Γυναικομαστία

gynecomastia

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Γυναικομαστία

Οι πλαστικές επεμβάσεις εδώ και μερικά χρόνια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή και τη καθημερινότητα μας. Σε αυτό έχει συνεισφέρει η προβολή που έχουν λάβει από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και το γεγονός ότι πλέον έχουν γίνει πιο ασφαλείς αλλά και πιο οικονομικές από ποτέ, οπότε κι έχουν γίνει προσιτές σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Με άλλα λόγια, δεν είναι πλέον κάτι το σπάνιο ή το εξαιρετικό να ακούσουμε ότι κάποιος έχει κάνει ή σκοπεύει να κάνει μία πλαστική επέμβαση για να βελτιώσει την εμφάνιση του.

Μία από τις πιο μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει, όσον αφορά τις αντιλήψεις σχετικά με τη πλαστική χειρουργική, είναι το γεγονός ότι πλέον δεν θεωρούνται αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Οι άνδρες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτού του τύπου τις επεμβάσεις και η ζήτηση από τη πλευρά τους έχει ανέβει κατακόρυφα. Από τις πιο δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις στον ανδρικό πληθυσμό, δεν είναι άλλες από αυτές που αφορούν ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα που άνδρες κάθε ηλικίας έχουν με την εμφάνιση τους: τη γυναικομαστία. Ας δούμε λοιπόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζει γι’ αυτό το πρόβλημα αλλά και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του.

Τι είναι η γυναικομαστία;

Παρά το γεγονός ότι το πρώτο συνθετικό της λέξης γυναικομαστία είναι η λέξη γυναίκα, πρόκειται για ένα θέμα υγείας το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνο τους άνδρες. Με τον όρο γυναικομαστία εννοούμε την υπερανάπτυξη του ανδρικού στήθους. Με απλά λόγια, θα λέγαμε ότι τα κύρια συμπτώματα της γυναικομαστίας είναι ένας άνδρας να έχει στήθος με αρκετά μεγάλο μέγεθος και σχήμα που θυμίζει το γυναικείο στήθος.

gynaikomastia ti einai

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της υπερβολικής συγκέντρωσης οιστρογόνων (μια ορμόνη που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο γυναικείο σώμα αλλά σε ελάχιστες στο ανδρικό) ή στη πολύ μικρή συγκέντρωση τεστοστερόνης (πρόκειται για την κατ’ εξοχήν ανδρική ορμόνη) στο ανδρικό σώμα. Οποιοσδήποτε από τους παραπάνω λόγους, μπορεί να κάνει τον αδενικό ιστό του ανδρικού στήθους να διογκώνεται, παίρνοντας έτσι τις διαστάσεις και τη μορφή γυναικείου μαστού (στήθους). Η γυναικομαστία μπορεί να εμφανισθεί σε μωρά, έφηβους ακόμη και σε ηλικιωμένους άνδρες. Με άλλα λόγια, μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό και η αντιμετώπιση γυναικομαστίας είναι ένας από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους της ανδρικής πλαστικής χειρουργικής.

Αιτίες εμφάνισης της γυναικομαστίας

Στη παραπάνω παράγραφο αναφέραμε λίγο γενικά ότι η γυναικομαστία παρουσιάζεται κυρίως επειδή υπάρχει κάποια ορμονική ανισορροπία στον οργανισμό του άνδρα. Εδώ θα δούμε τι συμβαίνει λίγο πιο αναλυτικά για να αποκτήσουμε μια πιο σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τους τρόπους θεραπείας της γυναικομαστίας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν χρονολογικά, με τη περίοδο κατά την οποία το πρόβλημα της γυναικομαστίας μπορεί να εμφανιστεί πιο νωρίς. Στα νεογνά αγόρια, η γυναικομαστία προκαλείται από τα οιστρογόνα που λαμβάνουν από τη μητέρα τους όσο βρίσκονται στο σώμα της. Η εμφάνιση μικρών μαστών είναι κάτι πολύ κοινό στα μικρά αγοράκια. Οι μικροσκοπικοί αυτοί μαστοί εξαφανίζονται σταδιακά και συνήθως χάνονται τελείως όταν το μωρό φθάνει τους 6 μήνες του. Η γυναικομαστία των νεογνών μπορεί να διαρκέσει και λίγο περισσότερο σε μερικά μωρά, αλλά συνήθως εξαφανίζεται πριν να «χρονίσει» το παιδί. Με άλλα λόγια, είναι κάτι που δεν πρέπει να μας ανησυχήσει ενώ δεν χρειάζεται και κάποια ιδιαίτερη θεραπεία ή άλλη αντιμετώπιση αφού το πρόβλημα λύνεται από μόνο του.

