Μεσοθεραπεία

mesotherapeia

Αν σας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει για την Μεσοθεραπεία. Τι είναι όμως ακριβώς αυτή η νέα μέθοδος; Ας απαντήσουμε στις κυριότερες και συχνότερες ερωτήσεις σας.

Ερ: Τι είναι και πόσο κοστίζει η μεσοθεραπεία

A. Μεσοθεραπεία είναι μια ιατρική τεχνική κατά την οποία γίνεται έγχυση μιας μικρής ποσότητας ενός ειδικά προσαρμοσμένου μείγματος συμβατικών ή ομοιοπαθητικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων και ένζυμων στο μεσόδερμα, δηλαδή το μεσαίο στρώμα του δέρματος. Οι πολύ μικρές δόσεις αυτού του μείγματος, χορηγούνται χρησιμοποιώντας ειδικές σύριγγες με μικροσκοπικές βελόνες σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, ανάλογα με την κατάσταση ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με τη θεραπεία. Η Μεσοθεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών και διάφορων ασθενειών και επώδυνων ιατρικών καταστάσεων. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση, η οποία αποδεδειγμένα παράγει πολύ επιτυχή αποτελέσματα σε πολλούς τομείς της ιατρικής όπως η καταπολέμηση αθλητικών κακώσεων, η αποκατάσταση των μαλλιών, η καταπολέμηση της αλωπεκίας και οι αισθητικές αγωγές ή επεμβάσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόπο για να γίνει μια μεσοθεραπεία και αυτοί είναι: με υαλουρονικό οξύ, μη ενέσιμη, με ρόλερ, ενέσιμη, με βλαστοκύτταρα, με πλάσμα και με βιταμίνη C. Η τιμή διαφέρει στην κάθε μία και από περίπτωση σε περίπτωση. Το πόσο κοστίζει μια μεσοθεραπεία είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητήσετε με τον πλαστικό σας γιατί διαφέρει πολύ σε κάθε πελάτη και σε κάθε περίπτωση.

Ερ: Σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μεσοθεραπεία για αισθητικούς λόγους;

Α. Η Μεσοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, τη μείωση του λίπους του σώματος, τη διαμόρφωση ή σμίλευση του σώματος μέσω της απώλειας βάρους και αδυνάτισμα, την αναζωογόνηση του προσώπου και την εξαφάνιση των μαξιλαριών λίπους στη περιοχή των ματιών. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία σώματος, μαλλιών, προσώπου και ματιών.

Ερ: Πώς η μεσοθεραπεία μειώνει την κυτταρίτιδα;

A. Όπως είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε, η κυτταρίτιδα είναι μία κατάσταση του δέρματος η οποία επηρεάζει πάνω από το 90% των γυναικών, ανεξάρτητα από το βάρος ή την ηλικία τους. Το κύριο χαρακτηριστικό της κυτταρίτιδας είναι η ανομοιόμορφη και γεμάτη “καρούμπαλα” και “λακκάκια” εμφάνιση του δέρματος η οποία συναντάται συνήθως στους γοφούς, τους γλουτούς, τα πόδια και τη περιοχή της περιφέρειας. Αυτό συμβαίνει όταν οι ζώνες του συνδετικού ιστού (διαφράγματα) που συγκρατούν κάποιες περιοχές του δέρματος και παγιδεύουν το λίπος που βρίσκεται εκεί, ενώ δεν το κάνουν αυτό σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα αυτές να φουσκώνουν προς τα έξω και να δίνουν στην επιδερμίδα την ανεπιθύμητη εμφάνιση «φλοιού πορτοκαλιού». Το μείγμα ουσιών που θα χρησιμοποιηθεί για τη Μεσοθεραπεία εξαρτάται από το στάδιο και την έκταση της κυτταρίτιδας που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά στάδια κυτταρίτιδας και καθένα από αυτά συνήθως απαιτεί διαφορετική μεταχείριση και αντιμετώπιση:

  • Στάδιο 0: Καθόλου ορατή κυτταρίτιδα, ακόμα και όταν το δέρμα είναι τσιμπημένο.
  • Στάδιο 1: Καθόλου ορατή κυτταρίτιδα όταν η γυναίκα στέκεται ή είναι ξαπλωμένη. Ωστόσο, κυτταρίτιδα μπορεί να γίνει ορατή όταν το δέρμα είναι τσιμπημένο.
  • Στάδιο 2: Ορατή κυτταρίτιδα όταν η γυναίκα στέκεται όρθια, αλλά όχι όταν είναι ξαπλωμένη.
  • Στάδιο 3: Ορατή κυτταρίτιδα ανεξάρτητα από το αν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη.

