Γυναικομαστία

gynecomastia

Τι είναι η γυναικομαστία;

Παρά το γεγονός ότι το πρώτο συνθετικό της λέξης γυναικομαστία είναι η λέξη γυναίκα, πρόκειται για ένα θέμα υγείας το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνο τους άνδρες. Με τον όρο γυναικομαστία εννοούμε την υπερανάπτυξη του ανδρικού στήθους. Με απλά λόγια, είναι σαν ένας άνδρας να έχει στήθος γυναίκας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της υπερβολικής συγκέντρωσης οιστρογόνων (μια ορμόνη που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο γυναικείο σώμα) ή στη πολύ μικρή συγκέντρωση τεστοστερόνης (πρόκειται για την κατ’ εξοχήν ανδρική ορμόνη) στο ανδρικό σώμα. Οποιοσδήποτε από τους παραπάνω λόγους, μπορεί να κάνει τον αδενικό ιστό του ανδρικού στήθους να διογκώνεται, παίρνοντας έτσι τις διαστάσεις και τη μορφή γυναικείου μαστού (στήθους). Η γυναικομαστία μπορεί να εμφανισθεί σε μωρά, έφηβους ακόμη και σε ηλικιωμένους άνδρες. Με άλλα λόγια, μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τι προκαλεί τη γυναικομαστία;

Στα νεογνά αγόρια, η γυναικομαστία προκαλείται από τα οιστρογόνα που λαμβάνουν από τη μητέρα τους όσο βρίσκονται στο σώμα της. Η εμφάνιση μικρών μαστών είναι κάτι πολύ κοινό στα μικρά αγοράκια. Οι μικροσκοπικοί αυτοί μαστοί εξαφανίζονται σταδιακά και συνήθως χάνονται τελείως όταν το μωρό φθάνει τους 6 μήνες του. Η γυναικομαστία των νεογνών μπορεί να διαρκέσει και λίγο περισσότερο σε μερικά μωρά, αλλά συνήθως εξαφανίζεται πριν να “χρονίσει” το παιδί.

Σε αγόρια που μπαίνουν στην εφηβεία, η γυναικομαστία μπορεί να προκληθεί από τα πολλά οιστρογόνα που παράγει το σώμα τους σε αυτή τη περίοδο της ζωής τους. Οι μικροί μαστοί είναι κάτι το αρκετά κοινό κατά τη διάρκεια της εφηβείας στα αγόρια. Η ύπαρξη των μαστών αυτών μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζονται μέσα στον πρώτο χρόνο της εμφάνισης τους.

Στα έφηβα αγόρια, η γυναικομαστία προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές της εφηβείας κι εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της αρχής της εφηβείας ή στη μέσο της. Οι μικροί μαστοί που εμφανίζονται την περίοδο της εφηβείας, παραμένουν στο σώμα του παιδιού από 6 μήνες έως 2 χρόνια και μετά συνήθως εξαφανίζονται.

Στους ενήλικους άνδρες τα πράγματα αλλάζουν σημαντικά, καθώς η γυναικομαστία δεν προκαλείται συνήθως απλά από κάποια ορμονική διαταραχή, αλλά είναι σύμπτωμα άλλων ασθενειών και προβλημάτων υγείας. Πιο συγκεκριμένα, στους άνδρες μπορεί να προκληθεί γυναικομαστία από καρκίνο του ήπατος ή του πνεύμονα, από κίρρωση του ήπατος, από υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς ή και από ορμονικά προβλήματα που είναι συμπτώματα σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος της υπόφυσης, των επινεφριδίων αδένων ή των όρχεων. Άλλες αιτίες εμφάνισης γυναικομαστίας στους άνδρες είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού, η χρήση μαριχουάνας ή άλλων παρόμοιων ελαφρών ναρκωτικών, η χρήση μεθαμφεταμίνης και η χρήση ηρωίνης.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσει γυναικομαστία. Τα φάρμακα τα οποία συνδέονται με τη γυναικομαστία, είναι τα παρακάτω:

  • Στεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη και η δεξαμεθαζόνη.
  • Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του έλκους (όπως η σιμετιδίνη).
  • Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της επιληψίας (όπως η φαινυτοΐνη [Dilantin]).
  • Το Digitalis και άλλα φάρμακα για την καρδιά.
  • Φάρμακα για την χημειοθεραπεία και ειδικά οι παράγοντες αλκυλίωσης, δηλαδή τα φάρμακα που ανήκουν στην οικογένεια των αντικαρκινικών φαρμάκων που παρεμβαίνουν στο κυτταρικό DNA και αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
  • Αντιανδρογόνα φάρμακα (όπως η φλουταμίδη, η κυπροτερόνη και η σπειρονολακτόνη).
  • Αντιαγχωτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα (όπως η διαζεπάμη [Valium] και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά).