gynaikomastia antimetopisi

Η γυναικομαστία σε αγόρια που μπαίνουν στην εφηβεία, μπορεί να προκληθεί από τα πολλά οιστρογόνα που παράγει το σώμα τους σε αυτή τη περίοδο της ζωής τους. Οι μικροί μαστοί είναι κάτι αρκετά κοινό κατά τη διάρκεια της εφηβείας στα αγόρια και γενικά δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί αφού είναι αποτέλεσμα της «έκρηξης ορμονών» που συμβαίνει αυτή τη περίοδο στο σώμα των εφήβων. Η ύπαρξη των μαστών αυτών μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζονται μέσα στον πρώτο χρόνο της εμφάνισης τους. Αν οι μαστοί έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος και δεν «εξαφανισθούν» μέσα σε δύο ή δυόμιση χρόνια το πολύ, τότε θα πρέπει να γίνει κάποια επίσκεψη σε γιατρό για να αποφασιστεί αν πρέπει να γίνει κάποια θεραπεία ή επέμβαση για γυναικομαστία.

Στους ενήλικους άνδρες τα πράγματα αλλάζουν σημαντικά, καθώς η γυναικομαστία δεν προκαλείται συνήθως απλά από κάποια ορμονική διαταραχή, αλλά είναι σύμπτωμα άλλων ασθενειών και προβλημάτων υγείας. Πιο συγκεκριμένα, στους άνδρες μπορεί να προκληθεί γυναικομαστία από καρκίνο του ήπατος ή του πνεύμονα, από κίρρωση του ήπατος, από υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς ή και από ορμονικά προβλήματα που είναι συμπτώματα σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος της υπόφυσης, των επινεφριδίων αδένων ή των όρχεων. Άλλες αιτίες εμφάνισης γυναικομαστίας στους άνδρες είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού, η χρήση μαριχουάνας ή άλλων παρόμοιων ελαφρών ναρκωτικών, η χρήση μεθαμφεταμίνης και η χρήση ηρωίνης.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσει γυναικομαστία. Τα φάρμακα τα οποία συνδέονται με τη γυναικομαστία, είναι τα παρακάτω:

  • Στεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη και η δεξαμεθαζόνη.
  • Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του έλκους (όπως η σιμετιδίνη).
  • Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της επιληψίας (όπως η φαινυτοΐνη [Dilantin]).
  • Το Digitalis και άλλα φάρμακα για την καρδιά.
  • Φάρμακα για την χημειοθεραπεία και ειδικά οι παράγοντες αλκυλίωσης, δηλαδή τα φάρμακα που ανήκουν στην οικογένεια των αντικαρκινικών φαρμάκων που παρεμβαίνουν στο κυτταρικό DNA και αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
  • Αντιανδρογόνα φάρμακα (όπως η φλουταμίδη, η κυπροτερόνη και η σπειρονολακτόνη).
  • Αντιαγχωτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα (όπως η διαζεπάμη [Valium] και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά).

Με άλλα λόγια, αν ένας ενήλικας παρατηρήσει έντονη γυναικομαστία και μάλιστα ξαφνικά και χωρίς να έχει κάποια άλλη αλλαγή στο σώμα του, θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό για να ερευνηθεί αν η εν λόγω κατάσταση είναι σύμπτωμα μιας ασθένειας που δεν γνωρίζει ή αν προκαλείται από κάποια φάρμακα που παίρνει. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι αν ο ενήλικας έχει «κληρονομήσει» την γυναικομαστία από την παιδική ή νεανική του ηλικία και δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στην ενήλικη ζωή του, τότε πιθανότατα πρόκειται για παιδική ή εφηβική γυναικομαστία που δεν αντιμετωπίστηκε.

Τέλος, γυναικομαστία μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες άνω των 65 ετών σαν αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής τεστοστερόνης από το σώμα και της συγκέντρωσης λίπους στο ανδρικό στήθος.