Το μείγμα των φαρμάκων τις μεσοθεραπείας εγχέεται στη περιοχή στην οποία παρουσιάζεται η κυτταρίτιδα είτε με ενέσεις με μικρές βελόνες είτε χωρίς τη χρήση βελονών και συγκεκριμένα με το σύστημα Ultrapeel Transderm. Αυτό το ειδικό προσαρμοσμένο μείγμα φαρμάκων αμέσως μετά την έγχυση του αρχίζει να αλληλεπιδρά με το κυτταρικό λίπος, ενθαρρύνοντας τα κύτταρα να απελευθερώσουν το λίπος που έχουν μέσα τους, προκειμένου να το κάψει ο οργανισμός σαν καύσιμο. Η Μεσοθεραπεία επίσης, βελτιώνει τη ροή του αίματος και τη λεμφική παροχέτευση στη περιοχής στόχο, αφαιρεί τους ινώδεις συνδετικούς ιστούς και “λιώνει” το περιττό λίπος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια αισθητή και σημαντική μείωση του φαινομένου της εμφάνισης «φλοιού πορτοκαλιού» του δέρματος αλλά και στην απώλεια αρκετών πόντων από τις περιοχές στις οποίες γίνεται η θεραπεία. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι επειδή η κυτταρίτιδα είναι μια χρόνια κατάσταση, η διόρθωση της με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας μπορεί να διαρκέσει από δέκα έως δεκαπέντε (10 – 15) συνεδρίες.

Ερ: Μπορεί η μεσοθεραπεία να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα με λιποαναρρόφηση;

A. Σύμφωνα με πολλούς αισθητικούς και γιατρούς, η Μεσοθεραπεία μπορεί να είναι μια μη επεμβατική εναλλακτική λύση έναντι της λιποαναρρόφησης, τόσο για γυναίκες, όσο και για άνδρες που έχουν μεγάλη συσσώρευση λίπους σε ανεπιθύμητες περιοχές του σώματος τους. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η τεχνική αυτή δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την λιποαναρρόφηση, να παράγει δηλαδή ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Η Μεσοθεραπεία μπορεί να θεωρηθεί μία καλή εναλλακτική λύση για τη διαμόρφωση ή σμίλευση μικρών περιοχών του σώματος. Μπορούν επίσης να την επιλέξουν ασθενείς που για διάφορους λόγους υγείας δεν μπορούν να υποβληθούν σε μια χειρουργική επέμβαση λιποαναρρόφησης. Οι ενέσεις μεσοθεραπείας προκαλούν καύση του περιττού λίπους κι έτσι μπορούν να μειώσουν με επιτυχία τις αποθέσεις λίπους στους γοφούς, τους μηρούς, τη περιφέρεια, το “σωσίβιο”, τα χέρια, και το προγούλι. Σε αυτές τις περιοχές παρουσιάζει τα καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος παρουσιάζει ανεπιθύμητη συγκέντρωση λίπους.

Τα καλύτερα αποτελέσματα της Μεσοθεραπείας παρατηρούνται όταν οι άνδρες και οι γυναίκες που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο, ακολουθούν παράλληλα κι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να χορηγηθούν από τον γιατρό και ειδικά συμπληρώματα διατροφής και ορμόνες εξισορρόπησης.

mesotherapiaΕρ: Πως γίνεται η μεσοθεραπεία;

Α. Η Μεσοθεραπεία γίνεται με δύο μεθόδου ή τεχνικές:

1: Η τυπική τεχνική με τη χρήση ενέσεων

Η λεγόμενη τυπική τεχνική μεσοθεραπείας, αυτή που γίνεται με ενέσεις δηλαδή, πρέπει να γίνεται πάντα από έναν ειδικό γιατρό ο οποίος να έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση για την εκτέλεση της μεσοθεραπείας. Η τυπική τεχνική μεσοθεραπείας γίνεται ως εξής: χρησιμοποιώντας μια σύριγγα με πολύ λεπτή βελόνα (παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για τις ενέσεις Botox), ο γιατρός εγχέει στο μεσόδερμα το μείγμα φαρμάκων και ουσιών που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τη θεραπεία της κατάστασής του κάθε ασθενή. Οι βελόνες διεισδύουν στο δέρμα σε πολύ μικρό βάθος, πράγμα που σημαίνει και ότι είναι ελάχιστα επώδυνες. Ο αριθμός των ενέσεων και η ισχύς της φαρμακευτικής αγωγής καθορίζεται σε ατομική βάση, ανάλογα δηλαδή με τον κάθε ασθενή και την γενική κατάσταση της υγείας του. Σε γενικές γραμμές μία θεραπεία Μεσοθεραπείας ολοκληρώνεται μέσα σε δέκα έως δεκατέσσερις (10 – 14) συνεδρίες, ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος της περιοχής του σώματος στην οποία θα γίνει η θεραπεία. Οι ενέσεις γίνονται σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους (περίπου ανά μία ίντσα κατά μήκος της περιοχής η οποία θεραπεύεται) και κάθε ένεση περιέχει μια πολύ μικρή δόση του προαναφερθέντος μείγματος.

Σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνική των “πολλαπλών τσιμπημάτων” κατά την οποία γίνονται πολλές πολύ γρήγορες και πολύ επιφανειακές ενέσεις σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία του σώματος. Η τεχνική των “πολλαπλών τσιμπημάτων” μπορεί να εφαρμοσθεί από τον γιατρό είτε χειροκίνητα είτε με ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα παροχής. Μετά τις ενέσεις, το λίπος γαλακτωματοποιείται (διαλύεται) σε λιπαρά οξέα και είτε καίγεται από τον οργανισμό για να παράγει ενέργεια, είτε μεταβολίζεται με κάποιον άλλο τρόπο.

