Λιποαναρρόφηση

lipoanarofish

Η λιποαναρρόφηση με μία ματιά

Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιεί μία ειδική μέθοδο αναρρόφησης για να αφαιρέσει το λίπος από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως η κοιλιά, οι γοφοί, οι μηροί, οι γλουτοί, τα χέρια και ο λαιμός. Η Λιποαναρρόφηση μπορεί επίσης να δώσει κι ένα πιο διαφορετικό σχήμα σε αυτές τις περιοχές, να αλλάξει δηλαδή το περίγραμμα τους.

Παρά το γεγονός ότι η λιποαναρρόφηση συνήθως γίνεται σε υπέρβαρα άτομα, δεν είναι γενικώς αποδεκτή από τους ειδικούς ως μέθοδος απώλειας βάρους, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Με απλά λόγια, αν είστε υπέρβαροι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πιθανότατα θα χάσετε περισσότερο βάρος αν προτιμήσετε παραδοσιακές μεθόδους όπως η δίαιτα και η άσκηση ή μέσω συγκεκριμένων ιατρικών διαδικασιών, όπως η γαστρική παράκαμψη ή το περίφημο «δαχτυλίδι» από αυτό που θα χάνατε με τη λιποαναρρόφηση.

Η λιποαναρρόφηση απευθύνεται κυρίως σε άτομα που έχουν πάρα πολύ λίπος σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα τους, παρά το γεγονός ότι έχουν ένα σταθερό και σχετικά όχι πολύ μεγάλο σωματικό βάρος. Για τον λόγο αυτό οι τιμές των λιποαναρροφήσεων διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση και το πόσο μεγάλη θα είναι η επέμβαση. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να κάνετε μια έρευνα αγοράς για το πόσο κοστίζει η λιποαναρρόφηση που θέλετε να κάνετε εσείς για την δική σας περίπτωση πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα σημεία του σώματος όπως το πρόσωπο, τα πόδια, το προγούλι, η κοιλιά, οι γλουτοί, τα μπούτια, τα μπράτσα, τα γόνατα ακόμη και τα μάγουλα. Καλό θα είναι να κάνετε μια πολύ καλή έρευνα αγοράς για την συγκεκριμένη λιποαναρρόφηση που ψάχνετε γιατί η τιμή της κάθε μιας επέμβασης είναι διαφορετική και για διαφορετικούς λόγους.

Πότε γίνεται η λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του λίπους από περιοχές του σώματος που δεν έχουν ανταποκριθεί στη δίαιτα και την άσκηση. Δηλαδή σε περιοχές που αρνούνται να αδυνατίσουν, να χάσουν τον όγκο τους δηλαδή, ακόμη και μετά από σωστά σχεδιασμένες δίαιτες. Αυτές είναι συνήθως οι παρακάτω:

 • Κοιλιά
 • Χέρια (Βραχίονες)
 • Οπίσθια
 • Γάμπες και αστράγαλοι
 • Στήθος και πλάτη
 • Γοφοί και τους μηροί
 • Λαιμός

Εδώ να σημειώσουμε ότι κάποιες φορές η λιποαναρρόφηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση του μεγέθους του μαστού, το αντίθετο δηλαδή της αυξητικής στήθους.

Όταν παίρνουμε βάρος, τα λιπώδη κύτταρα αυξάνουν το μέγεθος και τον όγκο τους. Η λιποαναρρόφηση στην ουσία μειώνει τον αριθμό των λιποκυττάρων σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Η ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης, εξαρτάται από την εμφάνιση της περιοχής και τον όγκο του λίπους που υπάρχει εκεί. Οι προκύπτουσες αλλαγές στο περίγραμμα του σώματος είναι συνήθως μόνιμες, δεδομένου όμως ότι το βάρος του ατόμου που θα κάνει την επέμβαση θα παραμένει σταθερό.

Μετά την λιποαναρρόφηση, το δέρμα προσαρμόζεται στα νέα περιγράμματα των περιοχών στις οποίες έγινε η επέμβαση. Αν ο τόνος του δέρματος και η ελαστικότητα του είναι σε καλά επίπεδα, τότε το δέρμα πιθανότατα θα είναι λείο στις περιοχές της επέμβασης. Αν το δέρμα όμως είναι λεπτό και με κακή ελαστικότητα, τότε μπορεί να γίνει χαλαρό.

Η λιποαναρρόφηση δεν βελτιώνει τις δίπλες από την κυτταρίτιδα ή άλλες παρατυπίες στην επιφάνεια του δέρματος και δεν αφαιρεί ραγάδες.

Η λιποαναρρόφηση δεν συνιστάται για τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιπλοκές κατά τη χειρουργική επέμβαση αλλά και μετά από αυτή.

Οι κυριότερες παθήσεις που καθιστούν απαγορευτική την λιποαναρρόφηση είναι οι παρακάτω:

 • Περιορισμένη ροή αίματος
 • Στεφανιαία νόσος
 • Διαβήτης
 • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Πιθανοί κίνδυνοι της λιποαναρρόφησης

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται με ολική αναισθησία, όπως και η λιποαναρρόφηση, ενέχουν κάποιους κινδύνους. Οι κοινοί κίνδυνοι των επεμβάσεων αυτού του τύπου, είναι η αιμορραγία και η αλλεργική αντίδραση στην αναισθησία.

Η λιποαναρρόφηση όμως έχει και κάποιους δικούς της κινδύνους. Ας δούμε τους κυριότερους και συχνότερους:

Παρατυπίες στο περίγραμμα του σώματος μετά την επέμβαση: Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί το δέρμα στις περιοχές της επέμβασης να φαίνεται τραχύ (να παρουσιάζει μικρά καρουμπαλάκια), να έχει πτυχώσεις ή να «μαραθεί», να γίνει δηλαδή σαν το δέρμα των ηλικιωμένων. Αυτές οι παραμορφώσεις οφείλονται στην άνιση αφαίρεση λίπους από τις περιοχές που γίνεται η επέμβαση, στην κακή ελαστικότητα του δέρματος στη περιοχή και σε προβληματική επούλωση των τομών που έγιναν για την επέμβαση. Ως εκ τούτου, κάποιες από αυτές τις παραμορφώσεις μπορεί να είναι και μόνιμες. Επίσης, λεπτός σωλήνας (καθετήρας) που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της λιποαναρρόφησης μπορεί να προκαλέσει ζημιά κάτω από το δέρμα, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση στιγμάτων πάνω στο δέρμα.

Συσσώρευση υγρού: Μετά την επέμβαση, μπορεί να δημιουργηθούν προσωρινοί θύλακες υγρού κάτω από το δέρμα. Αυτό το υγρό μπορεί συνήθως να απομακρυνθεί από τον γιατρό με τη χρήση μίας σύριγγας με βελόνα.

Μούδιασμα: Ο ασθενής μπορεί να νιώθει ένα προσωρινό ή και μόνιμο μούδιασμα στην περιοχή της επέμβασης. Υπάρχει επίσης και η περίπτωση ερεθισμού των νεύρων της περιοχής.

Μολύνσεις: Η περιοχή της επέμβασης μπορεί να υποστεί μολύνσεις. Αυτό βέβαια είναι εξαιρετικά σπάνιο, δεδομένου ότι η επέμβαση θα γίνει σε μία καλή ή «αξιοπρεπή» κλινική, αλλά είναι δυνατόν να συμβεί. Μια σοβαρή μόλυνση σε περιοχή του σώματος που έχει χειρουργηθεί, μπορεί να απειλήσει μέχρι και τη ζωή του ασθενούς.

Εσωτερική παρακέντηση: Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ο καθετήρας του γιατρού, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να διεισδύσει πολύ βαθιά, με αποτέλεσμα να τρυπήσει κάποιο εσωτερικό όργανο. Εννοείται πως μία τέτοια βλάβη πιθανότατα να μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με μία άλλη, άμεση και επείγουσα, χειρουργική επέμβαση.

Εμβολή λίπους: Κομμάτια λίπους που ελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να ξεφύγουν και να παγιδευτούν σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο, συγκεντρωθούν στους πνεύμονες ή να ταξιδεύουν προς τον εγκέφαλο, δημιουργώντας έτσι μία εμβολή λίπους. Η εμβολή λίπους είναι μια άκρως επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Νεφρικά και καρδιακά προβλήματα: Οι αλλαγές στα επίπεδα των υγρών του σώματος που δημιουργούνται από την έγχυση και αναρρόφηση υγρών κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά νεφρικά και καρδιακά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ο κίνδυνος επιπλοκών αυξάνεται εάν ο χειρουργός κάνει την επέμβαση σε μεγάλη περιοχή του σώματός ή κάνει ταυτόχρονα πολλές επεμβάσεις σε διάφορες περιοχές του σώματος. Πριν να κάνετε μία επέμβαση λοιπόν, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τους πιθανούς κινδύνους για την περίπτωση σας.

lipanarofisi-prin-metaΠως γίνεται η επέμβαση

Πριν από την επέμβαση της λιποαναρρόφησης, ο χειρουργός σας πιθανότατα θα «ζωγραφίσει» κάποιους κύκλους και γραμμές στις περιοχές του σώματός σας που θα γίνει η επέμβαση. Αυτοί οι κύκλοι και οι γραμμές θα χρησιμεύσουν ως «οδηγοί» όταν θα γίνει η επέμβαση. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να σας βγάλει και κάποιες Φωτογραφίες οι οποίες θα δίνουν στην περιοχή της επέμβασης, προκειμένου να γίνει σύγκριση ανάμεσα στο «πριν» και το «μετά» της λιποαναρρόφησης.

Το πως ακριβώς θα γίνει η λιποαναρρόφηση, εξαρτάται από τη τεχνική ή μέθοδο που θα επιλέξει για την περίπτωση σας ο γιατρός σας.

