Κυτταρίτιδα

kitaritida

Πως φεύγει η κυτταρίτιδα και ποια είναι η θεραπεία της

Η κυτταρίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία το φαίνεται να υπάρχουν στο δέρμα κάποιες περιοχές στις οποίες υπάρχουν ανεπιθύμητες αποθέσεις λίπους. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα σε αυτές τις περιοχές γίνεται ανομοιόμορφο και γεμάτο “καρουμπαλάκια” και “λακκάκια”. Με άλλα λόγια, αποκτά μία πολύ άσχημη εμφάνιση. Στις περιοχές με κυτταρίτιδα μάλιστα, το δέρμα συχνά αποκτά την εμφάνιση και την υφή της φλούδας του πορτοκαλιού. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται κυρίως στους γλουτούς και τους μηρούς και εμφανίζεται συνήθως μετά την εφηβεία. Υπάρχουν πολλά ανθρώπινα σημεία στα οποία μπορεί να εμφανισθεί η κυτταρίτιδα όπως: στον ποπό, στα μπράτσα, στα πόδια, στα γόνατα, στα μπούτια, στο πρόσωπο, στην κοιλιά και γενικότερα στα χέρια.

Οι επιστημονικές ονομασίες της Κυτταρίτιδας, τα ονόματα δηλαδή που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να αναφερθούν αυτή σε εξειδικευμένα έντυπα και βιβλία, είναι adiposis edematosa, dermopanniculosis deformans, status protrusus cutis και gynoid lipodystrophy. Πέρα από αυτό, σε κάποιους κύκλους, όπως αυτόν της αισθητικής, είναι γνωστή και ως σύνδρομο της φλούδα πορτοκαλιού.

Οι δερματολόγοι λένε ότι η κυτταρίτιδα μπορεί να επηρεάσει έως και 90% των γυναικών σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες θα αποκτήσουν κάποτε αυτό το πρόβλημα.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως μια κλίμακα τριών βαθμών για να περιγράψουν την έκταση και την ένταση του φαινομένου της κυτταρίτιδα στους ασθενείς. Οι βαθμοί αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

 • Κυτταρίτιδα Βαθμού 1: Σε αυτή τη βαθμίδα δεν παρατηρούνται κάποια κλινικά συμπτώματα με γυμνό μάτι, ωστόσο μια μικροσκοπική εξέταση των κυττάρων κάποιας περιοχής επιρρεπούς στο πρόβλημα, μπορεί να ανιχνεύσει κάποιες υποκείμενες ανατομικές αλλαγές.
 • Κυτταρίτιδα Βαθμού 2: Σε αυτή τη βαθμίδα το δέρμα στη περιοχή που παρουσιάζεται το πρόβλημα αρχίζει να παρουσιάζει κάποια ωχρότητα (να γίνεται χλωμό, να χάνει το χρώμα του δηλαδή), να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία και να παρουσιάζει μειωμένη ελαστικότητα σε σχέση με πριν. Παρουσιάζονται επίσης και κάποιες ανατομικές αλλαγές που γίνονται αντιληπτές από μικροσκοπικές εξετάσεις.
 • Κυτταρίτιδα Βαθμού 3: Σε αυτή τη βαθμίδα το δέρμα στη περιοχή που παρουσιάζεται το πρόβλημα εμφανίζει όλα τα συμπτώματα της δεύτερης βαθμίδας και αρχίζει να γίνεται εμφανώς πιο τραχύ απ’ ότι συνήθως ή και σε σχέση με το δέρμα γειτονικών περιοχών (να αποκτά δηλαδή την υφή και την όψη της φλούδας πορτοκαλιού).

Αν και η κυτταρίτιδα μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα, είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πιο πιθανό να έχουν συγκεκριμένους τύπους λίπους και συνδετικού ιστού που ευνοούν την εμφάνιση και την ανάπτυξη αυτού του φαινομένου.

Αιτίες της κυτταρίτιδας

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα ακριβή αίτια της κυτταρίτιδας, ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλές και διάφορες θεωρίες που προτείνονται κατά καιρούς από διάφορους επιστημονικούς ως εξηγήσεις για τα αίτια αυτού του φαινομένου. Οι κυριότερες και πιο βάσιμες από αυτές είναι οι παρακάτω:

