Αφαίρεση περιττού δέρματος από το άνω τμήμα του βραχίονα

Το περιττό δέρμα και οι περισσοί λιπώδεις ιστοί στην περιοχή του άνω βραχίονα μπορεί να προκαλέσουν ένα μεγάλο αισθητικό αλλά και ψυχολογικό βάρος. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται συνήθως με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή σε άτομα κάποιας ηλικίας και όχι στους νέους, ή μετά από σημαντική απώλεια βάρους. Το περιττό δέρμα στην περιοχή του άνω βραχίονα είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με την άσκηση, τη δίαιτα ή κάποιες αισθητικές θεραπείες και σκευάσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, δεν μπορεί να λυθεί ούτε με λιποαναρρόφηση, που είναι και η ενδεδειγμένη λύση για την αφαίρεση του περιττού λίπους.

Η βραχιονοπλαστική λοιπόν, είναι μία επέμβαση που αφαιρεί αποτελεσματικά το περιττό δέρμα και τους λιπώδεις ιστούς από τα μπράτσα. Η τιμή μιας τέτοιας επέμβασης δεν είναι πάντα η ίδια και το πόσο κοστίζει διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Σε ποιες περιπτώσεις όμως ενδείκνυται αυτή η επέμβαση;

Περιττό δέρμα και λίπος μετά από σημαντική απώλεια βάρους

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας επιδιδόμαστε σε άκριτη και ακανόνιστη κατανάλωση τροφίμων χαμηλής ποιότητας όλων των ειδών. Ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιήσει κανείς τα ιδανικά ομορφιάς που προβάλλονται και επιβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης, το internet και τα περιοδικά. Από την άλλη, ακόμα κι αν κερδίσει κανείς τη μάχη με την παχυσαρκία, μπορεί να μείνει με κάποια μόνιμα ψεγάδια στο σώμα του. Το πιο συχνό πρόβλημα όσων χάνουν πολύ βάρος, είναι το περιττό δέρμα που μένει σε διαφορετικά μέρη του σώματος και συγκεκριμένα στο πρόσωπο, στο πηγούνι, στους μηρούς και στο στομάχι. Το πρόβλημα αυτό όμως συνήθως είναι πολύ ορατό και έντονο στην περιοχή του άνω βραχίονα, καθώς σε κείνο το σημείο είναι που μένει το περισσότερο περιττό δέρματος και λίπος μετά την απώλεια βάρους. όπως καταλαβαίνεται, αυτή η συγκέντρωση δέρματος και λίπους σε ένα τόσο συγκεκριμένο σημείο, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην εμφάνιση του ατόμου.

Άτομα με περιττό δέρμα στα μπράτσα, παρά το γεγονός ότι έχουν φυσιολογικό βάρος σώματος

Δεν είναι όμως μόνο οι – πρώην – υπέρβαροι που έχουν το πρόβλημα με τη συγκέντρωση λίπους στα μπράτσα τους. Υπάρχουν και άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Σε αυτά τα άτομα το πρόβλημα είναι γενετικό και δημιουργείται σιγά – σιγά, με την πάροδο του χρόνου. Αυτά τα άτομα συνήθως δεν έχουν υπερβολικά πολύ περιττό δέρμα και λίπος στα μπράτσα, ωστόσο η παρουσία τους σίγουρα επηρεάζει αρνητικά την εμφάνιση τους.

Πρόκληση προβλημάτων υγείας

Το περιττό δέρμα και λίπος στην περιοχή του άνω βραχίονα μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας. Άτομα με αυτό το πρόβλημα αναφέρουν ότι παθαίνουν ιδιαίτερα συχνά ερεθιστική δερματίτιδα (φλεγμονή του δέρματος) στο άνω τμήμα του βραχίονα και στη περιοχή της μασχάλης.

Τεχνικές βραχιονοπλαστικής

Η βραχιονοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που μπορεί να γίνει με δύο τεχνικές. Η πρώτη τεχνική είναι η πλήρης βραχιονοπλαστική, η οποία γίνεται με μια τομή στη μασχάλη και κατά μήκος της κάτω πλευράς του βραχίονα προς τον αγκώνα. Η δεύτερη τεχνική είναι η μίνι βραχιονοπλαστική, η οποία γίνεται με μια τομή στη περιοχή της μασχάλης.

