Κυτταρίτιδα

kitaritida

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

Οι πλαστικές επεμβάσεις τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Η πλαστική χειρουργική έχει προχωρήσει πάρα πολύ και πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και να βοηθήσει σχεδόν όλους τους ανθρώπους με τα προβλήματα που μπορεί να έχουν με την εμφάνιση τους. Σκοπός του κλάδου αυτού της ιατρικής είναι να βοηθήσει τον καθένα να αποκτήσει την εικόνα για τον εαυτό του που πάντα ονειρευόταν προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με όλα τα ψυχολογικά οφέλη που αυτή προσφέρει.

Οι περισσότερες πλαστικές επεμβάσεις γίνονται στο πρόσωπο ή το στήθος, σε περιοχές δηλαδή που είναι οι πρώτες που θα προσέξει κάποιος όταν γνωρίζει έναν άνθρωπο και ειδικά μια γυναίκα. Ένας άλλος τομέας στον οποίο μπορούμε να πούμε ότι «ειδικεύεται» η πλαστική ιατρική είναι η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Η κυτταρίτιδα είναι ένα αισθητικής φύσης πρόβλημα το οποίο απασχολεί εκατομμύρια γυναίκες. Εδώ θα δούμε πως μπορεί να το αντιμετωπίσει η πλαστική χειρουργική.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν στο δέρμα κάποιες περιοχές στις οποίες παρατηρούνται ανεπιθύμητες αποθέσεις λίπους. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα σε αυτές τις περιοχές γίνεται ανομοιόμορφο και γεμάτο «καρουμπαλάκια» και «λακκάκια». Με άλλα λόγια, αποκτά μια πολύ άσχημη εμφάνιση. Στις περιοχές με κυτταρίτιδα μάλιστα, το δέρμα συχνά αποκτά την εμφάνιση και την υφή της φλούδας του πορτοκαλιού. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζεται κυρίως στους γλουτούς και τους μηρούς και εμφανίζεται συνήθως μετά την εφηβεία. Υπάρχουν πολλά σημεία στο ανθρώπινο σώμα στα οποία μπορεί να εμφανισθεί η κυτταρίτιδα όπως: στον ποπό, στα μπράτσα, στα πόδια, στα γόνατα, στα μπούτια, στο πρόσωπο, στην κοιλιά και γενικότερα στα χέρια.

Οι επιστημονικές ονομασίες της Κυτταρίτιδας, τα ονόματα δηλαδή που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να αναφερθούν αυτή σε εξειδικευμένα έντυπα και βιβλία, είναι adiposis edematosa, dermopanniculosis deformans, status protrusus cutis και gynoid lipodystrophy. Πέρα από αυτό, σε κάποιους κύκλους, όπως αυτόν της αισθητικής, είναι γνωστή και ως σύνδρομο της φλούδα πορτοκαλιού.

epemvasi kitaritidas

Συχνότητα και σοβαρότητα του προβλήματος

Οι δερματολόγοι λένε ότι η κυτταρίτιδα μπορεί να επηρεάσει έως και 90% των γυναικών σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες θα αποκτήσουν κάποτε αυτό το πρόβλημα.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως μια κλίμακα τριών βαθμών για να περιγράψουν την έκταση και την ένταση του φαινομένου της κυτταρίτιδα στους ασθενείς. Οι βαθμοί αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

Κυτταρίτιδα Βαθμού 1: Σε αυτή τη βαθμίδα δεν παρατηρούνται κάποια κλινικά συμπτώματα με γυμνό μάτι, ωστόσο μια μικροσκοπική εξέταση των κυττάρων κάποιας περιοχής επιρρεπούς στο πρόβλημα, μπορεί να ανιχνεύσει κάποιες υποκείμενες ανατομικές αλλαγές.

Κυτταρίτιδα Βαθμού 2: Σε αυτή τη βαθμίδα το δέρμα στη περιοχή που παρουσιάζεται το πρόβλημα αρχίζει να παρουσιάζει κάποια ωχρότητα (να γίνεται χλωμό, να χάνει το χρώμα του δηλαδή), να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία και να παρουσιάζει μειωμένη ελαστικότητα σε σχέση με πριν. Παρουσιάζονται επίσης και κάποιες ανατομικές αλλαγές που γίνονται αντιληπτές από μικροσκοπικές εξετάσεις.

