Βλεφαροπλαστική

vlefaroplastiki

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βλεφαροπλαστική

Ο χρόνος είναι ο χειρότερος εχθρός της ομορφιάς και της εξωτερικής εμφάνισης γενικότερα γι’ αυτό και ανέκαθεν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τον αντιμετωπίσουν με όλα τα μέσα που είχαν στη διάθεση τους. Οι πλαστικές επεμβάσεις είναι σίγουρα το ισχυρότερο όπλο που έχει κανείς στη διάθεση του για να τα βάλει με τον χρόνο, ωστόσο μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν διαθέσιμο μόνο στους πολύ πλούσιους. Στις μέρες μας οι επεμβάσεις αυτές είναι πλέον πολύ πιο απλές και οικονομικές, ενώ μπορεί πλέον ο καθένας να έχει μια σωστή και πλήρη πληροφόρηση γι’ αυτές.

Το πρόσωπο είναι και το σημείο του σώματος μας που επηρεάζεται περισσότερο από το χρόνο και είναι και αυτό που «δείχνει» την ηλικία μας στον κόσμο, αφού είναι και το πρώτο που παρατηρεί ο οποιοσδήποτε όταν γνωρίζει κάποιον άλλο. Τα βλέφαρα είναι το κομμάτι που προσώπου που επηρεάζεται πιο γρήγορα και πιο έντονα από τον χρόνο και κατά συνέπεια, η βλεφαροπλαστική είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις προσώπου. Εδώ θα μάθουμε τα πάντα γι’ αυτή.

Τι είναι η βλεφαροπλαστική

vlefaroplastiki epemvasiΟ στόχος της βλεφαροπλαστικής είναι να αφαιρέσει το περιττό λίπος, τους μύες και το δέρμα που περισσεύουν τόσο από το άνω όσο και από το κάτω βλέφαρο. Μια βλεφαροπλαστική έχει συνήθως ως αποτέλεσμα την ανανεωμένη εμφάνιση του προσώπου καθώς κάνει την περιοχή των ματιών να δείχνει νεότερη και πιο σφριγηλή. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις στις μέρες μας και γίνεται με μεγάλη επιτυχία σε ασθενείς σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση, θα πρέπει να κάνετε μια συμβουλευτική συνάντηση με κάποιον πλαστικό χειρουργό στην οποία θα καταλήξετε στο αν θα πρέπει να κάνετε την βλεφαροπλαστική. Συγκεκριμένα, η απόφαση που θα πάρετε με τον γιατρό σας θα ληφθεί μετά από μια «συνέντευξη» που θα αφορά τα παρακάτω θέματα: τυχόν προβλήματα με το κυκλοφορικό σας, αν έχετε οφθαλμολογικά πρόβλημα ή αν πάσχετε από σοβαρές παθήσεις στα μάτια σας, τον τύπο του δέρματος σας, την καταγωγή και το εθνικό υπόβαθρο σας και τέλος, την ηλικία σας.

Σε περίπτωση που ο χειρουργός σας δώσει το ΟΚ για την βλεφαροπλαστική επέμβασή σας, μπορεί, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή σας, να σας συστήσει να κάνετε ταυτόχρονα και άλλες αισθητικές επεμβάσεις.

Οι γιατροί συνήθως προτείνουν στους ασθενείς που κάνουν βλεφαροπλαστική να κάνουν και λίφτινγκ στο μέτωπο για να το «μαζέψουν» και να το κάνουν πιο ομαλό και σφριγηλό ή τους ζητούν να προχωρήσουν σε αφαίρεση της λεπτής γραμμής των ρυτίδων στην περιοχή των ματιών.

Ο λόγος που προτείνονται αυτές οι επεμβάσεις, είναι για να γίνει ακόμη καλύτερο και πιο φυσικό το αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής και φυσικά να γίνει και πιο έντονη κι αισθητή η αλλαγή στο πρόσωπο του ασθενή.

Γιατί χρειάζεται η βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική είναι μια πλαστική επέμβαση η οποία μπορεί να γίνει και για λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με την εξωτερική εμφάνιση καθώς η λεγόμενη βλεφαρόπτωση μπορεί να επηρεάσει και την όραση του ασθενούς. Τι είναι όμως η βλεφαρόπτωση;

Με απλά λόγια, η πάροδος του χρόνου μειώνει την παραγωγή ουσιών όπως η ελαστίνη και το υαλουρονικό οξύ από το σώμα μας με αποτέλεσμα το δέρμα να χαλαρώνει και να χάνει τη σφριγηλότητα του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργούνται οι ρυτίδες. Όσον αφορά τα βλέφαρα, με τη πάροδο του χρόνου το σώμα μας χάνει την δυνατότητα να κρατά πλήρως ανοιχτό το πάνω βλέφαρο με αποτέλεσμα αυτό να πέφτει (βλεφαρόπτωση) και να περιορίζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την όραση. Το φαινόμενο αυτό κάνει τον ασθενή να δείχνει μονίμως κουρασμένος και γερασμένος.

Όσον αφορά το κάτω βλέφαρο, εκεί παρατηρείται η συγκέντρωση περιττού λίπους – η οποία είναι και συνέπεια της χαλάρωσης τους δέρματος που αναφέραμε προηγουμένως – με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι λεγόμενες σακούλες, οι οποίες αν μεγαλώσουν πολύ μπορούν επίσης να επηρεάσουν και να περιορίσουν την όραση.

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να βοηθήσει με όλα τα παραπάνω προβλήματα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι μπορεί να γίνει βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου ή κάτω ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει επέμβαση και στα δύο βλέφαρα. Εννοείται ότι η τελική εκτίμηση και απόφαση είναι κυρίως στο χέρι του γιατρού. Ένας εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός βλεφαροπλαστικής ξέρει ακριβώς τι πρέπει να γίνει για να έχει ο ασθενής του νεανική όψη αλλά και όσο το δυνατόν καλύτερη όραση.

Βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου

Όπως είπαμε και πριν, το άνω βλέφαρο ακριβώς επειδή το σώμα μας πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να το κρατήσει στην ιδανική θέση και να το κινήσει όταν χρειάζεται, είναι και αυτό που επηρεάζεται πρώτο και περισσότερο από το πέρασμα του χρόνου. Κατά συνέπεια, η βλεφαροπλαστική είναι η πιο συχνή πλαστική στα βλέφαρα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι η μόνη επέμβαση που χρειάζεται να γίνει, ενώ αν ο γιατρός κρίνει ότι και τα δύο βλέφαρα χρειάζονται επέμβαση, κάνει πρώτα αυτή στο άνω.

Η διαδικασία έχει λίγο πολύ ως εξής: ο γιατρός θα κάνει μια τομή κατά μήκος της πτυχής του βλεφάρου, στη συνέχεια θα αφαιρέσει κάποιο από το δέρμα τους μύες και το λίπος που περισσεύουν και τέλος θα κλείσει την περιοχή που έγινε η τομή. Φυσικά υπάρχει και η βλεφαροπλαστική με λέιζερ, ή «χωρίς νυστέρι», στην οποία γίνεται ένας διαφορετικός τρόπος επέμβασης τον οποίο και θα παρουσιάσουμε λεπτομερώς αργότερα. Εννοείται ότι η τιμή της βλεφαροπλαστικής άνω βλεφάρου εξαρτάται τόσο από το μέγεθος της πτώσης του βλεφάρου όσο και από τη μέθοδο για άνω βλεφαροπλαστική η οποία θα χρησιμοποιηθεί.

vlefaroplastikiΒλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου

Όπως είπαμε και πριν, στο κάτω βλέφαρο παρουσιάζεται κυρίως το πρόβλημα των σακουλών το οποίο και είναι κυρίως αισθητικής φύσης. Επίσης, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζεται το πρόβλημα πρώτα ή πιο έντονα στο άνω βλέφαρο και σε μικρότερο βαθμό ή και καθόλου στο κάτω βλέφαρο. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ένας ασθενής θα υποβληθεί σε κάτω βλεφαροπλαστική. Το αν και πότε πρέπει να γίνει η εν λόγω επέμβαση θα το αποφασίσει ο πλαστικός χειρουργός.

Αν λοιπόν αποφασιστεί να γίνει πλαστική επέμβαση στο κάτω βλέφαρο, ο χειρουργός θα κάνει μια τομή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες, δηλαδή στη φυσική πτυχή των ματιών, ή στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου. Στη συνέχεια θα αφαιρέσει ή θα αναδιανείμει το περιττό λίπος, τους μύες και το χαλαρωμένο ή «πεσμένο» δέρμα στη περιοχή και τέλος θα προχωρήσει στο κλείσιμο της τομής που ανοίχθηκε στο προηγούμενο στάδιο.

Αν το πέσιμο ή το χαλάρωμα του βλεφάρου παρατηρείται σε περιοχή κοντά στην κόρη του ματιού σας, τότε ο χειρουργός είναι πολύ πιθανό να κάνει τη βλεφαροπλαστική επέμβαση χρησιμοποιώντας μια ειδική διαδικασία που ονομάζεται «πτώση» και η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία ειδική επέμβαση που γίνεται για να μην προκληθούν προβλήματα στα μάτια και κατ’ επέκτασιν στην όραση των ασθενών. Το κόστος βλεφαροπλαστικής στο κάτω βλέφαρο εξαρτάται και αυτό από τη μέθοδο την οποία θα χρησιμοποιηθεί.

blefaroplasiki

Αναίμακτη βλεφαροπλαστική

Όπως θα προσέξατε, παραπάνω μιλήσαμε για πλαστικές επεμβάσεις οι οποίες στην ουσία είναι μικρά χειρουργεία, δηλαδή γίνεται χρήση νυστεριών και άλλων χειρουργικών εργαλείων και στη συνέχεια έχουμε και ράμματα και μια διαδικασία ανάρρωσης. Υπάρχουν όπως και οι λεγόμενες αναίμακτες βλεφαροπλαστικές, οι οποίες γίνονται με λέιζερ και άλλες μη επεμβατικές μεθόδους.

Συγκεκριμένα, στην αναίμακτη βλεφαροπλαστική συνήθως γίνεται χρήση ενός ειδικού ιατρικού λέιζερ το οποίο και θερμαίνει το δέρμα και προκαλεί τοπική αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου, εξαφανίζοντας έτσι τις ρυτίδες που έχουν παρουσιαστεί. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι το άμεσο αποτέλεσμα με μικρό χρόνο αποθεραπείας, αφού ο ασθενής θα παρατηρήσει απλά λίγο πρήξιμο στη περιοχή της επέμβασης. Επίσης, το κόστος της αναίμακτης βλεφαροπλαστικής είναι σαφώς μικρότερο από αυτό της «κανονικής επέμβασης». Το μειονέκτημα της εν λόγω μεθόδου είναι ότι είναι ιδανική για περιπτώσεις όπου το εν λόγω πρόβλημα δεν είναι έντονο ή άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας.

Να αναφέρουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί απλά να γίνουν ενέσεις μπότοξ ή υαλουργικού οξέως στη προβληματική περιοχή, οι οποίες θα εξαφανίσουν τις ρυτίδες. Όσον αφορά το κόστος της βλεφαροπλαστικής χωρίς νυστέρι θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εξαρτάται τόσο από τη μέθοδο όσο και από τον αριθμό συνεδριών, αφού είναι σπάνιο να λυθεί το πρόβλημα με μία μόνο επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό. Επίσης, αν και ορισμένα κέντρα αισθητικής προσφέρουν τις εν λόγω επεμβάσεις, καλό είναι να εμπιστευτείτε έναν πλαστικό που να ειδικεύεται στη βλεφαροπλαστική χωρίς νυστέρι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τη μεγαλύτερη ασφάλεια.

Βλεφαροπλαστική με PLEXR

Το PLEXR είναι μια σχετικά μέθοδος αναίμακτης βλεφαροπλαστικής η οποία βασίζεται στο Πλάσμα. Πρόκειται για ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο χωρίς καν να έρχεται σε επαφή με το δέρμα του ασθενή στην ουσία εξαερώνει το περιττό δέρμα και λίπος από τη περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι τόσο άμεσο που ο ασθενής μπορεί να παρακολουθεί στον καθρέφτη του γιατρού τη βελτίωση της όψης του προσώπου του αμέσως μετά το κάθε «πέρασμα» με το μηχάνημα. Η αναίμακτη βλεφαροπλαστική PLEXR γίνεται με την εφαρμογή ειδικής αναισθητικής αλοιφής για να μη νιώσει τίποτα ο ασθενής. Η τιμή της βλεφαροπλαστικής plexr εξαρτάται από τον γιατρό και από το μηχάνημα που θα χρησιμοποιηθεί.

Βλεφαροπλαστική με πλάσμα

Τέλος, υπάρχει και η αναίμακτη βλεφαροπλαστική με πλάσμα η οποία έχει αρκετά κοινά με την μέθοδο PLEXR. Εδώ γίνεται χρήση ενός ειδικού μηχανήματος που λέγεται plasma light για να δημιουργηθούν υψηλές θερμοκρασίες σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του δέρματος και να λιώσει στην ουσία το περιττό λίπος σε αυτά, χωρίς όμως να επηρεαστούν οι ιστοί γύρω από αυτά. Μιλάμε δηλαδή για μια σχεδόν τελείως ανώδυνη βλεφαροπλαστική. Πρόκειται για μια αρκετά ασφαλή μη επεμβατική βλεφαροπλαστική που μπορεί να γίνει τόσο στο άνω όσο και στο κάτω βλέφαρο, ωστόσο τα αποτελέσματα της δεν είναι τόσο άμεσα ορατά όσο αυτά της μεθόδου PLEXR.

Η διαδικασία μιας βλεφαροπλαστικής

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ή προκαταρκτικής επίσκεψης σε κάποιον πλαστικό χειρούργο ο εν λόγω γιατρός θα ζητήσει ένα λεπτομερές και όσο το δυνατόν πιο πλήρες ιατρικό ιστορικό, ενώ ενδέχεται να προχωρήσει και σε μια μίνι αξιολόγηση της ψυχικής και συναισθηματικής στάσης του υποψήφιου ασθενή απέναντι στη χειρουργική επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι θα ρωτήσει τον λόγο για τον οποίο επιθυμεί να κάνει μια τέτοια αισθητική επέμβαση αλλά και το πόσο πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση και τη ζωή του. Μπορούν επίσης να γίνουν και πιο προσωπικές ερωτήσεις όπως το αν ο ασθενής έχει πρόσφατα βιώσει μια ερωτική ή επαγγελματική απόρριψη. Είναι καθήκον του κάθε πλαστικού να μην επιτρέψει σε άτομα με άσχημη ψυχολογία να κάνουν μια βλεφαροπλαστική ή οποιαδήποτε άλλη επέμβαση.

vlefaroplastiki plastiki

Επίσης, σε αυτή τη φάση θα πρέπει είναι βέβαιο ότι θα γίνουν από τον γιατρό κι ερωτήσεις σχετικά με την όραση του ασθενή (πόσο καλή είναι, αν είχε στο παρελθόν ασθένειες ή άλλα προβλήματα στα μάτια κλπ), την παραγωγή δακρύων από τα μάτια του και τη χρήση φακών επαφής. Με άλλα λόγια, θα γίνει μια εκτίμηση της υγείας των ματιών και της ποιότητας της όρασής του ασθενή γενικότερα. Εννοείται ότι, το αποτέλεσμα αυτής της εκτίμησης μπορεί να είναι απαγορευτικό για την εν λόγω επέμβαση, αν και αυτό συμβαίνει σχετικά σπάνια και συνήθως πρόκειται για περιπτώσεις ασθενών με σοβαρά και χρόνια προβλήματα στην όραση και τα μάτια τους.

Μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ή και παρενέργειες πριν ή και μετά την επέμβαση είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η τάση του ασθενή να κάνει ουλές, το κάπνισμα και κάθε ανεπάρκεια στην πήξη του αίματος. Με άλλα λόγια, πρόκειται για παράγοντες ρίσκου που είναι κοινοί λίγο πολύ για όλες τις επεμβάσεις και ειδικά τις αισθητικές που γίνονται στο πρόσωπο και μπορούν να κάνουν μια πλαστική απαγορευτική για κάποιον ασθενή.

Σε αυτή τη πρώτη συνάντηση θα γίνει επίσης και μια παρουσίαση της διαδικασία που ο γιατρός θεωρεί την καλύτερη για τη περίπτωση του ασθενή κατά την οποία θα δοθεί και μια ρεαλιστική εικόνα των πιθανών αποτελεσμάτων με τη χρήση φωτογραφιών και άλλων βοηθημάτων. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι ρεαλιστικές και «προσγειωμένες» προσδοκίες του ασθενή έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την επιτυχία της επέμβασης καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η επέμβαση δεν πέτυχε επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις πολύ μεγάλες και μη ρεαλιστικές τους προσδοκίες. Κατά την προκαταρκτική επίσκεψη είναι πολύ πιθανό να βγάλει και φωτογραφίες ο χειρουργός το πρόσωπο του ασθενή, προκειμένου να το μελετήσει καλύτερα και να «καταστρώσει» ένα όσο το δυνατόν καλύτερο σχέδιο για την επέμβαση.

