Λιποαναρρόφηση

lipoanarofish

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λιποαναρρόφηση

Ανέκαθεν ο άνθρωπος ήθελε να έχει την τέλεια εξωτερική εμφάνιση και θεωρούσε την ομορφιά ως ένα πολύ σημαντικό αγαθό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι οι θεοί τους ήταν τέλειοι εξωτερικά. Η ομορφιά λοιπόν είναι κάτι που όλοι προσπαθούμε να πετύχουμε και πλέον έχουμε και τη βοήθεια της επιστήμης σε αυτόν τον τομέα. Η πλαστικής χειρουργική είναι ένας κλάδος της ιατρικής η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης και τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει σημαντικές προόδους.

Χάρη στη πλαστική χειρουργική είναι πλέον δυνατόν να αποκτήσουμε το σώμα και το πρόσωπο που πάντα ονειρευόμασταν ή να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη πραγμάτωση της ιδανικής εικόνας που έχουμε στο μυαλό μας για τον εαυτό μας. Στην εποχή μας κάτι τέτοιο είναι πιο οικονομικό και πιο ασφαλές από ποτέ, γι’ αυτό και οι πλαστικές από προνόμιο των star του σινεμά και της μουσικής έχουν γίνει πλέον προσιτές σε όλες και ιδιαίτερα δημοφιλείς. Μία από τις πιο παλιές αλλά και τις πιο περιζήτητες πλαστικές επεμβάσεις δεν είναι άλλη από την λιποαναρρόφηση.

lipoanarrofisi

Τι είναι η λιποαναρρόφηση;

Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ απλό αλλά βασικό: με τον όρο λιποαναρρόφηση δεν εννοούμε μια συγκεκριμένη επέμβαση, όπως πολλοί νομίζουν. Ο όρος λιποαναρρόφηση αφορά μια συγκεκριμένη μέθοδο, μια διαδικασία που γίνεται με τον ίδιο σχεδόν τρόπο σε πολλά σημεία του σώματος. Όταν λοιπόν λέμε λιποαναρρόφηση μιλάμε για τη μέθοδο γενικά και το τι ισχύει για όλες τις επεμβάσεις του είδους. Όταν γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι χρησιμοποιούμε και την περιοχή του σώματος για την οποία μιλάμε πχ: λιποαναρρόφηση κοιλιά, λιποαναρρόφηση προγούλι, λιποαναρρόφηση στα πόδια κλπ.

Η λιποαναρρόφηση λοιπόν είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιεί μια ειδική μέθοδο αναρρόφησης για να αφαιρέσει το λίπος από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως η κοιλιά, οι γοφοί, οι μηροί, οι γλουτοί, τα χέρια και ο λαιμός. Η Λιποαναρρόφηση μπορεί επίσης να δώσει κι ένα πιο διαφορετικό σχήμα σε αυτές τις περιοχές, να αλλάξει δηλαδή το περίγραμμα τους.

Παρά το γεγονός ότι η λιποαναρρόφηση συνήθως γίνεται σε υπέρβαρα άτομα, δεν είναι γενικώς αποδεκτή από τους ειδικούς ως μέθοδος απώλειας βάρους, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Με απλά λόγια, αν είστε υπέρβαροι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πιθανότατα θα χάσετε περισσότερο βάρος αν προτιμήσετε παραδοσιακές μεθόδους όπως η δίαιτα και η άσκηση ή μέσω συγκεκριμένων ιατρικών διαδικασιών, όπως η γαστρική παράκαμψη ή το περίφημο «δαχτυλίδι» από αυτό που θα χάνατε με τη λιποαναρρόφηση. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να ξέρει κανείς για την λιποαναρρόφηση είναι ότι δεν θα τον βοηθήσει να χάσει κιλά, άρα δεν θα βοηθήσει και με τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει και τα οποία σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος.

