Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μεταμόσχευση μαλλιών
Η πλαστική χειρουργική είναι ένας κλάδος της ιατρικής ο οποίος έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη και πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Στις μέρες μας, οι πλαστικές επεμβάσεις έχουν γίνει πολύ οικονομικές και απολύτως ασφαλείς κι έχουν φτάσει μάλιστα στο σημείο να θεωρούνται μέρος της καθημερινότητας μας. Οι εποχές που οι πλαστικές θεωρούνταν προνόμιο μόνο των πλούσιων και διάσημων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι πλαστικές επεμβάσεις, ωστόσο, ακόμη θεωρείται πως αφορούν κυρίως τις γυναίκες, αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μπορεί για τους άνδρες το πέρασμα του χρόνου να προσδίδει κύρος και γοητεία, ωστόσο κάποια σημάδια του δεν είναι και τόσο κολακευτικά, ένα από αυτά είναι και η απώλεια μαλλιών.
Τα μαλλιά για τον άνδρα είναι σύμβολο ομορφιάς, καλής υγείας και γοητείας. Μπορεί οι άνδρες να μην πηγαίνουν στο κομμωτήριο τόσο συχνά όσο οι γυναίκες, αλλά σίγουρα νοιάζονται για τα μαλλιά τους και τα θεωρούν από τα πιο ισχυρά σημεία της εικόνας τους. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η τριχόπτωση και η δημιουργία φαλάκρας είναι τα προβλήματα σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση που αφορούν και φοβίζουν τους περισσότερους άνδρες. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι άνδρες δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν φαλακροί και θα προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποφύγουν ή ακόμη και για να το αποτρέψουν.
Με τα πρώτα σημάδια ή ενδείξεις τριχόπτωσης, είναι σίγουρο ότι οι άνδρες θα δοκιμάσουν πολλά προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης για να βελτιώσουν την υγεία και τη κατάσταση των μαλλιών τους. Δεν είναι λίγοι μάλιστα και αυτοί που είναι διατεθειμένοι να δοκιμάσουν κάθε λογής γιατροσόφια και «σπιτικές θεραπείες» για να καταφέρουν να σταματήσουν την κατάσταση και να διατηρήσουν όλα τα μαλλιά στο κεφάλι τους. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως απώλεια μαλλιών μπορεί να συμβαίνει για τρεις κυρίως λόγους:
- Η κακή διατροφή και γενικά η έλλειψη απαραίτητων στοιχείων και βιταμινών στο σώμα
- Η ηλικία, αφού με την πάροδο του χρόνου το μαλλί εξασθενεί και στο τέλος πέφτει
- Κληρονομικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι αν ένας άνδρας έχει πατέρα που έχασε τα μαλλιά του σε μικρή ηλικία, όπως και ο παππούς του κλπ, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα μαλλιά του θα αρχίσουν να πέφτουν πριν την ώρα τους.
Το πρόβλημα είναι ότι οι θεραπείες που αναφέραμε παραπάνω, είναι αποτελεσματικές μόνο αν η τριχόπτωση οφείλεται στη κακή κατάσταση του σώματος και των μαλλιών. Για τις άλλες περιπτώσεις, η μόνη λύση που μένει είναι ελαφρώς πιο δραστική και δεν είναι άλλη από την επίσκεψη σε έναν πλαστικό χειρουργό που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση της φαλάκρας.
Η πλαστική χειρουργική, όπως είπαμε και πριν, έχει προοδεύσει πάρα πολύ και πλέον μπορεί να βοηθήσει να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα της τριχόπτωσης, ειδικά σε περίπτωση που αυτό προκαλείται από γενετικά αίτια. Η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της φαλάκρας και την απόκτηση ενός κεφαλιού που θα είναι ξανά γεμάτο τρίχες και γοητεία, είναι μία απλή σχετικά αισθητική επέμβαση η οποία ονομάζεται μεταμόσχευση μαλλιών. Ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν.
Τι είναι η μεταμόσχευση μαλλιών
Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία πλαστική ή αισθητική επέμβαση η οποία όμως σε γενικές γραμμές είναι αρκετά απλή αφού δεν γίνεται σε κάποιο χειρουργείο αλλά συνήθως λαμβάνει χώρα στο γραφείο του πλαστικού ή σε κάποια ειδική κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών.
Αυτό που γίνεται σε αυτή την επέμβαση υποδηλώνεται ξεκάθαρα από τον τίτλο της: έχουμε μεταμόσχευση υγειών τριχών σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα έλλειψης ή απώλειας τριχών.
