Ωτοπλαστική

otoplastiki-petaxta-aftia

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ωτοπλαστική

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι με την εμφάνιση τους, άλλωστε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ή να επιλέξει προκαταβολικά τα χαρακτηριστικά του και κάποιες φορές κληρονομούμε από τους γονείς μας πέρα από τα χαρίσματα τους και κάποια λιγότερο «κολακευτικά» χαρακτηριστικά.

Τα καλά νέα είναι ότι χάρη στη πλαστική χειρουργική, η οποία και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ προσιτή οικονομικά αλλά και σχεδόν απόλυτα ασφαλής, μπορούμε να αλλάξουμε σε κάποιο βαθμό την εμφάνιση μας και να την φέρουμε πιο κοντά στην επιθυμητή εικόνα για τον εαυτό μας.

Ένα από τα μέρη του σώματος τα οποία πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να αλλάξουν και να βελτιώσουν κάπως είναι φυσικά τα αυτιά. Οι άνθρωποι που γεννιούνται με μεγάλα ή «πεταχτά» αυτιά γίνονται συχνά αποδέκτες υποτιμητικών σχολίων σε παιδική ηλικία με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η αυτοπεποίθηση τους. Δεν είναι σπάνιο κάποιος που πιστεύει ότι έχει αισθητικό πρόβλημα με τα αυτιά του να κάνει ότι μπορεί για να τα κρύψει.

Δυστυχώς τα προβλήματα που προκύπτουν από το σχήμα των αυτιών δεν γνωρίζουν φύλο και ηλικία. Τα καλά νέα είναι όμως ότι πλέον μια ωτοπλαστική επέμβαση, μπορεί να βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με αυτό το πρόβλημα και ακόμη και να το λύσει τελείως. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο συχνές πλαστικές επεμβάσεις. Ας μάθουμε τα πάντα γι’ αυτή.

Ωτοπλαστική

Τι είναι η ωτοπλαστική

Με απλά λόγια, η ωτοπλαστική, η οποία είναι επίσης γνωστή και ως πλαστική χειρουργική αυτιών, είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία επιτρέπει στους ασθενείς να αλλάξουν το σχήμα, τη θέση ή και το μέγεθος των αυτιών τους. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς κοσμητικές επεμβάσεις και θεωρείται και μία εκ των ασφαλέστερων. Με άλλα λόγια, είναι η ειδική πλαστική επέμβαση η οποία μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αποκτήσει τα αυτιά, εξωτερικά τουλάχιστον, που πάντα ήθελε.

Να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια καθαρά αισθητική επέμβαση, οπότε δεν επηρεάζεται – ούτε αρνητικά αλλά ούτε και θετικά – η ακοή. Βελτίωση της ακοής μπορεί να έχουμε μόνο σε σπάνιες και συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η αιτία των προβλημάτων εντοπίζεται στο λεγόμενο εξωτερικό αυτί.

Οι ασθενείς που επιλέγουν να κάνουν ωτοπλαστική συνήθως έχουν κάποιο πρόβλημα με το πόσο προεξέχουν τα αυτιά τους από το κεφάλι τους. Με άλλα λόγια, ο νούμερο ένα λόγος που γίνεται η επέμβαση, είναι τα λεγόμενα πεταχτά αφτιά τα οποία και προκαλούν συχνά σχόλια αλλά ακόμη και «παρατσούκλια», ειδικά κατά την παιδική ηλικία.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους γίνεται η ωτοπλαστική είναι τυχόν παραμορφώσεις των αυτιών που έχουν προκληθεί έπειτα από κάποιο ατύχημα ή ακόμη και παραμορφώσεις που υπάρχουν εκ γενετής, προκειμένου τα αυτιά να αποκτήσουν ένα πιο σωστό σχήμα τόσο ανατομικά όσο και αισθητικά.

