Κοιλιοπλαστική

Πρόκειται για μία πλαστική επέμβαση η οποία είναι γνωστή και ως μειωτική στομάχου. Κατά τη διάρκεια μία κοιλιοπλαστικής, συνήθως αφαιρείται το περιττό δέρμα και λίπος. Οι επεμβάσεις αυτού του τύπου όμως μπορούν να έχουν και άλλα οφέλη, όπως τη βελτίωση τους περιγράμματος της κοιλιάς, την εξαφάνιση ουλών από άλλες επεμβάσεις ή τραυματισμούς και τη σύσφιξη των μυών της περιοχής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κοιλιοπλαστικής και κάποιοι από αυτούς μάλιστα, μπορούν να συνδυαστούν και μεταξύ τους. Η τιμή μιας τέτοιας επέμβασης διαφέρει αναλόγως των αναγκών του πελάτη, όπως είναι προφανές. Αυτό όμως δε σημαίνει αναγκαστικά ότι οι τιμές είναι υψηλές σε όλες τις περιπτώσεις. Όπως είναι λογικό, αυτή η επέμβαση μπορεί να γίνει και χωρίς νυστέρι αλλά αυτό εξαρτάται απο τις ανάγκες του πελάτη. Υπάρχει και η επέμβαση με λέιζερ αλλά για να δείτε πόσο κοστίζει με τέτοια επέμβαση θα πρέπει να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς γιατί οι τιμές κυμαίνονται σε μεγάλο βαθμό.

Η standard Κοιλιοπλαστική

Το περιττό δέρμα και λίπος του κοιλιακού τοιχώματος που βρίσκεται ανάμεσα στην ηβική περιοχή και τον αφαλό αφαιρείται αφήνοντας τον ομφαλό στη θέση του. Στη συνέχεια, το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος στο επίπεδο του ομφαλού τραβιέται προς τα κάτω και στερεώνεται από το γιατρό με ειδικά ράμματα στην ηβική περιοχή. Ο ασθενής μετά την επέμβαση αποκτά συνήθως μία κυρτή (καμπύλη) ουλή κατά μήκος του κάτω μέρος του κοιλιακού τοιχώματος και περίπου στο επίπεδο των ηβικών τριχών του. Πρόκειται για μία περιοχή που καλύπτεται από εσώρουχα και μαγιό, τα οποία και κρύβουν την ουλή. Μπορεί επίσης ο ασθενής να αποκτήσει και μια ουλή γύρω από τον ομφαλό. Κατά τη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης αυτού του τύπου μπορούν να διορθωθούν προβλήματα χαλαρότητας των μυών του κοιλιακού τοιχώματος ή να αφαιρεθούν κήλες.

Επίσης, μαζί με την standard κοιλιοπλαστική μπορεί να γίνει και λιποαναρρόφηση για την αραίωση του κοιλιακού τοιχώματος. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει είτε ταυτόχρονα με την κοιλιοπλαστική είτε πριν ή μετά από αυτήν.

Μίνι κοιλιοπλαστική

Στο μίνι κοιλιοπλαστική αφαιρείται το περιττό δέρμα κάτω από τον ομφαλό, αφήνοντας στον ασθενή μια μικρή ουλή στην κοιλιακή χώρα και περίπου στο επίπεδο των ηβικών τριχών. Δεν γίνεται κάποια τομή ή άλλη επέμβαση στον ομφαλό. Μαζί με την μίνι κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται ταυτόχρονα και λιποαναρρόφηση για τη μείωση του πάχους του λίπους στο κοιλιακό τοίχωμα. Τέλος, όπως και με την standard κοιλιοπλαστική, καθώς γίνεται η επέμβαση μπορούν να διορθωθούν κήλες που βρίσκονται στην περιοχή και να διορθωθεί η χαλαρότητα του κοιλιακού τοιχώματος.

Εκτεταμένη κοιλιοπλαστική

Σε μια εκτεταμένη κοιλιοπλαστική επέμβαση, αφαιρείται το περίσσιο δέρμα και λίπος από τα λαγόνια και τη πλάτη έτσι ώστε η ουλή που θα προκληθεί από την επέμβαση να βρίσκεται γύρω από τα πλευρά πάνω στο κάτω μέρος της πλάτης.

Ενδοσκοπική κοιλιοπλαστική

Η ενδοσκοπική κοιλιοπλαστική γίνεται για τη σύσφιξη των μυών του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία θα δώσει στη κοιλιά ένα καλύτερο περίγραμμα. Η επέμβαση αυτού του τύπου γίνεται μέσω μιας πολύ μικρής εγκάρσιας τομής πάνω από τις ηβικές τρίχες. Δεν γίνεται αφαίρεση περίσσιου δέρματος στην ενδοσκοπική κοιλιοπλαστική, ωστόσο μπορεί ταυτόχρονα με αυτήν την επέμβαση να γίνει και λιποαναρρόφηση.