Τι να περιμένετε μετά το «OK» του γιατρού

Αφού ο χειρουργός δώσει το OK του για τη βλεφαροπλαστική τότε θα συζητήσει με τον ασθενή τα πιο «τεχνικά» μέρη της διαδικασίας. Πιο συγκεκριμένα, θα μιλήσει για τα παρακάτω:

   1. Τη χειρουργική τεχνική που υποδεικνύεται για την περίπτωση του ασθενή και τους λόγους επιλογής της.
   2. Το είδος της αναισθησίας συνιστάται για την επέμβαση του ασθενή.
   3. Τη χειρουργική κλινική ή το νοσοκομείο στο οποίο θα γίνει η επέμβαση.
   4. Κάθε πρόσθετη χειρουργική επέμβαση που μπορεί να χρειαστεί να γίνει μαζί με τη βλεφαροπλαστική.
   5. Τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης.
   6. Το κόστος της όλης διαδικασίας.

Πως είναι το χειρουργείο

Μια βλεφαροπλαστική επέμβαση συνήθως διαρκεί γύρω στις δύο ώρες, ενώ πολλές τελειώνουν κι αρκετά νωρίτερα από αυτό το προβλεπόμενο δίωρο. Η διάρκεια της επέμβασης αλλά και η δυσκολία της, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα και την τοποθεσία του ιστού που αφαιρείται. Εννοείται πως η επέμβαση που περιγράψαμε παραπάνω, η Πτώση, διαρκεί σίγουρα δύο ώρες ή και παραπάνω, λόγω της αυξημένης δυσκολίας της. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με ισχυρή τυπική νάρκωση ή ακόμη και με ολική, ανάλογα με το εύρος της και τις υποδείξεις του γιατρού.

Αν επιλεγεί μια αναίμακτη βλεφαροπλαστική τότε η όλη διαδικασία είναι σαφώς πιο γρήγορη αφού η κάθε (ή η μοναδική) συνεδρία διαρκεί το πολύ 40 λεπτά. Επίσης, εδώ γίνεται χρήση αναισθητικής αλοιφής και γενικά ήπιας αναισθησίας, οπότε ο ασθενής μπορεί να ανταποκρίνεται σε οδηγίες του γιατρού κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Τέλος, μια βλεφαροπλαστική με λέιζερ ή άλλη αναίμακτη μέθοδο γίνεται στο ιατρείο του πλαστικού και όχι σε κάποια κλινική.

βλεφαροπλαστική

Τι γίνεται μετά την βλεφαροπλαστική επέμβαση

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός είναι πολύ πιθανό να καλύψει την περιοχή της επέμβασης με αποστειρωμένους επιδέσμους και άλλα θεραπευτικά επιθέματα. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι παρά το τι μπορεί πιστεύει γενικά το κοινό, δεν είναι απαραίτητο να καλύπτονται τα μάτια μετά από μια βλεφαροπλαστική επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα τοποθετηθεί κάποιος επίδεσμος στα μάτια του ασθενή μετά το χειρουργείο, ούτε θα του ζητηθεί να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βγαίνει έξω ή εκτίθεται σε έντονα φώτα. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τη χρήση κάποιας ειδικής αλοιφής για την πρόληψη της ξηρότητας της περιοχής των ματιών.

Μετά από μια αισθητική επέμβαση, ειδικά αν αυτή γίνεται στο πρόσωπο, είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρατηρηθεί πρήξιμο ή και κάποιοι μώλωπες στη περιοχή της επέμβασης. Το ίδιο ισχύει και για τη βλεφαροπλαστική. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν αυτές οι «παρενέργειες», μπορούν να αντιμετωπιστούν με κρύες κομπρέσες στις επηρεασμένες περιοχές. Επίσης, καλό θα ήταν ο ασθενής να ξαπλώνει με το κεφάλι σε ανυψωμένη θέση. Οι δύο ενέργειες που προαναφέραμε, όχι μόνο θα ανακουφίσουν από τους όποιους πόνους και τις ενοχλήσεις, αλλά θα ενισχύσουν και την επούλωση της περιοχής από την επέμβαση. Σε περίπτωση που κάποιος αισθάνεται πόνο ή δυσφορία μετά την επέμβαση, θα πρέπει να έρθει αμέσως σε επαφή με τον χειρουργό προκειμένου να του συνταγογραφήσει φάρμακα για την ανακούφιση και την αντιμετώπιση των όποιων επιπλοκών της επέμβασης.