Μια ωτοπλαστική επέμβαση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, δεδομένου ότι τα αυτιά θα έχουν φτάσει στο πλήρες μέγεθος τους, δηλαδή θα έχουν σταματήσει να μεγαλώνουν. Αυτό συνήθως ξεκινά μετά την ηλικία των 5 και τελειώνει με την ενηλικίωση του ατόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει και σε μικρότερες ηλικίες. Το απολύτως κατώτατο όριο ηλικίας είναι τα τρία έτη και αφορά εκ γενετής παραμορφώσεις που μπορεί να προκαλούν προβλήματα την ακοή του παιδιού τα οποία να σχετίζονται με το σχήμα του εξωτερικού αυτιού και ως εκ τούτου πρέπει να διορθωθούν άμεσα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση του σχήματος των αυτιών σε μωρά και νεογνά μπορεί να γίνει και χωρίς χειρουργείο. Αν ένα παιδί γεννηθεί με «πεταχτά αφτιά» ή ορισμένα άλλα προβλήματα στο σχήμα των αυτιών του, μπορεί να γίνει χρήση ενός ειδικού νάρθηκα, σχεδόν αμέσως μετά την γέννηση, για να διορθωθούν με επιτυχία αυτά τα ζητήματα.

Για να μάθετε πόσο κοστίζει μια τέτοια επέμβαση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Οι τιμές δεν είναι ποτέ ίδιες για όλους και εξαρτάται από το μέγεθος της διόρθωσης που θα γίνει. Παρακάτω θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για την ωτοπλαστική χωρίς χειρουργείο αλλά και άλλες πιο σύγχρονες μεθόδους όπως είναι η ωτοπλαστική με laser.

Γιατί γίνεται μια ωτοπλαστική;

Όπως είπαμε και παραπάνω, η ωτοπλαστική γίνεται για να διορθωθεί κάποιο πρόβλημα με το σχήμα ή το μέγεθος των αυτιών. Ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο κάποιος καταφεύγει σε αυτήν την χειρουργική επέμβαση, είναι η διόρθωση των πεταχτών αυτιών, δηλαδή η διόρθωση των αυτιών που προεξέχουν πολύ από το κεφάλι.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να καταφύγει σε αυτήν την επέμβαση, είναι το μεγάλο μέγεθος των αυτιών, δηλαδή τα αυτιά που είναι δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με το μέγεθος του κεφαλιού. Επίσης συχνά γίνονται ωτοπλαστικές για την διόρθωση άλλων αισθητικών επεμβάσεων που έχουν γίνει στην περιοχή των αυτιών αλλά και για την διόρθωση ουλών και άλλων σημαδιών από επεμβάσεις σε αυτή τη περιοχή.

Εδώ να σημειωθεί ότι πολύ σπάνια γίνεται ωτοπλαστική μόνο στο ένα αυτί, ειδικά όταν πρόκειται για το εκ γενετής μέγεθος και σχήμα των αυτιών. Η επέμβαση γίνεται σχεδόν πάντα και στα δύο αυτιά για να υπάρχει συμμετρία, ακόμη και αν η όποια παραμόρφωση (πχ λόγω τραυματισμού) παρατηρείται μόνο το ένα αυτί.

Όπως είπαμε και παραπάνω, ωτοπλαστική μπορεί να κάνει κανείς σε οποιαδήποτε ηλικία αφού τα αυτιά έχουν φτάσει στο πλήρες μέγεθος τους, πράγμα που συνήθως συμβαίνει μετά την ηλικία των 5. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες – ελάχιστες – εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.

Τέλος, πριν απευθυνθείτε σε κάποιον χειρουργό για να σας «φτιάξει» τα αυτιά σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ωτοπλαστική δεν μπορεί να αλλάξει τη θέση των αυτιών σας ή να τροποποιήσει με κάποιον τρόπο την ποιότητα της ακοής σας, καθώς είναι μια επέμβαση που γίνεται αποκλειστικά στο εξωτερικό του αυτιού. Με άλλα λόγια, η ωτοπλαστική ούτε θα βελτιώσει, αλλά ούτε και θα χειροτερεύσει την ακοή σας, όπως άλλωστε τονίσαμε και προηγουμένως.

Ποια μορφή αναισθησίας θα γίνει;

Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει σε ένα νοσοκομείο ή σε κάποιο εξωτερικό ιατρείο ή αισθητική κλινική. Τις περισσότερες φορές η επέμβαση γίνεται με καταστολή και τοπική αναισθησία η οποία, στην ουσία, μουδιάζει μόνο μέρος του σώματός στο οποίο θα γίνει η επέμβαση και ο ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου πόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει και γενική αναισθησία κατά την οποία ο ασθενής δεν έχει καθόλου τις αισθήσεις του. Αυτό συνήθως γίνεται για πολύ δύσκολες επεμβάσεις που ενδέχεται να διαρκέσουν πολύ.

