Λίφτινγκ Προσώπου

diadikasia-lifting-prosopou

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το λίφτινγκ προσώπου ή αλλιώς lifting

Η γήρανση είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους μας και μαζί της φέρνει και κάποιες αλλαγές στην εμφάνιση και την υγεία μας. Αργά ή γρήγορα λοιπόν, το δέρμα μας θα αρχίσει να χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του και οι μύες μας αποκτούν μία τάση να χαλαρώνουν και να «πέφτουν». Με άλλα λόγια, οι πιέσεις της καθημερινής ζωής, τα αποτελέσματα της βαρύτητας και της έκθεσης στον ήλιο αρχίζουν να γίνονται ορατά στα πρόσωπά μας. Οι πτυχώσεις του προσώπου και οι λεγόμενες γραμμές χαμόγελου γίνονται όλο και πιο βαθιές, οι γωνίες του στόματος πέφτουν ενώ η γραμμή του σαγονιού και το δέρμα του λαιμού μας γίνονται όλο και πιο χαλαρά και αρχίζουν να σακουλιάζουν. Γύρω από τα μάτια, τα φρύδια αρχίζουν να γέρνουν και το δέρμα των βλεφάρων συγκεντρώνεται σε χαλαρές πτυχώσεις.

Το πρώτο σημάδι του χρόνου στο δέρμα είναι οι λεπτές ρυτίδες που αναπτύσσονται γύρω από τα χείλη, στις εξωτερικές γωνίες των ματιών και των γραμμών έκφρασης. Ο ρυθμός με τον οποίο συμβαίνει αυτό διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο και πιθανόν να προσδιορίζεται από τα γονίδιά μας. Ο ρυθμός γήρανσης του δέρματος του προσώπου δεν απηχεί κατ ‘ανάγκη την ταχύτητα με την οποία γερνάει το υπόλοιπο σώμα και το μυαλό μας. Έτσι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται απογοητευμένοι όταν κοιτάζουν τον καθρέφτη, γιατί το πρόσωπο που βλέπουν δεν ταιριάζει με τον τρόπο που αυτοί αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους. Η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει παρόμοιες αλλαγές στην εμφάνιση του προσώπου με εκείνες της διαδικασίας γήρανσης.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από ένα λίφτινγκ;

Ο καλύτερος υποψήφιος γι’ αυτή την αισθητική επέμβαση είναι κάποιος του οποίου το πρόσωπο και ο λαιμός έχουν αρχίσει να «κρεμάνε», αλλά το δέρμα του εξακολουθεί να έχει ακόμα κάποια ελαστικότητα και η οστική δομή του είναι ισχυρή και σαφώς καθορισμένη. Οι περισσότεροι ασθενείς που κάνουν λίφτινγκ είναι μεταξύ 40 και 60 ετών, ωστόσο το λίφτινγκ μπορεί να γίνει με επιτυχία και σε ανθρώπους στα 70 ή τα 80 τους.

Ένα λίφτινγκ δεν πρέπει να είναι προφανές. Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να φαίνεται ότι ο ασθενής έχει κάνει λίφτινγκ. Θα πρέπει απλά να φαίνεται νεότερος, πιο ζωντανός και πιο χαρούμενος. Πρόκειται γενικά για μια επέμβαση με «θετικό» χαρακτήρα που αυξάνει το ηθικό του ασθενή.

Ποιος ΔΕΝ μπορεί να κάνει ένα λίφτινγκ;

Το λίφτινγκ προσώπου έχει καλύτερα αποτελέσματα στο κάτω μισό του προσώπου και ιδιαίτερα στη γραμμή του σαγονιού και του λαιμού. Αν έχετε κρεμασμένα φρύδια και ρυτίδες στο μέτωπο, τότε θα πρέπει ίσως να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κάνετε ένα ενδοσκοπικό λίφτινγκ στο μέτωπο σας. Επίσης, για χαλαρό δέρμα με λεπτές ρυτίδες, φακίδες και τραχιές περιοχές συνιστάται το χημικό peeling ή μία επέμβαση αναδιοργάνωσης της επιφάνειας του δέρματος με laser.

Τι πρέπει να κάνετε πριν από την εγχείρηση;

Αν είστε υπέρβαροι και σκοπεύετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να το κάνετε πριν από την επέμβαση. Έτσι θα επιτρέψετε στον χειρουργό σας να αφαιρέσει περισσότερο δέρμα και ως εκ τούτου θα επιτευχθεί ένα πολύ πιο ευχάριστο και φυσικό τελικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει επίσης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση να αποφεύγετε τη λήψη χαπιών που περιέχουν ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως το Voltarol καθώς τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο ακατάσχετης αιμορραγίας κατά την επέμβαση.