Η λιποαναρρόφηση απευθύνεται κυρίως σε άτομα που έχουν πάρα πολύ λίπος σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα τους, παρά το γεγονός ότι έχουν ένα σταθερό και σχετικά όχι πολύ μεγάλο σωματικό βάρος. Μιλάμε δηλαδή για τοπικό λίπος το οποίο «επιμένει» και δεν χάνεται ακόμη και μετά από ειδικές δίαιτες ή ασκήσεις γυμναστικής. Το πόσο μεγάλη θα είναι η αφαίρεση λίπους και το εύρος της επέμβασης γενικότερα εξαρτάται πάντα από την κατάσταση του κάθε ασθενή και το πρόβλημα του. Για τον λόγο αυτό οι τιμές λιποαναρρόφησης διαφέρουν σημαντικά από περίπτωση σε περίπτωση. Το κόστος της λιποαναρρόφησης είναι κάτι που θα δούμε αναλυτικά λίγο αργότερα.

Τι μπορεί και τι ΔΕΝ μπορεί να κάνει η λιποαναρρόφηση

λιποαναρρόφησηΌταν παίρνουμε βάρος, τα λιπώδη κύτταρα αυξάνουν το μέγεθος και τον όγκο τους. Η λιποαναρρόφηση στην ουσία μειώνει τον αριθμό των λιποκυττάρων σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Η ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης, εξαρτάται από την εμφάνιση της περιοχής και τον όγκο του λίπους που υπάρχει εκεί.

Οι προκύπτουσες αλλαγές στο περίγραμμα του σώματος είναι συνήθως μόνιμες, δεδομένου όμως ότι το βάρος του ατόμου που θα κάνει την επέμβαση θα παραμένει σταθερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει και στα πλαίσια άλλων επεμβάσεων όπως η αυξητική στήθους. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε μικρής κλίμακας αφαίρεση λίπους το οποίο και μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή του σώματος.

Μετά την λιποαναρρόφηση, το δέρμα προσαρμόζεται στα νέα περιγράμματα των περιοχών στις οποίες έγινε η επέμβαση. Αν ο τόνος του δέρματος και η ελαστικότητα του είναι σε καλά επίπεδα, τότε το δέρμα πιθανότατα θα είναι λείο στις περιοχές της επέμβασης. Αν το δέρμα όμως είναι λεπτό και με κακή ελαστικότητα, τότε μπορεί να γίνει χαλαρό.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι σχεδόν μόνιμο, ωστόσο μπορεί να «χαθεί» αν ο ασθενής κερδίσει ή χάσει βάρος απότομα. Με άλλα λόγια, η λιποαναρρόφηση πρέπει να γίνει αφού ο ασθενής έχει φτάσει στο επιθυμητό του βάρος καθώς σκοπός της είναι να αφαιρέσει το «επίμονο» λίπος για μια πιο αρμονική εικόνα του σώματος. Όσον αφορά το τι δεν μπορεί να κάνει η εν λόγω επέμβαση, όπως είπαμε και πριν ΔΕΝ είναι μέθοδος απώλειας βάρους και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Η λιποαναρρόφηση επίσης δεν μπορεί να βελτιώσει τις δίπλες από την κυτταρίτιδα ή άλλες παρατυπίες στην επιφάνεια του δέρματος και δεν αφαιρεί ραγάδες.

Ιδανικοί υποψήφιοι και αποκλεισμοί

Η λιποαναρρόφηση θεωρείται μια σχετικά απλή και πολύ ασφαλής επέμβαση και απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών αρκεί να έχουν περιττό λίπος, να έχουν «κατασταλάξει» στο βάρος τους και να είναι η υγεία τους σε καλή γενική κατάσταση. Την επέμβαση δεν μπορούν να κάνουν άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιπλοκές κατά τη χειρουργική επέμβαση αλλά και μετά από αυτή. Οι κυριότερες παθήσεις που καθιστούν απαγορευτική την λιποαναρρόφηση είναι τα προβλήματα με τη ροή αίματος, η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης και γενικά τα προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πως γίνεται η επέμβαση

Όπως είπαμε και πριν, τα παρακάτω είναι γενικά και αφορούν όλες σχεδόν τις επεμβάσεις που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία. Πριν από την επέμβαση της λιποαναρρόφησης, ο πλαστικός χειρουργός πιθανότατα θα «ζωγραφίσει» κάποιους κύκλους και γραμμές στις περιοχές του σώματός του ασθενή όπου θα γίνει η επέμβαση. Αυτοί οι κύκλοι και οι γραμμές θα χρησιμεύσουν ως «οδηγοί» όταν θα γίνει η επέμβαση. Επίσης, είναι πολύ πιθανό ο γιατρός να βγάλει και κάποιες Φωτογραφίες το σώμα του ασθενή οι οποίες θα εστιάζουν στην περιοχή της επέμβασης, προκειμένου να γίνει σύγκριση ανάμεσα στο «πριν» και το «μετά» της λιποαναρρόφησης.