 • Ορμονικοί παράγοντες – Οι ορμόνες είναι πολύ πιθανόν να διαδραματίζουν έναν αρκετά σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα οιστρογόνα, η ινσουλίνη, η νοραδρεναλίνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες και η προλακτίνη είναι αναπόσπαστα μέρη της διαδικασία παραγωγής και εξάπλωσης της κυτταρίτιδας παραγωγής.
 • Γενετική – Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, υπάρχουν ορισμένα γονίδια που ευθύνονται απευθείας για την εμφάνιση και την ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Τα γονίδια αυτά μπορεί να προδιαθέτουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας σε άτομα με χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Οι κυριότεροι από αυτούς τους παράγοντες, είναι το φύλο, τη φυλή, τον αργό μεταβολισμό, την κατανομή του λίπους κάτω από το δέρμα και την ανεπάρκεια στο κυκλοφορικό σύστημα.
 • Διατροφή – Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που τρώνε τροφές που έχουν πολύ λίπος, ή που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και αλάτι αλλά φτωχές σε φυτικές είναι πιθανό να παρουσιάσουν μεγάλες ποσότητες κυτταρίτιδας σε κάποια φάση της ζωής τους.
 • Διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής – Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από διάφορες έρευνες, η εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι πιο διαδεδομένη στους καπνιστές, σε όσους δεν ασκούνται και σε ανθρώπους που κάθονται ή στέκονται σε μία θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Ένδυση – Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα εσώρουχα με σφιχτά λάστιχα στην περιοχή των γλουτών, δημιουργούν περιορισμό της ροής του αίματος σε κείνη περιοχή, η οποία μπορεί να συμβάλλει στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας εκεί.

Θεραπείες και φάρμακα

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους μέσω ενός ισορροπημένου προγράμματος υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης είναι ίσως η πιο ευεργετική και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας κι εξαφάνισης της κυτταρίτιδας. Η απώλεια κιλών και η ενδυνάμωση των μυών που βρίσκονται στα πόδια, στους μηρούς, στους γλουτούς και την κοιλιά σας μπορεί να μειώσει ή και να εξαφανίσει τελείως το δέρμα με όψη και υφή φλούδας πορτοκαλιού σε αυτές τις περιοχές. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα οφέλη από την απώλεια βάρους και μόνο είναι περιορισμένα σε ότι αφορά την κυτταρίτιδα. Αν και η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι λιγότερο αισθητή μετά την απώλεια βάρους, δεν θα εξαφανισθεί εντελώς. Με άλλα λόγια, αν θέλετε να ξεφορτωθείτε την κυτταρίτιδα, θα πρέπει να συνδυάσετε τη δίαιτα και την απώλεια βάρους με γυμναστική και άσκηση γενικότερα.

Λέιζερ και άλλα συστήματα ραδιοσυχνοτήτων

Ίσως η πιο ελπιδοφόρα μέθοδος θεραπείας της κυτταρίτιδας να είναι αυτή που χρησιμοποιεί λέιζερ και συστήματα ραδιοσυχνοτήτων. Ένα από αυτά τα συστήματα θεραπείας συνδυάζει το μασάζ ιστών, την τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων και το υπέρυθρο φως για να εξαφανίσει αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα. Ένα άλλο σύστημα προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό μασάζ ιστών και ιατρικών ακτίνων λέιζερ. Ένα τρίτο σύστημα χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες σε βαθύ και επιφανειακό επίπεδο ταυτόχρονα για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας. Και τα τρία συστήματα προσφέρουν στον ασθενή σημαντική μείωση της κυτταρίτιδας μετά από λίγες μόνο συνεδρίες θεραπείας. Τα αποτελέσματα που προσφέρουν μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι μήνες.

kyttaritidaΛιποαναρρόφηση

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να στραφούν στη λιποαναρρόφηση ως θεραπεία για την κυτταρίτιδα. Κατά τη διάρκεια της λιποαναρρόφησης, ο χειρουργός εισάγει έναν στενό σωλήνα κάτω από το δέρμα σας μέσω μικροσκοπικών τομών και στη συνέχεια αναρροφά τα λιποκύτταρα που βρίσκονται στην περιοχή της επέμβασης, απομακρύνοντας τα έτσι από το σώμα. Αν και η λιποαναρρόφηση μπορεί να διαμορφώσει και να σμιλεύσει το σώμα, δεν μπορεί να αφαιρέσει αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί μάλιστα να την κάνει να εμφανιστεί δριμύτερη. Η λιποαναρρόφηση που γίνεται με υποβοήθηση από λέιζερ είναι μια νεότερη και λιγότερο επεμβατική μορφή αυτής της θεραπείας η οποία καταστρέφει τα κύτταρα του λίπους, ενώ ταυτόχρονα συσφίγγει το δέρμα. Αυτή η μορφή λιποαναρρόφησης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία της κυτταρίτιδας απ’ ότι η παραδοσιακή λιποαναρρόφηση.

