Βλεφαροπλαστική

vlefaroplastiki

Πόσο κοστίζει μια αναίμακτη βλεφαροπλαστική;

Ο στόχος της βλεφαροπλαστικής είναι να αφαιρέσει το περιττό λίπος, τους μύες και το δέρμα που περισσεύουν τόσο από το άνω όσο και από το κάτω βλέφαρο. Μια βλεφαροπλαστική έχει συνήθως ως αποτέλεσμα την ανανεωμένη εμφάνιση του προσώπου καθώς κάνει την περιοχή των ματιών να δείχνει νεότερη και πιο σφριγηλή. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις στις μέρες μας και γίνεται με μεγάλη επιτυχία σε ασθενείς σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Η τιμή της βλεφαροπλαστικής που θα θέλετε να κάνετε εσείς θα εξαρτηθεί από την περίπτωση στην οποία βρίσκεστε και κατά πόσο σύνθετη ή απλή θα είναι. Οι τιμές διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση και αυτό θα σας το πει πολύ καλύτερα ο πλαστικός χειρουργός σας μετά από μια διάγνωση και συζήτηση που θα κάνει μαζί σας.

Πριν προχωρήσετε στην επέμβαση, θα πρέπει να κάνετε μια συμβουλευτική συνάντηση με κάποιον πλαστικό χειρουργό στην οποία θα καταλήξετε στο αν θα πρέπει να κάνετε την βλεφαροπλαστική. Συγκεκριμένα, η απόφαση που θα πάρετε με τον γιατρό σας θα ληφθεί μετά από μία «συνέντευξη» που θα αφορά τα παρακάτω θέματα: τυχόν προβλήματα με το κυκλοφορικό σας, αν έχετε οφθαλμολογικά πρόβλημα ή αν πάσχετε από σοβαρές παθήσεις στα μάτια σας, τον τύπο του δέρματος σας, την καταγωγή και το εθνικό υπόβαθρο σας και τέλος την ηλικία σας.

Σε περίπτωση που ο χειρουργός σας δώσει το ΟΚ για την βλεφαροπλαστική επέμβασή σας, μπορεί ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή σας να σας συστήσει να κάνετε ταυτόχρονα και άλλες αισθητικές επεμβάσεις. Οι γιατροί συνήθως προτείνουν στους ασθενείς που κάνουν βλεφαροπλαστική να κάνουν και λίφτινγκ στο μέτωπο για να το «μαζέψουν» και να το κάνουν πιο ομαλό και σφριγηλό ή τους ζητούν να προχωρήσουν σε αφαίρεση της λεπτής γραμμής των ρυτίδων στην περιοχή των ματιών. Ο λόγος που προτείνονται αυτές οι επεμβάσεις, είναι για να γίνει ακόμη καλύτερο και πιο φυσικό το αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής και φυσικά να γίνει και πιο έντονη κι αισθητή η αλλαγή στο πρόσωπο του ασθενή.

Τι θα πρέπει να περιμένετε αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε ένα γιατρό για μία βλεφαροπλαστική επέμβαση

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ή προκαταρκτικής επίσκεψης σας σε κάποιον πλαστικό χειρούργο, θα πάρει ένα λεπτομερές και όσο το δυνατόν πιο πλήρες ιατρικό ιστορικό, ενώ ενδέχεται να προχωρήσει και σε μία μίνι αξιολόγηση της ψυχικής και συναισθηματικής σας στάσης απέναντι στη χειρουργική επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι θα σας ρωτήσει τον λόγο για τον οποίο επιθυμείτε να κάνετε μία τέτοια αισθητική επέμβαση. Τέλος, θα συζητήσετε για τη διαδικασία τις ίδιας της επέμβασης αλλά θα σας δοθεί και μία ρεαλιστική εικόνα των πιθανών αποτελεσμάτων. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι ρεαλιστικές και «προσγειωμένες» προσδοκίες τους ασθενή έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την επιτυχία της επέμβασης.

Επίσης, σε αυτή τη φάση θα πρέπει να θεωρείτε βέβαιο ότι θα γίνουν από τον γιατρό κι ερωτήσεις σχετικά με την όραση σας (πόσο καλή είναι, αν είχατε στο παρελθόν ασθένειες ή άλλα προβλήματα στα μάτια σας κλπ), την παραγωγή δακρύων από τα μάτια σας και αν κάνετε χρήση φακών επαφής. Με άλλα λόγια, θα γίνει μια εκτίμηση της υγείας των ματιών και της ποιότητας της όρασής σας γενικότερα. Εννοείται ότι, το αποτέλεσμα αυτής της εκτίμησης μπορεί να είναι απαγορευτικό για την εν λόγω επέμβαση, αν και αυτό συμβαίνει σχετικά σπάνια και συνήθως πρόκειται για περιπτώσεις ασθενών με σοβαρά και χρόνια προβλήματα στην όραση και τα μάτια τους.