Πως γίνεται η επέμβαση

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να ξέρετε ότι πρόκειται για μια πολύ ασφαλή επέμβαση αφού δεν γίνεται σε κάποιο ζωτικό όργανο και δεν μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του αυτιού. Με άλλα λόγια, για έναν ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ πλαστικό χειρουργό είναι μια επέμβαση ρουτίνας. Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να απευθυνθείτε αποκλειστικά σε κάποιον γιατρό με μεγάλη εξειδίκευση αλλά και εμπειρία στη συγκεκριμένη επέμβαση για να αποκτήσετε το αποτέλεσμα που θέλετε.

Τα προβλήματα με το αποτέλεσμα είναι συνήθως αποτέλεσμα κακής συνεννόησης ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε έναν έμπειρο γιατρό με τον οποίο επικοινωνείτε καλά. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για μια επιτυχημένη επέμβαση.

Ωτοπλαστική χωρις χειρουργειο

Ας περάσουμε τώρα στην ίδια την επέμβαση για να καταλάβετε και γιατί είναι τόσο σημαντική η επιλογή γιατρού. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε, είναι ότι η ωτοπλαστική δεν γίνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, υπάρχουν πολλές τεχνικές αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους και σε κάθε περίπτωση επιλέγεται αυτή που ταιριάζει καλύτερα με το είδος της διόρθωσης που χρειάζεται ο ασθενής αλλά και το γενικότερο ιστορικό και την εμφάνιση του.

Η συγκεκριμένη τεχνική που θα επιλέξει ο πλαστικός χειρουργός σας, είναι και αυτή που θα καθορίσει τη θέση και των αριθμό των τομών και των ουλών που θα προκύψουν μετά την επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να κάνει τομές στο πίσω μέρος των αυτιών σας κι εντός των εσωτερικών πτυχών των αυτιών σας. Εννοείται ότι ο γιατρός φροντίζει πάντα ώστε οι τομές να γίνονται σε σημεία που δεν θα είναι εύκολα ή άμεσα ορατές, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η φυσικότητα του αποτελέσματος.

Αφού τελειώσει με τις τομές, ο γιατρός σας θα περάσει στο επόμενο μέρος της επέμβασης που είναι η αφαίρεση του χόνδρου και του δέρματος που περισσεύουν από την περιοχή της επέμβασης. Στη συνέχεια ο γιατρός σας θα τοποθετήσει το χόνδρο που θα απομείνει στη σωστή θέση και θα τον στερεώσει εκεί με ειδικά εσωτερικά ράμματα. Τέλος, θα γίνουν κάποια πρόσθετα ράμματα για να κλείσουν οι τομές που ανοίχθηκαν στη πρώτη φάση της επέμβασης.

Διαβάζοντας τα παραπάνω η ωτοπλαστική μπορεί να σας φαίνεται σαν μια δύσκολη και χρονοβόρα επέμβαση, ωστόσο η όλη διαδικασία διαρκεί συνήθως περίπου δύο ώρες. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή η επέμβαση να γίνει με laser που πολλές διαρκεί και λιγότερο από δύο ώρες. Γι’ αυτή την επέμβαση θα μιλήσουμε αναλυτικότερα στην παρακάτω παράγραφο. Η τιμή μιας τέτοιας επέμβασης διαφέρει από πελάτη σε πελάτη και θα πρέπει να δείτε την δική σας περίπτωση ξεχωριστά.

Ωτοπλαστική με λέιζερ

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται πολύ η περίφημη ωτοπλαστική με λέιζερ, η οποία μάλιστα από πολλούς αποκαλείται μια ανώδυνη και αναίμακτη επέμβαση, ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Το ιατρικό λέιζερ χρησιμοποιείται στα χειρουργεία ωτοπλαστικής εδώ και αρκετά χρόνια σαν εναλλακτική για το παραδοσιακό νυστέρι.

Ένας γιατρός που ξέρει να χειρίζεται καλά το λέιζερ μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα με αυτό αφού του προσφέρει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ακρίβεια στις τομές. Επιπλέον, το λέιζερ στην ουσία καυτηριάζει την τομή όταν την ανοίγει, με αποτέλεσμα η επούλωση της να γίνεται ακόμη πιο γρήγορα.