Το χρονικό διάστημα μεταξύ των συνεδριών και το μικρό μέγεθος των δόσεων του μείγματος που χορηγείται ανά συνεδρία, δίνουν στον γιατρό και τον ίδιο τον ασθενή την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να παρακολουθήσουν την πορεία και τα αποτελέσματά της Μεσοθεραπείας. Μία τυπική συνεδρία μεσοθεραπείας με ενέσεις είναι συνήθως χρονοβόρα καθώς μπορεί να χρειαστούν πάνω από εκατό τσιμπήματα για να καλυφθεί ολόκληρη η περιοχή την οποία εμφανίζεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται. Ως αποτέλεσμα, ο φόβος των ασθενών είναι ένα συχνό φαινόμενο. Στους ασθενείς που δεν έχουν υψηλή αντοχή στον πόνο ο γιατρός πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει μια τοπική αναισθητική κρέμα δέρματος πριν να ξεκινήσει τις ενέσεις σε κάθε συνεδρία. Ένα άλλο σοβαρό μειονέκτημα της Μεσοθεραπείας με ενέσεις είναι η εμφάνιση πολλών κόκκινων σημαδιών από τσιμπήματα στο δέρμα των περιοχών που γίνονται οι ενέσεις. Το δέρμα των περιοχών αυτών μπορεί να γίνει ζεστό και κόκκινο ενώ τα προαναφερθέντα κόκκινα σημαδάκια μπορεί να αιμορραγούν και λίγο. Πολλοί παρομοιάζουν τη Μεσοθεραπεία με ενέσεις με το τσίμπημα από εκατοντάδες κουνούπια.

2: Μεσοθεραπεία χωρίς ενέσεις

Το σύστημα Ultrapeel Transderm Ionto είναι στην ουσία ένα σύστημα έγχυσης του μείγματος της Μεσοθεραπείας χωρίς ενέσεις και βελόνες. Στην ουσία πρόκειται για μια μη επεμβατική, αποτελεσματική και άνετη εναλλακτική λύση έναντι της μεσοθεραπείας με ενέσεις. Είναι το μόνο σύστημα που έχει την έγκριση του Αμερικάνικου ΕΟΦ (FDA) για διαδερμική έγχυση φαρμάκων μεσοθεραπείας μέσα στο σώμα χωρίς να χρειάζονται ενέσεις ή σύριγγες. Δυστυχώς όμως το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν είναι διαθέσιμο σε όλα τα ιατρεία και η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών εφαρμόζει την τεχνική μεσοθεραπείας με ενέσεις.

Ερ: Υπάρχουν κάποιες πιθανές παρενέργειες;

A. Όταν η Μεσοθεραπεία γίνεται με ενέσεις για την έγχυση των φαρμάκων, η πλειοψηφία των ασθενών θα νιώσει ελάχιστο πόνο ή δυσφορία. Μετά από μία συνεδρία, κάποιοι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται ελάχιστο τοπικό πόνο ή μια μικρή αίσθηση καψίματος για λίγες ώρες, ενώ σε κάποιους μπορεί να παρουσιαστούν και προσωρινοί μώλωπες. Κάποιοι ασθενείς επίσης αναφέρουν πως έχουν λίγη φαγούρα ή και πόνο στη περιοχή των ενέσεων για μερικές ημέρες μετά τη συνεδρία. Επίσης καλό είναι να ξέρετε πως κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο μείγμα της Μεσοθεραπείας, αυτός ο κίνδυνος όμως είναι κοινός για όλα τα φάρμακα, ενέσιμα και μη.

Οι νέες εξελίξεις της τεχνολογίας επιτρέπουν πλέον την Μεσοθεραπεία χωρίς βελόνες και ενέσεις, εξαφανίζοντας έτσι την πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών που παρατηρούνται με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας με ενέσεις.

Ερ: Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχω μετά τις συνεδρίες;

A. Παρακάτω θα δούμε κάποιους γενικούς περιορισμούς που ισχύουν για κάποιο διάστημα μετά από μία συνεδρία Μεσοθεραπείας. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τυχόν άλλους περιορισμούς που να σχετίζονται με την περιοχή της θεραπείας σας και άλλους ειδικούς παράγοντες.

  • Αποφύγετε την έντονη άσκηση για σαράντα οκτώ (48) ώρες μετά τη συνεδρία.
  • Αποφύγετε τα ζεστά ντους για έξι έως οκτώ (6-8) ώρες μετά τη συνεδρία.
  • Αποφύγετε την εφαρμογή μακιγιάζ για περίπου τέσσερις (4) ώρες μετά τη συνεδρία.
  • Χρησιμοποιήστε φαρδιά ρούχα γύρω από την περιοχή της θεραπείας αμέσως μετά τις ενέσεις