Το πως ακριβώς θα γίνει η λιποαναρρόφηση, εξαρτάται από τη τεχνική ή μέθοδο που θα επιλέξει για κάθε περίπτωση ο πλαστικός, αφού μελετήσει το ιστορικό και τις ανάγκες του ασθενή. Πιο συγκεκριμένα, οι τεχνικές λιποαναρρόφησης είναι οι ακόλουθες:

Λιποαναρρόφηση με πρήξιμο: Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μέθοδο λιποαναρρόφησης. Στην αρχή ο χειρουργός εγχέει ένα αποστειρωμένο διάλυμα στη περιοχή της επέμβασης. Αυτό το διάλυμα είναι στην ουσία ένα μείγμα από θαλασσινό νερό – το οποίο βοηθά την απομάκρυνση του λίπους -, ένα αναισθητικό (συνήθως λιδοκαΐνη) για ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης και ένα φάρμακο (επινεφρίνη), το οποίο προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Το διάλυμα αυτό κάνει την περιοχή στην οποία γίνεται η έγχυση του να πρηστεί και να σκληρύνει.

Στη συνέχεια ο χειρουργός κάνει μικρές τομές στο δέρμα σας εισάγει ένα λεπτό σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας κάτω από το δέρμα του ασθενούς. Ο Καθετήρας είναι συνδεδεμένος με έναν μηχανισμό αναρρόφησης, ο οποίος αναρροφά το λίπος και τα υγρά από το σώμα του ασθενή. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, γίνεται αναπλήρωση των απαραίτητων υγρών του σώματος με ενδοφλέβιο ορό.

Λιποαναρρόφηση με υπερήχους (Ultrasound-assisted liposuction = UAL): Αυτό το είδος λιποαναρρόφησης μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη μέθοδο που περιγράψαμε προηγουμένως. Κατά τη διάρκεια της λιποαναρρόφησης με υπερήχους, ο χειρουργός εισάγει μια μεταλλική ράβδο που εκπέμπει υπερήχους κάτω από το δέρμα του ασθενή. Οι υπέρηχοι αυτοί προκαλούν ρήξη στα τείχη των λιποκυττάρων και υγροποίηση του λίπους για να γίνει ευκολότερη η αφαίρεση του. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να θεωρηθεί και μη επεμβατική λιποαναρρόφηση αφού στην ουσία δεν μπαίνει νυστέρι στον ασθενή.

Λιποαναρρόφηση με Λέιζερ (Laser-assisted liposuction = LAL): Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ειδικό λέιζερ υψηλής έντασης για την υγροποίηση και την αφαίρεση του λίπους. Κατά τη διάρκεια του της λιποαναρρόφησης με λέιζερ, ο χειρουργός εισάγει μια ειδική, πολύ μικρή ίνα λέιζερ μέσω μιας μικρής τομής και υγροποιεί τις αποθέσεις λίπους στην εκεί περιοχή. Το υγροποιημένο λίπος στη συνέχεια απομακρύνεται μέσω του καθετήρα, που αναφέραμε και παραπάνω. Η λιποαναρρόφηση laser σε γενικές γραμμές θεωρείται πιο απλή από τις άλλες μεθόδους και συχνά αποκαλείται και αναίμακτη λιποαναρρόφηση. Τέλος, θα βρείτε πάρα πολλές κλινικές και πλαστικούς για λιποαναρρόφηση με λέιζερ στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Λιποαναρρόφηση με δονήσεις: Αυτό το είδος λιποαναρρόφησης γίνεται με έναν ειδικό καθετήρα, ο οποίος έχει έναν μηχανισμό που του επιτρέπει να κάνει ταχείες παλινδρομικές κινήσεις. Αυτές οι δονήσεις επιτρέπουν στον χειρουργό να βγάλει το σκληρό λίπος πιο εύκολα. Η λιποαναρρόφηση με δονήσεις συνήθως προκαλεί λιγότερο πόνο και πρήξιμο στον ασθενή και επιτρέπει στον χειρουργό να αφαιρέσει το λίπος με μεγαλύτερη ακρίβεια, ειδικά σε μικρότερες περιοχές του σώματος στις οποίες μπορεί να γίνει λιποαναρρόφηση, όπως τα χέρια, τα γόνατα και οι αστράγαλοι. Πρόκειται και αυτή στην ουσία για μια λιποαναρρόφηση χωρίς νυστέρι.