Αυτό ωστόσο που πρέπει να γνωρίζετε, είναι το γεγονός ότι μια επέμβαση με λέιζερ θα γίνει με την ίδια αναισθησία που θα γινόταν και μια παραδοσιακή ωτοπλαστική, αφού φυσικά δεν είναι ανώδυνη. Επιπλέον, μετ

ά το τέλος της επέμβασης θα χρειαστούν πάλι ράμματα, απλά ο χρόνος μέχρι την αφαίρεση τους θα είναι λογικά μικρότερος απ’ ότι αν η εγχείρηση γινόταν με νυστέρι. Με άλλα λόγια, μια ωτοπλαστική με laser μπορεί να έχει κάποια οφέλη σε σχέση με την παραδοσιακή, αλλά σε καμία περίπτωση αυτά δεν είναι τεράστια και φυσικά η όλη διαδικασία δεν ολοκληρώνεται χωρίς αναισθησία και ράμματα.

Τέλος, να πούμε ότι το κόστος μιας ωτοπλαστικής με λέιζερ είναι συνήθως μεγαλύτερο από μιας παραδοσιακής. Το αν αξίζει να δώσετε αυτά τα παραπάνω χρήματα, είναι συνήθως θέμα καθαρά επιλογής και φυσικά budget.

Ωτοπλαστική και παιδιά

Όπως είπαμε και πριν, τα μεγάλα ή πεταχτά αυτιά μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για υποτιμητικά σχόλια στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες των παιδιών. Παλιά, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι γονείς ήταν να συστήσουν υπομονή στα παιδιά τους και να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης γενικότερα και των ωτοπλαστικών πιο συγκεκριμένα.

Στις μέρες μας λοιπόν, μια πλαστική επέμβαση στα αυτιά μπορεί να γίνει από την ηλικία των 5 ετών, προλαμβάνοντας έτσι τα άσχημα σχόλια στις πρώτες τάξεις του δημοτικού που παίζουν σημαντικό ρόλο για την μετέπειτα σχολική ζωή κι εξέλιξη του παιδιού. Στο παιδί μπορεί να γίνουν οι ίδιες ακριβώς επεμβάσεις με έναν ενήλικα, με κάποιες μικρές αλλαγές στην όλη διαδικασία.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζει ο γονιός ότι μια επέμβαση που σε έναν ενήλικα θα γινόταν με μέθη ή τοπική αναισθησία, στο παιδί θα γίνει με ολική αναισθησία, για να μειωθεί το άγχος του αλλά και για να μην έχει εικόνα και μνήμη της εμπειρίας του χειρουργείου, η οποία σε αυτή την ηλικία μπορεί αν αποδειχθεί και τραυματική.

Εννοείται ότι θα πρέπει οι γονείς να απευθυνθούν σε πλαστικό χειρουργό που να ειδικεύεται στην ωτοπλαστική για παιδιά.

Ωτοπλαστική χωρίς χειρουργείο

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε και μια νέα μέθοδο η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση του προβλήματος των πεταχτών αυτιών, χωρίς να γίνουν σημαντικές τομές και ράμματα. Αν και η μέθοδος αυτή συχνά αποκαλείται ωτοπλαστική χωρίς νυστέρι, αυτό είναι μια απλή υπερβολή, αφού θα γίνει μια μικρή τομή.

Πιο συγκεκριμένα, ο γιατρός θα κάνει μια τομή στον χόνδρο του αυτιού και θα τοποθετήσει κάτω από το δέρμα ένα ειδικό «μανταλάκι» κατασκευασμένο από ειδικά υλικά και επικαλυμμένο με χρυσό 24 καρατιών, το οποίο και θα «συγκρατεί» τα αυτιά, περιορίζοντας το πέταγμα τους.

Η όλη διαδικασία είναι γρήγορη και με πολύ μικρό χρόνο ανάρρωσης και γενικά είναι μια καλή λύση για όσους έχουν πεταχτά αυτιά και μπορούν να την κάνουν. Εννοείται ότι ο γιατρός είναι αυτός που θα καθορίσει την καταλληλότητα ενός ασθενή για την εν λόγω επέμβαση.