Τι είναι η μείωση ανδρικού στηθους;

Η μείωση ανδρικού στήθους είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το πρόβλημα της γυναικομαστίας, δηλαδή το μεγάλο σε μέγεθος ανδρικό στήθος που μοιάζει με γυναικείο. Πρόκειται στην ουσία για μία αισθητική ή πλαστική χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το περιττό λίπος και ο περιττός αδενικός ιστός από το στήθος του άνδρα για να δημιουργηθεί μια πιο επίπεδη, πιο σταθερή και πιο αρρενωπή εμφάνιση στην εν λόγω περιοχή του σώματος.

Γιατί να κάνει κανείς μείωση ανδρικού στήθους;

Αν και σε γενικές γραμμές η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην εξαφάνιση των μεγάλων και σχεδόν γυναικείων μαστών που έχουν εμφανισθεί σε ορισμένους άνδρες, πολλές φορές το πρόβλημα μπορεί να προκαλείται από παράγοντες που δεν μειώνονται ή εξαφανίζονται με την απώλεια βάρους. Αν η γυναικομαστία έχει προκληθεί από την ύπαρξη περίσσιου αδενικού ιστού, τότε όσο βάρος και να χάσει ο ασθενής, το πρόβλημα θα παραμείνει. Μάλιστα η ύπαρξη περίσσιου αδενικού ιστού στη περιοχή του στήθους μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση γυναικομαστίας ακόμη και σε αδύνατα άτομα, που δεν έχουν σχεδόν καθόλου λίπος στο σώμα τους.

Επί του παρόντος λοιπόν, η μείωση ανδρικού στήθους είναι η μόνη σίγουρα αποτελεσματική θεραπεία για τη γυναικομαστία. Αυτό που την ξεχωρίζει από άλλες μεθόδους αντιμετώπισης τους προβλήματος, είναι ότι λύνει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, αν όχι και μόνιμα. Μετά από την επέμβαση μείωσης ανδρικού στήθους, πολλοί ασθενείς λένε ότι αισθάνονται άνετα να κυκλοφορούν με μαγιό ή χωρίς μπλουζάκι το καλοκαίρι, καθώς δεν ανησυχούν πλέον για το αν ο κόσμος τους κοροϊδεύει λόγω του στήθους τους. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, αναφέρουν πως τα αποτελέσματα της επέμβασης τους έδωσαν μία αίσθηση αυτοπεποίθησης την οποία δεν είχαν αισθανθεί για πολλά χρόνια, λόγω της γυναικομαστίας.

Αν νιώθετε άβολα ή αμήχανα για την εμφάνιση του στήθους σας, ή αν αναγκάζεστε να αποφεύγετε ορισμένες δραστηριότητες, γιατί φοβάστε να δείξετε το στήθος σας στον κόσμο, τότε σίγουρα θα πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε μία επέμβαση μείωσης ανδρικού στήθους, για να λύσετε το πρόβλημα σας μια και καλή. Αν μάλιστα η επέμβαση γίνει με έναν καλό κι έμπειρο γιατρό, θα δείτε μία δραματική αλλαγή και βελτίωση στην εμφάνιση σας και μάλιστα με ελάχιστες ουλές και άλλα σημάδια που να δείχνουν ότι έχετε υποβληθεί σε κάποια αισθητική επέμβαση.

gynaikomasteiaΘεραπεία της γυναικομαστίας με λιποαναρρόφηση

Σήμερα, οι πλαστικοί χειρουργοί αντιμετωπίζουν τις περισσότερες περιπτώσεις γυναικομαστίας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πρόοδο της τεχνολογίας στον τομέα της λιποαναρρόφησης, χάρη στην οποία οι επεμβάσεις γίνονται ολοένα και λιγότερο επεμβατικές, πράγμα που σημαίνει ότι αφήνουν λιγότερες ουλές και σημάδια και φυσικά ενέχουν λιγότερους κινδύνους από άλλες κοσμητικές επεμβάσεις. Παρά τη πρόοδο της τεχνολογίας όμως, ο χειρουργός και οι ικανότητές του, εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ίδια την επέμβαση, όσο και στα αποτελέσματα της και στη πορεία του ασθενή μετά από αυτή. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε ένα πλαστικό χειρουργό που έχει εκπαιδευτεί και ειδικευθεί πάνω στην λιποαναρρόφηση και έχει και αρκετή εμπειρία στις επεμβάσεις μείωσης ανδρικού στήθους με τη χρήση λιποαναρρόφησης.