Γυναικομαστία και παιδική ηλικία

Όπως είπαμε και πριν, είναι πολύ πιθανό η γυναικομαστία να κάνει την εμφάνιση της στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Το φαινόμενο παρατηρείται πιο συχνά σε παχύσαρκα παιδιά, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά μέτριου ή κανονικού βάρους λόγω των μεταβολών που παρατηρούνται στις ορμόνες του σώματος. Σε κάθε περίπτωση, η γυναικομαστία μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο παιδί αφού μπορεί να το κάνει στόχο πειραγμάτων ή και bullying από τους συμμαθητές του. Το παιδί μπορεί εξαιτίας αυτών των πειραγμάτων να παρουσιάζει προβλήματα με τη συμπεριφορά του, να μην θέλει να βγει έξω από το σπίτι και να συμμετάσχει σε κοινωνικές ή και σχολικές εκδηλώσεις και ακόμη και να μη θέλει να πηγαίνει στο σχολείο ή να κάνει και κοπάνες.

Αν το παιδί σας παρουσιάζει γυναικομαστία είναι σημαντικό να του υπενθυμίσετε ότι πρόκειται για κάτι φυσικό και προσωρινό και αν δείτε προβλήματα στη συμπεριφορά του, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε τόσο σε κάποιον γιατρό για τη χορήγηση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής για τον έλεγχο των ορμονών, όσο και σε κάποιο παιδοψυχολόγο για ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη. Γενικά, η γυναικομαστία στα μικρά αγόρια είναι κάτι που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια.

Γυναικομαστία και ανδρική ψυχολογία

Δεν είναι μόνο τα παιδιά και οι έφηβοι που μπορεί να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας της γυναικομαστίας. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ακόμη και τους πιο ώριμους ενήλικες. Είναι γνωστό ότι το μεγάλο κι έντονο στήθος συνδέεται με τη θηλυκότητα και τη μητρότητα. Δεν είναι λίγοι λοιπόν οι ενήλικες που νιώθουν ότι η γυναικομαστία τους καθιστά λιγότερο «αρρενωπούς». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουν την αυτοπεποίθηση τους, να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές και να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις με άτομα του αντίθετου φύλου. Οι ψυχολογικές συνέπειες της ανδρικής γυναικομαστίας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά πολλούς τομείς της ζωής ενός ενήλικα, όπως το επάγγελμα του. Γενικά, είναι ένα πρόβλημα που καλό θα ήταν να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατόν γιατί όσο καθυστερεί η λύση του, τόσο αυτό θεριεύει και τόσο μεγαλύτερα είναι και τα προβλήματα που δημιουργεί.

Τύποι γυναικομαστίας

Στη πλαστική χειρουργική και την ιατρική γενικότερα υπάρχουν δύο «κλίμακες» ταξινόμησης και κατηγοριοποίησης της γυναικομαστίας:

typoi gynaikomastias

Η πρώτη κλίμακα είναι και η παλιότερη και είναι γνωστή σαν ταξινόμηση Webster, είναι η πιο «επιστημονική» από τις δύο και περιλαμβάνει τους εξής τρεις τύπους:

1ος Τύπος: Παρατηρείται αύξηση του μεγέθους στον μαστικό αδένα.

2ος Τύπος: Παρατηρείται αύξηση τόσο του λιπώδους ιστού όσο και του μαστικού αδένα, συνήθως παρουσιάζεται μετά από αύξηση βάρους και συνδέεται με τη παχυσαρκία.

3ος Τύπος: Εδώ ο ασθενής ανήκει σε έναν από τους δύο παραπάνω τύπους αλλά πέρα από τη διόγκωση του στήθους έχουμε και περιττό δέρμα, δηλαδή το στήθος δεν είναι «στητό» και «κρεμάει».

Το 1973 εμφανίστηκε και μία άλλη μέθοδος ταξινόμηση της γυναικομαστίας από τον επιστήμονα Simon, η οποία έχει και αυτή τρεις τύπους:

1ος Τύπος: Παρατηρούμε μικρή αύξηση του μαστού η οποία όμως και είναι εύκολα ορατή, ακόμη και όταν ο ασθενής φορά ρούχα.

2ος Τύπος: Έχουμε μέτρια αύξηση του μεγέθους του μαστού ενώ δεν είναι και σπάνιο να έχουμε ταυτόχρονα και λίγο περισσευούμενο δέρμα.