Κυτταρίτιδα Βαθμού 3: Σε αυτή τη βαθμίδα το δέρμα στη περιοχή που παρουσιάζεται το πρόβλημα εμφανίζει όλα τα συμπτώματα της δεύτερης βαθμίδας και αρχίζει να γίνεται εμφανώς πιο τραχύ απ’ ότι συνήθως ή και σε σχέση με το δέρμα γειτονικών περιοχών (να αποκτά δηλαδή την υφή και την όψη της φλούδας πορτοκαλιού).

Αν και η κυτταρίτιδα μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα, είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πιο πιθανό να έχουν συγκεκριμένους τύπους λίπους και συνδετικού ιστού που ευνοούν την εμφάνιση και την ανάπτυξη αυτού του φαινομένου. Ας δούμε πιο αναλυτικά σε ποια σημεία του σώματος μπορεί να παρουσιαστεί αυτό το φαινόμενο και τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί.

antimetopisi kitaritidas

Κυτταρίτιδα κόγχου του ματιού

Αν και οι περισσότερες μορφές κυτταρίτιδας προκύπτουν από τη συγκέντρωση λίπους και συνδέονται με τη παχυσαρκία, η προκείμενη είναι διαφορετική. Η κυτταρίτιδα του ματιού είναι αποτέλεσμα λοίμωξης κι εκδηλώνεται συνήθως με το πρήξιμο του βλεφάρου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αλλιώς κινδυνεύει η όραση ή ακόμη και η ζωή του ασθενούς. Η θεραπεία της γίνεται με τη χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιοτικών σε νοσοκομείο ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και ιατρική παρέμβαση.

Κυτταρίτιδα στον ποπό

Η κυτταρίτιδα στους γλουτούς (η οποία αποκαλείται και χαϊδευτικά κυτταρίτιδα στον ποπό) είναι ίσως η πιο συχνή μορφή κυτταρίτιδας καθώς την έχουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο και συχνά συνοδεύεται και από τη κυτταρίτιδα στα μπούτια. Για κάποιους μάλιστα οι δύο αυτές μορφές κυτταρίτιδας είναι στην ουσία μία. Με απλά λόγια, ο ποπός αλλά και οι μηροί αποκτούν την όψη φλοιού πορτοκαλιού, δημιουργώντας έτσι μια άσχημη εικόνα. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Η αντιμετώπιση της μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους, ωστόσο η πιο αποτελεσματική είναι κάποια πλαστική επέμβαση όπως το Brazilian butt lift ή κάποια λιποαναρρόφηση.

Κυτταρίτιδα στα μπράτσα

Η κυτταρίτιδα στα μπράτσα, την οποία μπορείτε να δείτε να αποκαλείται και κυτταρίτιδα στα χέρια, είναι και αυτή αρκετά συχνή κι εμφανίζεται σε γυναίκες που χάνουν ή κερδίζουν απότομα βάρος. Η αντιμετώπιση της μπορεί να γίνει με ασκήσεις και αλοιφές αλλά είναι αρκετά δύσκολη και σε αυτή τη περίπτωση μια πλαστική επέμβαση είναι ίσως η καλύτερη απάντηση.

Κυτταρίτιδα στη κοιλιά

Η κυτταρίτιδα στη κοιλιά είναι από τις πλέον «ενοχλητικές» μορφές κυτταρίτιδας αφού όσοι έχουν το εν λόγω πρόβλημα δεν μπορούν να φορέσουν άνετα σορτς και κοντομάνικα το καλοκαίρι. Τα αίτια της εν λόγω κυτταρίτιδας είναι η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης και ο κακός δείκτης μάζας λίπους. Σε περίπτωση που σε κάποιον παρατηρείται συνδυασμός και των τριών αυτών αιτίων, τα πράγματα είναι δύσκολα. Για να αντιμετωπιστεί η εν λόγω κυτταρίτιδα συνιστάται μια αλλαγή του τρόπου ζωής, καλύτερη δίαιτα και περισσότερη άσκηση. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και μια κοιλιοπλαστική επέμβαση.

Κυτταρίτιδα στα πόδια

Τα μπούτια δεν είναι το μόνο σημείο στο πόδι που μπορεί να εμφανιστεί η κυτταρίτιδα. Η όψη φλοιού πορτοκαλιού μπορεί να προχωρήσει και προς τα κάτω και να επηρεάσει όλο το πόδι. Εδώ οι πλαστικές είναι λίγο πιο δύσκολες, οπότε η καλύτερη λύση για να απαλλαγεί κανείς από το πρόβλημα είναι η άσκηση και η αλλαγή στη διατροφή.