Ας δούμε και λίγο πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά σε ποιες περιοχές του σώματος γίνεται συνήθως λιποαναρρόφηση και τι μπορεί να πετύχει με την επέμβαση ο γιατρός.

επέμβαση λιποαναρρόφησης

Λιποαναρρόφηση προσώπου

Η λιποαναρρόφηση προσώπου γίνεται συνήθως στα πλαίσια κάποιας άλλης επέμβασης όπως είναι το lifting. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά το λίπος μπορεί να συσσωρευτεί και στο πρόσωπο και είναι σχεδόν αδύνατον να φύγει από εκεί χωρίς κάποια επέμβαση. Το λίπος αυτό παρατηρείται κυρίως γύρω από τα μάτια και τα ζυγωματικά. Η απομάκρυνση λίπους γίνεται για να είναι πιο φυσικό το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης επέμβασης και πιο αρμονική η μορφή του προσώπου μετά από αυτό.

Λιποαναρρόφηση γλουτών

Οι γλουτοί είναι από τα σημεία του σώματος στα οποία συνήθως συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα πολύ επίμονου λίπους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, αλλά ο κύριος είναι η κληρονομικότητα. Η λιποαναρρόφηση γλουτών γίνεται μετά από απώλεια βάρους και σκοπός της είναι να κάνει πιο αρμονική την εικόνα του σώματος του ασθενή. Η τιμή της λιποαναρρόφησης γλουτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο μεγάλη θα είναι η ποσότητα λίπους που θα αφαιρεθεί, κάτι που φυσικά επηρεάζει άμεσα το εύρος και τον χρόνο της επέμβασης.

Λιποαναρρόφηση στο προγούλι

Το προγούλι είναι γνωστό και ως διπλοσάγονο και σχηματίζεται όταν έχουμε μεγάλη συγκέντρωση λίπους στη περιοχή κάτω από το σαγόνι. Η εν λόγω συγκέντρωση λίπους συχνά συνδυάζεται και με γενική χαλάρωση του δέρματος της περιοχής με ένα ιδιαίτερα αντιαισθητικό αποτέλεσμα. Η λιποαναρρόφηση στο προγούλι είναι μια πολύ συχνή μορφή λιποαναρρόφησης η οποία συνήθως συνδυάζεται με το λίφτινγκ λαιμού το οποίο και βελτιώνει την μορφή του δέρματος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Είναι μια επέμβαση που γίνεται αρκετά συχνά και σε άτομα όλων των ηλικιών αφού το πρόβλημα γίνεται έντονα αισθητό μετά από μεγάλη απώλεια βάρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας το προγούλι μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και αν δεν είναι υπέρβαρα, αφού πρόκειται και για «σύμπτωμα» της γήρανσης. Η λιποαναρρόφηση προγούλι τιμή εξαρτάται από το αν η επέμβαση θα γίνει μόνη της ή μαζί με το λίφτινγκ.

Λιποαναρρόφηση κοιλιάς

Η κοιλιά είναι το σημείο του σώματος στο οποίο συνήθως παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λίπους το οποίο μπορεί να είναι και ιδιαίτερα επίμονο. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στους άνδρες αλλά παρουσιάζεται συχνά και σε γυναίκες, ιδιαίτερα μετά από μια εγκυμοσύνη. Πρόκειται ίσως για τη πιο «δημοφιλή» επέμβαση του είδους. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η λιποαναρρόφηση στη κοιλιά ΔΕΝ γίνεται για να χαθεί βάρος, αντίθετα, γίνεται για να απομακρυνθεί το περιττό λίπος που δεν έφυγε μετά από κάποια προσπάθεια απώλειας βάρους. Το πόσο κοστίζει η λιποαναρρόφηση στη κοιλιά εξαρτάται πάντα από την περίπτωση του ασθενή και τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί.

Λιποαναρρόφηση στα πόδια

Τα πόδια είναι και αυτά ένα μέρος στο οποίο μπορεί να μαζευτεί λίπος. Αν το περιττό λίπος στους μηρούς (γνωστοί και ως) μπούτια δεν υποχωρήσει μετά από άσκηση που θα στοχεύει στην εν λόγω περιοχή, η μόνη λύση είναι μια λιποαναρρόφηση μηρών. Η λιποαναρρόφηση στα μπούτια γίνεται και αυτή αρκετά συχνά και ειδικά σε γυναίκες οι οποίες θέλουν να βελτιώσουν το σχήμα των ποδιών τους μετά από απώλεια βάρους για να έχουν ένα σώμα ιδανικό για τη παραλία. Το κόστος εξαρτάται από το μέγεθος της επέμβασης.

Λιποαναρρόφηση στα μπράτσα

Τα μπράτσα είναι άλλο ένα πολύ προβληματικό σημείο του σώματος το οποίο και επηρεάζεται άσχημα από την πάροδο του χρόνου. Καθώς το πέρασμα του χρόνου κάνει το δέρμα της περιοχής να χάσει την ελαστικότητα του, το βάρος του λίπους το κάνει να πέφτει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άσχημες «σακούλες» στα μπράτσα. Οι σακούλες αυτές μπορεί να δημιουργηθούν και από μεγάλη απώλεια βάρους. Η λιποαναρρόφηση στα μπράτσα γίνεται στα πλαίσια μιας πιο εξειδικευμένης επέμβασης που ονομάζεται βραχιονοπλαστική και σπάνια θα γίνει μόνη της. Το κόστος της εξαρτάται από το αν θα γίνει μόνη της ή σαν μέρος της βραχιονοπλαστικής.

Λιποαναρρόφηση στα γόνατα

Η περιοχή πίσω από τα γόνατα αλλά και τα ίδια τα γόνατα είναι επίσης μέρη στα οποία μπορεί να παρατηρηθεί συγκέντρωση περιττού λίπους. Το πρόβλημα είναι ότι στη συγκεκριμένη περιοχή είναι αδύνατον να χαθεί το περιττό λίπος με άσκηση, οπότε η μόνη λύση είναι η λιποαναρρόφηση στα γόνατα. Τα καλά νέα είναι ότι η λιποαναρρόφηση γονάτων γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με μη επεμβατικές μεθόδους και σχετικά αναίμακτα, οπότε το κόστος της είναι μικρό και ο χρόνος αποθεραπείας σχεδόν ανύπαρκτος αφού ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του από την επόμενη κιόλας μέρα.

Λιποαναρρόφηση στα μάγουλα

Στα μάγουλα μπορεί να παρουσιαστεί επίσης συγκέντρωση λίπους με αποτέλεσμα να χαλάει στο σχήμα του προσώπου και η εκφραστικότητα του. Η λιποαναρρόφηση στα μάγουλα είναι μια πολύ απλή επέμβαση με μικρό κόστος, η οποία μπορεί να γίνει και από μόνη της, χωρίς δηλαδή να συνδυάζεται με άλλες επεμβάσεις. Μπορεί να γίνει σε άτομα όλων των ηλικιών και αποτελεί τη μοναδική λύση για την απομάκρυνση του λίπους από τα μάγουλα.

Λιποαναρρόφηση στα ψωμάκια

Τέλος υπάρχουν και τα ψωμάκια η ύπαρξη των οποίων οφείλεται αποκλειστικά στη συγκέντρωση περιττού κι επίμονου λίπους. Τα ψωμάκια είναι γνωστά και σαν «σωσίβιο» επειδή παρουσιάζονται γύρω από την κοιλιά ενώ οι Άγγλοι τα αποκαλούν love handles. Όπως και να έχει, είναι ένα αντιαισθητικό πρόβλημα το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο με λιποαναρρόφηση, το μέγεθος της οποίας θα καθορίσει και το κόστος της.