3ος Τύπος: Εδώ το μέγεθος του μαστού έχει γίνει πολύ μεγάλο κι έχουμε πολύ περιττό δέρμα το οποίο και κρέμεται.

Συμπτώματα της γυναικομαστίας

Σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα της γυναικομαστίας είναι η αύξηση του μεγέθους του ανδρικού στήθους η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από πτώση του στήθους. Οι κύριοι λόγοι εμφάνισης της είναι οι αλλαγές στις ορμόνες του σώματος λόγω της ηλικίας ή κάποιας πάθησης αλλά και η απότομη αύξηση βάρους. Η καταπολέμηση της γυναικομαστίας εξαρτάται από την αιτία της αλλά και από τον τύπο της.

Τρόποι αντιμετώπισης της γυναικομαστίας

Απώλεια βάρους

Αν η εμφάνιση της γυναικομαστίας συνδυάζεται με την απότομη αύξηση του βάρους του ασθενή, δηλαδή αν έχει πάρει απότομα κιλά, τότε είναι προφανές ότι αιτία πρόκλησης της είναι η παχυσαρκία (προσωρινή ή χρόνια), οπότε και αυτή είναι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σε αυτή τη περίπτωση λοιπόν η λύση είναι μία καλή δίαιτα για απώλεια λίπους και βάρους σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις γυναικομαστίας στο γυμναστήριο ή το σπίτι οι οποίες και θα βοηθήσουν την περιοχή να πάρει το επιθυμητό της σχήμα. Εδώ να αναφέρουμε ότι αυτή η μέθοδος ενδείκνυται σε περιπτώσεις που δεν έχουμε πολύ περισσευούμενο δέρμα ή πολύ πεσμένο στήθος, οπότε η ερώτηση «ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις γυναικομαστίας;» δεν έχει σημασία για όσους δεν εμπίπτουν σε αυτή τη κατηγορία.

Θεραπεία της γυναικομαστίας με λιποαναρρόφηση

gynaikomastia lipoanarrofisiΣήμερα, οι πλαστικοί χειρουργοί αντιμετωπίζουν τις περισσότερες περιπτώσεις γυναικομαστίας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πρόοδο της τεχνολογίας στον τομέα της λιποαναρρόφησης, χάρη στην οποία οι επεμβάσεις γίνονται ολοένα και λιγότερο επεμβατικές, πράγμα που σημαίνει ότι αφήνουν λιγότερες ουλές και σημάδια και φυσικά ενέχουν λιγότερους κινδύνους από άλλες κοσμητικές επεμβάσεις.

Παρά τη πρόοδο της τεχνολογίας όμως, ο χειρουργός και οι ικανότητές του, εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ίδια την επέμβαση, όσο και στα αποτελέσματα της και στη πορεία του ασθενή μετά από αυτή. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε ένα πλαστικό χειρουργό που έχει εκπαιδευτεί και ειδικευθεί πάνω στην λιποαναρρόφηση και έχει και αρκετή εμπειρία στις επεμβάσεις μείωσης ανδρικού στήθους με τη χρήση λιποαναρρόφησης.

Οι επεμβάσεις αναρρόφησης για τη θεραπεία της γυναικομαστίας συνήθως γίνονται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας με νάρκωση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν και με γενική αναισθησία και γίνεται με μια μικρή τομή σε κάθε πλευρά του θώρακα. Ανάλογα με τις ανάγκες σας και με τη τεχνική που θα επιλέξει ο χειρουργός σας, οι τομές αυτές μπορεί να γίνουν κατά μήκος ενός τμήματος της περιοχής της ρώγας του στήθους ή στο εσωτερικό μέρος της μασχάλης. Μέσα από αυτές τις τομές, ο χειρουργός σας θα απομακρύνει το περιττό λίπος από την περιοχή της επέμβασης ή και τον παραπανίσιο αδενικό ιστό. Έπειτα, θα σμιλεύσει ένα νέο περίγραμμα στο στήθος το οποίο θα φαίνεται απόλυτα φυσικό στο σώμα σας.