Κυτταρίτιδα στην εγκυμοσύνη

Είναι απόλυτα φυσικό να παρουσιάσει πρόβλημα κυτταρίτιδας σε διάφορα σημεία του σώματος της μια εγκυμονούσα γυναίκα. Σε αυτή τη περίπτωση η κυτταρίτιδα εμφανίστηκε λόγω των αλλαγών που επιφέρει η εγκυμοσύνη στο σώμα της γυναίκας και συνήθως θα φύγει από μόνη της μετά τον τοκετό. Η γυναίκα μπορεί να κάνει κάποια μικρές αλλαγές στη δίαιτα της και να κάνει και λίγη άσκηση για να την ξεφορτωθεί ακόμη πιο γρήγορα.

Κυτταρίτιδα στα γόνατα

Μπορεί μια γυναίκα να μην έχει κάποιο πρόβλημα με κυτταρίτιδα στα μπούτια ή τα πόδια αλλά να έχει κυτταρίτιδα πίσω από τα γόνατα ή και γύρω από αυτά. Αν το πρόβλημα είναι τόσο περιορισμένο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικές κρέμες ή με λίγες συνεδρίες λέιζερ με έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό.

Κυτταρίτιδα στο πρόσωπο

Εννοείται πως ούτε το πρόσωπο γλυτώνει από τη κυτταρίτιδα! Οι ρυτίδες, το διπλοσάγονο και άλλα αισθητικά προβλήματα συνδέονται με την υπερβολική συγκέντρωση λίπους στη περιοχή αφού κυτταρίτιδα και χαλάρωση συνδέονται. Τα καλά νέα είναι ότι το πρόσωπο είναι και ο τομέας στον οποίο η πλαστική χειρουργική κυτταρίτιδας έχει κάνει τα πιο μεγάλα και σημαντικά βήματα. Πλέον υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από επεμβατικές και μη επεμβατικές μεθόδους που μπορεί να επιλέξει κατά περίπτωση ο ενδιαφερόμενος και ο γιατρός του. Ξεκινάν από το λίφτινγκ και φθάνουν μέχρι τη μεσοθεραπεία και το μπότοξ. Σίγουρα θα βρει ο καθένας μια λύση για το πρόβλημα του.

Κυτταρίτιδα στα χέρια

Πέρα από τα μπράτσα κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και στα χέρια. Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας σε αυτή τη περιοχή γίνεται κυρίως με άσκηση, ωστόσο μπορούν να γίνουν και κάποιες συνεδρίες με ειδικά λέιζερ κυτταρίτιδας για να λυθεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Γιατί δημιουργείται η κυτταρίτιδα;

Όπως μπορείτε να καταλάβετε διαβάζοντας και τα προηγούμενα, δεν μπορούμε να πούμε να πούμε ότι υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι λόγοι ή αιτίες για τη εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Για την ακρίβεια, ακριβώς επειδή οι επιστήμονες δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα ακριβή αίτια της κυτταρίτιδας, υπάρχουν πολλές και διάφορες θεωρίες που προτείνονται κατά καιρούς από διάφορους επιστημονικούς οργανισμούς κι έντυπα ως εξηγήσεις για τα αίτια αυτού του φαινομένου. Οι κυριότερες και πιο βάσιμες από αυτές είναι οι παρακάτω:

Ορμονικοί παράγοντες – Οι ορμόνες είναι πολύ πιθανόν να διαδραματίζουν έναν αρκετά σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα οιστρογόνα, η ινσουλίνη, η νοραδρεναλίνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες και η προλακτίνη είναι αναπόσπαστα μέρη της διαδικασία παραγωγής και εξάπλωσης της κυτταρίτιδας παραγωγής.

Γενετική – Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, υπάρχουν ορισμένα γονίδια που ευθύνονται απευθείας για την εμφάνιση και την ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Τα γονίδια αυτά μπορεί να προδιαθέτουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας σε άτομα με χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Οι κυριότεροι από αυτούς τους παράγοντες, είναι το φύλο, τη φυλή, τον αργό μεταβολισμό, την κατανομή του λίπους κάτω από το δέρμα και την ανεπάρκεια στο κυκλοφορικό σύστημα.