Tummy tuck (Τράβηγμα κοιλίτσας)

Το περίφημο tummy tuck είναι στην ουσία μία παραλλαγή της μίνι κοιλιοπλαστικής και απευθύνεται σε ασθενείς που έχουν πολύ περιττό δέρμα και λίπος που μάλιστα κρέμονται πάνω από την ηβική περιοχή. Στις επεμβάσεις αυτού του τύπου αφαιρείται μόνο το περιττό δέρμα και το λίπος αφήνοντας στον ασθενή μία ουλή που είναι μακριά και εγκάρσια και εκτείνεται από τη μία πλευρά της βάσης του στομαχιού (εκεί που δένουμε την ποδιά ή τη ζώνη μας) ως την άλλη.

Όπως είδατε, κατά τη διάρκεια κάποιων κοιλιοπλαστικών επεμβάσεων μπορεί να γίνει εκτομή δέρματος για να αφαιρεθούν ή να διορθωθούν ουλές από άλλες επεμβάσεις ή τραυματισμούς. Αυτές οι εκτομές γίνονται πάντα κατόπιν συνεννόησης του χειρουργού και του ασθενή του.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να “αντικαταστήσει” μία κοιλιοπλαστική επέμβαση και καλό είναι ο ασθενής να την σκέφτεται σαν εναλλακτική, καθώς πρόκειται για μία επέμβαση που μειώνει το λίπος της περιοχής και προκαλεί σχετικά μικρή συστολή του δέρματος.

Σε ποιούς απευθύνεται η κοιλιοπλαστική;

Βασικά απευθύνεται σε οποιονδήποτε έχει περιττό κοιλιακό δέρμα και λίπος. Με άλλα λόγια, όποιος έχει τα περίφημα “σωσίβια”. Στις γυναίκες το πρόβλημα αυτό προκαλείται συνήθως από την εγκυμοσύνη και μπορεί να επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό από μεγάλη απώλεια βάρους. Οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος ενδέχεται να εξασθενίσουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και να “τραβηχτούν και να ξεχειλώσουν” καθώς η κοιλιά της εγκύου μεγαλώνει. Οι άνδρες επηρεάζονται κατά παρόμοιο τρόπο από την μεγάλη απώλεια βάρους.

Μία κοιλιοπλαστική μπορεί να γίνει και για την αφαίρεση των ραγάδων. Οι ραγάδες (ραβδώσεις) είναι απλά τα σημάδια που μένουν σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος μετά από ακραίο τέντωμα του δέρματος που βρίσκεται εκεί. Συνήθως είναι πιο εμφανείς στο κάτω μέρος του κοιλιακού τοιχώματος. Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τις ραγάδες, ωστόσο κάποιες από αυτές μπορεί να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια μίας κοιλιοπλαστικής επέμβασης. Ακόμη και αυτές που δεν θα μπορέσουν να αφαιρεθούν όμως θα “σφίξουν” μετά την επέμβαση κι έτσι θα γίνουν λιγότερο προφανείς.

Τέλος, η κοιλιοπλαστική είναι μία καλή λύση και για ασθενείς που δεν μπορούν να συσφίξουν το δέρμα των κοιλιακών τοιχωμάτων τους με την άσκηση ή απλά θέλουν να αποκτήσουν μια ομαλότερη πιο επίπεδη κοιλιά.

Ποιες είναι οι συνέπειες της κοιλιοπλαστικής;

Μετά από μία κοιλιοπλαστική επέμβαση πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι στον ασθενή θα δημιουργηθούν ορατές ουλές. Η κύρια ουλή θα διατρέχει εγκάρσια το κάτω μέρος της κοιλιάς ενώ, όπως είπαμε και παραπάνω, σε μία standard κοιλιοπλαστική θα δημιουργηθεί και μια ουλή γύρω από τον ομφαλό. Άλλα ή διαφορετικά σημάδια μπορεί να δημιουργηθούν σε κάποιους ασθενείς σε σημεία στα οποία αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα. Δεν υπάρχει κάποιος “χρυσός κανόνας” για τις ουλές μετά την επέμβαση, καθώς ο σχηματισμός και η ορατότητα των ουλών σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον οργανισμό και το σώμα του κάθε ασθενή. Έτσι, οι ουλές κάποιων ασθενών μπορεί να είναι λιγότερο προφανείς από αυτές κάποιων άλλων. Όπως και να έχει όμως, τα σημάδια της επέμβασης θα είναι στην αρχή κόκκινα. Είναι σημαντικό ο ασθενής να συζητήσει με τον γιατρό του πριν την επέμβαση, ώστε να καταλάβει ακριβώς που θα είναι οι ουλές που θα του μείνουν. Εννοείται πως οι χειρουργοί προσπαθούν πάντα να περιορίσουν τις μόνιμες ουλές και τα σημάδια σε μέρη του σώματος που καλύπτονται από μαγιό και εσώρουχα, κάνοντας έτσι εύκολη την απόκρυψη τους. Ωστόσο η μόδα μπορεί να αλλάξει και τα νέα trendy ρούχα να μην είναι πλέον κατάλληλα για την απόκρυψη των ουλών.