Οι επεμβάσεις αναρρόφησης για τη θεραπεία της γυναικομαστίας συνήθως γίνονται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας με νάρκωση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν και με γενική αναισθησία και γίνεται με μια μικρή τομή σε κάθε πλευρά του θώρακα. Ανάλογα με τις ανάγκες σας και με τη τεχνική που θα επιλέξει ο χειρουργός σας, οι τομές αυτές μπορεί να γίνουν κατά μήκος ενός τμήματος της περιοχής της ρώγας του στήθους ή στο εσωτερικό μέρος της μασχάλης. Μέσα από αυτές τις τομές, ο χειρουργός σας θα απομακρύνει το περιττό λίπος από την περιοχή της επέμβασης ή και τον παραπανίσιο αδενικό ιστό. Έπειτα, θα σμιλεύσει ένα νέο περίγραμμα στο στήθος το οποίο θα φαίνεται απόλυτα φυσικό στο σώμα σας.

Μείωση ανδρικού στήθους με χειρουργική εκτομή ιστού

Οι περισσότερο σοβαρές περιπτώσεις γυναικομαστίας συνήθως αντιμετωπίζονται με χειρουργική εκτομή του ιστού για την επίτευξη των βέλτιστων και όσο το δυνατόν πιο φυσικών αποτελεσμάτων. Επίσης, αυτή η μέθοδος θεραπείας της γυναικομαστίας εφαρμόζεται και σε ασθενείς που έχουν χαλαρό και “σακουλιασμένο” δέρμα γύρω από το στήθος τους. Οι χειρουργικές εκτομές ιστών επιτρέπουν σε έναν πλαστικό χειρουργό να αφαιρέσει ένα περισσότερο παραπανίσιο αδενικό ιστό ή / και δέρμα απ’ όσο θα μπορούσε να αφαιρεθεί με λιποαναρρόφηση μόνο.

Η θέση και το μήκος των τομών εξαρτώνται από την περιοχή και το μέγεθος της περιοχής της επέμβασης. Συνήθως όμως, οι τομές γίνονται γύρω από την άκρη της περιοχής της ρώγας του στήθους ή εντός των φυσικών πτυχώσεων του θώρακα του ασθενή. Ένας ειδικά εκπαιδευμένος πλαστικός χειρουργός με πείρα στις επεμβάσεις αυτού του είδους, θα φροντίσει ώστε να γίνουν οι τομές σε τέτοιο σημείο που τα προκύπτοντα σημάδια από την επέμβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο δυσδιάκριτα ή ακόμη και τελείως αόρατα, αν είναι δυνατόν.

Η μείωση του ανδρικού στήθους με χειρουργική εκτομή ιστού συνήθως γίνεται εκτός νοσοκομείο, δηλαδή σε κάποια κλινική πλαστικής χειρουργικής ή ακόμη και στο ιατρείο κάποιου ειδικού. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με τη χρήση γενικής αναισθησίας, αλλά μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Η διαδικασία ανάρρωσης είναι παρόμοια με εκείνη της λιποαναρρόφησης. Ωστόσο, είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο κάποιοι ασθενείς να αισθάνονται πόνο ή να παρατηρούν και κάποιο πρήξιμο στη περιοχή της επέμβασης. Συνήθως, οι ασθενείς αισθάνονται έτοιμοι να επιστρέψουν στην εργασία τους και στις άλλες δραστηριότητες τους μέσα σε 1 εβδομάδα μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι δραστηριότητες που απαιτούν έντονη σωματική άσκηση, στις οποίες ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει μετά από περίπου δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Για να δείτε την τιμή μιας τέτοιας επέμβασης θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.

Η ζωή μετά την μείωση του ανδρικού στήθους

Μετά την οποιαδήποτε επέμβαση για τη θεραπεία της γυναικομαστίας, ο ασθενής συνήθως παρατηρεί μια άμεση βελτίωση στο σχήμα και την εμφάνιση του στήθους του. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να αισθανθεί κάποιο πόνο για λίγες μέρες, ωστόσο αυτός ο πόνος είναι συνήθως ελάχιστος και δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη ζωή και τις δραστηριότητες του. Οι όποιοι πόνοι μετά από αυτή την επέμβαση, αντιμετωπίζονται με ήπια αναλγητικά που μπορεί κανείς να βρει σε όλα τα φαρμακεία ή ακόμη και στα περίπτερα. Τέλος, σε κάποιους ασθενείς μπορεί να δοθεί από τον γιατρό τους ένα ειδικό ένδυμα συμπίεσης του στήθους τους. Εννοείται πως θα πρέπει να το φορούν, καθώς όχι μόνο θα τους κάνει να αισθάνονται πιο άνετα μετά την επέμβαση, αλλά θα βοηθήσει και στην ομαλή αποκατάσταση της περιοχής και στην απόκτηση πολύ φυσικών αποτελεσμάτων.