Κατά την προκαταρκτική επίσκεψη είναι πολύ πιθανό να βγάλει και φωτογραφίες ο χειρουργός σας, προκειμένου να μελετήσει καλύτερα το πρόσωπο και τα μάτια σας για να «καταστρώσει» ένα όσο το δυνατόν καλύτερο σχέδιο για την επέμβαση.

Τέλος, ο χειρουργός θα εξετάσει και κάποιους άλλους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ή και παρενέργειες πριν ή και μετά την επέμβαση, μελετώντας εξονυχιστικά το ιατρικό ιστορικό σας. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς τους «επικίνδυνους παράγοντες» είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η τάση του ασθενή να κάνει ουλές, το κάπνισμα και κάθε ανεπάρκεια στην πήξη του αίματος. Με άλλα λόγια, πρόκειται για παράγοντες ρίσκου που είναι κοινοί λίγο πολύ για όλες τις επεμβάσεις και ειδικά τις αισθητικές που γίνονται στο πρόσωπο.

Τι να περιμένετε μετά το «ΟΚ» του γιατρού

Αφού ο χειρουργός σας σάς δώσει το ΟΚ του για τη βλεφαροπλαστική τότε θα συζητήσετε τα «πρακτικά» μέρη της διαδικασίας. Πιο συγκεκριμένα, θα μιλήσετε για τα παρακάτω:

  1. Τη χειρουργική τεχνική που υποδεικνύεται για την περίπτωση σας
  2. Το είδος της αναισθησίας συνιστάται για την επέμβαση σας
  3. Τη χειρουργική κλινική ή το νοσοκομείο στο οποίο θα γίνει η επέμβαση
  4. Κάθε πρόσθετη χειρουργική επέμβαση που μπορεί να χρειαστεί να γίνει μαζί με τη βλεφαροπλαστική
  5. Τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης
  6. Το κόστος της όλης διαδικασίας

Πως γίνεται μία βλεφαροπλαστική επέμβαση

Εάν πρόκειται να κάνετε τη χειρουργική επέμβαση τόσο στα άνω όσο και στα κάτω βλέφαρα σας, τότε πιθανότατα ο χειρουργός να ξεκινήσει την επέμβαση από το άνω βλέφαρο. Η διαδικασία έχει λίγο πολύ ως εξής: ο γιατρός θα κάνει μία τομή κατά μήκος της πτυχής του βλεφάρου, στη συνέχεια θα αφαιρέσει κάποιο από το δέρμα τους μύες και το λίπος που περισσεύουν και τέλος θα κλείσει την περιοχή που έγινε η τομή. Φυσικά υπάρχει και η βλεφαροπλαστική με λέιζερ, ή «χωρίς νυστέρι», στην οποία γίνεται ένας διαφορετικός τρόπος επέμβασης. Ένας ακόμη τρόπος βλεφαροπλαστικής είναι τεχνική plexr.

Όταν θα έρθει ώρα για την επέμβαση στο κάτω βλέφαρο (ή αν κάνετε βλεφαροπλαστική μόνο σε αυτό), ο χειρουργός θα κάνει μια τομή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες, δηλαδή στη φυσική πτυχή των ματιών σας, ή στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου. Στη συνέχεια θα αφαιρέσει ή θα αναδιανείμει το περιττό λίπος, τους μύες και το χαλαρωμένο ή «πεσμένο» δέρμα στη περιοχή και τέλος θα προχωρήσει στο κλείσιμο της τομής που ανοίχθηκε στο προηγούμενο στάδιο.

Αν το πέσιμο ή το χαλάρωμα του βλέφαρου σας παρατηρείται σε περιοχή κοντά στην κόρη του ματιού σας, τότε ο χειρουργός είναι πολύ πιθανό να κάνει τη βλεφαροπλαστική επέμβαση χρησιμοποιώντας μια ειδική διαδικασία που ονομάζεται «πτώση» και η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία ειδική επέμβαση που γίνεται για να μην προκληθούν προβλήματα στα μάτια και κατ’ επέκτασιν στην όραση των ασθενών.

Μία βλεφαροπλαστική επέμβαση συνήθως διαρκεί γύρω στις δύο ώρες, ενώ πολλές τελειώνουν κι αρκετά νωρίτερα από αυτό το προβλεπόμενο δίωρο. Η διάρκεια της επέμβασης αλλά και η δυσκολία της, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα και την τοποθεσία του ιστού που αφαιρείται. Εννοείται πως η επέμβαση που περιγράψαμε παραπάνω, η Πτώση, διαρκεί σίγουρα δύο ώρες ή και παραπάνω, λόγω της αυξημένης δυσκολίας της.

