Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κοιλιοπλαστική
Η πλαστική χειρουργική είναι ένας κλάδος της ιατρικής που σαν σκοπό έχει να βελτιώσει την εξωτερική μας εμφάνιση, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις στη ζωή μας, αφού θα προσφέρει πολύτιμη αυτοπεποίθηση και γενικά αλλαγή της διάθεσης μας προς το καλύτερο. Μπορεί λοιπόν μια πλαστική επέμβαση συχνά να μην είναι απαραίτητη για καθαρά παθολογικούς και ιατρικούς λόγους, αλλά στην ουσία μπορεί με τον τρόπο της να προσφέρει πολλές βελτιώσεις στον τρόπο ζωής μας και στον βίο μας γενικότερα.
Οι περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις γίνονται στο πρόσωπο, αφού αυτό είναι και το μέρος του σώματος μας που βλέπει πρώτο κάποιος, ενώ στη περίπτωση των γυναικών, σημαντική ζήτηση έχουν και οι επεμβάσεις στο στήθος. Σε κάθε περίπτωση, μία από τις περιοχές του σώματος που γίνεται πολύ συχνά στόχος τέτοιων επεμβάσεων, είναι το στομάχι.
Το στομάχι μπορεί να μην είναι ένα από τα πρώτα σημεία του σώματος που θα προσέξει κανείς πρώτο, όπως ας πούμε το πρόσωπο και το στήθος, αλλά ένα «πλούσιο» ή πολύ πλαδαρό στομάχι, μπορεί να μας κάνει να ξεχωρίσουμε, για όλους τους λάθους λόγους όμως. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, το στομάχι είναι μία από τις περιοχές του σώματος που συχνά επιδέχονται βελτίωσης, είτε πρόκειται για άτομα που είναι υπέρβαρα είτε για άτομα που διατηρούν τη σιλουέτα τους και θα ήθελαν να βελτιώσουν κι άλλο την εμφάνιση τους.
Οι επεμβάσεις που εστιάζονται στη περιοχή του στομαχιού και της κοιλιάς και σκοπό έχουν να βελτιώσουν την εικόνα της, ονομάζονται γενικώς κοιλιοπλαστικές και είναι από τις πιο περιζήτητες αισθητικές επεμβάσεις αφού αφορούν άτομα και των δύο φύλων, άσχετα με τη σωματική τους διάπλαση και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Ας δούμε λοιπόν τις κοιλιοπλαστικές με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για να γνωρίσετε όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτές.
Τι είναι η κοιλιοπλαστική
Πριν ξεκινήσουμε να λέμε τι είναι η κοιλιοπλαστική, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε τι ΔΕΝ είναι. Όποιος ενδιαφέρεται για μία τέτοια επέμβαση λοιπόν θα πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι μέθοδος απώλειας βάρους. Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να βοηθήσει κάποιον να χάσει όγκο από τη περιοχή της κοιλιάς κι ενδεχομένως και κάποια κιλά, αλλά δεν είναι θεραπεία για κάποιον που πάσχει από παχυσαρκία και θα του συστήσει ο γιατρός του άμεση απώλεια βάρους. Για να καταλάβετε καλύτερα, η οποιαδήποτε κοιλιοπλαστική γίνεται ΜΕΤΑ από απώλεια βάρους και ειδικά μετά από μεγάλη και απότομη απώλεια βάρους.
Σε πολύ γενικές γραμμές λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι τύποι κοιλιοπλαστικής τους οποίους και θα αναλύσουμε διεξοδικά σε λίγο, έχουν ένα κύριο σκοπό ο οποίος δεν είναι άλλος από το «συμμάζεμα» του περιττού δέρματος και λίπους από τη περιοχή του στομαχιού. Γιατί όμως μπορεί να έχει κανείς περίσσιο λίπος στο στομάχι; Ο κύριος λόγος είναι η μεγάλη και απότομη απώλεια βάρους την οποία και αναφέραμε και παραπάνω.
Συχνά ένα παχύσαρκο άτομο αν χάσει πολύ βάρος καταλήγει να έχει δέρμα που κρέμεται από διάφορες περιοχές του σώματος του και κυρίως από τα μπράτσα και το στομάχι. Άλλος λόγος που μπορεί να χαλαρώσει το στομάχι κάποιου είναι η εγκυμοσύνη. Τέλος, πολλές φορές κοιλιοπλαστική γίνεται και από άτομα που απλά θα ήθελαν ένα πιο επίπεδο στομάχι για να είναι πιο όμορφα κι εντυπωσιακά όταν βγαίνουν στη παραλία. Το κοινό που έχουν όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι το γεγονός ότι οι μύες της περιοχής για κάποιο λόγο έχουν χάσει την ελαστικότητα τους, θα μπορούσαμε δηλαδή να πούμε ότι έχουν «ξεχειλώσει».