Πιθανοί κίνδυνοι της ωτοπλαστικής

Η ωτοπλαστική είναι μια πολύ ασφαλής κοσμητική ή αισθητική χειρουργική επέμβαση, η οποία έχει γίνει με επιτυχία εκατομμύρια φορές σε κλινικές και νοσοκομεία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ωστόσο δεν παύει να είναι μια χειρουργική επέμβαση και ως εκ τούτου, ενέχει μερικούς κινδύνους για παρουσίαση επιπλοκών. Εννοείται πως αυτές είναι σχετικά σπάνιες, αλλά ο ασθενής θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος πριν να πάρει την όποια απόφαση του. Οι πιο συχνές επιπλοκές της ωτοπλαστικής, είναι οι εξής:

Ουλές: Εννοείται πως αφού θα γίνει μια χειρουργική επέμβαση θα παρουσιαστούν και κάποιες ουλές από τις τομές. Αυτές οι ουλές θα είναι φυσικά μόνιμες, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τόσο μικρές που οι χειρουργοί μπορούν και τις κρύβουν πίσω από τα αυτιά ή μέσα στις φυσικές πτυχές των αυτιών. Οι πιθανότητες να προκύψουν κάποιες μεγάλες ουλές που να μην μπορούν να «κρυφτούν» ή να «καμουφλαριστούν» από τους γιατρούς, είναι πάρα πολύ μικρές.

Ασυμμετρία στην θέση των αυτιών: Αυτό το πρόβλημα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα αλλαγών που μπορεί να γίνουν στα αυτιά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης μετά την επέμβαση. Επίσης, αν κάποια επέμβαση γίνει για να λύσει κάποιο πρόβλημα με τη συμμετρία των αυτιών, υπάρχει μια μικρή περίπτωση ο χειρουργός να μην καταφέρει να λύσει ΤΕΛΕΙΑ αυτό το πρόβλημα. Με απλά λόγια, μπορεί να διορθώσει κάπως την έλλειψη συμμετρίας στη θέση ή το μέγεθος των αυτιών, αλλά αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει, έστω και σε μικρότερο ή κι ελάχιστο βαθμό.

Αλλαγές στην αίσθηση του δέρματος των αυτιών: Οι αλλαγές που θα γίνουν στην τοποθέτηση και το μέγεθος των αυτιών κατά τη διάρκεια της ωτοπλαστικής χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να επηρεάσουν προσωρινά την αίσθηση του δέρματος στην περιοχή στην οποία θα γίνουν οι αλλαγές από τον χειρουργό. Αυτές οι αλλαγές είναι σχεδόν πάντα προσωρινές και με τον καιρό η αίσθηση στην περιοχή αποκαθίσταται πλήρως και γίνεται όπως παλιά. Η μόνιμη παρουσία αυτών των αλλαγών, είναι ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σπάνιο φαινόμενο.

Προβλήματα με τα ράμματα: Δεδομένου ότι θα γίνουν τομές στη περιοχή της επέμβασης, είναι σίγουρο ότι κατά τη διάρκεια μιας ωτοπλαστικής θα γίνουν κάποια ράμματα στον ασθενή. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται για την στερέωση του νέου σχήματος του αυτιού, θα καλυφθούν από τους γιατρούς, ωστόσο αυτά μπορεί να καταφέρουν να βγουν προς την επιφάνεια του δέρματος, οπότε και θα πρέπει να αφαιρεθούν. Η εμφάνιση των ραμμάτων αλλά και η αφαίρεση τους μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο δέρμα, η οποία υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί πρόσθετη επέμβαση για να διορθωθεί.

Υπερβολική διόρθωση: Μια ωτοπλαστική επέμβαση που γίνεται για διόρθωση πεταχτών αυτιών, μπορεί να δημιουργήσει αφύσικες γωνίες στο «μάζεμα» των αυτιών, οι οποίες θα δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχει κάτι που κρατά τα αυτιά κολλημένα στο κεφάλι. Με άλλα λόγια, θα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι ο ασθενής έχει κάνει επέμβαση και ότι το σχήμα των αυτιών του δεν είναι φυσικό.