Μείωση ανδρικού στήθους με χειρουργική εκτομή ιστού

Οι περισσότερο σοβαρές περιπτώσεις γυναικομαστίας συνήθως αντιμετωπίζονται με χειρουργική εκτομή του ιστού για την επίτευξη των βέλτιστων και όσο το δυνατόν πιο φυσικών αποτελεσμάτων. Επίσης, αυτή η μέθοδος θεραπείας της γυναικομαστίας εφαρμόζεται και σε ασθενείς που έχουν χαλαρό και «σακουλιασμένο» δέρμα γύρω από το στήθος τους. Οι χειρουργικές εκτομές ιστών επιτρέπουν σε έναν πλαστικό χειρουργό να αφαιρέσει ένα περισσότερο παραπανίσιο αδενικό ιστό ή/και δέρμα απ’ όσο θα μπορούσε να αφαιρεθεί με λιποαναρρόφηση μόνο.

gynaikomastia

Η θέση και το μήκος των τομών εξαρτώνται από την περιοχή και το μέγεθος της περιοχής της επέμβασης. Συνήθως όμως, οι τομές γίνονται γύρω από την άκρη της περιοχής της ρώγας του στήθους ή εντός των φυσικών πτυχώσεων του θώρακα του ασθενή. Ένας ειδικά εκπαιδευμένος πλαστικός χειρουργός με πείρα στις επεμβάσεις αυτού του είδους, θα φροντίσει ώστε να γίνουν οι τομές σε τέτοιο σημείο που τα προκύπτοντα σημάδια από την επέμβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο δυσδιάκριτα ή ακόμη και τελείως αόρατα, αν είναι δυνατόν.

Η μείωση του ανδρικού στήθους με χειρουργική εκτομή ιστού συνήθως γίνεται εκτός νοσοκομείου, δηλαδή σε κάποια κλινική πλαστικής χειρουργικής ή ακόμη και στο ιατρείο κάποιου ειδικού. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με τη χρήση γενικής αναισθησίας, αλλά μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Η διαδικασία ανάρρωσης είναι παρόμοια με εκείνη της λιποαναρρόφησης. Ωστόσο, είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο κάποιοι ασθενείς να αισθάνονται πόνο ή να παρατηρούν και κάποιο πρήξιμο στη περιοχή της επέμβασης. Συνήθως, οι ασθενείς αισθάνονται έτοιμοι να επιστρέψουν στην εργασία τους και στις άλλες δραστηριότητες τους μέσα σε 1 εβδομάδα μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι δραστηριότητες που απαιτούν έντονη σωματική άσκηση, στις οποίες ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει μετά από περίπου δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Για να δείτε την τιμή μιας τέτοιας επέμβασης θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.

Θεραπεία γυναικομαστίας με φάρμακα

Σε περίπτωση που οι αιτίες εμφάνισης της γυναικομαστίας είναι καθαρά ορμονικές – δηλαδή αν το φαινόμενο παρατηρείται κατά την εφηβεία ή μετά τα 65, όπου και γίνονται οι μεγαλύτερες χημικές αλλαγές στο σώμα μας – τότε ενδέχεται να μπορεί να αντιμετωπιστεί και με φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία γυναικομαστίας με χάπια έχει σαν σκοπό να αναστρέψει την κατάσταση επαναφέροντας την ισορροπία στις ορμόνες του σώματος. Εννοείται ότι η αγωγή θα πρέπει πάντα να γίνεται με την συνδρομή και την άδεια κάποιου ειδικού γιατρού.

Τι πρέπει να ξέρετε πριν και μετά την επέμβαση

Η επέμβαση γυναικομαστίας δεν είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ή επικίνδυνο χειρουργείο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να λάβουμε και κάποια μέτρα πριν από αυτό. Σε γενικές γραμμές, είναι καλό ο ασθενής να αποφύγει το αλκοόλ την προηγούμενη μέρα, να φάει ένα καλό γεύμα και να παρουσιαστεί στο γραφείο του γιατρού ή τη κλινική ξεκούραστος μετά από έναν καλό ύπνο.