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος κοιλιοπλαστική αναφέρεται σε μία ευρύτερη κατηγορία επεμβάσεων που γίνονται σε αυτή τη περιοχή του σώματος. Το εύρος των επεμβάσεων αυτών και η «σοβαρότητα» τους ποικίλουν ανάλογα με το τι θα χρειαστεί να αφαιρεθεί από την περιοχή και φυσικά πάντα σε αναλογία με την γενικότερη κατάσταση και τις ανάγκες του ασθενή.
Η επιλογή του τύπου επέμβασης γίνεται από τον γιατρό, πάντα σε συνεννόηση με τον ασθενή. Εννοείται ότι στη φάση της ετοιμασίας και της επιλογής επέμβασης ο γιατρός θα παρουσιάσει στον ασθενή όλες τις επεμβάσεις που ταιριάζουν στη περίπτωση του, θα τον ενημερώσει λεπτομερώς – ενδεχομένως και χρησιμοποιώντας φωτογραφίες κοιλιοπλαστικής και άλλα οπτικά βοηθήματα – για το πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα και θα του εξηγήσει καλά και ξεκάθαρα όλες τις πιθανές παρενέργειες καθώς και τα υπέρ και τα κατά του κάθε διαθέσιμου τύπου επέμβασης. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να συμφωνήσουν τόσο ο γιατρός όσο και ο συγγενής στον τρόπο που θα δράσουν.
Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι κυριότεροι τύποι κοιλιοπλαστικής, πως γίνεται ο καθένας σε γενικές γραμμές και σε ποιον απευθύνονται.
Standard κοιλιοπλαστική
Εδώ μιλάμε για την πιο συνηθισμένη κοιλιοπλαστική επέμβαση και η οποία γενικά είναι η λύση για τους περισσότερους ανθρώπους.
Προτείνεται ιδιαίτερα για προβλήματα που ξεκίνησαν από την απώλεια βάρους και για χαλάρωση της κοιλιάς μετά από εγκυμοσύνη.
Ο κύριος σκοπός της εν λόγω επέμβασης είναι η αφαίρεση του περιττού δέρματος και λίπους του κοιλιακού τοιχώματος το οποίο κι εντοπίζεται ανάμεσα στην ηβική περιοχή και τον αφαλό, χωρίς όμως να αλλάξει ή να επηρεαστεί κάπως η θέση του ομφαλού.
Μετά από την αφαίρεση του περιττού δέρματος το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος που δεν έχει αφαιρεθεί και βρίσκεται περίπου στο επίπεδο του ομφαλού τραβιέται προς τα κάτω και στερεώνεται από το γιατρό με ειδικά ράμματα στην ηβική περιοχή.
Μετά την επέμβαση δημιουργείται μία ουλή κατά μήκος του κάτω μέρος του κοιλιακού τοιχώματος η οποία όμως ο γιατρός θα φροντίσει ώστε να είναι σε σημείο που να καλύπτεται από το εσώρουχο ή το μαγιό για ένα όσο το δυνατόν πιο φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς ίχνη επέμβασης.
Αυτός ο τύπος κοιλιοπλαστικής μπορεί να συνοδευτεί και από λιποαναρρόφηση κοιλιάς για περαιτέρω διαμόρφωση του κοιλιακού τοίχους, ενώ συχνά γίνεται και μετά από αναρρόφηση για να βελτιωθεί η χαλάρωση της περιοχής μετά την αφαίρεση του περιττού λίπους και για να γίνει αποφυγή εμφάνισης για κυτταρίτιδα στην κοιλιά.
Μίνι κοιλιοπλαστική
Η μίνι κοιλιοπλαστική ανδρών και γυναικών είναι στην ουσία μια πολύ πιο περιορισμένη εκδοχή της στάνταρ κοιλιοπλαστικής. Συγκεκριμένα, γίνεται μία μίνι αναρρόφηση σε συνδυασμό με αφαίρεση λίπους και δέρματος κάτω από τον αφαλό.
