Αύξηση στήθους

Η αύξηση στήθους, η οποία είναι γνωστή και ως αυξητική στήθους, είναι η επέμβαση κατά την οποία προστίθενται ειδικά εμφυτεύματα στήθους στο στήθος μίας γυναίκας, προκειμένου αυτό να μεγαλώσει, να γίνει πιο “στητό” και γενικά να αλλάξει το σχήμα και το μέγεθος του. Συγκεκριμένα, η αύξηση στήθους είναι μία χειρουργική επέμβαση που αυξάνει ή αποκαθιστά το μέγεθος του στήθους με τη χρήση εμφυτευμάτων από ειδική γέλη (gel) σιλικόνης, αλατούχων εμφυτευμάτων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί και με μεταφορά λίπους.

Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλής αισθητικές επεμβάσεις, αν όχι τη πιο δημοφιλή. Γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια με μεγάλη ασφάλεια και τεράστια ποσοστά επιτυχίας. Πρόκειται για την αισθητική επέμβαση που έχει βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο να ενισχύσουν, να ανακτήσουν ή να αποκαταστήσουν την ισορροπία στο σώμα και τη σιλουέτα τους.

Γιατί μπορεί μία γυναίκα να κάνει επέμβαση αύξησης στήθους;

Όπως είπαμε και πριν, η συγκεκριμένη επέμβαση είναι από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο και κάθε χρόνο εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο επιλέγουν να την κάνουν. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, κάθε γυναίκα έχει τους δικούς της λόγους γι’ αυτή την απόφαση. Ο πιο συχνός λόγος, είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν καλύτερες αναλογίες και περισσότερες αναλογίες για να κάνουν το σώμα τους πιο ελκυστικό. Άλλες γυναίκες επιλέγουν να την κάνουν γιατί θέλουν να τους εφαρμόζουν καλύτερα τα ρούχα τους. Ένας άλλος δημοφιλής λόγος για τον οποίο γίνεται η εν λόγω επέμβαση, είναι η αποκατάσταση των αλλαγών που γίνονται στο στήθος από την εγκυμοσύνη αλλά και το πέρασμα του χρόνου. Επίσης, αρκετές είναι οι περιπτώσεις που πολλές γυναίκες απλά θέλουν να αποκατασταθεί η συμμετρία στο σώμα τους, επειδή το ένα από τα στήθη τους είναι μικρότερο από τα άλλο. Τέλος, κάποιες φορές η επέμβαση γίνεται για να βελτιωθεί η εικόνα και η εμφάνιση μίας γυναίκας που έχει υποβληθεί σε ολική ή μερική μαστεκτομή λόγω Καρκίνου του μαστού.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αύξησης στήθους

Πλεονεκτήματα:

 • Η αυξητική είναι μια μακροπρόθεσμη, θα έλεγε κανείς και μόνιμη, λύση για όσες γυναίκες θέλουν να βελτιώσουν δραστικά το σώμα και το παρουσιαστικό τους.
 • Οι γυναίκες που κάνουν αύξηση στήθους κάνουν εντυπωσιακές εμφανίσεις και κλέβουν τα βλέμματα όταν φορούν ρούχα με βαθύ ντεκολτέ και μαγιό.
 • Δίνει στο σώμα της γυναίκα μια πιο εντυπωσιακή και πάνω απ’ όλα νεανική εμφάνιση. Με άλλα λόγια, κάνει τις γυναίκες, ειδικά όσες είναι στα 40 ή και τα 50 τους, να δείχνουν πολύ νεότερες.

Μειονεκτήματα

 • Τα εμφυτεύματα στήθους απαιτούν τακτική παρακολούθηση από γιατρούς για να προληφθούν πιθανά προβλήματα ή και παρενέργειες.
 • Τα εμφυτεύματα στήθους δεν κρατούν για πάντα. Αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αντικατασταθούν, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει άλλη μία επέμβαση στην οποία τα εμφυτεύματα θα αντικατασταθούν από καινούργια ή θα αφαιρεθούν τελείως.
 • Αν και πρόκειται για μία σχετικά ασφαλή επέμβαση, η αύξηση στήθους ενέχει τους περισσότερους κινδύνους που ενέχουν οι χειρουργικές επεμβάσεις και ιδιαίτερα αυτές που γίνονται με ολική.

Αυτά είναι τα τρία κορυφαία πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και τα εκθέτουμε για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε αν η αύξηση στήθους είναι μία επέμβαση που θα θέλατε να κάνετε ή όχι. Εννοείται ότι τα παραπάνω είναι γενικά και πως κάθε γυναίκα είναι καλό να συμβουλευτεί τον γιατρό της ή έναν πλαστικό χειρουργό πριν πάρει την τελική της απόφαση σχετικά με αυτήν ή οποιαδήποτε άλλη αισθητική επέμβαση.

