Μεταμόσχευση Μαλλιών

metamosxefsi-mallion

Σχεδόν όλοι μας θεωρούμε ότι θα έχουμε για πάντα την καλή υγεία, την νεότητα και τα πλούσια μαλλιά μας. Ωστόσο, το πέρασμα του χρόνου μας δείχνει πόσο λανθασμένη είναι αυτή η αντίληψη, καθώς σταδιακά όλα αυτά χάνονται. Το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι, σχεδόν ανεξαρτήτως φύλλου, χάνουμε σε κάποιο βαθμό, από μία ηλικία και μετά, είναι τα μαλλιά μας. Γι’ αυτό το λόγο, η μεταμόσχευση μαλλιών έχει γίνει μία από τις δημοφιλέστερες αισθητικές επεμβάσεις σε όλον τον κόσμο. Για πολλούς ανθρώπους, μια μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να επαναφέρει το τριχωτό της κεφαλής στη κατάσταση που ήταν όταν αυτή είχαν νεαρότερη ηλικία και να κάνει τα μαλλιά τους να φαίνονται πιο πλούσια, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την εμφάνιση τους και κάνοντας τους να φαίνονται νεότεροι.

Αν λοιπόν παρατηρείτε ότι οι τρίχες στη κορυφή του κεφαλιού σας αρχίζουν να αραιώνουν ή έχετε αρχίσει να κάνετε φαλάκρα και αυτό σας ενοχλεί και θα σας δυσαρεστεί, μία επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ομορφότεροι, νεότεροι και πιο σίγουροι για την εμφάνισή σας. Πριν όμως να κάνετε οποιαδήποτε επέμβαση, καλό είναι να μάθετε, κατά προτίμηση μετά από μία συμβουλευτική συνάντηση με έναν γιατρό, το τι θα πρέπει να περιμένετε πριν, κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μετά από αυτήν. Καλό είναι να κάνετε μια έρευνα αγοράς όσον αφορά την τιμή μιας τέτοιας επέμβασης πριν μπείτε στην διαδικασία να προχωρήσετε.

Τι είναι η μεταμόσχευση μαλλιών;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση, η οποία στην ουσία μεταφέρει μαλλιά ή τρίχες από μία περιοχή του κεφαλιού στην οποία έχετε αρκετά ή πολλά, σε μία άλλη στην οποία το μαλλί έχει αραιώσει ή και σχεδόν εξαφανισθεί. Οι γιατροί και πλαστικοί χειρουργοί στις ΗΠΑ κάνουν αυτές τις επεμβάσεις με τεράστια επιτυχία από τη δεκαετία του 1950! Εννοείται φυσικά πως οι τεχνικές που χρησιμοποιούν έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια κι έχουν γίνει ακόμη πιο ασφαλείς, ενώ εξασφαλίζουν και καλύτερα και πιο φυσικά αποτελέσματα.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία πολύ απλή χειρουργική επέμβαση με ελάχιστες πιθανές επιπλοκές και γι’ αυτό το λόγο γίνεται συνήθως στο γραφείο του γιατρού ή σε κάποια κλινική πλαστικής χειρουργικής. Μπορεί μάλιστα να γίνει και σε κάποια ινστιτούτα αισθητικής, δεδομένου ότι έχουν εξειδικευμένες εγκαταστάσεις και προσωπικό, φυσικά.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο χειρουργός σε μία επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, είναι να καθαρίσει το τριχωτό της κεφαλής σας και να κάνει στη περιοχή που θα γίνει η επέμβαση ειδικές ενεσούλες με ένα ειδικό φάρμακο που θα τη μουδιάσει προκειμένου να μη νιώθει τίποτα ο ασθενής κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Στη συνέχεια ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με την επέμβαση. Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα, καθώς υπάρχουν δύο μέθοδοι για την εν λόγω επέμβαση που χρησιμοποιούνται σήμερα και ο γιατρός καλείται να επιλέξει την κατάλληλη για κάθε περίπτωση. Αυτές είναι το χειρουργείο της Θυλακοειδούς Μονάδας Αφαίρεσης (χρησιμοποιείται ο όρος FUSS από το αγγλικό Follicular Unit Strip Surgery) ή η εξαγωγή της Θυλακοειδούς Μονάδας (χρησιμοποιείται ο όρος FUE από το αγγλικό Follicular Unit Extraction).

Οι δύο μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών:

Με τη μέθοδο FUSS, ο χειρουργός ξεκινά με την αφαίρεση μίας λωρίδας δέρματος μήκους 6 έως 10-ιντσών από το πίσω μέρος του κεφαλιού. Στη συνέχεια βάσει αυτή τη λωρίδα στην άκρη και ράβει το τριχωτό της κεφαλής για να κλείσει η τομή. εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή του κεφαλιού στην οποία γίνεται αυτό, είναι καλυμμένη από τρίχες, οπότε οι όποιες τομές και τα σημάδια τους, εξαφανίζονται σχεδόν αμέσως, καθώς καλύπτονται από τις τρίχες.