Η ουλή που προκύπτει είναι περίπου στα όρια της ηβικής περιοχής, είναι μικρή και μπορεί να καλυφθεί πάρα πολύ εύκολα και αποτελεσματικά από τα ρούχα και τα εσώρουχα. Ο εν λόγω τύπος επέμβασης ενδείκνυται για άτομα που απλά θέλουν λίγο πιο επίπεδο στομάχι ή έχουν χάσει βάρος αλλά όχι και τόσο πολύ που να δικαιολογεί μια στάνταρ ή εκτεταμένη κοιλιοπλαστική.
Εκτεταμένη κοιλιοπλαστική
Στην εκτεταμένη κοιλιοπλαστική έχουμε μία μεγάλη τομή και μεγάλη αφαίρεση λίπους αφού η επέμβαση γίνεται σε μία έκταση που «καλύπτει» από τα λαγόνια μέχρι την πλάτη. Στο τέλος της επέμβασης μένει μια ουλή εκτείνεται από μία περιοχή γύρω από τα πλευρά και πάνω από το χαμηλότερο μέρος της πλάτης. Προφανώς και μιλάμε για την πιο μεγάλη επέμβαση του είδους, η οποία και απευθύνεται σε άτομα που έχουν πολύ περιττό δέρμα και λίπος στη περιοχή της κοιλιάς. Με άλλα λόγια, είναι μία επέμβαση που γίνεται σε συγκεκριμένες και περιορισμένες περιπτώσεις και συνήθως μόνο αν υπάρχει και η σχετική ανάγκη.
Ενδοσκοπική κοιλιοπλαστική
Εδώ μιλάμε για το ακριβώς αντίθετο της εκτεταμένης κοιλιοπλαστικής. Πρόκειται για μία επέμβαση η οποία γίνεται ενδοσκοπικά με μία μικρή τομή η οποία γίνεται στα όρια της ηβικής περιοχής, Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αυτής αφαιρείται το περιττό λίπος από την στοχευμένη περιοχή και δεν γίνεται αφαίρεση δέρματος. Η συγκεκριμένη μορφή κοιλιοπλαστικής μπορεί να συνδυαστεί και με μία μικρή ή και μεγαλύτερη λιποαναρρόφηση.
Εννοείται ότι η επέμβαση αυτή γίνεται σε περιπτώσεις ασθενών που επιθυμούν απλά ένα πιο σφιχτό στομάχι και διορθώσεις σε πολύ συγκεκριμένα σημεία. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία επέμβαση που απευθύνεται σε ήδη αδύνατα ή καλά γυμνασμένα άτομα που θέλουν να ξεφορτωθούν κάποιες τοπικές ατέλειες.
Tummy tuck
Το περίφημο tummy tuck είναι και αυτό μια μορφή κοιλιοπλαστικής η οποία έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Το όνομα της σημαίνει κυριολεκτικά «μάζεμα κοιλίτσας» και απευθύνεται σε άτομα τα οποία έχουν πολύ περιττό δέρμα και λίπος τα οποία και κρέμονται πάνω από την ηβική χώρα. Με την επέμβαση αυτή αφαιρεί ό,τι περισσεύει και μένει στον ασθενή μία ουλή η οποία εκτείνεται από τη μια άκρη του της βάσης του στομαχιού ως την άλλη, για την ακρίβεια, η ουλή γίνεται στο σημείο περίπου που δένουμε τη ζώνη μας.
Πόσο κοστίζει η κοιλιοπλαστική
Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να ξέρετε ότι η κοιλιοπλαστική δεν είναι και η πιο απλή επέμβαση. Τα περισσότερα είδη της γίνονται με ολική νάρκωση, πράγμα που σημαίνει και πληρωμή του αναισθησιολόγου αλλά και διαμονή στο νοσοκομείο, πράγμα που συνεπάγεται έξοδα τα οποία ορισμένες φορές μπορεί και να ξεφύγουν. Υπάρχει ωστόσο και το άλλο άκρο που είναι η ενδοσκοπική κοιλιοπλαστική, η οποία και γίνεται πολύ γρήγορα και με τοπική συνήθως αναισθησία, οπότε και δεν απαιτείται διαμονή στο νοσοκομείο.
Όπως λοιπόν μπορείτε να καταλάβετε, το κόστος μίας κοιλιοπλαστικής είναι άμεση συνάρτηση του τύπου της επέμβασης που θα γίνει. Εννοείται ότι η τιμή για μίνι κοιλιοπλαστική είναι μικρότερη από τη τιμή μιας εκτεταμένης ή standard κοιλιοπλαστικής. ‘Άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο είναι φυσικά η κατάσταση του ασθενούς, αφού αυτή είναι που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και το ποιον τύπο επέμβασης θα προτιμήσει ο γιατρός.