Λιποαναρρόφηση 4D

Η λιποαναρρόφηση 4D είναι η τελευταία εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής και στην ουσία δεν πρόκειται ακριβώς για λιποαναρρόφηση αφού ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί η εν λόγω επέμβαση είναι λιπογλυπτική. Η επέμβαση αυτή γίνεται και αυτή σχεδόν τελείως αναίμακτα με υπερήχους κι ένα ειδικό laser και απευθύνεται σε άτομα που ήδη έχουν ένα γυμνασμένο σώμα και θέλουν να αφαιρέσουν το ελάχιστο περιττό λίπος για να γίνει πιο έντονη η εμφάνιση των μυών. Με άλλα λόγια, σκοπός της επέμβασης αυτής είναι να αποκτήσει κανείς sixpack και γενικά τέλεια γραμμωμένο σώμα. Η 4D λιποαναρρόφηση παίρνει το όνομα της από την ανάλυση 4Κ αφού στην ουσία δείχνει τους μύες και τη γράμμωση σε high definition. Είναι μια σχετικά οικονομική επέμβαση, αλλά όπως είπαμε και πριν, δεν είναι για όλους.

lipoanarrofisi 4d

Πιθανοί κίνδυνοι της λιποαναρρόφησης

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες αυτές αφορούν λιποαναρροφήσεις που γίνονται με χειρουργική επέμβαση. Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται με ολική αναισθησία, όπως και η λιποαναρρόφηση, ενέχουν κάποιους κινδύνους. Οι κοινοί κίνδυνοι των επεμβάσεων αυτού του τύπου, είναι η αιμορραγία και η αλλεργική αντίδραση στην αναισθησία.

Η λιποαναρρόφηση όμως έχει και κάποιους δικούς της κινδύνους. Ας δούμε τους κυριότερους και συχνότερους:

Παρατυπίες στο περίγραμμα του σώματος μετά την επέμβαση: Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί το δέρμα στις περιοχές της επέμβασης να φαίνεται τραχύ (να παρουσιάζει μικρά καρουμπαλάκια), να έχει πτυχώσεις ή να «μαραθεί», να γίνει δηλαδή σαν το δέρμα των ηλικιωμένων. Αυτές οι παραμορφώσεις οφείλονται στην άνιση αφαίρεση λίπους από τις περιοχές που γίνεται η επέμβαση, στην κακή ελαστικότητα του δέρματος στη περιοχή και σε προβληματική επούλωση των τομών που έγιναν για την επέμβαση. Ως εκ τούτου, κάποιες από αυτές τις παραμορφώσεις μπορεί να είναι και μόνιμες. Επίσης, λεπτός σωλήνας (καθετήρας) που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της λιποαναρρόφησης μπορεί να προκαλέσει ζημιά κάτω από το δέρμα, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση στιγμάτων πάνω στο δέρμα.

Συσσώρευση υγρού: Μετά την επέμβαση, μπορεί να δημιουργηθούν προσωρινοί θύλακες υγρού κάτω από το δέρμα. Αυτό το υγρό μπορεί συνήθως να απομακρυνθεί από τον γιατρό με τη χρήση μιας σύριγγας με βελόνα.

Μούδιασμα: Ο ασθενής μπορεί να νιώθει ένα προσωρινό ή και μόνιμο μούδιασμα στην περιοχή της επέμβασης. Υπάρχει επίσης και η περίπτωση ερεθισμού των νεύρων της περιοχής.

Μολύνσεις: Η περιοχή της επέμβασης μπορεί να υποστεί μολύνσεις. Αυτό βέβαια είναι εξαιρετικά σπάνιο, δεδομένου ότι η επέμβαση θα γίνει σε μια καλή ή «αξιοπρεπή» κλινική, αλλά είναι δυνατόν να συμβεί. Μια σοβαρή μόλυνση σε περιοχή του σώματος που έχει χειρουργηθεί, μπορεί να απειλήσει μέχρι και τη ζωή του ασθενούς.