Επίσης, αν είστε καπνιστής, θα πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, καθώς μπορεί να προκαλέσει μειωμένη επούλωση.

Τέλος, αν βάφετε τα μαλλιά σας ή τους κάνετε ανταύγειες ή περμανάντ, είναι καλό να πάτε στο κομμωτήριο πριν από την επέμβαση, γιατί τα σημάδια από τις τομές της επέμβασης θα είναι πολύ ευαίσθητα σε αυτές τις χημικές ουσίες για μερικές εβδομάδες.

Η χειρουργική επέμβαση

Μία χειρουργική επέμβαση λίφτινγκ γίνεται σε ένα νοσοκομείο ή μία κλινική και οι περισσότεροι χειρουργοί, αλλά και οι ασθενείς, προτιμούν να γίνεται η επέμβαση με γενική αναισθησία. Εδώ να σημειώσουμε ότι είναι δυνατόν να γίνει η εγχείρηση και με τοπική αναισθησία και ενδοφλέβια νάρκωση, ωστόσο ο ασθενής θα πιθανότατα θα χρειαστεί να περάσει μία νύχτα στο νοσοκομείο. Το λίφτινγκ προσώπου σε γενικές γραμμές είναι μία επέμβαση που διαρκεί αρκετή ώρα και που μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες αισθητικές επεμβάσεις. Συχνά το λίφτινγκ προσώπου συνδυάζεται με το ενδοσκοπικό λίφτινγκ μετώπου και με βλεφαροπλαστικές επεμβάσεις. Άλλες επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στο πρόσωπο ταυτόχρονα με το λίφτινγκ για ακόμη καλύτερη εμφάνιση μετά τη χειρουργείο, είναι αυξητικές επεμβάσεις στα ζυγωματικά και το πηγούνι και ενίσχυση των χειλιών. Το λίφτινγκ είναι μια επέμβαση που μπορεί να γίνει και χωρίς νυστέρι και το πόσο κοστίζει εξαρτάται από το τι θέλετε να κάνετε εσείς στον εαυτό σας, οπότε θα χρειαστεί να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς και μετά να κάνετε μια συζήτηση με τον πλαστικό σας χειρουργό για να βγάλετε ένα συμπέρασμα.

lifting-prosopou-gynaikaΤι να περιμένετε μετά από τη χειρουργική επέμβαση

Το πρόσωπό σας πιθανότατα θα είναι καλυμμένο με επίδεσμο αμέσως μετά την επέμβαση. Οι επίδεσμοι συνήθως αφαιρούνται 1 ή και 2 ημέρες αργότερα. Αν ο γιατρός τοποθετήσει ένα σωλήνα αποστράγγισης (συνήθως στερεώνεται πίσω από το αυτί), τότε πιθανότατα θα αφαιρεθεί και αυτός 1 έως 2 ημέρες μετά την χειρουργική επέμβαση. Τέλος, ο γιατρός θα αφαιρέσει τα ράμματά σας μέσα σε 5 έως 10 ημέρες μετά την επέμβαση.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια ήπια φάρμακα για την ανακούφιση σας από κάποιους πόνους κι ενοχλήσεις που μπορεί να αισθάνεστε μετά την επέμβαση του λίφτινγκ προσώπου σας. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί οίδημα αλλά και μώλωπες στο πρόσωπο. Σε αυτή τη περίπτωση, τα κρύα επιθέματα και οι κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανακούφιση και καταπολέμηση αυτών των παρενεργειών. Ο γιατρός, τέλος, θα σας συμβουλεύσει να κρατήσετε το κεφάλι σας ψηλά και ακίνητο όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε, για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε το κάπνισμα μετά την επέμβαση για 2 έως 4 εβδομάδες πριν και μετά την επέμβαση. Το ίδιο ισχύει και για το παθητικό κάπνισμα, οπότε πριν και μετά την επέμβαση είναι καλό να είστε όσο πιο μακριά γίνεται από καπνιστές και από χώρους με πολλή κάπνα . Ο λόγος που το λέμε αυτό, είναι το γεγονός ότι ο καπνός του τσιγάρου αυξάνει τον κίνδυνο για την αλλοίωση δέρματος και ιστών, ενώ μπορεί και να καθυστερήσει τη διαδικασία επούλωσης πρόσωπό σας και σας αποτέλεσμα οι ουλές σας να γίνουν χειρότερες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες 2 με 3 εβδομάδες μετά από ένα λίφτινγκ προσώπου. Στην αρχή μπορεί να νιώθετε το πρόσωπό σας δύσκαμπτο και κατά πάσα πιθανότητα θα εξετάσουμε και να αισθάνεστε και λίγο περίεργα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά είναι πολύ σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για αυτό και να μην πανικοβληθείτε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας κατά την περίοδο επούλωσης σας.