Τι να περιμένω μετά την βλεφαροπλαστική επέμβαση

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός σας είναι πολύ πιθανό να καλύψει την περιοχή της επέμβασης με αποστειρωμένους επιδέσμους και άλλα θεραπευτικά επιθέματα.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι παρά το τι μπορεί να πιστεύετε, δεν είναι απαραίτητο να καλύπτονται τα μάτια μετά από μια βλεφαροπλαστική επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα τοποθετηθεί κάποιος επίδεσμος στα μάτια σας, ούτε θα σας ζητηθεί να φοράτε γυαλιά ηλίου αν βγαίνετε έξω ή εκτίθεστε σε έντονα φώτα. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να χρησιμοποιήσετε κάποια ειδική αλοιφή για την πρόληψη της ξηρότητας της περιοχής των ματιών.

Μετά από μία αισθητική επέμβαση, ειδικά κάποια που γίνεται στο πρόσωπο, είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρατηρηθεί πρήξιμο ή και κάποιοι μώλωπες στη περιοχή της επέμβασης. Το ίδιο ισχύει και για τη βλεφαροπλαστική. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν αυτές οι «παρενέργειες», μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με κρύες κομπρέσες στις επηρεασμένες περιοχές. Επίσης, θα σας κάνει καλό να ξαπλώνετε με το κεφάλι σε ανυψωμένη θέση. Οι δύο ενέργειες που προαναφέραμε, όχι μόνο θα σας ανακουφίσουν από τους όποιους πόνους και τις ενοχλήσεις σας, αλλά θα ενισχύσουν και την επούλωση της περιοχής από την επέμβαση. Αν αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία μετά την επέμβαση, ειδοποιήστε αμέσως τον χειρουργό σας για να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την ανακούφιση σας και τη αντιμετώπιση των όποιων επιπλοκών της επέμβασης.

Εννοείται πως μετά την βλεφαροπλαστική θα πρέπει να κάνετε και κάποια πράγματα για να εξασφαλίσετε την υγεία των ματιών σας αλλά και της περιοχής στην οποία έγιναν οι τομές της εγχείρησης. Συγκεκριμένα, για μιάμιση εβδομάδα μετά τη βλεφαροπλαστική, θα πρέπει να καθαρίζετε πολύ καλά την περιοχή των ματιών (μετά την επέμβαση μπορεί να αισθάνεστε τα μάτια σας κολλώδη και ξηρά, ενώ μπορεί να έχετε και κάποια φαγούρα. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν πρέπει να σας ανησυχούν). Είναι πολύ πιθανό να σας συστήσει ο γιατρός σας και κάποιες σταγόνες για τα μάτια.

Τέλος, πριν ή μετά την επέμβαση ο χειρουργός σας θα σας «παρουσιάσει» μία λίστα με δραστηριότητες και περιβάλλοντα που θα πρέπει να αποφύγετε για κάποιες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Θα σας πει επίσης τι θα πρέπει να γίνει και για την αφαίρεση των ραμμάτων σας. Τα μόνιμα ράμματα αφαιρούνται συνήθως μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ τα απορροφούμενα ράμματα διαλύονται από μόνα τους και δεν απαιτούν κάποια επίσκεψη στον γιατρό.

Σημείωση: Αυτές είναι γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Ρωτήστε το γιατρό σας να σας εξηγήσει πλήρως τι θα πρέπει να περιμένετε και τι να κάνετε – και να μην κάνετε – μετά την εγχείρηση. Εννοείται πως η περίπτωση του κάθε ασθενή είναι μοναδική και πως για τον καθένα ισχύουν και διαφορετικές συστάσεις και / ή απαγορεύσεις.

Ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση θα χρειαστούν κάποιες επισκέψεις στον γιατρό για την παρακολούθηση της επούλωσης της περιοχής. Προφανώς, και θα πρέπει να αναφέρετε στον χειρουργό σας αμέσως οτιδήποτε παράξενο παρατηρήσετε ή νιώσετε στην εγχειρισμένη περιοχή μετά την επέμβαση και κατά την περίοδο της ανάρρωσής σας. Οι έντονοι πόνοι ιδιαίτερα, θα πρέπει να αναφέρονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς μπορεί να είναι ενδείξεις σοβαρών επιπλοκών οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα. Όπως μπορείτε να καταλάβετε, είναι σημαντικό μη χάνετε τα ραντεβού παρακολούθησης σας με τον χειρουργό σας.