Πάντα η συζήτηση αυτή γίνεται μαζί με τον ασθενή και τελική επιλογή εξαρτάται και από τους δύο. Δε μπορεί να αποφασίσει ο γιατρός μόνος του, χωρίς τη συναίνεση του ασθενή, παρά το γεγονός ότι ο ιατρός είναι ειδικά εκπαιδευμένος και ο ασθενής όχι.
Ο ασθενής που ενδιαφέρεται για μία κοιλιοπλαστική, όσο εκτεταμένη και να είναι αυτή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι σπάνιο να ακούσει μία εντελώς διαφορετική προσφορά από διαφορετικούς πλαστικούς χειρουργούς και κλινικές, καλό είναι λοιπόν να γίνεται μία έρευνα αγοράς για να γίνει και η πιο σωστή και κατάλληλη επιλογή για την τσέπη του ασθενή.
Αναίμακτη κοιλιοπλαστική
Θα πρέπει να κάνουμε και ειδική αναφορά στην κοιλιοπλαστική χωρίς νυστέρι η οποία είναι και σχεδόν τελείως αναίμακτη κι έχει και τον μικρότερο χρόνο ανάρρωσης από όλες τις άλλες μορφές.
Η εν λόγω επέμβαση είναι γνωστή και σαν κοιλιοπλαστική με laser και γίνεται κυρίως σε άτομα που έχουν τοπική συγκέντρωση λίπους στη περιοχή του στομαχιού, αφού μπορεί να αφαιρέσει μικρές ποσότητες λίπους σε ειδικά επιλεγμένες περιοχές του στομαχιού.
Στην ουσία γίνεται με ειδικό εξοπλισμό laser ο οποίος εισχωρεί στον υποδόριο ιστό και θερμαίνει το λίπος που βρίσκεται εκεί, στην ουσία λιώνοντάς το. Το λιωμένο λίπος στην συνέχεια αναρροφάται και απομακρύνεται από την περιοχή.
Η όλη διαδικασία είναι αρκετά γρήγορη και γίνεται με τοπική αναισθησία έτσι ώστε ο ασθενής να μη νιώσει καθόλου πόνο ή κάποια δυσφορία, δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η επέμβαση είναι γνωστή και σαν κοιλιοπλαστική no pain.
Η συγκεκριμένη επέμβαση απευθύνεται, όπως είπαμε και παραπάνω μόνο σε άτομα που έχουν τοπική συγκέντρωση λίπους και στην ουσία είναι μία μίνι λιποαναρρόφηση με laser.
Μπορεί να την προσφέρουν και κάποια ινστιτούτα αισθητικής με μειωμένο σχετικά κόστος, αλλά για ένα εγγυημένο αποτέλεσμα χωρίς παρενέργειες, θα πρέπει να απευθυνθείτε αποκλειστικά σε πλαστικούς χειρουργούς, είναι σίγουρο ότι με μία απλή έρευνα θα βρείτε πολλούς στη περιοχή σας με την ανάλογη εξειδίκευση.
Κοιλιοπλαστική κι εγκυμοσύνη
Η αλήθεια όμως είναι ότι τα σενάρια αυτά στην ουσία είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας: δεν επηρεάζει η κοιλιοπλαστική την εγκυμοσύνη, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η εγκυμοσύνη είναι γνωστό ότι αλλάζει το σχήμα της κοιλιάς της γυναίκας, δηλαδή την μεγαλώνει και την τεντώνει. Συνήθως η χαλάρωση αυτή φεύγει μετά από λίγους μήνες ή κι εβδομάδες μετά τον τοκετό, ωστόσο μπορεί και να επιμένει και να μη φεύγει με τίποτα.
Σε αυτή τη περίπτωση, η λύση είναι η κοιλιοπλαστική. Με άλλα λόγια, όπως είπαμε και παραπάνω, η εγκυμοσύνη και η κατάσταση της κοιλιάς μετά τον τοκετό είναι μία από τις κύριες αιτίες που κάνουν τις γυναίκες να θέλουν να κλάνουν αυτή την επέμβαση.