Στη συνέχεια, η ομάδα του χειρουργού θα χωρίσει την λωρίδα που αφαιρέθηκε από το τριχωτό της κεφαλής σε 500 έως 2.000 μικροσκοπικά μοσχεύματα. Το κάθε ένα από αυτά τα μοσχεύματα μπορεί να περιέχει μία τρίχα ή και λίγες τρίχες. Ο αριθμός και το είδος των μοσχευμάτων που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία, εξαρτώνται από τον τύπο μαλλιών σας, την ποιότητα τους, το χρώμα τους και το μέγεθος της περιοχής του κεφαλιού σας στο οποίο και θα γίνει στο τέλος η μεταμόσχευση.

Οι επεμβάσεις με τη μέθοδο FUE ξεκινούν με την ομάδα του χειρουργού να ξυρίζει το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής του ασθενή. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα αφαιρέσει θύλακες των τριχών μία προς μία από την περιοχή η οποία ξυρίστηκε προηγουμένως. Κατά την επούλωση της περιοχής από την οποία θα ληφθούν τα μοσχεύματα που μόλις αναφέραμε, θα εμφανισθούν σημαδάκια σαν μικρές κουκκίδες, τα οποία όμως πιθανότατα δεν θα γίνουν καθόλου αντιληπτά από εσάς και όσους σας βλέπουν, επειδή θα τα καλύπτουν τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά σας.

Από αυτό το σημείο και μετά και οι δύο μέθοδοι συνεχίζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αφού ο γιατρός έχει τελειώσει με την αφαίρεση και την ετοιμασία των μοσχευμάτων, θα καθαρίσει και θα κάνει τοπική αναισθησία με μούδιασμα στην περιοχή στην οποία θα τοποθετηθούν τα μοσχεύματα, δηλαδή εκεί που θέλει να αποκτήσει μαλλιά ο ασθενής. Στη συνέχεια ο γιατρός θα κάνει οπές ή τομές με βελόνα ή νυστέρι αντίστοιχα και στη συνέχεια θα τοποθετήσει απαλά το κάθε μόσχευμα σε κάθε μία από τις τρύπες ή τις τομές που θα ανοίξει. Σε αυτή τη φάση, πιθανότατα θα τον βοηθήσουν λίγο και τα υπόλοιπα μέρη της ομάδας του.

Ανάλογα με το πόσα μοσχεύματα θα γίνουν στον ασθενή, δηλαδή με το πόσα μαλλιά θέλει να αποκτήσει στην περιοχή της επέμβασης, η όλη διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών θα διαρκέσει περίπου από 4 έως 8 ώρες. Ο ασθενής μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί και άλλες επεμβάσεις αυτού του είδους αν χάσει μαλλιά και σε άλλη περιοχή του κεφαλιού του ή αν θέλει να πυκνώσει κι άλλο το μαλλί του στη περιοχή που του έγινε η μεταμόσχευση.

metamosxefsi-mallion-gynaikaΠροσδοκίες και ανάρρωση

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να αισθάνεστε το τριχωτό της κεφαλής σας πολύ τρυφερό κι ευαίσθητο. Επίσης, μπορεί να νιώθετε και κάποιος πόνους και άλλες ενοχλήσεις στη περιοχή που έγινε η επέμβαση, ειδικά τις πρώτες ώρες και μέρες μετά την πάροδο της αναισθησίας, ως εκ τούτου, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε κάποια ήπιας μορφής φάρμακα για τον πόνο για αρκετές ημέρες, προκειμένου να ανακουφιστείτε. Επιπλέον, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο χειρουργός σας θα σας ζητήσει να φοράτε επιδέσμους πάνω από το τριχωτό της κεφαλής σας για τουλάχιστον μια ή δύο μέρες μετά την επέμβαση. Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει και κάποιο αντιβιοτικό ή ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο το οποίο και ενδεχομένως να χρειαστεί να πάρετε για αρκετές ημέρες, ανάλογα με την μετεγχειρητική πορεία σας. Οι περισσότεροι που κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών, είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους και στις δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνουν μέσα σε 2 έως 5 ημέρες μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι που κάνουν μια τέτοια επέμβαση, έχουν την απορία πότε βγαίνουν τα μαλλιά μετά την μεταμόσχευση αλλά αυτό είναι διαφορετικό από ασθενή σε ασθενή.