Πώς γίνεται μία επέμβαση αύξησης του στήθους;

Στην αύξηση στήθους με τη χρήση εμφυτευμάτων, το πρώτο πράγμα που κάνει ο χειρουργός είναι να κάνει μια ειδική τομή στη περιοχή του στήθους, στη συνέχεια θα σηκώσει τον ιστό του μαστού δημιουργώντας έτσι μια “τσέπη” στο στήθος, στην οποία και στο τέλος θα τοποθετήσει το εμφύτευμα. Μετά από αυτό, ο χειρουργός θα κλείσει την τομή και θα περάσει στο επόμενο στήθος, σε περίπτωση που πρέπει να γίνει κάποια μεταβολή και σε αυτό.

Όπως είπαμε και παραπάνω όμως, η αύξηση στήθους δεν γίνεται μόνο με τη χρήση εμφυτευμάτων. Πλέον οι γυναίκες και οι γιατροί τους έχουν άλλη μία επιλογή, τη μέθοδο της αυτόλογης μεταφοράς λίπους. Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία ο χειρουργός αφαιρεί λίπος από το σώμα της ασθενή του χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, (η αφαίρεση γίνεται από ένα μέρος του σώματος που είναι πλούσιο σε λίπος όπως τη κοιλιά σας, τους μηρούς και τα πλευρά), το επεξεργάζεται και στη συνέχεια το διοχετεύει στο στήθος της ασθενή του. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι λίγοι είναι οι γιατροί και οι γυναίκες που καταφεύγουν σε αυτή τη μέθοδο, καθώς θεωρείται ακόμη πειραματική, λόγω του ότι είναι σχετικά νέα και δεν υπάρχει ακόμη πλήθος ιατρικών και άλλων δεδομένων που να δείχνουν τα ποσοστά επιτυχίας της κλπ. Πρόκειται όμως για μία πολλά υποσχόμενη μέθοδο που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αποτελεί το μέλλον στην αυξητική στήθους.

Εννοείται πως ο γιατρός σας θα μελετήσει την περίπτωση και το ιστορικό σας και θα σας προτείνει την καταλληλότερη μέθοδο για σας.

Πού τοποθετούνται τα εμφυτεύματα στήθους;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Οι πιο σημαντικοί είναι η ανατομία της ασθενούς και φυσικά οι συστάσεις του χειρουργού που θα αναλάβει την επέμβαση. Όπως είπαμε και παραπάνω, ο χειρουργός θα δημιουργήσει μία “τσέπη” στο στήθος, στην οποία και θα βάλει το εμφύτευμα. Αυτή η “τσέπη” μπορεί να δημιουργηθεί είτε κάτω από το θωρακικό μυ που βρίσκεται μεταξύ του ιστού του μαστού και του θωρακικού τοιχώματος, είτε κάτω από τον ιστό του μαστού και πάνω από τον θωρακικό μυ.

Ποιες είναι οι επιλογές μου;

Η αύξηση στήθους είναι μία από τις πιο παλιές αισθητικές επεμβάσεις και λόγω της μεγάλης της δημοφιλίας, γίνονται συνεχώς νέες ανακαλύψεις που βελτιώνουν τόσο την ίδια την επέμβαση, όσο και το τελικό αποτέλεσμα για τον ασθενή. Ως εκ τούτου, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσες πολλές επιλογές για κάποια που σκέφτεται να κάνει αύξηση του μαστού. Οι ακόλουθες επιλογές είναι διαθέσιμες σε όλες τις ασθενείς, αλλά η τελική επιλογή γίνεται πάντα ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό της κάθε γυναίκας, το σχήμα του σώματός της και τους αισθητικούς της στόχους.

Η πρώτη επιλογή που έχουν οι γυναίκες σήμερα, είναι τα λεγόμενα αλατούχα εμφυτεύματα στήθους, τα οποία είναι γεμάτα με αποστειρωμένο αλατούχο νερό. Τα εμφυτεύματα αυτά μπορεί να φθάσουν στο χειρουργείο ήδη γεμάτα με το διάλυμα ή να γεμιστούν από τον χειρουργό πριν ξεκινήσει η επέμβαση, έτσι ώστε να αποκτήσουν ακριβώς το μέγεθος που επιθυμούν η ασθενής και ο γιατρός.