Τα μοσχεύματα σε αυτή τη περίπτωση δεν προέρχονται από κάποιον άλλον άνθρωπο, κάποιον φίλο ή συγγενή ή ακόμη κι έναν ανώνυμο δότη για παράδειγμα, αλλά από το ίδιο το σώμα του ασθενή. Με απλά λόγια, ο γιατρός παίρνει τρίχες από σημεία του σώματος και ιδιαίτερα του κεφαλιού όπου δεν υπάρχει πρόβλημα απώλειας τριχών και οι τρίχες είναι απόλυτα υγιείς και τις μεταφέρει σε προβληματικές περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταμόσχευση μαλλιών δεν αφορά μόνο τους άνδρες. Η τριχόπτωση είναι κάτι που αφορά και τις γυναίκες οι οποίες και την βιώνουν σαν σημάδι του γήρατος και πάντα όχι σε τόσο έντονο βαθμό όσο οι άνδρες.
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μία μεταμόσχευση μαλλιών, υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι καθώς και κάποιες άλλες πιο σύγχρονες κι επαναστατικές. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις πιο «παραδοσιακές».
Μέθοδος FUSS
Η πρώτη και πιο παλιά μέθοδος είναι η λεγόμενη μέθοδος FUSS. Όταν χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος ο γιατρός ξεκινά αφαιρώντας μία πολύ λεπτή λωρίδα δέρματος με τρίχες από ένα υγιές σημείο του τριχωτού της κεφαλής. Το μέγεθος της εν λόγω λωρίδα ποικίλει ανάλογα με το πρόβλημα και τη γενικότερη κατάσταση του κεφαλιού του ασθενή.
Στη συνέχεια, ο γιατρός θα κάνει μικροσκοπικά ράμματα στο σημείο από το οποίο αφαίρεσε αυτή την λωρίδα για να επουλωθεί, τα ράμματα αυτά δεν φαίνονται αφού γίνονται σε σημείο που υπάρχουν πολλές τρίχες οι οποίες και τα καλύπτουν. Στη συνέχεια ο γιατρός και οι βοηθοί του θα ξεχωρίσουν μοσχεύματα από την εν λόγω λωρίδα. Τα μοσχεύματα αυτά μπορεί να είναι είτε μία τρίχα είτε ομάδες τριχών ανάλογα με κάποιους παράγοντες όπως το χρώμα και η ποιότητα των μαλλιών. Μετά από τον χωρισμό των μοσχευμάτων, σειρά έχει η τοποθέτηση τους, αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε λίγο αργότερα.
Μεταμόσχευση FUE
Η δεύτερη μέθοδος είναι η λεγόμενη μεταμόσχευση FUE και είναι ίσως αυτή που γίνεται περισσότερο όσον αφορά την μεταμόσχευση μαλλιών στην Ελλάδα, αφού είναι και πιο σύγχρονη από την FUSS. Σε αυτή τη μέθοδο ο γιατρός ξεκινά με το να ξυρίσει το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής του ασθενούς καθώς στο σημείο αυτό σπάνια έχουμε απώλεια μαλλιών και γενικά είναι οι πιο δυνατές και υγιείς τρίχες του τριχωτού της κεφαλής.
Στη συνέχεια ο γιατρός θα πάρει ένα – ένα τα μοσχεύματα από την ξυρισμένη περιοχή. Με κάθε αφαίρεση μοσχεύματος θα δημιουργείται ένα μικρό κόκκινο σημαδάκι, το οποίο όμως θα φύγει γρήγορα και όσο καιρό είναι εκεί θα καλύπτεται από τις άλλες τρίχες, οπότε και δεν θα είναι ορατό. Αφού λοιπόν ο γιατρός συλλέξει τα χιλιάδες μοσχεύματα που χρειάζονται για ένα φυσικό αποτέλεσμα, θα ξεκινήσει η φάση της εμφύτευσης.
