Αφαίρεση περιττού δέρματος από το άνω τμήμα του βραχίονα
Οι πλαστικές επεμβάσεις πλέον έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας και βοηθούν εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο να «τα βρουν με τον εαυτό τους» και να αποκτήσουν την εικόνα που πάντα ήθελαν. Όλοι μας προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για τον εαυτό μας και να αλλάξουμε τα σημεία του σώματος μας που δε μας αρέσουν. Η απώλεια βάρους για παράδειγμα – είτε με αλλαγή στη διατροφή είτε με αλλαγή στον τρόπο ζωής και με αρκετή άσκηση – είναι μία από τις πρώτες ενέργειες που μπορεί να κάνει κανείς για να αισθανθεί έστω και λίγο καλύτερα με το σώμα του. Η απώλεια βάρους πάντα βοηθάει στην απόκτηση αυτοπεποίθησης και γενικά, είναι καλή και για την υγεία μας.
Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι το γεγονός ότι η απώλεια βάρους μπορεί να έχει και κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα του σώματος μας. Με άλλα λόγια, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η απώλεια βάρους να βελτιώνει μεν την γενική εικόνα του σώματος – όπως και να το κάνουμε η εικόνα ενός πρώην παχύσαρκου θα είναι πάντα καλύτερη από αυτή όταν ήταν παχύσαρκος – αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.
Τα προβλήματα αυτά είναι πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να διορθωθούν με άσκηση ή με κάποια πιο στοχευμένη δίαιτα και συχνά, η μόνη οδός που μένει για τον ενδιαφερόμενο είναι το νυστέρι του πλαστικού χειρουργού. Μία από τις περιοχές του σώματος στην οποία γίνονται συχνά αισθητικές επεμβάσεις – κυρίως αλλά όχι μόνο – λόγω της απώλειας βάρους είναι τα μπράτσα.
Τα μπράτσα που κρέμονται είναι ομολογουμένως άσχημα και θεωρούνται αντιαισθητικά γι’ αυτό και οι άνθρωποι που έχουν αυτό το πρόβλημα θέλουν οπωσδήποτε να απαλλαγούν από αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι ούτε η άσκηση αλλά ούτε και η προσεγμένη διατροφή δεν μπορούν να βοηθήσουν αυτά τα άτομα, αφού στην ουσία μιλάμε για περίσσια δέρματος η οποία δεν μπορεί να «μαζευτεί» με φυσικό τρόπο. Η μόνη λύση για το πρόβλημα των κρεμασμένων μπράτσων, είναι η πλαστική επέμβαση. Οι πλαστικές επεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή του μπράτσου, δηλαδή του βραχίονα, είναι γνωστές με τον επιστημονικό όρο βραχιονοπλαστικές.
Τι είναι η βραχιονοπλαστική
Όπως μπορείτε να καταλάβετε και από το όνομα της επέμβασης, μια βραχιονοπλαστική αναπλάθει τον βραχίονα, δηλαδή το μπράτσο, οπότε και είναι η λύση για όσους υποφέρουν από το πρόβλημα του δέρματος που κρέμεται αντιαισθητικά σε αυτή τη περιοχή. Πριν να εξηγήσουμε πως γίνεται μια τέτοια επέμβαση, θα πρέπει να δούμε ΓΙΑΤΙ μπορεί να χρειαστεί να γίνει.
Απώλεια βάρους: Όπως είπαμε και πριν, μπορεί η απώλεια βάρους να είναι κάτι το θετικό και κάτι που όλοι όσοι είναι υπέρβαροι πρέπει να καταφέρουν για πολλούς λόγους, οι οποίοι και δεν είναι μόνο αισθητικής φύσης, αλλά μπορεί και κάποιες φορές κάτι καλό, όπως η απώλεια βάρους, να έχει και κάποιες αρνητικές παρενέργειες. Η απότομη και μεγάλη απώλεια βάρους σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως είναι η γενετική προδιάθεση, μπορούν να κάνουν κάποιο άτομο να παρουσιάσει το πρόβλημα των «κρεμασμένων μπράτσων». Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα του κρεμασμένου δέρματος μετά από μεγάλη απώλεια βάρους μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία, όπως φυσικά στο στομάχι.