Μετά την οποιαδήποτε επέμβαση για τη θεραπεία της γυναικομαστίας, ο ασθενής συνήθως παρατηρεί μια άμεση βελτίωση στο σχήμα και την εμφάνιση του στήθους του. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να αισθανθεί κάποιο πόνο για λίγες μέρες, ωστόσο αυτός ο πόνος είναι συνήθως ελάχιστος και δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη ζωή και τις δραστηριότητες του. Οι όποιοι πόνοι μετά από αυτή την επέμβαση, αντιμετωπίζονται με ήπια αναλγητικά που μπορεί κανείς να βρει σε όλα τα φαρμακεία ή ακόμη και στα περίπτερα. Τέλος, σε κάποιους ασθενείς μπορεί να δοθεί από τον γιατρό τους ένα ειδικό ένδυμα συμπίεσης του στήθους τους. Εννοείται πως θα πρέπει να το φορούν, καθώς όχι μόνο θα τους κάνει να αισθάνονται πιο άνετα μετά την επέμβαση, αλλά θα βοηθήσει και στην ομαλή αποκατάσταση της περιοχής και στην απόκτηση πολύ φυσικών αποτελεσμάτων.

gynaikomastia plastikoixeirourgoi.comΗ ζωή του άνδρα βελτιώνεται πολύ μετά την επέμβαση αφού αποκτά πάλι τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και νιώθει άνετα με το σώμα και το εαυτό του, κάτι πολύ σημαντικό για τους νέους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό. Δεν είναι σπάνιο άνδρες να δηλώνουν ότι πλέον αισθάνονται πιο «αρσενικοί» και «αρρενωποί» και γενικά να παρατηρείται μια μεγάλη αλλαγή στη ψυχολογία τους αλλά και πολλές και θετικές αλλαγές στη ζωή τους. Μπορεί λοιπόν η γυναικομαστία να μην είναι ένα πρόβλημα που απειλεί τη ζωή και την υγεία μας – εκτός και αν πρόκειται για σύμπτωμα άλλου προβλήματος – αλλά σίγουρα κάνει τη ζωή πιο δύσκολη και η αντιμετώπιση του έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πόσο κοστίζει η θεραπεία της γυναικομαστίας;

Το ερώτημα αυτό εννοείται ότι έχει μεγάλη σημασία για πολλούς ανθρώπους, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη απάντηση. Ο λόγος που το λέμε αυτό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει μία αιτία γυναικομαστίας αλλά πολλές, πράγμα που σημαίνει ότι η αντιμετώπιση εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι, όσον αφορά το κόστος της γυναικομαστίας για τις χειρουργικές μεθόδους αντιμετώπισης της, η λιποαναρρόφηση είναι πιο οικονομική από την χειρουργική επέμβαση, αφού είναι πιο απλή και δεν απαιτεί συνήθως αναισθησιολόγους ή παραμονή σε κλινική.

Όσον αφορά την εκτομή μαστού και την αφαίρεση λίπους στο ανδρικό στήθος, το κόστος της επέμβασης γυναικομαστίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του προβλήματος, την αμοιβή του γιατρού και το κόστος των αναλώσιμων και τις αμοιβές των αναισθησιολόγων. Εννοείται ότι το κόστος μπορεί να ανεβάσει και η παραμονή σε κάποια κλινική, ακόμη και αν πρόκειται για μία διανυκτέρευση. Εννοείται ότι μπορείτε να κάνετε έρευνα αγοράς κάνοντας επισκέψεις σε εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς και κλινικές. Είναι σίγουρο ότι θα μπορέσετε να βρείτε μια τιμή επέμβασης γυναικομαστίας που να είναι κοντά στο πορτοφόλι και το budget σας.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στη περίπτωση θεραπείας της γυναικομαστίας με χάπια ή άλλα φάρμακα, η τιμή της γυναικομαστίας θα εξαρτηθεί από το κόστος των φαρμάκων και τη διάρκεια της αγωγής. Τα φάρμακα αυτά να σημειωθεί ότι μπορεί να μην καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία αφού δεν πρόκειται για θεραπεία προβλήματος υγείας, αλλά προβλήματος αισθητικής φύσης.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι αν και οι τιμές της γυναικομαστίας είναι λογικό να παίζουν ρόλο στην επιλογή μιας λύσης, εννοείται ότι δεν θα πρέπει να αποτελούν το μόνο ή ακόμη και το κύριο κριτήριο. Τον πρώτο λόγο θα πρέπει να τον έχουν πάντα οι γιατροί. Ο τρόπος αντιμετώπισης της γυναικομαστίας που θα προτείνουν θα είναι ο καλύτερος για κάθε περίπτωση και δεν χωράει διαπραγμάτευση σε αυτό.