Μερικές από τις πιο συχνές «παρενέργειες» του λίφτινγκ, είναι οι εξής: για μερικούς μήνες μετά την επέμβαση μπορεί να αισθάνεστε ένα μούδιασμα στο πρόσωπο σας. Μπορεί να αισθάνεστε το δέρμα του προσώπου σας τραχύ και ξηρό για μερικούς μήνες. Οι άνδρες μερικές φορές πρέπει να χρειαστεί να αλλάξουν τον τρόπο που ξυρίζονται μετά από ένα λίφτινγκ προσώπου, επειδή το δέρμα τους έχει στην ουσία αναδιαταχθεί. Η αποτρίχωση με λέιζερ ή ηλεκτρόλυση είναι πολύ καλές πιθανές λύσεις για τα γένια που έχουν μετατοπιστεί σε μια νέα θέση μετά από ένα λίφτινγκ.

Πιθανοί κίνδυνοι του λίφτινγκ προσώπου

Το λίφτινγκ προσώπου είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αισθητικές επεμβάσεις και γίνεται με απόλυτη επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Όπως και να έχει όμως, πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση, η οποία μάλιστα γίνεται συνήθως με ολική αναισθησία. Καμία χειρουργική επέμβαση δεν είναι απόλυτα και 100% ασφαλής. Όλες μπορεί να έχουν και κάποιες επιπλοκές, οι οποίες ωστόσο είναι σχετικά σπάνιες. Συγκεκριμένα, τα κυριότερα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την επέμβαση για λίφτινγκ προσώπου είναι τα εξής:

  • Αρνητικές ή αλλεργικές αντιδράσεις στην αναισθησία (αρκετά σπάνιο).
  • Αιμορραγία κάτω από το δέρμα.
  • Μόλυνση.
  • Βλάβη στα νεύρα που τροφοδοτούν τους μύες του προσώπου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή σπασμούς στο πρόσωπο. Πρόκειται μεν για μία σοβαρή επιπλοκή, ωστόσο τα «αποτελέσματα» της είναι προσωρινά.
  • Μούδιασμα σε κάποιες περιοχές του προσώπου, το οποίο μάλιστα μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες έως κι έναν χρόνο.
  • Απώλεια μαλλιών (αλωπεκία) τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες.
  • Απώλεια ιστού.
  • Ουλές.
  • Δημιουργία θρόμβων αίματος στις μεγάλες φλέβες, οι οποίοι μπορούν να ταξιδεύσουν μέχρι την καρδιά και τους πνεύμονες και να προκαλέσουν σοβαρά ή και θανάσιμα προβλήματα, όπως η πνευμονική εμβολή. Η επιπλοκή αυτή ωστόσο είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σπάνια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αδύνατον να συμβεί.

Τέλος, υπάρχει επιπλοκή με ψυχολογικές κυρίως επιπτώσεις, η οποία είναι κοινή για όλες τις αισθητικές επεμβάσεις, ανάμεσα τους και το λίφτινγκ προσώπου: υπάρχει επίσης ο κίνδυνος το τελικό αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ασθενή. Ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός μπορεί συνήθως να σας δώσει μια πολύ σαφή ιδέα για το πως θα είναι τα αποτελέσματα που πρέπει να περιμένετε να δείτε μετά την επέμβαση. Εννοείται πως όσο πιο ρεαλιστικές οι προσδοκίες του ασθενή, τόσο το καλύτερο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιστεύετε γιατρούς που τάζουν «λαγούς με πετραχήλια».

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν να κάνετε ένα λίφτινγκ προσώπου

Όπως και με άλλες αισθητικές επεμβάσεις, θα είναι πιο πιθανό να μείνετε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα του λίφτινγκ σας αν έχετε σαφείς και αρκετά ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το τι μπορεί να επιτύχει η χειρουργική επέμβαση. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να συμμερίζεται αυτές τις προσδοκίες και ο πλαστικός χειρουργός σας, πράγμα που αναφέραμε και παραπάνω.

Τέλος, υπάρχει και η οικονομική πλευρά του ζητήματος. Οι περισσότερες – αν όχι όλες – ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν τα έξοδα του λίφτινγκ προσώπου, καθώς πρόκειται για μία καθαρά αισθητική επέμβαση που δεν βελτιώνει με κανέναν τρόπο την υγεία του ασθενή. Είναι σημαντικό λοιπόν να μάθετε ποιο θα είναι ακριβώς το συνολικό κόστος της όλης διαδικασίας. Θα πρέπει δηλαδή να ξέρετε πόσο θα σας κοστίσει το νοσοκομείο και η παραμονή σε αυτό, τις αμοιβές του πλαστικού χειρουργού και του αναισθησιολόγου, το κόστος των φαρμάκων και το κόστος των επισκέψεων στο ιατρείο του πλαστικού.