Πλήρης βραχιονοπλαστική

Με τη πλήρη βραχιονοπλαστική επέμβαση, μπορεί να απομακρυνθεί το περιττό δέρμα που κρέμεται από το άνω τμήμα του βραχίονα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το κρεμασμένο και περιττό δέρμα είναι αποτέλεσμα της ταχείας και σημαντικής απώλειας βάρους ή δημιουργείται λόγω της απώλειας της ελαστικότητας του δέρματος, κάτι που είναι αναπόσπαστο, δυστυχώς, μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ένας χειρουργός σε μια πλήρη βραχιονοπλαστική επέμβαση θε είναι μια τομή κατά μήκος του βραχίονά του ασθενούς. Η θέση και το μήκος της τομής ποικίλει ανάλογα με την ποσότητα του δέρματος που ο ασθενής θέλει να αφαιρέσει, καθώς και από τη θέση του περιττού αυτού δέρματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τομή μίας πλήρους βραχιονοπλαστικής επέμβασης εκτείνεται από τη μασχάλη ως τον αγκώνα του ασθενή. Ο γιατρός μπορεί να κάνει αυτή την τομή είτε σε σχήμα καμπύλης είτε να της δώσει το σχήμα του γράμματος Ζ κατά τη διάρκεια της επέμβασης για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της εμφάνισης ουλών μετά την επούλωση των τομών της επέμβασης.

Αν το δέρμα του ασθενή είναι πολύ χαλαρό, μπορεί να χρειαστεί να γίνει μια εκτεταμένη βραχιονοπλαστική επέμβαση. Σε αυτήν την περίπτωση, τομή που θα γίνει από τον γιατρό θα εκτείνεται από τη μασχάλη μέχρι το πλάι – τα πλευρά δηλαδή – του στήθους σας. Αυτή η τόσο μεγάλη τομή γίνεται για να μπορέσει ο γιατρός να αφαιρέσει το μέγιστο δυνατό περιττό δέρμα.

Μίνι Βραχιονοπλαστική

Η μίνι βραχιονοπλαστική είναι ξ κατάλληλη επιλογή για όσους δεν χρειάζονται δραστικές επεμβάσεις και διορθώσεις στο άνω τμήμα των βραχιόνων τους. Η διαδικασία η οποία ακολουθείται σε μία μίνι βραχιονοπλαστική επέμβαση είναι παρόμοια με εκείνη ετης πλήρους βραχιονοπλαστικής. Συγκεκριμένα, ο χειρουργός θα απομακρύνει το περιττό δέρμα και λίπος για να δώσει ένα πιο ευχάριστο αισθητικά σχήμα στα μπράτσα. Αυτό που κάνει όμως την μίνι βραχιονοπλαστική επέμβαση να ξεχωρίζει, είναι το γεγονός ότι η τομή που θα γίνει από τον γιατρό είναι πολύ μικρότερη από αυτήν της πλήρους. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, ο χειρουργός μπορεί θα κάνει την εν λόγω τομή στη μασχάλη του ασθενούς, έτσι ώστε η ουλή μετά την επέμβαση να είναι ελάχιστα ορατή.

Η μίνι βραχιονοπλαστική επέμβαση συνήθως ενδείκνυται για ασθενείς που έχουν υποστεί ή καταφέρει μέτρια απώλεια βάρους μέσω ισορροπημένη ή μετρημένης διατροφής και εντατικής σωματικής άσκησης. Είναι επίσης μία καλή λύση για όσους έχουν αναπτύξει περιττό δέρμα στα μπράτσα τους λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Οι περισσότεροι υπέρβαροι ή πρώην υπέρβαροι συνήθως καταφεύγουν στην πλήρη βραχιονοπλαστική, καθώς η μίνι δεν μπορεί να προσφέρει δραστική διόρθωση των προβλημάτων που δημιουργεί η σημαντική απώλεια βάρους στην εν λόγω περιοχή του σώματος.

Η Επέμβαση

Μία βραχιονοπλαστική επέμβαση συνήθως διαρκεί μία με δύο ώρες. Η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθήσει από τον γιατρό, εννοείται ότι διαφέρει, ανάλογα με το είδος της επέμβασης που πρόκειται να λάβει. Ωστόσο όλες οι επεμβάσεις, ανεξαρτήτως τύπου, ακολουθούν τα ίδια βασικά βήματα.

Αναισθησία, τομές και αφαίρεση ιστών

Πριν από την επέμβαση σας, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει κάποια αναισθησία. Ο τύπος της αναισθησίας που θα επιλεγεί από τον γιατρό για την περίπτωση σας, θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες σας, την κατάσταση της υγείας σας τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τη σύσταση του αναισθησιολόγου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επεμβάσεις βραχιονοπλαστικής γίνονται με τη χρήση γενικής αναισθησίας, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα κοιμάστε του καλού καιρού κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης σας.

Ορισμένοι γιατροί μπορεί να επιλέξουν την ενδοφλέβια νάρκωση για τους ασθενείς τους. Αυτή γίνεται με φάρμακα που προκαλούν στον ασθενή μία κατάσταση γνωστή ως “ύπνο του λυκόφωτος.” Ο ασθενής είναι τεχνικά ξύπνιος και έχει τις αισθήσεις του, ωστόσο δεν έχει πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει και δεν αισθάνεται πόνο. Όταν η επήρεια των φαρμάκων εξασθενήσει, πιθανότατα να μη θυμάται καθόλου ο ασθενής την επέμβαση του.