Η εμφύτευση μαλλιών γίνεται με τον ίδιο τρόπο τόσο στη μέθοδο FUSS όσο και στη FUE, με άλλα λόγια, το μόνο στο οποίο διαφέρουν δραστικά οι δύο μέθοδοι είναι ο τρόπος συλλογής των μοσχευμάτων. Ο γιατρός τοποθετεί τα μοσχεύματα στο τριχωτό της κεφαλής είτε ράβοντας τα με μία ειδική και πολύ λεπτή βελόνα, είτε κάνοντας λεπτές τομές με ένα ειδικό νυστέρι.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία λεπτή επέμβαση που απαιτεί πολλή προσοχή και συγκέντρωση και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται και με την βοήθεια του προσωπικού του ιατρείου. Εννοείται ότι ο ασθενής σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης έχει δεχθεί τοπική αναισθησία, οπότε και δεν νιώθει καθόλου πόνο ή δυσφορία. Μία επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών ασχέτως της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί, μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 8 ώρες λόγω της μεγάλης προσοχής και λεπτής δουλειάς που απαιτείται.
Πόσο κοστίζει η μεταμόσχευση μαλλιών
Το κόστος μιας μεταμόσχευσης μαλλιών εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί είναι, φυσικά, η μέθοδος που θα επιλεγεί – η FUE σαν πιο σύγχρονη παρέχει καλύτερο αποτέλεσμα και άρα είναι και πιο ακριβή συνήθως – και το μέγεθος της επέμβασης. Με άλλα λόγια, όσο πιο πολλές τρίχες θα χρειαστεί να μπουν, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κόστος.
Σε γενικές γραμμές πάντως οι τιμές της μεταμόσχευσης μαλλιών συνήθως κυμαίνονται στο ύψος των μερικών χιλιάδων ευρώ και δεν ξεφεύγουν ιδιαίτερα. Το θετικό είναι ότι τι κόστος της μεταμόσχευσης δεν μεγαλώνει από αμοιβές σε αναισθησιολόγους και τα έξοδα της διανυκτέρευσης σε κάποια κλινική, αφού η εν λόγω επέμβαση γίνεται πάντα με τοπική νάρκωση.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να κάνετε επισκέψεις σε αρκετούς γιατρούς και κλινικές – θα βρείτε μεγάλη ποικιλία στις μεγάλες πόλεις όπως τη κλινική για μεταμόσχευση μαλλιών DHI και άλλες – και να ζητήσετε να σας γίνει κάποια προσφορά για μεταμόσχευση μαλλιών.
Μπορεί να σας γίνουν εντελώς διαφορετικές προσφορές και να ακούσετε τιμές που να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, αν θέλετε να κρατήσετε το κόστος σε λογικά επίπεδα, καλό θα ήταν να κάνετε μία έρευνα αγοράς για να βρείτε την τιμή και την επέμβαση που ταιριάζει περισσότερο στο budget και τις ανάγκες σας.
Αυτό λοιπόν που πρέπει να σας μείνει, είναι ότι όσον αφορά το πόσο κοστίζει μία μεταμόσχευση μαλλιών, δεν υπάρχει κάποια γενική ή στάνταρ απάντηση. Τα πάντα εξαρτώνται από τις ανάγκες σας και την μέθοδο στην οποία εξειδικεύεται η κάθε κλινική ή γιατρός – στις επόμενες παραγράφους θα δούμε και κάποιες πιο επαναστατικές και πιο ακριβές μεθόδους – οπότε αυτό που σας προτείνουμε είναι να κάνετε μία έστω και μικρή έρευνα αγοράς και να μην συμβιβαστείτε με την πρώτη τιμή που θα ακούσετε, αφού μπορεί να μην είναι και η καλύτερη.
Επαναστατικές μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών
Μιλήσαμε για τις πιο παραδοσιακές μεθόδους μεταμόσχευσης μαλλιών, ωστόσο υπάρχουν και μερικές άλλες πιο πρόσφατες, οι οποίες θα μπορούσαν μάλιστα να χαρακτηριστούν κι επαναστατικές. Αν λοιπόν ψάχνετε για την καλύτερη μεταμόσχευση μαλλιών στην Ελλάδα, καλό θα ήταν να σκεφτείτε και αυτές τις ομολογουμένως πιο σπάνιες αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικές μεθόδους.
Μεταμόσχευση μαλλιών από το σώμα
Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών δεν υπήρχαν αρκετά μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής ώστε να εφαρμοστεί η μέθοδος FUE ή η FUSS. Αυτοί οι ασθενείς ήταν σπάνιες περιπτώσεις και δεν μπορούσαν να θεωρούνται υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών ή δεν θα είχαν ένα τόσο φυσικό αποτέλεσμα όπως άλλοι ασθενείς. Πλέον όμως υπάρχει η δυνατότητα να γίνει με την μέθοδο FUE μεταμόσχευση τριχών από σημεία του σώματος πέρα από το τριχωτό της κεφαλής όπου υπάρχει έντονη τριχοφυΐα.
Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η μέθοδος αυτή είναι σχετικά νέα και ως εκ τούτου δεν είναι και πολλοί οι γιατροί που ειδικεύονται σε αυτή. Επιπλέον, δεν είναι όλοι οι ασθενείς ιδανικοί υποψήφιοι γι’ αυτήν, οπότε υπάρχει πάλι η περίπτωση κάποιος ασθενής να μην μπορεί να κάνει ούτε μεταμόσχευση από το τριχωτό της κεφαλής, αλλά ούτε και μεταμόσχευση με τρίχες του σώματος. Η εν λόγω μέθοδος είναι γνωστή και με τα αρχικά BHT FUE (Body Hair Transplant FUE)
Μεταμόσχευση μαλλιών με βλαστοκύτταρα
Είναι σίγουρο ότι αν παρακολουθείτε τα νέα και τις ιατρικές εξελίξεις θα έχετε ακούσει για τα βλαστοκύτταρα, τα οποία πλέον αποτελούν κι ένα πανίσχυρο όπλο στη φαρέτρα των γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Τα βλαστοκύτταρα, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι αρχέγονα κύτταρα από τα οποία δημιουργούνται όλα τα άλλα κύτταρα του οργανισμού μας. Έρευνες έδειξαν ότι η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων σε περιοχές που έχει γίνει απώλεια τριχών μπορεί να προσφέρει στα τριχοθυλάκια της περιοχής τις πρωτεΐνες που χρειάζονται για την παραγωγή νέων τριχών.
Τα απαραίτητα βλαστοκύτταρα βρίσκονται στο λίπος του ασθενή, οπότε σε πρώτη φάση ο γιατρός θα αφαιρέσει με ανώδυνο τρόπο λίγο λίπος από τον ασθενή. Στη συνέχεια, το λίπος αυτό θα αποσταλεί σε ένα ειδικό εργαστήριο όπου και θα γίνει η απομόνωση των απαραίτητων βλαστοκυττάρων, τα οποία και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στην προβληματική περιοχή. Η επέμβαση αυτή δεν ολοκληρώνεται σε μία συνέδρια, ωστόσο αν «πιάσει» ο ασθενής βλέπει εμφανή διαφορά στα μαλλιά του με κάθε επίσκεψη. Πρόκειται για μία πραγματικά επαναστατική και υπερσύγχρονη μέθοδο, την οποία κατέχουν σχετικά λίγοι πλαστικοί χειρουργοί στην Ελλάδα και τη Ευρώπη γενικότερα.
Μεταμόσχευση μαλλιών με ρομπότ
Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας ή τον Πόλεμο των Άστρων, αλλά η μεταμόσχευση μαλλιών πλέον μπορεί να γίνει και με ρομπότ, ή μάλλον με τη βοήθεια ενός ρομπότ. Όταν λοιπόν μιλάμε για ρομποτική μεταμόσχευση μαλλιών δεν μιλάμε για μικρά ρομποτάκια που θα μεταφέρουν τα μαλλιά ή κάτι τέτοιο. Στην ουσία μιλάμε για ένα ειδικό μηχάνημα απεικόνισης κι επιλογής υγειών τριχών το οποίο κάνει την απόκτηση μοσχευμάτων πολύ εύκολη και χωρίς την ανάγκη για ράμματα ή τη δημιουργία έστω και μικρών ουλών στο τριχωτό της κεφαλής.
Ο ίδιος υψηλής ποιότητας και ακρίβειας εξοπλισμός κάνει πραγματικά παιχνιδάκι και την εμφύτευση μαλλιών. Με άλλα λόγια, η μεταμόσχευση μαλλιών με ρομπότ είναι μία παραλλαγή της μεθόδου FUE η οποία είναι σαφώς πιο γρήγορη και πιο ακριβής και μπορεί να δώσει και καλύτερα και πιο φυσικά αποτελέσματα. Εννοείται ότι ο εξοπλισμός γι’ αυτές τις επεμβάσεις είναι πολύ ακριβός και απαιτεί και ειδικές γνώσεις κι εξειδίκευση όσον αφορά τη χρήση και τον χειρισμό του, γι’ αυτό και ο αριθμός των κλινικών που προσφέρουν αυτή τη μέθοδο στη χώρα μας και όχι μόνο, είναι σχετικά περιορισμένος.
Αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών
Ανάλογα με το τι περιμένει κανείς μπορεί να απογοητευθεί αρχικά από τα αποτελέσματα μιας μεταμόσχευσης μαλλιών. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε αντίθεση με άλλες σχετικά μη επεμβατικές επεμβάσεις όπως το botox μαλλιών, τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών, ασχέτως μεθόδου, δεν είναι άμεσα ορατά. Για την ακρίβεια, για κάποιο καιρό μπορεί ο ασθενής να μην παρατηρήσει και καμία αλλαγή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό που έχει σημασία στην εμφύτευση των μαλλιών είναι ο θύλακας, η ρίζα δηλαδή της τρίχας και όχι η ίδια η τρίχα. Με άλλα λόγια, είναι λογικό να πρέπει να περιμένετε για λίγες μέρες ή ακόμη κι εβδομάδες μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε τις νέες υγιείς σας τρίχες και να παρατηρήσετε τα μαλλιά σας να έχουν γίνει πιο πυκνά.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και κάτι άλλο: δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο να δει κανείς τις τρίχες που μόλις εμφυτεύθηκαν να πέφτουν μετά από λίγες μέρες μετά την επέμβαση. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει – όχι απαραίτητα τουλάχιστον – ότι η μεταμόσχευση απέτυχε. Όπως είπαμε και πριν, σημασία έχει ο θύλακας της τρίχας που εμφυτεύεται και όχι η ίδια η τρίχα, είναι λοιπόν απόλυτα φυσικό να πέσει η τρίχα αλλά ο θύλακας να μείνει στη θέση του και να μας δώσει νέα τρίχα σε λίγες μέρες. Για την ακρίβεια, πολλές φορές η τρίχα πέφτει ακριβώς επειδή βγαίνει η νέα τρίχα από κάτω η οποία και την σπρώχνει. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν μετά το χειρουργείο δείτε ότι χάνετε τρίχες.
Αυτό λοιπόν που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν θα μπείτε στο ιατρείο ή την κλινική με φαλάκρα και θα βγείτε με μαλλιά σε όλο σας το κεφάλι. Τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών θέλουν λίγο χρόνο για να φανούν. Όσον αφορά λοιπόν την ερώτηση πότε βγαίνουν τα μαλλιά μετά την μεταμόσχευση, η απάντηση είναι ότι ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του κεφαλιού σας και τον τύπο της επέμβασης, θα πρέπει να ξεκινήσετε να βλέπετε τα μαλλιά σας πιο πυκνά ή τουλάχιστον να δείτε τα σημάδια από τις νέες και υγιείς τρίχες που βγαίνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες ή ίσως σε κάποιες περιπτώσεις και μέσα σε έναν μήνα μετά την επέμβαση.
Τα αποτελέσματα λοιπόν μπορεί όντως να είναι θεαματικά και να υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο πριν και μετά την μεταμόσχευση μαλλιών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι άμεσα.
Μετά την επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών
Όπως είπαμε και πριν, η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία πολύ απλή πλαστική επέμβαση, η οποία μάλιστα δεν είναι ανάγκη να γίνεται σε «παραδοσιακές» κλινικές παρουσία αναισθησιολόγων, παθολόγων και άλλων γιατρών. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι και ο χρόνος ανάρρωσης είναι σχετικά μικρός.
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να παραμείνετε στην κλινική ή το γραφείο του γιατρού μετά την επέμβαση, οπότε και θα πάρετε σχεδόν κατευθείαν το «εξιτήριο» σας. Εννοείται ότι δεδομένου ότι έχει γίνει επέμβαση η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και κάποιες μικρές τομές και ράμματα, θα σας δοθεί κάποιος ειδικός επίδεσμος τον οποίο και θα πρέπει να φοράτε για όσο καιρό σας υποδείξει ο γιατρός σας. Το διάστημα αυτό συνήθως είναι μερικές μέρες, ανάλογα πάντα με την περίπτωση του κάθε ασθενή. Εννοείται ότι είναι πιθανό να αισθάνεστε και λίγο πόνο στη περιοχή της επέμβασης ή να παρουσιαστεί και κάποιο οίδημα.
Τα προβλήματα αυτά είναι λογικά και αναμενόμενα και αντιμετωπίζονται με κοινά φάρμακα και παυσίπονα που θα βρείτε σε κάθε φαρμακείο. Επίσης, είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας συστήνει να χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό σκεύασμα ή σαμπουάν όπως το διάσημο Rogaine, ωστόσο αυτό δεν γίνεται πάντα καθώς η αποτελεσματικότητα αυτών των σκευασμάτων όσον αφορά την ανάπτυξη νέων τριχών μετά από μεταμόσχευση δεν είναι αποδεδειγμένη και βασίζεται κυρίως σε εμπειρικά στοιχεία. Σίγουρα πάντως η χρήση αυτών των σκευασμάτων δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στη περιοχή της επέμβασης.