Μέσα σε 2-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση τα μεταμοσχευμένα μαλλιά θα πέσουν. Αυτό είναι κάτι όχι μόνο αναμενόμενο, αλλά και απολύτως φυσιολογικό. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αρχίσετε να παρατηρήσετε την ανάπτυξη νέων μαλλιών στην περιοχή της επέμβασης και συγκεκριμένα από εκεί που σας έπεσαν τα μεταμοσχευμένα μαλλιά, μέσα σε λίγους μήνες μετά την πτώση τους. Οι περισσότεροι βλέπουν το 60% των νέων τριχών και μαλλιών τους να αναπτύσσεται μέσα σε 6 με 9 μήνες αφού πέσουν τα μοσχεύματα. Μερικοί πλαστικοί χειρουργοί μπορεί να συνταγογραφήσουν το φάρμακο minoxidil (η επιστημονική ονομασία του γνωστού φαρμάκου κατά της τριχόπτωσης Rogaine), το οποίο και ενδυναμώνει τα μαλλιά, για τη βελτίωση της ανάπτυξης των μαλλιών μετά τη μεταμόσχευση. Εδώ να σημειωθεί ότι δεν συμφωνούν όλοι οι γιατροί με τη χορήγηση αυτού του φαρμάκου στους ασθενείς που κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών, καθώς δεν είναι σαφές το πόσο καλά λειτουργεί.

Οι κίνδυνοι της μεταμόσχευσης μαλλιών

Η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών είναι μία πολύ απλή επέμβαση και συνήθως θεωρείται απόλυτα ασφαλής, αρκεί να εκτελείται σε έναν ειδικό χώρο με τον ανάλογο εξοπλισμό και υποδομές και να γίνεται από έναν ειδικά καταρτισμένο κι έμπειρο γιατρό. Παρόλα αυτά, όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι κι αυτή ενέχει κάποια ρίσκα, ακόμη και όταν γίνεται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους από τους καλύτερους γιατρούς. Τα ρίσκα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό και παρουσιάζουν διαφορετικές αντιδράσεις σε θεραπευτικές αγωγές κι επεμβάσεις, ενώ και οι θεραπευτικές ικανότητες δεν είναι οι ίδιες. Αυτό σημαίνει πως τα αποτελέσματα και οι παρενέργειες μιας επέμβασης, δεν είναι ποτέ εντελώς ή 100% προβλέψιμα.

Το νούμερο ένα ρίσκο της μεταμόσχευσης μαλλιών, είναι η εμφάνιση μόλυνσης στην περιοχή της επέμβασης, κάτι το οποίο ισχύει για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Ένας ακόμη σημαντικός κίνδυνος που ενέχουν όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, είναι η παρουσίαση υπερβολικής και ακατάσχετης αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Τέλος, μπορεί να παρουσιαστούν και κάποιες ουλές ή άλλα σημάδια που να μην μπορούν να καλυφθούν από τα μαλλιά και να γίνονται ορατές απ’ όλους. Αυτές μπορεί να προκύψουν συνήθως από επιπλοκές κατά τη διαδικασία αφαίρεσης τριχών ή θυλακοειδούς μονάδας.

Μπορεί η μεταμόσχευση μαλλιών να είναι μια απλή χειρουργική επέμβαση, ωστόσο δεν παύει να είναι μια μεταμόσχευση, πράγμα που σημαίνει πως όπως με όλες τις μεταμοσχεύσεις, υπάρχει ο κίνδυνος κάποια από τα μοσχεύματα να μην “πιάσουν”. Όπως είπαμε και παραπάνω, είναι απόλυτα φυσιολογικό να πέσουν τα μαλλιά που τοποθετούνται με τα εμφυτεύματα στη περιοχή της επέμβασης. Ωστόσο λίγους μήνες μετά την πτώση τους, θα πρέπει να έχει ξεκινήσει και να προχωράει η ανάπτυξη νέων τριχών στην περιοχή. Εάν αυτό δεν συμβεί σε όλη τη περιοχή της επέμβασης ή σε κάποιο μέρος της, τότε πιθανότατα το μόσχευμα δεν “έπιασε” και θα πρέπει να ξαναγίνει είτε όλη η επέμβαση, είτε κάποιο μέρος της. Τέλος, μερικές φορές οι ασθενείς με μοσχεύματα μαλλιών μπορεί να παρατηρήσουν μικρά εξογκώματα στις περιοχές του κρανίου τους όπου έγινε η μεταμόσχευσης. Τα εξογκώματα αυτά μπορούν συνήθως να καμουφλάρονται με τα μαλλιά που βρίσκονται γύρω τους.

Όταν θα ξεκινήσει η απώλεια μαλλιών μετά την επέμβαση της μεταμόσχευσης, το τριχωτό της κεφαλής του ασθενή μπορεί να παρουσιάζει κάποιες ανωμαλίες, δηλαδή σε κάποιες περιοχές να υπάρχουν περισσότερα και πιο μακριά μαλλιά από άλλες. Οι ανωμαλίες αυτές μπορεί να είναι πιο έντονες αν γίνει μεταμόσχευση μαλλιών σε περιοχές του τριχωτού που βρίσκονται δίπλα σε άλλες οι οποίες αραιώνουν ή ξεκινούν να αραιώνουν. Αυτές οι ανωμαλίες θα διορθωθούν με την πάροδο του χρόνου και την ανάπτυξη των νέων τριχών. Αν αυτό δεν συμβεί μπορεί να χρειαστεί μία επιπλέον χειρουργική επέμβαση.