Πιο συγκεκριμένα, οι τεχνικές λιποαναρρόφησης είναι οι ακόλουθες:

Λιποαναρρόφηση με πρήξιμο: Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μέθοδο λιποαναρρόφησης: Στην αρχή ο χειρουργός εγχέει ένα αποστειρωμένο διάλυμα στη περιοχή της επέμβασης. Αυτό το διάλυμα είναι στην ουσία ένα μείγμα από θαλασσινό νερό – το οποίο βοηθά την απομάκρυνση του λίπους -, ένα αναισθητικό (συνήθως λιδοκαΐνη) για ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης και ένα φάρμακο (επινεφρίνη), το οποίο προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Το διάλυμα αυτό κάνει την περιοχή στην οποία γίνεται η έγχυση του να πρηστεί και να σκληρύνει.

Στη συνέχεια ο χειρουργός κάνει μικρές τομές στο δέρμα σας εισάγει ένα λεπτό σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας κάτω από το δέρμα του ασθενούς. Ο Καθετήρας είναι συνδεδεμένος με έναν μηχανισμό αναρρόφησης, ο οποίος αναρροφά το λίπος και τα υγρά από το σώμα του ασθενή. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, γίνεται αναπλήρωση των απαραίτητων υγρών του σώματος με ενδοφλέβιο ορό.

Λιποαναρρόφηση με υπερήχους (Ultrasound-assisted liposuction = UAL): Αυτό το είδος λιποαναρρόφησης μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη μέθοδο που περιγράψαμε προηγουμένως. Κατά τη διάρκεια της λιποαναρρόφησης με υπερήχους, ο χειρουργός εισάγει μία μεταλλική ράβδο που εκπέμπει υπερήχους κάτω από το δέρμα του ασθενή. Οι υπέρηχοι αυτοί προκαλούν ρήξη στα τείχη των λιποκυττάρων και υγροποίηση του λίπους για να γίνει ευκολότερη η αφαίρεση του.

Λιποαναρρόφηση με Λέιζερ (Laser-assisted liposuction = LAL): Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ειδικό λέιζερ υψηλής έντασης για την υγροποίηση και την αφαίρεση του λίπους. Κατά τη διάρκεια του της λιποαναρρόφησης με λέιζερ, ο χειρουργός εισάγει μία ειδική, πολύ μικρή ίνα λέιζερ μέσω μιας μικρής τομής και υγροποιεί τις αποθέσεις λίπους στην εκεί περιοχή. Το υγροποιημένο λίπος στη συνέχεια απομακρύνεται μέσω του καθετήρα, που αναφέραμε και παραπάνω.

Λιποαναρρόφηση με δονήσεις: Αυτό το είδος λιποαναρρόφησης γίνεται με έναν ειδικό καθετήρα, ο οποίος έχει έναν μηχανισμό που του επιτρέπει να κάνει ταχείες παλινδρομικές κινήσεις. Αυτές οι δονήσεις επιτρέπουν στον χειρουργό να βγάλει το σκληρό λίπος πιο εύκολα. Η λιποαναρρόφηση με δονήσεις συνήθως προκαλεί λιγότερο πόνο και πρήξιμο στον ασθενή και επιτρέπει στον χειρουργό να αφαιρέσει το λίπος με μεγαλύτερη ακρίβεια, ειδικά σε μικρότερες περιοχές του σώματος στις οποίες μπορεί να γίνει λιποαναρρόφηση, όπως τα χέρια, τα γόνατα και οι αστράγαλοι.

Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση είναι πιθανό να νιώσετε κάποιους πόνους ή να παρατηρήσετε πρήξιμο και μώλωπες. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε μερικές ημέρες για να επιστρέψετε στην εργασία και σας και λίγες εβδομάδες προτού να μπορέσετε να ξεκινήσετε πάλι την ενασχόληση με τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας όπως τη σωματική άσκηση και τον αθλητισμό γενικότερα. Βέβαια υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια επέμβαση με ή χωρίς νυστέρι οπότε χρειάζονται διαφορετικοί χρόνοι ανάρρωσης σε κάθε περίπτωση.

Ο χειρουργός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ορισμένα ήπια φάρμακα για να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου σας και κάποια αντιβιοτικά για να μειωθεί ο κίνδυνος παρουσίασης κάποιας μόλυνσης. Πρόκειται για τυπικές κινήσεις που γίνονται μετά από σχεδόν κάθε χειρουργική επέμβαση. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να φορέσετε ειδικά ρούχα συμπίεσης που να καλύπτουν την περιοχή της επέμβασης για μερικές εβδομάδες. Τα ρούχα αυτά βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος μετά την επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης σας, μπορεί να παρατηρήσετε και κάποιες παρατυπίες στο περίγραμμα του σώματος στις περιοχές της επέμβασης. Αυτές θα αρχίσουν σιγά – σιγά να εξαφανίζονται, καθώς το λίπος θα μπαίνει στη θέση του.