Όταν είστε ναρκωμένος, ο χειρουργός σας θα μαρκάρει με έναν μαρκαδόρο τις περιοχές στις οποίες θα γίνουν και θα βρίσκονται οι τομές. Καθώς το γιατρό σας θα κάνει αυτές τις τομές, θα φροντίσει ώστε οι ουλές που θα προκύψουν από αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτικές. Στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα αφαιρέσει τους περιττούς ιστούς. Τέλος, μπορεί επίσης να κάνει και μία λιποαναρρόφηση για την αφαίρεση των περιττών ή εκτοπισμένων λιπώδων κυττάρων.

Αποτελέσματα

Η βραχιονοπλαστική παράγει άριστα αποτελέσματα, τα οποία μάλιστα είναι ορατά αμέσως μετά την επέμβαση. Ωστόσο, τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανίζονται συνήθως δύο έως τρεις μήνες μετά την επέμβαση, όταν δηλαδή το πρήξιμο θα έχει μειωθεί σημαντικά ή εξαφανισθεί τελείως. Σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει να παρατηρήσετε ότι τα χέρια σας είναι πιο αδύνατα και πιο γραμμωμένα. Αν καταφέρετε να διατηρήσετε ένα υγιές και σταθερό βάρος, τα αποτελέσματα της βραχιονοπλαστικής σας θα μπορούσαν να διαρκέσουν για το υπόλοιπο της ζωής σας. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δέρμα σας θα χάσει λίγη από την ελαστικότητα όσο μεγαλώνετε.

Ουλές

Είναι αδύνατο να γίνει μία πλήρης βραχιονοπλαστική επέμβαση χωρίς ν ‘αφήσει κάποια ουλή. Να είστε σίγουροι όμως ότι ο γιατρός σας θα φροντίσει κρύψει την ουλή όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα. Μετά από περίπου ένα χρόνο, η ουλή σχεδόν θα εξαφανισθεί.

Ανάρρωση

Μετά από μία βραχιονοπλαστική επέμβαση, είναι πολύ πιθανό και απολύτως φυσιολογικό να αισθανθείτε πόνο και να παρατηρήσετε κάποια φλεγμονή στην περιοχή της επέμβασης. Εάν συμβεί αυτό, να είστε βέβαιοι ότι ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει παυσίπονα για να σας ανακουφίσει. Για να υποχωρήσει όμως το πρήξιμο από την περιοχή, ενδέχεται ο γιατρός σας να σας ζητήσει να κάθεστε και να κοιμάστε με τα χέρια σας σηκωμένα. Μετά την επέμβαση τα πρέπει να φροντίσετε να αλλάζετε επιδέσμους σας και να καθαρίζετε τους μηχανισμούς χειρουργικής αποστράγγισης σας, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Θα χρειαστεί να πάρετε τα λουτρά σφουγγάρι για τις πρώτες ημέρες. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση, θα πρέπει να πλένεστε με υγρό σφουγγάρι και να μην κάνετε ντους. Θα μπορέσετε να κάνετε ντους όταν θα σας βγάλουν τους χειρουργικούς μηχανισμούς αποστράγγισης από τις πληγές σας. Τέλος, όταν αλλάζετε τους επιδέσμους σας, να φροντίζετε να στεγνώνετε καλά την περιοχή γύρω από τις τομές σας.

Άσκηση και άλλες σωματικές δραστηριότητες μετά την βραχιονοπλαστική

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να προγραμματίσετε να πάρετε δύο έως και τρεις εβδομάδες άδεια από την εργασία και άλλες τις άλλες υποχρεώσεις σας για την καλύτερη δυνατή ανάρρωση σας μετά από τη βραχιονοπλαστική χειρουργική επέμβαση. Για την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση σας, θα πρέπει να αποφεύγετε αν είναι δυνατόν και τελείως την σωματική άσκηση και την έντονη σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, λίγο χαλαρό περπάτημα και μέτριας έντασης σωματική άσκηση καλό είναι να γίνονται προκειμένου να επιταχυνθεί η επούλωση της επέμβασης και να μειωθεί ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Συνήθως, ένας ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε μέτριας έντασης σωματικές δραστηριότητες ένα μήνα μετά την βραχιονοπλαστική επέμβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να περιμένει έξι εβδομάδες για να επιστρέψει σε δραστηριότητες και αθλήματα όπως το τρέξιμο και η άρση βαρών στο γυμναστήριο. όπως και να έχει, να είστε σίγουροι ότι ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει και θα σας ενημερώσει πλήρως σχετικά με το πότε μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά στην καθημερινή και συνηθισμένη ρουτίνα σας.