Εσωτερική παρακέντηση: Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ο καθετήρας του γιατρού, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να διεισδύσει πολύ βαθιά, με αποτέλεσμα να τρυπήσει κάποιο εσωτερικό όργανο. Εννοείται πως μια τέτοια βλάβη πιθανότατα να μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με μία άλλη, άμεση και επείγουσα, χειρουργική επέμβαση.

Εμβολή λίπους: Κομμάτια λίπους που ελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να ξεφύγουν και να παγιδευτούν σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο, συγκεντρωθούν στους πνεύμονες ή να ταξιδεύουν προς τον εγκέφαλο, δημιουργώντας έτσι μια εμβολή λίπους. Η εμβολή λίπους είναι μια άκρως επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Νεφρικά και καρδιακά προβλήματα: Οι αλλαγές στα επίπεδα των υγρών του σώματος που δημιουργούνται από την έγχυση και αναρρόφηση υγρών κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά νεφρικά και καρδιακά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ο κίνδυνος επιπλοκών αυξάνεται εάν ο χειρουργός κάνει την επέμβαση σε μεγάλη περιοχή του σώματός ή κάνει ταυτόχρονα πολλές επεμβάσεις σε διάφορες περιοχές του σώματος. Πριν να κάνετε μια επέμβαση λοιπόν, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τους πιθανούς κινδύνους για την περίπτωση σας.

Ανάρρωση και αποθεραπεία

Μετά την επέμβαση είναι πιθανό να νιώσετε κάποιους πόνους ή να παρατηρήσετε πρήξιμο και μώλωπες. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε μερικές ημέρες για να επιστρέψετε στην εργασία και σας και λίγες εβδομάδες προτού να μπορέσετε να ξεκινήσετε πάλι την ενασχόληση με τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας όπως τη σωματική άσκηση και τον αθλητισμό γενικότερα. Βέβαια υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια επέμβαση με ή χωρίς νυστέρι οπότε χρειάζονται διαφορετικοί χρόνοι ανάρρωσης σε κάθε περίπτωση.

Ο χειρουργός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ορισμένα ήπια φάρμακα για να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου σας και κάποια αντιβιοτικά για να μειωθεί ο κίνδυνος παρουσίασης κάποιας μόλυνσης. Πρόκειται για τυπικές κινήσεις που γίνονται μετά από σχεδόν κάθε χειρουργική επέμβαση. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να φορέσετε ειδικά ρούχα συμπίεσης που να καλύπτουν την περιοχή της επέμβασης για μερικές εβδομάδες. Τα ρούχα αυτά βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος μετά την επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης σας, μπορεί να παρατηρήσετε και κάποιες παρατυπίες στο περίγραμμα του σώματος στις περιοχές της επέμβασης. Αυτές θα αρχίσουν σιγά – σιγά να εξαφανίζονται, καθώς το λίπος θα μπαίνει στη θέση του.

Πόσο κοστίζει η λιποαναρρόφηση;

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, δεδομένου ότι δεν μιλάμε για μία συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση αλλά για μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει πολλές επεμβάσεις, μεθόδους και τεχνικές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δώσουμε ένα πλαίσιο για τις τιμές της λιποαναρρόφησης. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ειδικοί πλαστικοί χειρουργοί στη λιποαναρρόφηση, οπότε καλό θα ήταν – ειδικά αν μένετε σε κάποια μεγάλη πόλη – να απευθυνθείτε σε όσο το δυνατόν περισσότερους για να μιλήσετε για τη λύση του προβλήματος σας και να σας κάνουν προσφορές.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να επιλέγετε έναν ειδικό στη λιποαναρρόφηση πλαστικό χειρουργό και να μην εμπιστευθείτε τον πρώτο τυχόντα. Η επέμβαση είναι σχετικά απλή, ειδικά αν γίνει αναίμακτα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την υποτιμήσετε, ειδικά αν θέλετε το πιο φυσικό αποτέλεσμα που μπορείτε να πετύχετε.