Αν λοιπόν γίνει μια κοιλιοπλαστική επέμβαση και η γυναίκα μετά μείνει έγκυος, το σχήμα της κοιλιάς της θα αλλάξει και το δέρμα θα τεντωθεί. Οι δυνάμεις που θα ασκηθούν λοιπόν, μπορούν στην ουσία να ανατρέψουν το αποτέλεσμα της επέμβασης και να χρειαστεί να ξαναγίνει αυτή για να γυρίσει το σώμα της γυναίκας στα επίπεδα που ήταν μετά την επέμβαση. Το μωρό λοιπόν δεν κινδυνεύει καθόλου, αυτό που «κινδυνεύει» είναι το αποτέλεσμα της επέμβασης, με άλλα λόγια στην ουσία θα έχετε πετάξει στα σκουπίδια τον χρόνο και το χρήμα που αφιερώσατε στο να κάνετε μία πετυχημένη κοιλιοπλαστική.
Κοιλιοπλαστική κι εγκυμοσύνη λοιπόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, αλλά η σύνδεση τους αυτή σε καμία περίπτωση δεν έχει άσχημες συνέπειες για το έμβρυο, τον τοκετό και γενικά την υγεία της γυναίκας.
Μετά την επέμβαση
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη σχέση της κοιλιοπλαστικής με την εγκυμοσύνη.
Είναι αλήθεια ότι αν μία γυναίκα πάει σε κάποιον πλαστικό χειρουργό και ζητήσει να κάνει κοιλιοπλαστική, ο γιατρός θα τη ρωτήσει σίγουρα αν έχει μείνει έγκυος και αν σκοπεύει να μείνει έγκυος στο κοντινό μέλλον.
Αυτή η ερώτηση κάνει πολλούς να σκέφτονται ότι η εν λόγω επέμβαση μπορεί να επηρεάσει κάπως την εγκυμοσύνη και να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο ή επιπλοκές στον τοκετό, οι οποίες θα μπορούσαν και να κοστίσουν τη ζωή του παιδιού.
Η κοιλιοπλαστική επέμβαση γενικά δεν είναι από τις πιο απλές επεμβάσεις.
Μια κοιλιοπλαστική τομή γίνεται στη περιοχή του στομαχιού και της ηβικής χώρας, όπου εννοείται ότι υπάρχουν πολλά ευαίσθητα όργανα τα οποία και «κινδυνεύουν» αν ο γιατρός κάνει κάποιο λάθος. Ως εκ τούτου ο γιατρός οφείλει να δείξει πολύ μεγάλη προσοχή και γενικά να είναι όσο το δυνατόν πιο επιμελής με την επέμβαση και οι κινήσεις του πολύ μετρημένες.
Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν, μία πλαστική κοιλιάς μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, ενώ οι περισσότεροι τύποι γίνονται με ολική αναισθησία. Μόνο η ενδοσκοπική κοιλιοπλαστική και η αναίμακτη ή χωρίς νυστέρι μπορούμε να πούμε ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνουν με κάποια ισχυρή τοπική νάρκωση ή με κατάσταση μέθης, η οποία είναι μία μορφή αναισθησίας με την οποία ο ασθενής ενώ έχει τις αισθήσεις του την ώρα της επέμβασης δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με το περιβάλλον και μετά την επέμβαση δεν θυμάται σχεδόν τίποτα απ’ όσα έγιναν, σαν να ήταν μεθυσμένος δηλαδή.
Αν η επέμβαση γίνει με ολική νάρκωση και αν η κοιλιοπλαστική είναι η standard η ή εκτεταμένη, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι σίγουρη. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για περίπου τρεις με τέσσερις μέρες έτσι ώστε οι γιατροί να παρακολουθούν την πρόοδο του και να βοηθούν αν χρειαστεί κάτι. Στη φάση αυτή ο ασθενής θα έχει ράμματα αλλά και ειδικούς επιδέσμους καθώς και μηχανισμούς αποστράγγισης των υγρών από τις πληγές και τις ουλές του.
Είναι επίσης πιθανό ο γιατρός να τοποθετήσει τον ασθενή σε κάποια ειδική στάση η οποία δεν θα πιέζει τη περιοχή της κοιλιάς και γενικά την περιοχή στην οποία έχουν γίνει τα ράμματα. Όπως και να έχει, εννοείται ότι ο ασθενής θα πρέπει να κάνει ό,τι του λέει ο γιατρός και οι νοσηλευτές μέχρι να πάρει το εξιτήριο του.
Στις πιο απλές επεμβάσεις οι οποίες ενδεχομένως να γίνουν και με τοπική νάρκωση, ο ασθενής μπορεί να παραμείνει λίγες ώρες προληπτικά στο νοσοκομείο και μετά είναι ελεύθερος να επιστρέψει σπίτι του.