Ηλικία: Είναι γνωστό ότι το δέρμα μας χαλαρώνει όσο περνάει ο χρόνος, αυτός είναι και ο λόγος που το πρόσωπο μας κάνει ρυτίδες και σακούλες. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι ο χρόνος κάνει το δέρμα όλου του σώματος μας να χάνει την ελαστικότητα και την σφριγηλότατα του, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής ελαστίνης και υαλουρονικού οξέως. Τα μπράτσα είναι ένα σημείο του σώματος μπορεί να επηρεαστεί πολύ έντονα από τον χρόνο, με αποτέλεσμα να παρατηρείται χαλάρωση του δέρματος στην εν λόγω περιοχή, η οποία και θα γίνεται σταθερά και σταδιακά μεγαλύτερη όσο θα μεγαλώνει η ηλικία του ατόμου.
Γενετικοί λόγοι: Δυστυχώς, τα κρεμασμένα μπράτσα δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τα υπέρβαρα ή τα πρώην υπέρβαρα άτομα. Δεν είναι σπάνιο να δει κανείς άτομα που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παχύσαρκα και που δεν έχουν χάσει πολύ βάρος να έχουν και αυτά πλαδαρά μπράτσα. Αυτό συμβαίνει επειδή δυστυχώς έχουν κληρονομήσει το πρόβλημα. Με άλλα λόγια, για λόγους που σχετίζονται καθαρά με τη γενετική και τη κληρονομικότητα, ένα άτομο μπορεί να δει τα μπράτσα του να γίνονται πλαδαρά, φαινομενικά χωρίς κάποια «εξωγενή» αιτία ή χωρίς να δει κάποια άλλη έντονη αλλαγή στο σώμα του.
Η επέμβαση
Η βραχιονοπλαστική θεωρείται μια γενικά απλή επέμβαση και είναι απόλυτα ασφαλής όταν κάποιος έχει κυτταρίτιδα στα μπράτσα ή γενικά πλαδαρά μπράτσα. Σε γενικές γραμμές, η όλη διαδικασία διαρκεί μία με δύο ώρες και η διάρκεια φυσικά εξαρτάται από τις ανάγκες του ασθενούς και το σχέδιο του γιατρού. Πριν έλθει ο ασθενής στη κλινική που θα γίνει η επέμβαση – η βραχιονοπλαστική γίνεται μόνο σε κλινική και παρουσία αναισθησιολόγου – ο ασθενής, θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού που αφορούν την διατροφή του κλπ.
Εννοείται ότι πριν την φάση της κλινικής έχουν γίνει συνεδρίες στο γραφείο του γιατρού κατά τις οποίες έχει αποφασιστεί και ο τρόπος δράσης. Αφού προσέλθει ο ασθενής στη κλινική λοιπόν, ο γιατρός θα «ζωγραφίσει» κάποια σημάδια πάνω στο δέρμα του με ειδικό μαρκαδόρο για να μπορέσει να κάνει τις τομές που πρέπει.
Όταν ο ασθενής μπει στο χειρουργείο θα του γίνει και η αναισθησία, η οποία και συνήθως είναι ολική. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις όπου δεν θα χρειαστεί να γίνουν μεγάλες τομές η επέμβαση μπορεί να γίνει και με κατάσταση μέθης ή μία παρόμοια μέθοδο αναισθησίας που ονομάζεται «ύπνος του Λυκόφωτος». Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής δεν θα νιώσει τίποτα κατά την διάρκεια της επέμβασης.
Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο βραχιονοπλαστικής επέμβασης: η πλήρης και η μίνι βραχιονοπλαστική. Τόσο στη μία μορφή όσο και στην άλλη γίνεται σε γενικές γραμμές το ίδιο πράγμα: ο γιατρός αφορά το περιττό δέρμα και κάνει ράμματα με ειδικό τρόπο και σε συγκεκριμένα σημεία έτσι ώστε να είναι αόρατα και να μη φαίνεται ότι ο ασθενής έχει κάνει κάποια επέμβαση. Η μόνη ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους δύο αυτούς τύπους επέμβασης είναι το μέγεθος της τομής και η ποσότητα της ποσότητας δέρματος που θα αφαιρεθεί. Εννοείται ότι και τα δύο αυτά μεγέθη είναι μεγαλύτερα στη περίπτωση της πλήρους βραχιονοπλαστικής.