Διατροφή – Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που τρώνε τροφές που έχουν πολύ λίπος, ή που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και αλάτι αλλά φτωχές σε φυτικές είναι πιθανό να παρουσιάσουν μεγάλες ποσότητες κυτταρίτιδας σε κάποια φάση της ζωής τους.

Διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής – Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από διάφορες έρευνες, η εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι πιο διαδεδομένη στους καπνιστές, σε όσους δεν ασκούνται και σε ανθρώπους που κάθονται ή στέκονται σε μία θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένδυση – Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα εσώρουχα με σφιχτά λάστιχα στην περιοχή των γλουτών, δημιουργούν περιορισμό της ροής του αίματος σε κείνη περιοχή, η οποία μπορεί να συμβάλλει στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας εκεί.

κυτταρίτιδα

Πως φεύγει η κυτταρίτιδα

Αυτό είναι και το ερώτημα που «βασανίζει» όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν κάποιας μορφής κυτταρίτιδα. Η αλήθεια είναι πως δεδομένου ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συγκεκριμένα αίτια για την εμφάνιση της εν λόγω κατάστασης, είναι δύσκολο να πούμε ότι υπάρχει και συγκεκριμένη θεραπεία κυτταρίτιδας. Δεν είναι σπάνιο μάλιστα πολλές φορές κάποιος να χρησιμοποιεί μια προτεινόμενη θεραπεία, να απαλλάσσεται προσωρινά από κυτταρίτιδα προσώπου ή άλλης μορφής και να βλέπει το πρόβλημα να επανέρχεται μετά από λίγο καιρό.

Παρακάτω θα δούμε τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την εξαφάνιση της κυτταρίτιδας και την καταπολέμηση της εμφάνισης της γενικότερα. Μπορεί μία μέθοδος να μην έχει αποτελέσματα σε ένα άτομο, αλλά να έχει μια άλλη. Γενικά, η επιλογή της σωστής μεθόδου καταπολέμησης της κυτταρίτιδας γίνεται με τη μέθοδο της δοκιμής και λάθους και με τη βοήθεια ενός ειδικού γιατρού.

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους μέσω ενός ισορροπημένου προγράμματος υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης είναι ίσως η πιο ευεργετική και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας κι εξαφάνισης της κυτταρίτιδας. Η απώλεια κιλών και η ενδυνάμωση των μυών που βρίσκονται στα πόδια, στους μηρούς, στους γλουτούς και την κοιλιά σας μπορεί να μειώσει ή και να εξαφανίσει τελείως το δέρμα με όψη και υφή φλούδας πορτοκαλιού σε αυτές τις περιοχές.

Εδώ να σημειώσουμε ότι τα οφέλη από την απώλεια βάρους και μόνο είναι περιορισμένα σε ότι αφορά την κυτταρίτιδα. Αν και η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι λιγότερο αισθητή μετά την απώλεια βάρους, δεν θα εξαφανισθεί εντελώς. Με άλλα λόγια, αν θέλετε να ξεφορτωθείτε την κυτταρίτιδα, θα πρέπει να συνδυάσετε τη δίαιτα και την απώλεια βάρους με γυμναστική και άσκηση γενικότερα.

Λέιζερ και άλλα συστήματα ραδιοσυχνοτήτων

Ίσως η πιο ελπιδοφόρα μέθοδος θεραπείας της κυτταρίτιδας να είναι αυτή που χρησιμοποιεί λέιζερ και συστήματα ραδιοσυχνοτήτων. Ένα από αυτά τα συστήματα θεραπείας συνδυάζει το μασάζ ιστών, την τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων και το υπέρυθρο φως για να εξαφανίσει αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα. Ένα άλλο σύστημα προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό μασάζ ιστών και ιατρικών ακτίνων λέιζερ. Ένα τρίτο σύστημα χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες σε βαθύ και επιφανειακό επίπεδο ταυτόχρονα για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας. Τέλος, μπορεί να γίνει και ηλεκτροδιέγερση κυτταρίτιδας.

Όλα τα παραπάνω συστήματα προσφέρουν στον ασθενή σημαντική μείωση της κυτταρίτιδας μετά από λίγες μόνο συνεδρίες θεραπείας. Τα αποτελέσματα που προσφέρουν μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι μήνες.