Όσον αφορά τους περιορισμούς και το τι θα πρέπει να προσέξετε μετά την επέμβαση, καλό θα ήταν λόγω του οιδήματος στη περιοχή αλλά και του επιδέσμου να πάρετε από τη δουλειά σας για λίγες μέρες – το πολύ μία εργάσιμη εβδομάδα – μετά την επέμβαση για να ξεκουραστείτε αλλά και για να εμφανιστείτε με μία αξιοπρεπή εικόνα και χωρίς πρηξίματα και πόνους.
Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε το λούσιμο για λίγες μέρες μετά την μεταμόσχευση μαλλιών καθαρά για προληπτικούς λόγους, ωστόσο μετά από το χρονικό διάστημα που θα σας συστήσει ο γιατρός σας θα μπορείτε να τα λούζετε κανονικά. Σε κάθε περίπτωση εννοείται ότι θα πρέπει να ακολουθείτε κατά γράμμα όλες τις υποδείξεις και οδηγίες του γιατρού σας τόσο όσον αφορά το λούσιμο όσο και άλλες παραμέτρους της διαδικασίας ανάρρωσης.
Πιθανές παρενέργειες της μεταμόσχευσης μαλλιών
Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν παύει να είναι μία έστω και ήπια χειρουργική επέμβαση, οπότε είναι και λογικό να υπάρχουν και κάποιες πιθανές παρενέργειες, οι οποίες ωστόσο παρατηρούνται αρκετά σπάνια αφού οι επεμβάσεις αυτού του τύπου θεωρούνται από τις πιο ασφαλείς πλαστικές επεμβάσεις γενικότερα.
Η πρώτη παρενέργεια είναι η παρουσίαση κάποιας μόλυνσης στην περιοχή που θα γίνει η εμφύτευση ή στην περιοχή από την οποία λήφθηκαν τα μοσχεύματα. Οι μολύνσεις αυτές συνήθως έχουν σαν αποτέλεσμα μία δυσφορία στη περιοχή και πρήξιμο, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και γρήγορα με απλά φάρμακα. Επιπλέον, ο γιατρός θα σας δώσει ειδικές οδηγίες – την αποφυγή του λουσίματος για κάποιες μέρες για παράδειγμα – αλλά και προληπτική αντιβίωση για να προλάβει την τυχόν παρουσίαση κάποιας μόλυνσης στη περιοχή.
Επίσης, δεδομένου ότι μιλάμε για μία μεταμόσχευση και παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω μοσχεύματα προέρχονται από το ίδιο το σώμα του ασθενή, υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα μοσχεύματα να μην πιάσουν, η οποία όμως είναι και απειροελάχιστη. Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να γίνει και νέα επέμβαση και αν και αυτή δεν πιάσει, τότε μάλλον ο ασθενής θα πρέπει να σκεφτεί μια πιο πρωτοποριακή μέθοδο, όπως αυτή της μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων, αφού προφανώς δεν είναι ιδανικός υποψήφιος για μία παραδοσιακή μεταμόσχευση μαλλιών. Θα πρέπει να θυμάστε όμως ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σπάνια.
Άλλη μία πιθανή παρενέργεια είναι η ανομοιογενής ανάπτυξη τριχών στις περιοχές της επέμβασης. Αυτό οφείλεται τόσο στην εμφύτευση όσο και στη αφαίρεση τριχών από το τριχωτό και είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα κούρεμα και λίγη υπομονή, αφού μετά τα μαλλιά θα αναπτύσσονται λογικά με τον ίδιο ρυθμό. Αν το πρόβλημα επιμείνει, μπορεί να χρειαστεί κάποια αγωγή ή ακόμη – σε ακραίες περιπτώσεις – μία δεύτερη επέμβαση.
Τέλος, ο ασθενής μπορεί να νιώσει μετά την επέμβαση ένα μούδιασμα στη περιοχή που έγινε η μεταμόσχευση το οποίο και δεν υποχωρεί. Το μούδιασμα είναι φυσιολογικό, αν όμως δεν υποχωρήσει μετά από δύο ή τρεις ημέρες – κάτι που συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια – θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.