Τι θα πρέπει να αποφύγετε μετά την βλεφαροπλαστική

Εννοείται πως μετά την βλεφαροπλαστική θα πρέπει να γίνουν και κάποια πράγματα για να εξασφαλιστεί η υγεία των ματιών αλλά και της περιοχής στην οποία έγιναν οι τομές της εγχείρησης. Συγκεκριμένα, για μιάμιση εβδομάδα μετά τη βλεφαροπλαστική, θα πρέπει να καθαρίζεται πολύ καλά η περιοχή των ματιών (μετά την επέμβαση είναι πιθανό να νιώθει ο ασθενής τα μάτια του κολλώδη και ξηρά ή να έχει και φαγούρα. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία). Είναι επίσης πολύ πιθανό να συστήσει ο γιατρός και κάποιες σταγόνες για τα μάτια για κάποιο, μικρό συνήθως, διάστημα.

Τέλος, πριν ή μετά την επέμβαση ο χειρουργός θα «παρουσιάσει» στον ασθενή μια λίστα με δραστηριότητες και περιβάλλοντα που θα πρέπει να αποφεύγει για κάποιες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση και θα τον πληροφορήσει πότε πρέπει να γίνει και η αφαίρεση των ραμμάτων. Τα μόνιμα ράμματα αφαιρούνται συνήθως μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ τα απορροφούμενα ράμματα διαλύονται από μόνα τους και δεν απαιτούν κάποια επίσκεψη στον γιατρό.

Σημείωση: Αυτές είναι γενικές κατευθυντήριες γραμμές και ο κάθε χειρουργός εξηγεί πλήρως τι θα πρέπει να περιμένει και τι να κάνει – και να μην κάνει – μετά την εγχείρηση ο κάθε ασθενής. Εννοείται πως η περίπτωση του κάθε ασθενή είναι μοναδική και πως για τον καθένα ισχύουν και διαφορετικές συστάσεις και / ή απαγορεύσεις.

Εδώ να τονίσουμε ότι στις αναίμακτε επεμβάσεις ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι και τη ζωή του σχεδόν αμέσως μετά την κάθε συνεδρία με τον πλαστικό.

Ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση θα χρειαστούν κάποιες επισκέψεις στον γιατρό για την παρακολούθηση της επούλωσης της περιοχής. Ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει στον χειρουργό αμέσως οτιδήποτε παράξενο παρατηρήσει ή νιώσει στην εγχειρισμένη περιοχή τόσο αμέσως μετά την επέμβαση όσο και κατά την περίοδο της ανάρρωσής του. Οι έντονοι πόνοι ιδιαίτερα, θα πρέπει να αναφέρονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς μπορεί να είναι ενδείξεις σοβαρών επιπλοκών οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα.

Πόσο κοστίζει μια βλεφαροπλαστική;

Το κόστος μιας βλεφαροπλαστικής είναι σε γενικές γραμμές δύσκολο να καθοριστεί αφού σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του παίζουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, οι τιμές για βλεφαροπλαστική που θα γίνουν μόνο στο άνω ή το κάτω βλέφαρο είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές επεμβάσεων που θα γίνουν και στα δύο. Με άλλα λόγια, σημαντικό ρόλο στο κόστος παίζει το που θα γίνει η επέμβαση, το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και την αμοιβή του γιατρού.

Όσον αφορά το κόστος της αναίμακτης βλεφαροπλαστικής και σε αυτό παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ανάλογα με τη μέθοδο. Η τιμή μιας βλεφαροπλαστικής plexr εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μηχάνημα και το πλήθος των συνεδριών, πράγμα που ισχύει και για όλες τις αναίμακτες.

Η βλεφαροπλαστική είναι πολύ δημοφιλής, οπότε θα βρείτε και πολλούς γιατρούς που κάνουν παραδοσιακές αλλά και αναίμακτες επεμβάσεις. Με μια έρευνα, σίγουρα θα βρείτε τιμές για βλεφαροπλαστική που να ταιριάζουν στο budget σας.