Λιποαναρρόφηση

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να στραφούν στη λιποαναρρόφηση ως θεραπεία για την κυτταρίτιδα. Κατά τη διάρκεια της λιποαναρρόφησης, ο χειρουργός εισάγει έναν στενό σωλήνα κάτω από το δέρμα σας μέσω μικροσκοπικών τομών και στη συνέχεια αναρροφά τα λιποκύτταρα που βρίσκονται στην περιοχή της επέμβασης, απομακρύνοντας τα έτσι από το σώμα. Αν και η λιποαναρρόφηση μπορεί να διαμορφώσει και να σμιλεύσει το σώμα, δεν μπορεί να αφαιρέσει αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί μάλιστα να την κάνει να εμφανιστεί δριμύτερη.

Η λιποαναρρόφηση που γίνεται με υποβοήθηση από λέιζερ είναι μια νεότερη και λιγότερο επεμβατική μορφή αυτής της θεραπείας η οποία καταστρέφει τα κύτταρα του λίπους, ενώ ταυτόχρονα συσφίγγει το δέρμα. Αυτή η μορφή λιποαναρρόφησης μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία της κυτταρίτιδας απ’ ότι η παραδοσιακή λιποαναρρόφηση.

Τοπική θεραπεία

Η εφαρμογή μιας κρέμας με περιεκτικότητα 0,3% ρετινόλη μία ή και δύο φορές την ημέρα σε περιοχή με κυτταρίτιδα, έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε σημαντική μείωση του φαινομένου μέσα σε περίπου έξι μήνες.

Έντονο μασάζ

Μερικές εναλλακτικές θεραπείες κυτταρίτιδας βασίζονται στην θεωρία ότι το έντονο μασάζ σε μια περιοχή του σώματος που παρουσιάζει πρόβλημα κυτταρίτιδας, μπορεί αυξήσει τη ροή του αίματος εκεί, πράγμα που με την σειρά του θα απομακρύνει τις τοξίνες και θα μειώσει την υπερβολική συγκέντρωση υγρών σε περιοχές του σώματος που είναι επιρρεπείς σε κυτταρίτιδα.

Μια συγκεκριμένη μέθοδος, η Endermologie (η οποία είναι γνωστή και ως Λιπομασάζ), κάνει χρήση ενός ειδικού μηχανήματος χειρός, το οποίο στην ουσία βάζει το δέρμα μεταξύ των ειδικών κυλίνδρων του και το «ζυμώνει». Μετά από αυτή τη θεραπεία μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή βελτίωση στο δέρμα της περιοχής που θα την εφαρμόσετε, αλλά τα αποτελέσματα αυτά έχουν συνήθως μικρή διάρκεια.

Εναλλακτικές θεραπείες

Υπάρχουν πολλές συσκευές, προϊόντα και κρέμες ισχυρίζονται ότι είναι πολύ ή και άκρως αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Ωστόσο τα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς είναι συνήθως από πολύ λίγα, έως τελείως ανύπαρκτα. Θα πρέπει να ξέρετε επίσης ότι η κυτταρίτιδα δεν εξαφανίζεται για πάντα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν βρείτε μια θεραπεία κυτταρίτιδας που να βελτιώνει αισθητά το δέρμα σας, τα αποτελέσματα αυτά πιθανότατα δεν θα διαρκέσουν πολύ και το πρόβλημα θα επανέλθει.

Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα πολλά σκευάσματα που διαφημίζονται σαν θεραπείες της κυτταρίτιδας. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως εδώ ότι δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα που να δείχνουν αν και κατά πόσο αυτές οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της κυτταρίτιδας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Μεσοθεραπεία

Πρόκειται για μια μέθοδο θεραπείας που περιστρέφεται γύρω από την έγχυση με ένεση στο δέρμα της περιοχής, ενός διαλύματος το οποίο μπορεί να περιέχει ένα συνδυασμό αμινοφυλλίνης, ορμονών, ενζύμων, φυτικών εκχυλισμάτων, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Αυτή η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει διάφορα ανεπιθύμητα αποτελέσματα στον ασθενή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι μολύνσεις, τα εξανθήματα και το ανώμαλο ή μη ομοιόμορφο περίγραμμα του δέρματος. Επιπλέον, αυτή η μέθοδος θεραπείας γίνεται με πολλαπλές ενέσεις στην ίδια περιοχή, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία στους ασθενείς.