Επίσης, μετά την επέμβαση ενδέχεται ο ασθενής να νιώθει ένα συνεχές μούδιασμα στο κάτω μέρος του κοιλιακού τοιχώματος, το οποίο όμως είναι συνήθως προσωρινό, ωστόσο σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι και μόνιμο. Γι’ αυτό το λόγο ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του σε περίπτωση που νιώθει επίμονο μούδιασμα στην περιοχή της επέμβασης.

Τέλος, μετά την κοιλιοπλαστική μπορεί να παρουσιαστεί πρήξιμο πάνω από την ουλή, το οποίο όμως συνήθως οφείλεται σε μια συλλογή υγρού ιστού το οποίο αποστραγγίζεται κανονικά στην βουβωνική χώρα. Αυτή η διόγκωση ή το οίδημα θα εξαφανισθεί μέσα σε λίγους μήνες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η Standard κοιλιοπλαστική επέμβαση είναι μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται αισθητική, και ως εκ τούτου που απαιτούνται δύο έως τέσσερις ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο μετά την ολοκλήρωση της. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ασθενή θα του γίνονται αποστραγγίσεις αίματος και ορού για λίγες ημέρες.

Η επούλωση των τομών της επέμβασης μπορεί να είναι αρκετά αργή ιδιαίτερα αν αυτές γίνουν στο κεντρικό σημείο τους, που είναι και το πιο σκληρό. Κατά συνέπεια, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να καλύπτει τη τομή με γάζες (και να τις αλλάζει) για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση. Το διάστημα αυτό συνήθως είναι μερικές εβδομάδες. Η πιο αργή επούλωση παρατηρείται συνήθως σε υπέρβαροους ασθενείς και σε καπνιστές.

Μετά από μία κοιλιοπλαστική επέμβαση, μπορεί να γίνουν και κάποιες άλλες αισθητικές επεμβάσεις για την διαμόρφωση ή αφαίρεση κάποιων ουλών. Μπορεί επίσης να γίνει και λιποαναρρόφηση πριν, μετά ή και ταυτόχρονα με την κοιλιοπλαστική για να αφαιρεθεί και το περιττό λίπος από την περιοχή. Αρκετοί ασθενείς φοβούνται ότι η κοιλιοπλαστική μπορεί να επηρεάσει τη θέση του ομφαλού της, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει καταγραφεί ποτέ, οπότε το ενδεχόμενο να συμβεί είναι σχετικά μικροσκοπικό. Τέλος, υπάρχουν και κάποιες σπάνιες επιπλοκές, όπως η θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή οι οποίες μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης και της κοιλιοπλαστικής.

Τι θα πρέπει να περιμένετε μετά την επέμβαση;

Θα πρέπει να ξέρετε ότι θα πρέπει να μείνετε στο νοσοκομείο για μία έως τρεις ημέρες. Όταν ξυπνήσετε μετά την επέμβαση σας πιθανότατα θα σας γίνεται μετάγγιση διαλύματος άλατος. Αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και γίνεται για να σας παρέχει με τα υγρά που χρειάζεστε όσο δεν θα μπορείτε να πιείτε νερό και άλλα υγρά. Με άλλα λόγια, είναι για να μην αφυδατωθείτε. Πιθανότατα θα δείτε και ειδικά σωληνάκια αποστράγγισης υγρών σε κάθε πλευρά του κάτω μέρος της κοιλιάς, τα οποία είναι εκεί για την αποστράγγιση συσσωρευμένου αίματος ή ορού στη περιοχή της επέμβασης, όπως είπαμε και παραπάνω. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεσθε κάποιον πόνο μετά την επέμβαση. Ανάλογα με το πόσο έντονος είναι αυτός, ο γιατρός θα σας χορηγήσει δισκία ή ενέσεις για την αντιμετώπιση του. Τέλος, ο γιατρός θα σας ζητήσει να έχετε τα γόνατά σας και τα ισχία σας λυγισμένα για να μην ασκείται πολλή πίεση στα ράμματα σας.

Τι να προσέχετε κατά την ανάρρωση σας

Η υπερβολική δραστηριότητα κατά τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση μειώνει την ταχύτητα της επούλωσης και αυξάνει τη συσσώρευση υγρού. Μπορείτε να επιστρέψετε άφοβα στις “χαλαρές” δραστηριότητες σας μέσα σε 10 έως 20 ημέρες μετά την επέμβαση. Αν είστε αθλητής όμως ή ασχολείστε με κάποια ιδιαίτερα απαιτητική από σωματική άποψη δραστηριότητα, θα πρέπει να περιμένετε έξι εβδομάδες περίπου για να συνεχίσετε άφοβα την ενασχόληση σας. Τέλος, Ένας κορσές μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί το πρήξιμο και να αισθάνεσθε πιο άνετα κατά τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση.