και οφείλεται σε ενδορινικό πρήξιμο που παρουσιάζεται μετά την επέμβαση. Όσο περνούν οι μέρες το εν λόγω οίδημα θα υποχωρεί και η αναπνοή του ασθενή θα βελτιώνεται.

Ένα άλλο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε, όσον αφορά τις “παρενέργειες” της συγκεκριμένης αισθητικής επέμβασης, είναι το γεγονός ότι πιθανότατα θα αισθάνεστε το πρόσωπό σας πρησμένο για λίγο καιρό μετά την επέμβαση, ειδικά την πρώτη ημέρα. Επίσης, μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν οίδημα ή και μώλωπες γύρω από τα μάτια τους. Εννοείται πως το οίδημα αυτό δεν είναι κάτι μόνιμο και ότι υποχωρεί συνήθως 2-5 ημέρες μετά την επέμβαση. Αν θέλετε να μειωθούν δραστικά οι πιθανότητες εμφάνισης οιδήματος ή αν θέλετε να το ξεφορτωθείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μπορείτε να βάλετε κρύα επιθέματα (κομπρέσες) στο πρόσωπο σας και στη περιοχή της επέμβασης. Αυτά όχι μόνο θα καταπολεμήσουν το οίδημα ή δε θα το αφήσουν να εμφανισθεί, αλλά θα σας ανακουφίσουν και από οποιαδήποτε άλλη ενόχληση μπορεί να νιώθετε μετά τη ρινοπλαστική σας.

Εννοείται πως οι τομές που γίνονται κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα πρέπει να κλείσουν με ράμματα. Στο εσωτερικό της μύτης χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά απορροφήσιμα ράμματα, τα οποία και δεν χρειάζονται αφαίρεση, καθώς τα απορροφάει ο ίδιος ο οργανισμός. Σε περίπτωση που γίνουν εξωτερικά ράμματα, τότε θα αφαιρεθούν το πολύ μέσα σε 5-8 ημέρες μετά την επέμβαση. Τέλος, οι ρινικοί επίδεσμοι και νάρθηκες απομακρύνονται και αυτοί μέσα σε 5-10 ημέρες μετά την επέμβαση.

rinoplastikiΣυμβουλές για την μετεγχειρητική πορεία

Εννοείται πως μετά την επέμβαση θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να ακολουθήσετε κατά γράμμα όλες τις μετεγχειρητικές οδηγίες που σίγουρα θα σας δώσει ο χειρουργός σας. Ας δούμε όμως και μερικές ακόμη συμβουλές που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να έχετε μια όσο το δυνατόν καλύτερη και ομαλότερη μετεγχειρητική πορεία, χωρίς πόνους και άλλες ενοχλήσεις ή “παρενέργειες”.

Αν θέλετε να υποχωρήσει πρήξιμο που παρουσιάστηκε ή αν θέλετε να μην παρουσιαστεί, είναι καλό να κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά. Θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε να φυσήξετε τη μύτη σας μετά την επέμβαση για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επίπτωση στη στις θεραπευτικές δομές τόσο μέσα όσο κι έξω από τη μύτη. Εννοείται επίσης πως για λίγο καιρό μετά την επέμβαση είναι καλό να αποφεύγονται δραστηριότητες όπως τα βάρη, η υπερβολική άσκηση στο γυμναστήριο και η άθληση γενικότερα, η έκθεση στον ήλιο και γενικά οποιαδήποτε δραστηριότητα σας που θα μπορούσε να σας προκαλέσει κάποιον τραυματισμό. Όσο περισσότερες πιθανότητες έχει μία δραστηριότητα να σας προκαλέσει κάποιον τραυματισμό στη μύτη, τόσο περισσότερο θα πρέπει να την αποφεύγετε. Εάν φοράτε γυαλιά, θα πρέπει να προσέχετε να μην ασκήσετε υπερβολική πίεση στη γέφυρα της μύτης όταν βάζετε ή “διορθώνετε” τα γυαλιά σας. Μάλιστα θα ήταν καλό να βάζατε κάποιο χανζαπλάστ ή άλλο επίθεμα πάνω στη γέφυρα της μύτης μετά την επέμβαση αν φοράτε γυαλιά, για να μειωθούν οι πιθανότητες τραυματισμού στη περιοχή.

Πότε θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας μετά την επέμβαση

Οι επισκέψεις στον γιατρό μετά την επέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της ρινοπλαστικής. Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα στη μετεγχειρητική πορεία σας, όπως υπερβολική αιμορραγία, απρόσμενο οίδημα, πυρετό ή έντονο πόνο θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αναφέρετε τα συμπτώματα ή τις ενοχλήσεις σας στο χειρουργό σας όσο το δυνατόν συντομότερα. Επίσης, εννοείται πως πρέπει οπωσδήποτε να πηγαίνετε ραντεβού παρακολούθησης της μετεγχειρητικής πορείας σας με τον χειρουργό σας, ακόμη και αν αισθάνεστε απολύτως καλά και δεν νιώθετε ενοχλήσεις. Ο λόγος γι’ αυτό, είναι το γεγονός ότι ο γιατρός σας μπορεί κατά την διάρκεια της παρακολούθησης της επούλωσης να κάνει χρήση τεχνικών όπως το μασάζ στη μύτη, η χρήση ειδικών ρινικών σπρέι ή ακόμη και μικρές ενέσεις κορτιζόνης για να ενισχύσει περαιτέρω το επιθυμητό αποτέλεσμα της επέμβασης, φροντίζοντας έτσι ώστε η μύτη σας να γίνει ακριβώς όπως την φαντάζεστε.

Το κόστος μίας ρινοπλαστικής

Οι περισσότεροι ασφαλιστικοί φορείς δεν καλύπτουν συνήθως χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται καθαρά για αισθητικούς λόγους. Παρόλα αυτά, αν κάποιο μέρος της επέμβασης έχει στόχο τη βελτίωση της ρινικής λειτουργίας σας ή τη διόρθωση τυχόν τραυμάτων ή παραμορφώσεων της μύτης που προήλθαν από κάποιο τραυματισμό, μπορεί ο φορέας σας να καλύψει κάποιο μέρος του κόστους. Εννοείται πως θα πρέπει να μιλήσετε τόσο με τον χειρουργό σας όσο και τον ασφαλιστικό σας φορέα για την επέμβαση σας, το κόστος της και το πόσο που καλύπτει – αν καλύπτει κάποιο πόσο – η ασφάλεια σας. Οι τιμές των ρινοπλαστικών επεμβάσεων διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση και εξαρτώνται από το πόσο μεγάλη είναι η διόρθωση ή αλλαγή και αυτές οι λεπτομέρειες είναι αυτές που καθορίζουν πόσο κοστίζει μια τέτοια επέμβαση.

Με την κατάλληλη καθοδήγηση, με ρεαλιστικές προσδοκίες από πλευράς σας και με έναν ειδικευμένο πλαστικό χειρουργό προσώπου στο χειρουργείο, μία ρινοπλαστική μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή σας.