Πόσο κοστίζει η βραχιονοπλαστική
Το κόστος μιας βραχιονοπλαστικής είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο να είναι το αν η επέμβαση που θα χρειαστεί να γίνει θα είναι μίνι ή πλήρης. Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο να πούμε ακόμη και σε γενικές γραμμές που μπορεί να κυμαίνεται η τιμή μίας βραχιονπλαστικής. Σε γενικές γραμμές όμως δεν είναι ακριβή επέμβαση, ωστόσο θα πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας και το γεγονός ότι θα χρειαστεί να πληρώσετε και την αμοιβή του αναισθησιολόγου αλλά και ίσως και μία διανυκτέρευση στην κλινική.
Εννοείται λοιπόν ότι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές της βραχιονοπλαστικής και είναι πολύ πιθανό να έχουν τελείως διαφορετικό κόστος δύο επεμβάσεις αυτού του τύπου ακόμη και αν είναι του ίδιου εύρους, πχ πλήρεις. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να μιλήσετε με μερικούς ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ πλαστικούς για να πάρετε μία καλύτερη και αρκετά πλήρη εικόνα για το εύρος τιμών.
Μετά την επέμβαση
Δεδομένου ότι γίνεται ολική νάρκωση ή μέθη, είναι λογικό ότι ο ασθενής δεν μπορεί να φύγει κατευθείαν από την κλινική μετά την επέμβαση, θα πρέπει λοιπόν να περιμένει λίγο σε ένα ειδικό δωμάτιο ανάρρωσης, μέχρι ο γιατρός να δώσει το ΟΚ για το εξιτήριο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί απαραίτητη και η διανυκτέρευση στη κλινική, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά σπάνια.
Μετά την επέμβαση τοποθετούνται στον ασθενή ειδικοί επίδεσμοι αλλά και χειρουργικοί μηχανισμοί αποστράγγισης υγρών από την περιοχή. Οι επίδεσμοι αυτοί θα πρέπει να αλλάζουν τακτικά, οπότε και θα γίνεται και καθαρισμός της περιοχής με ελαφρώς υγρό σφουγγάρι. Οι μηχανισμού αποστράγγισης θα πρέπει επίσης να καθαρίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις του γιατρού. Η διαδικασία ανάρρωσης στην ουσία ξεκινά μετά την οριστική αφαίρεση των επιδέσμων και των μηχανισμών η οποία και θα γίνει περίπου μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο.
Όσον αφορά τον χρόνο ανάρρωσης, αυτός μπορούμε να πούμε ότι είναι σχετικά μεγάλος και συνίσταται ο ασθενής να μπορεί να πάρει δύο εβδομάδες άδεια από την δουλειά του για να εξασφαλιστεί η σωστή ανάρρωση. Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση απαγορεύεται οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, με εξαίρεση το χαλαρό περπάτημα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη καθημερινότητα του 10 μέρες ή δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση του και μπορεί να ξεκινήσει την άσκηση περίπου έναν μήνα μετά την επέμβαση και πάντα μετά από σχετική υπόδειξη του γιατρού
Πιθανές παρενέργειες
Μία πλαστική στα μπράτσα σε γενικές γραμμές δεν έχει και πολλές πιθανές παρενέργειες. Η πιο συχνή είναι ο πόνος μετά το χειρουργείο, ο οποίος και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλος και ιδιαίτερα αισθητός, ωστόσο αντιμετωπίζεται κι ελέγχεται με κοινά παυσίπονα, αλλά μπορεί για τις πρώτες μέρες ο γιατρός να γράψει κάποια πιο ισχυρά φάρμακα.
Πέρα από τον πόνο, μπορεί να παρουσιαστούν και κάποιες δερματικές παθήσεις και δερματικά προβλήματα στη περιοχή της επέμβασης, ωστόσο αυτά σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνα και μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλά φάρμακα. Εννοείται ότι ο καθαρισμός της περιοχής και των μηχανισμών αποστράγγισης σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού είναι σίγουρο ότι θα προλάβει αυτά προβλήματα και δεν θα τους επιτρέψει να παρουσιαστούν.