Κάθε ασθενής που επιστρέφει σπίτι του μετά από κοιλιοπλαστική θα πρέπει να ξέρει ότι είναι καλό να έχει τουλάχιστον μία εβδομάδα άδεια από την δουλειά του, καθώς συνιστάται πολλή ξεκούραση για την σωστή και γρήγορη ανάρρωση από την επέμβαση και την επούλωση των πληγών. Επιπλέον, για κάποιες μέρες ενδέχεται να πρέπει και κάποιον ειδικό κορσέ που θα σας δώσει ο γιατρός σας. Εννοείται ότι όσον αφορά τον κορσέ αλλά και άλλα και άλλες οδηγίες του γιατρού, θα πρέπει να υπάρχει άριστη συνεργασία και απόλυτη υπακοή.
Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην ζωή του κανονικά περίπου δέκα μέρες μετά την επέμβαση, ωστόσο για περίπου έναν μήνα ή και παραπάνω μετά την έξοδο από το χειρουργείου, θα πρέπει να αποφεύγει το γυμναστήριο και γενικά την άθληση. Εννοείται ότι καλό θα ήταν στο απώτερο μέλλον ο ασθενής να λάβει και μέτρα που θα «προστατέψουν» το αποτέλεσμα της επέμβασης. Όπως είπαμε και παραπάνω, οι γυναίκες καλό θα ήταν να μην μείνουν έγκυος μετά από την επέμβαση, ενώ τα άτομα και των δύο φύλων θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουν την έντονη και απόλυτη απώλεια ή πρόσληψη βάρους.
Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αποφασίσετε ότι θέλετε το σώμα σας να έχει την κατάσταση που θα αποκτήσει μετά την πλαστική επέμβαση και να καταλάβετε ότι η κοιλιοπλαστική δεν αρκεί από μόνη της για να βελτιωθεί η εικόνα σας, θα πρέπει κι εσείς με τη σειρά σας να κάνετε κάποιες μικρές θυσίες, οι οποίες κυρίως έχουν να κάνουν με την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε. Όπως λοιπόν έχετε καταλάβει, η κοιλιοπλαστική κάθε άλλο από απλή επέμβαση δεν είναι από όλες τις απόψεις. Σε πολλές περιπτώσεις είναι στην ουσία μια απόφαση ζωής.
Πιθανές παρενέργειες
Όπως είπαμε και πριν, η κοιλιοπλαστική δεν είναι μία απλή επέμβαση αλλά δεν είναι πλέον και επικίνδυνη, μπορούμε να πούμε μάλιστα ότι είναι και ιδιαίτερα ασφαλής. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν και κάποιες παρενέργειες, ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι σχετικά σπάνιο και οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά είναι απειροελάχιστες. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρετε όσον αφορά αυτές τις επεμβάσεις.
Η πρώτη «παρενέργεια» αφορά τον χρόνο επούλωσης των πληγών, άρα και τον χρόνο που χρειάζεται για την πλήρη ανάρρωση του ασθενούς. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός κι έχει τον δικό του μεταβολισμό και τον δικό του ρυθμό επούλωσης, ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα αργοί χρόνοι επούλωσης. Οι κατηγορίες αυτές είναι των ανθρώπων που καπνίζουν πολύ και αυτών που είναι υπερβολικά υπέρβαροι. Αν ανήκετε σε μία από τις δύο αυτές κατηγορίες να περιμένετε λοιπόν ότι δεν θα τελειώσει η ανάρρωση σας τόσο γρήγορα όσο στους άλλου;
Μια άλλη παρενέργεια η οποία παρατηρείται πάρα πολύ σπάνια, είναι μία συνεχόμενη αίσθηση μουδιάσματος στη περιοχή του στομαχιού και συγκεκριμένα εκεί που έγινε η επέμβαση. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει μούδιασμα αλλά απλά απώλεια αίσθησης στη συγκεκριμένη περιοχή. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθει ο ασθενής κάποιο μούδιασμα στη περιοχή της επέμβασης μετά το τέλος της, οπότε και δεν θα πρέπει να ανησυχήσει κατευθείαν.
Λόγος ανησυχίας υπάρχει ΜΟΝΟ εάν το μούδιασμα δεν υποχωρήσει ή αν δεν επανέλθει πλήρως η αίσθηση στη περιοχή μετά από τρεις με τέσσερις μέρες. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.