Η δεύτερη επιλογή είναι γνωστά σε όλους μας εμφυτεύματα σιλικόνης. Πρόκειται για ειδικά εμφυτεύματα στήθους τα οποία είναι γεμάτα με ένα ειδικό ελαστικό και μαλακό τζελ και είναι διαθέσιμα σε μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Όλα τα εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη φθάνουν στο χειρουργείο γεμισμένα και σφραγισμένα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν μικρές αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα τους. Σπίσης, συνήθως απαιτείται μεγαλύτερη τομή για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος σιλικόνης από αυτήν που χρειάζεται για τα αλατούχα εμφυτεύματα.

Η τρίτη επιλογή είναι τα συνεκτικά εμφυτεύματα gel σιλικόνης, τα οποία είναι γνωστά και ως “εμφυτεύματα σταθερής μορφής”. Τα εμφυτεύματα αυτού του είδους είναι γεμάτα με ένα συνεκτικό τζελ, κατασκευασμένο από εγκάρσια συνδεδεμένα μόρια από σιλικόνη. Αυτό το ειδικό τζελ καθιστά τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα κάπως παχύτερα και πιο σταθερά από ότι τα παραδοσιακά εμφυτεύματα σιλικόνης. Αυτό τους επιτρέπει να διατηρούν το σχήμα τους πολύ καλύτερα, σε όλες τις συνθήκες. Τα εμφυτεύματα σταθερής μορφής εγκρίθηκαν για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2012, αλλά ήταν διαθέσιμη σε πολλά μέρη του κόσμου από το 1992.

Τέλος, υπάρχει και η αυτόλογη μεταφορά λίπους που αναφέραμε και παραπάνω. Πρόκειται για μία επέμβαση κατά την οποία ο χειρουργός αφαιρεί λίπος μέσω λιποαναρρόφησης από μια περιοχή του σώματός στην οποία υπάρχουν άφθονα λιπαρά κύτταρα, όπως τους μηρούς, την κοιλιά και τους γοφούς. Αφού το λίπος αυτό υποβληθεί σε μία ειδική διαδικασία προετοιμασίας, εγχέεται στο στήθος της γυναίκας. όπως είπαμε και στο προηγούμενο μέρος, πρόκειται για μια λιγότερο κοινή μέθοδο αύξησης στήθους, η οποία εξακολουθεί να υποβάλλεται σε κλινικές μελέτες και έρευνες για να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της.

Ο πλαστικός χειρουργός σας μπορεί να συνδυάσει οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές για να κάνει την αύξηση του στήθους ή ανύψωση του σε περίπτωση που αυτό είναι χαλαρό ή “πεσμένο”. Το πέσιμο του στήθους γίνεται με την πάροδο του χρόνου και συχνά παρατηρείται δε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οπότε και η ανύψωση στήθους πολύ σπάνια γίνεται σε νεότερες γυναίκες.

Πώς θα κάνω την κατάλληλη επιλογή;

Εννοείται ότι πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε μορφή αισθητικής επέμβασης στο στήθος ή επέμβαση για την αύξηση του, θα πρέπει να κάνετε μία συμβουλευτική συνεδρία με τον γιατρό σας, κατά την οποία θα πάρετε ορισμένες πολύ σημαντικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, με βάση την ανατομία σας, το ιστορικό της υγείας και τις προσωπικές σας προτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος και το σχήμα του στήθους σας, ο γιατρός σας θα καθορίσει από κοινού με σας κατά την διάρκεια της συμβουλευτικής συνεδρίας σας τα παρακάτω:

 • Το καλύτερο είδος χειρουργικής επέμβασης αύξησης στήθους για εσάς
 • Το βέλτιστο μέγεθος που μπορεί να αποκτήσει το στήθος σας
 • Τον τύπος του εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση του στήθους και την τοποθεσία της τομής που θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες σας.
 • Το μέγεθος και το σχήμα που μπορεί να πάρει το στήθος μετά την επέμβαση,

εξαρτώνται και αυτά από κάποιους παράγοντες, τόσο για να εξασφαλιστεί η καλή υγεία και μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς, όσο και για την αποφυγή αντιαισθητικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, οι παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος και το είδος της αύξησης του στήθους που συνιστάται για κάθε γυναίκα, είναι οι ακόλουθοι:

 • Το ιατρικό ιστορικό της
 • Οι στόχοι τους οποίους θέλει να επιτύχει με την αύξηση του στήθους της
 • Το βάρος και το σχήμα (η “κοψιά” δηλαδή) του σώματος της
 • Ο ήδη υπάρχον ιστός του μαστού της
 • Οι προτιμήσεις της που σχετίζονται με το μέγεθος και την τοποθεσία της τομής.