Κρέμες κυτταρίτιδας

Κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλές κρέμες που περιέχουν μια ποικιλία συστατικών, όπως βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, φυτικά εκχυλίσματα και αντιοξειδωτικά και οι οποίες πλασάρονται ως μέθοδοι για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές κλινικές κι επιστημονικές μελέτες που έχουν δείξει ότι αυτές οι κρέμες δεν προσφέρουν καμία βελτίωση στις περιπτώσεις κυτταρίτιδας αν χρησιμοποιούνται από μόνες τους και όχι σε συνδυασμό με κάποιο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα συστατικά που περιέχονται σε αυτά τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις ή εξανθήματα.

Η σωστή πορεία για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

Όπως είπαμε και πριν, το να αντιμετωπίσει κανείς την κυτταρίτιδα σίγουρα δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται αρκετή υπομονή και κατά πάσα πιθανότητα και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να αποδειχθούν και δύσκολες ή σημαντικές. Εννοείται ότι κάθε φορά που γίνεται μια προσπάθεια αυτή θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με κάποιον γιατρό για να κατευθυνθεί σωστά η διαδικασία και να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του ασθενούς. Μπορεί κανείς να δοκιμάσει κάποιες ήπιες μεθόδους για αρχή, όπως κρέμες και άλλα σκευάσματα και γυμναστική, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε κάποιο σημείο θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό.

Όταν λοιπόν θα επισκεφθείτε κάποιον γιατρό για να σας βοηθήσει με το πρόβλημα της κυτταρίτιδας σας, καλό θα ήταν να ετοιμάσετε έναν κατάλογο με ερωτήσεις που θα του κάνετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας σε αυτή τη συμβουλευτική συνεδρία. Ορισμένα βασικά ερωτήματα για το γιατρό σας σχετικά με την κυτταρίτιδα και την καταπολέμηση της, είναι τα εξής:

    • Ποια είναι η καλύτερη πορεία για τη λύση του προβλήματος;
    • Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας που έχω στη διάθεση μου και ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για κάθε μία;
    • Τι αποτελέσματα μπορώ να περιμένω;
    • Θα χρειαστώ κάποια παρακολούθηση μετά την επέμβαση και αν ναι, πόσο συχνά;

Μετά από αυτή τη συνεδρία και μια εξέταση του προβλήματος ο γιατρός θα μπορέσει να σας παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λύση για το πρόβλημα σας. Συνήθως ένας πλαστικός θα σας προτείνει κάποια επέμβαση – είτε κανονική είτε με λέιζερ – σε συνδυασμό με κάποιες ασκήσεις για τη διατήρηση του αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να ρωτήσετε και πόση διάρκεια θα έχει η θεραπεία κυτταρίτιδας που σας προτείνεται αφού κάποιες μέθοδοι έχουν αποτελέσματα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από άλλες και η ολική εξαφάνιση της κυτταρίτιδας είναι δύσκολη υπόθεση.

Therapeia kitarritidas

Πόσο κοστίζει η θεραπεία της κυτταρίτιδας;

Αν και το κόστος της θεραπείας της κυτταρίτιδας εννοείται ότι πως κάτι που είναι σημαντικό για όποιον ενδιαφέρεται, δυστυχώς είναι σχεδόν αδύνατον να δώσουμε μια εκτίμηση ή ένα εύρος. Η τιμή διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες και η κάθε περίπτωση ασθενή είναι μοναδική και απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση για να προκύψουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ως εκ τούτου, το κόστος για το κάθε άτομο είναι μοναδικό και δεν μπορεί να συγκριθεί της θεραπείας κάποιου άλλου, ακόμη και αν αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί πλαστικοί χειρουργοί και άλλοι επαγγελματίες που ασχολούνται με την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας σε κάθε περιοχή. Αν για παράδειγμα ψάξετε για «κυτταρίτιδα Θεσσαλονίκη» στο Google θα βρείτε εκατοντάδες αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι με μια έρευνα αγοράς θα βρείτε σίγουρα μια τιμή στα μέτρα σας. Αν δεν καταφέρετε να ξεφορτωθείτε τη κυτταρίτιδα με δίαιτα και άσκηση, καλό θα ήταν να μιλήσετε και με έναν πλαστικό χειρουργό, ο οποίος όμως να είναι εξειδικευμένος στην ιατρική κυτταρίτιδα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσετε ένα φυσικό αποτέλεσμα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.