Τοπική θεραπεία

Η εφαρμογή μίας κρέμας με περιεκτικότητα 0,3% ρετινόλη μία ή και δύο φορές την ημέρα σε περιοχή με κυτταρίτιδα, έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε σημαντική μείωση του φαινομένου μέσα σε περίπου έξι μήνες.

Εναλλακτικές θεραπείες

Υπάρχουν πολλές συσκευές, προϊόντα και κρέμες ισχυρίζονται ότι είναι πολύ ή και άκρως αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Ωστόσο τα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς είναι συνήθως από πολύ λίγα, έως τελείως ανύπαρκτα. Θα πρέπει να ξέρετε επίσης ότι η κυτταρίτιδα δεν εξαφανίζεται για πάντα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν βρείτε μια θεραπεία κυτταρίτιδας που να βελτιώνει αισθητά το δέρμα σας, τα αποτελέσματα αυτά πιθανότατα δεν θα διαρκέσουν πολύ και το πρόβλημα θα επανέλθει.

Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα πολλά σκευάσματα που διαφημίζονται σαν θεραπείες της κυτταρίτιδας. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως εδώ ότι δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα που να δείχνουν αν και κατά πόσο αυτές οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της κυτταρίτιδας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Έντονο μασάζ

Μερικές εναλλακτικές θεραπείες κυτταρίτιδας βασίζονται στην θεωρία ότι το έντονος μασάζ σε μια περιοχή του σώματος που παρουσιάζει πρόβλημα κυτταρίτιδας, μπορεί αυξήσει τη ροή του αίματος εκεί πράγμα που με την σειρά του θα απομακρύνει τις τοξίνες και θα μειώσει την υπερβολική συγκέντρωση υγρών σε περιοχές του σώματος που είναι επιρρεπείς σε κυτταρίτιδα . Μία συγκεκριμένη μέθοδος, η Endermologie (η οποία είναι γνωστή και ως Λιπομασάζ), κάνει χρήση ενός ειδικού μηχανήματος χειρός, το οποίο στην ουσία βάζει το δέρμα μεταξύ των ειδικών κυλίνδρων του και το “ζυμώνει”. Μετά από αυτή τη θεραπεία μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή βελτίωση στο δέρμα της περιοχής που θα την εφαρμόσετε, αλλά τα αποτελέσματα αυτά έχουν συνήθως μικρή διάρκεια.

Μεσοθεραπεία

Πρόκειται για μία μέθοδο θεραπείας που περιστρέφεται γύρω από την έγχυση με ένεση στο δέρμα της περιοχής, ενός διαλύματος το οποίο μπορεί να περιέχει ένα συνδυασμό αμινοφυλλίνης, ορμονών, ενζύμων, φυτικών εκχυλισμάτων, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Αυτή η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει διάφορα ανεπιθύμητα αποτελέσματα στον ασθενή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι μολύνσεις, τα εξανθήματα και το ανώμαλο ή μη ομοιόμορφο περίγραμμα του δέρματος. Επιπλέον, αυτή η μέθοδος θεραπείας γίνεται με πολλαπλές ενέσεις στην ίδια περιοχή, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία στους ασθενείς.

Κρέμες κυτταρίτιδας

Κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλές κρέμες που περιέχουν μια ποικιλία συστατικών, όπως βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, φυτικά εκχυλίσματα και αντιοξειδωτικά και οι οποίες πλασάρονται ως μέθοδοι για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές κλινικές κι επιστημονικές μελέτες που έχουν δείξει ότι αυτές οι κρέμες δεν προσφέρουν καμία βελτίωση στις περιπτώσεις κυτταρίτιδας αν χρησιμοποιούνται από μόνες τους και όχι σε συνδυασμό με κάποιο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα συστατικά που περιέχονται σε αυτά τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις ή εξανθήματα.

Αν πρόκειται να επισκεφθείτε κάποιον γιατρό για να σας βοηθήσει με το πρόβλημα κυτταρίτιδας σας, καλό θα ήταν να ετοιμάσετε έναν κατάλογο με ερωτήσεις που θα του κάνετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας σε αυτή τη συμβουλευτική συνεδρία. Ορισμένα βασικά ερωτήματα για το γιατρό σας σχετικά με την κυτταρίτιδα και την καταπολέμηση της, είναι τα εξής:

 • Ποια είναι η καλύτερη πορεία για τη λύση του προβλήματος;
 • Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας που έχω στη διάθεση μου και ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για κάθε μία;
 • Τι θα μου κοστίσει η θεραπεία;
 • Τι αποτελέσματα μπορώ να περιμένω;
 • Θα χρειαστώ κάποια παρακολούθηση μετά την επέμβαση και αν ναι, πόσο συχνά;