Τέλος, η ωτοπλαστική παρουσιάζει και κάποιους κινδύνους που είναι κοινοί για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση: εμφάνιση ακατάσχετης αιμορραγίας, ανάπτυξη κάποιας μόλυνσης στη περιοχή και κάποια ανεπιθύμητη ή αλλεργική αντίδραση στην αναισθησία. Είναι επίσης πιθανό να έχει ο ασθενής κάποια αλλεργική αντίδραση στη χειρουργική ταινία ή σε άλλα υλικά κι επιθέματα που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μετά από αυτήν.

otoplastiki

Μετά την επέμβαση

Μετά ωτοπλαστική, τα αυτιά σας θα πρέπει να καλυφθούν με επιδέσμους για την προστασία και τη στήριξη τους, προκειμένου να κρατήσουν το επιθυμητό σχήμα.

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης σας μετά την επέμβαση, είναι πιθανό να αισθάνεστε κάποια δυσφορία ή και κνησμό (φαγούρα) στη περιοχή της επέμβασης. Σε αυτή τη περίπτωση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να σας συστήσει κάποια ήπια αναλγητικά φάρμακα. Εάν ο πόνος και η δυσφορία στη περιοχή παραμένουν ή και αυξάνονται ακόμη και μετά τη χορήγηση των παυσίπονων, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.

Μετά την επέμβαση θα πρέπει αποφύγετε να κοιμάστε στα πλευρά σας για να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στα αυτιά σας. Επίσης, προσπαθήστε να μην τρίβετε και να μην ασκείτε υπερβολική δύναμη και πίεση στις τομές σας. Τέλος, καλό θα ήταν να φοράτε για λίγο καιρό μπλουζάκια t-shirt, χαλαρά πουκάμισα ή μπλούζες με βαθιά λαιμόκοψη, καθώς οι γιακάδες των πουκάμισων μπορεί να έρθουν σε επαφή με τις τομές σας και να σας προκαλούν πόνο και φαγούρα.

Λίγες μέρες μετά την ωτοπλαστική επέμβαση, θα επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να σας αφαιρέσει τους επιδέσμους σας. τα αυτιά σας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πρησμένα και κόκκινα όταν θα βγουν από τους επιδέσμους. Μετά την αφαίρεση των επιδέσμων, θα πρέπει να φοράτε τη νύχτα έναν ειδικό χαλαρό κεφαλόδεσμο που θα καλύπτει τα αυτιά σας, για δύο έως έξι εβδομάδες. Αυτός ο κεφαλόδεσμος θα κρατάει τα αυτιά σας στη σωστή θέση όταν εσείς θα γυρνάτε στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια του ύπνου σας.

Πόσο κοστίζει μια ωτοπλαστική;

Όπως και με κάθε πλαστική επέμβαση, η τιμή της ωτοπλαστικής εξαρτάται πάντα από την περίπτωση του ασθενή και φυσικά τον γιατρό που θα επιλέξει. Σε γενικές γραμμές, το κόστος μιας ωτοπλαστικής είναι σχετικά χαμηλό σε σχέση με άλλες επεμβάσεις αφού συνήθως δεν γίνεται με ολική αναισθησία και δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.

Η ωτοπλαστική σε παιδιά αν και σχετικά πιο απλή σε σχέση με αυτή των ενηλίκων μπορεί να είναι πιο ακριβή λόγω της απαιτούμενης εξειδίκευσης του γιατρού αλλά και της ολικής αναισθησίας που θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι πρέπει να επιλέξετε έναν πλαστικό χειρουργό που να είναι έμπειρος κι εξειδικευμένος και με τον οποίο να έχετε και καλή σχέση και επικοινωνία.

Στην ωτοπλαστική συνήθως γίνονται απορροφήσιμα ράμματα τα οποία δεν απαιτούν αφαίρεση από γιατρό, καθώς διαλύονται φυσικά μέσα στον σώμα. Αν όμως ο γιατρός για κάποιο λόγο σας κάνει συμβατικά ράμματα, θα πρέπει να συνεννοηθείτε μαζί του για το πότε θα γίνει η αφαίρεση τους. Η αφαίρεση των ραμμάτων συνήθως γίνεται μερικές μέρες ή μία – δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Τέλος, αν κάνετε δραστηριότητες όπως η κολύμβηση και η σωματική άσκηση, θα πρέπει να τις σταματήσετε για λίγο καιρό μετά την επέμβαση και να επιστρέψετε σε αυτές μόνο μετά από την έγκριση του γιατρού σας.